ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Eπιμένουν στη "γραμμή" των βομβαρδισμών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τα προβλήματα που προκαλούν οι συνεχιζόμενοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στους συνήθεις στόχους (εργοστάσια, διυλιστήρια, τηλεοπτικούς σταθμούς και αναμεταδότες κ. ά.), με χειρότερη περίπτωση τα πλήγματα στο σερβικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, κάνουν δυσκολότερη τη ζωή εκατομμυρίων Γιουγκοσλάβων. Ομως, για πρώτη φορά, δειλά - δειλά κάτι φαίνεται πως αλλάζει στον ορίζοντα... Τι; Αφ' ενός, το ΝΑΤΟ αρνήθηκε χτες για πρώτη φορά να αναλάβει την ευθύνη για τη σφαγή επιβατών λεωφορείου κοντά στο Πετς. Απ' την άλλη πλευρά, αναπτύσσεται ένας ιδιόμορφος συνδυασμός έντονων - και τρόπον τινά συντονισμένων - διπλωματικών δραστηριοτήτων στο τρίγωνο Μόσχα - Βόννη - Ν. Υόρκη υπό το βάρος μιας μάλλον ασυνήθιστης δήλωσης του Προέδρου Κλίντον, περί πιθανότητας "παύσης των βομβαρδισμών" υπό, όμως, γνωστούς όρους... Οψόμεθα...

Το ΝΑΤΟ αρνείται την ευθύνη σφαγής στο Πετς

"Δεν μπορούμε να βρούμε στοιχεία οποιασδήποτε ΝΑΤΟικής ανάμειξης σ' αυτό το επεισόδιο", δήλωσε χτες ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Τζέιμι Σι στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο βομβαρδισμό λεωφορείου που μετέφερε αμάχους κοντά στο Πετς στη μεθόριο Σερβίας - Μαυροβουνίου. Για πρώτη φορά, δεν υπήρξε (σ' αυτό το σημείο!) η συνήθης έξαρση αλαζονείας, ο υπέρμετρος κυνισμός, αλλά ούτε και "συγνώμη" μετά από "παραδοχή" δήθεν λανθασμένης ΝΑΤΟικής επιδρομής, με αποτέλεσμα το μαζικό θάνατο αμάχων. Και κατά πάσα πιθανότητα, αυτό δε φαίνεται πως συνέβη επειδή ο Σι θέλησε να αποφύγει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την έκτη - εάν δεν κάνουμε σφάλμα - φορά που ένας "κατά λάθος" ΝΑΤΟικός βομβαρδισμός οδηγεί στη μαζική σφαγή αθώων αμάχων.

Τι συνέβη, λοιπόν; Γιατί αυτή η αμυδρή, αλλά όχι απαρατήρητη αλλαγή;

Η ερμηνεία που δίνει το ΝΑΤΟ για τη σφαγή πολλών επιβατών λεωφορείου τη Δευτέρα κοντά στο Πετς μιλά για αποτέλεσμα ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις και άνδρες των αυτονομιστών ανταρτών του UCK.

Ο Σι είπε συγκεκριμένα πως το μέρος επίθεσης κατά του λεωφορείου "είναι μία ιδιαίτερα λοφώδης, δασική έκταση κατά μήκος της μεθορίου Μαυροβουνίου - Αλβανίας, όπου υπάρχουν έντονες ανταλλαγές πυρών τις τελευταίες λίγες μέρες ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς αντάρτες". Ακολούθως, συμπλήρωσε πως "το λεωφορείο δε φαίνεται να έχει χτυπηθεί από πύραυλο ή βόμβα που να προέρχεται από αεροσκάφος... αλλά οι αιτίες θα πρέπει μάλλον να αναζητηθούν σε ρίψη πυρών μικρών πυροβόλων όλμων". Πέρα απ' αυτά, ο Σι έκανε τις συνήθεις δηλώσεις περί σερβικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο Πρίζρεν και στο Ποντούγεβο, ενώ επανέλαβε τους πέντε όρους που έχει θέσει από την αρχή των επιδρομών το ΝΑΤΟ για το σταμάτημα των βομβαρδισμών. Δηλαδή, το σταμάτημα της δράσης γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, την αποχώρηση των εκεί δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού, την εγκατάσταση διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας, την άνευ όρων επιστροφή των Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων, την παροχή καθεστώτος αυτονομίας και καταβολή προσπαθειών για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο...

Ωστόσο, οι εικόνες από τον τόπο της πιο πρόσφατης άδικης σφαγής αμάχων, μαρτυρούν την καταφορά διάσπαρτων πληγμάτων σε υπεραστικά λεωφορεία, ΙΧ αυτοκίνητα, κάτι που φαίνεται να ενισχύει περισσότερο τη θεωρία των γιουγκοσλαβικών αρχών: ότι δηλαδή το φονικό προκάλεσε η ρίψη ΝΑΤΟικών βομβών θραυσμάτων, που υποτίθεται πως η χρήση τους απαγορεύεται από διεθνείς συμβάσεις...

Επιπλέον, χτες λίγο μετά την άρνηση του Σι να παραδεχτεί την ευθύνη σφαγής αμάχων στο Πετς, "ανώνυμος" υψηλόβαθμος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος έλεγε σε δημοσιογράφους ειδησεογραφικών πρακτορείων πως δεν αποκλείεται οι επιβάτες του μοιραίου λεωφορείου κοντά στο Πετς να έπεσαν θύματα ΝΑΤΟικών επιδρομών, τονίζοντας πως "το συγκεκριμένο 24ωρο στην ίδια περιοχή ήταν ιδιαίτερα ενεργός η δράση ΝΑΤΟικών αεροσκαφών".

Αποτελέσματα ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών

Ως μία από τις πλέον ήρεμες νύχτες ήταν η προχτεσινή στο Βελιγράδι, έλεγαν χαρακτηριστικά σε ανταποκρίσεις τους οι απεσταλμένοι του Γερμανικού και Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις έπληξαν ένα κτίριο τηλεοπτικού σταθμού στη Βόρεια Σερβία και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Βελιγράδι, αλλά μετά τα μεσάνυχτα δεν αναφέρθηκαν άλλα πλήγματα.

Μάλιστα, αυτό έκανε ορισμένους ξένους δημοσιογράφους να μιλήσουν για "ύφεση" των ΝΑΤΟικών επιδρομών, που ίσως συνοδεύουν "τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή διπλωματική λύση". Και το είπαν αυτό παρακινούμενοι από το γεγονός πως λίγες ώρες πριν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι - υπό ορισμένες προϋποθέσεις - θα δεχόταν να σταματήσουν οι αεροπορικές επιχειρήσεις.

Πάντως, στην υπόλοιπη Σερβία, τέσσερις πύραυλοι έπληξαν μια νότια σερβική κωμόπολη και δύο ρουκέτες χτύπησαν το κτίριο της τηλεόρασης στο Νόβι Σαντ, όπου προκλήθηκαν αρκετές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, γιατί το κτίριο ήταν εκκενωμένο.

Οι κάτοικοι του Βελιγραδίου ανέφεραν επίσης ότι χτες το βράδυ χτυπήθηκε η περιοχή της Μπατάνιτσα, όπου βρίσκεται ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, που έχει πληγεί κατ' επανάληψη αφότου άρχισαν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στη Ράκοβιτσα, έξω από το Βελιγράδι και στη Στραζέβιτσα, ένα ύψωμα κοντά στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Αρκετές εκρήξεις έγιναν και στην περιοχή Λαντίεβτσι, κοντά στο Κράλιεβο της κεντρικής Σερβίας.

Πολλαπλά προβλήματα από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Αναγκαστικό "δελτίο" στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επιβάλει από την αρχή της βδομάδας οι σερβικές αρχές στις περισσότερες πόλεις της χώρας, μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς που έθεσαν εκτός λειτουργίας βασικούς σταθμούς τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Σοβαρά τα προβλήματα και στην παροχή ύδρευσης, συνδυασμός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή εκατομμυρίων Γιουγκοσλάβων...

Χαρακτηριστική η περίπτωση των κατοίκων της πόλης Κραγκούγεβατς, (60 χλμ νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου), οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους παρέχεται ρεύμα για δύο ώρες, που το ακολουθούσαν εξάωρης διάρκειας διακοπές.

Ομως, τα χειρότερα προβλήματα παρουσιάζονται (παρά τη λειτουργία γεννητριών) σε νοσοκομεία, μαιευτήρια και δη στους θαλάμους περίθαλψης και φροντίδας πρόωρων βρεφών.

Το "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ" μετέδωσε χτες πως διακυβεύεται η ζωή τουλάχιστον 110 πρόωρα γεννημένων βρεφών, εξαιτίας της διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που προκλήθηκε σχεδόν σε όλη τη Σερβία από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

"Οι γεννήτριές μας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ηλεκτρικό ρεύμα παρά μόνο για λίγες ώρες, και αποκλειστικά για τα ζωτικά μηχανήματα, ρεύμα που είναι όμως ανεπαρκές για να παρασχεθεί κατάλληλη ιατρική φροντίδα σε πρόωρα βρέφη, ηλικίας ενός μήνα, που ζυγίζουν δε ζυγίζουν δύο κιλά", τόνιζε στο "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ" η διευθύντρια του Ιδρύματος Βρεφολογίας, Σλομπόντακα Ιλιτς.

ΙΤΑΛΙΑ
Στρατιωτικό υλικό προς τον UCK "καθηλώθηκε" στο τελωνείο

ΑΝΚΟΝΑ.-

Καθημερινά, πλέον, ανακαλύπτονται, από τις ιταλικές τελωνειακές αρχές, φορτία όπλων, με προορισμό τους μαχητές του UCK, τα οποία μεταφέρονται κρυμμένα μέσα σε φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες που έχουν βρει κατάλυμμα στην Αλβανία. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας "Κοριέρε ντε λα Σέρα", το τελευταίο στρατιωτικό φορτίο που ανακάλυψαν οι ιταλικές αρχές ξεπερνούσε τους 30 τόνους και περιελάμβανε αυτόματα όπλα, κανόνια, αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυραύλους εδάφους - εδάφους, χιλιάδες χειροβομβίδες ποικίλων ειδών. Το στρατιωτικό αυτό υλικό, που έφερε τα διακριτικά του στρατού της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, της πρώην Ομοσπονδικής Γιουγκοσλαβίας, αλλά και των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Γερμανία, είχε ξεκινήσει από το Σαράγεβο ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ένας από τους υπευθύνους συνοδούς των ανθρωπιστικών φορτίων, που χρησίμευσαν ως προκάλυμμα, έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από την ιταλική αστυνομία.

Ενα από τα μαιευτήρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα, όπου βρίσκονται στις θερμοκοιτίδες οκτώ νεογέννητα, με μέγιστο βάρος 800 γραμμάρια

Οι ΝΑΤΟικοί αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες για το χτύπημα του λεωφορείου που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον σε 20 άτομα

ΠΓΔΜ
"Λάθος" ή επικίνδυνη τακτική;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΚΟΠΙΑ.-

"Ερευνες" διεξάγει το ΝΑΤΟ προκειμένου να διακριβωθεί το πώς και το γιατί έπεσαν δύο βόμβες από αεροσκάφος του στην καρδιά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τη Δευτέρα, που επιτείνει τη συζήτηση περί "υπερχείλισης" (spill over) και "επέκτασης" της κρίσης...

Κατά τον ταγματάρχη Ερίκ Μονιό, εκπρόσωπο της Συμμαχίας, αμερικανικό αεροπλάνο "Α-10. (ένας τύπος που είναι γνωστός με το προσωνύμιο "δολοφόνος των τανκς"), το οποίο συμμετέχει στις Νατοϊκές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία, έριξε τη Δευτέρα δύο βόμβες "ΜΚ-82" βάρους 240 κιλών, σε ορεινή περιοχή βόρεια της πόλης Σβέτι Νίκολε, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Σκοπίων. "Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές. Δε γνωρίζουμε εάν η πτώση τους οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε σφάλμα του πιλότου. Διεξάγεται έρευνα", είπε ο Μονιό, σύμφωνα με τον οποίο το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την ιταλική βάση Τζόγια ντελ Κόλε.

Με δεδομένο πάντως ότι τα αεροσκάφη του τύπου επιχειρούν συνήθως σε χαμηλά ύψη και πλήττουν στόχους έχοντας οπτική επαφή, μοιάζει πολύ "παράδοξο", έστω κι αν δεν αποκλείεται, το ενδεχόμενο "σφάλματος". Με δεδομένες τις δυνάμει φυγόκεντρες τάσεις στην ΠΓΔΜ, δεν αποκλείεται να πρόκειται για κάποιου είδους "τακτική" υπενθύμισης "κινδύνων"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ