ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενα Οσκαρ για τον Οσκαρ

Ενα ασυνήθιστο παιδί γεννιέται στο Ντάντσινγκ το 1924. Λέγεται Οσκαρ. Ενα παιδί με πρόωρη ανάπτυξη, που δέχεται τα σχόλια αυτών που τον περιβάλλουν με σκεπτικισμό. "Το ταμπούρλο",η ταινία του Φόλεκρ Σλέντορφ που θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στις 22.00, αφηγείται τη ζωή του Οσκαρ, του παράξενου αυτού παιδιού που έχει δυο πατέρες. Ο ένας, ο επίσημος, είναι Γερμανός μανάβης και ο άλλος είναι Πολωνός και εργάζεται στο ταχυδρομείο στην πόλη, όπου τότε, στα 1924, οι Πολωνοί και Γερμανοί προσπαθούσαν να συνυπάρξουν ειρηνικά. Στα τρίτα του γενέθλια μια χειρονομία, κάτι παράξενο τέλος πάντων συμβαίνει και ο Οσκαρ αποφασίζει να βάλει τέλος στη φυσική του ανάπτυξη... Ενα προμελετημένο πέσιμο δικαιολογεί στα μάτια της οικογένειάς του και των γιατρών αυτή την παράξενη κατάσταση. Εκείνη την ίδια μέρα του είχαν χαρίσει ένα ταμπούρλο που θα τον συντροφεύσει τα επόμενα χρόνια. Ενα ταμπούρλο, που ο Οσκαρ χτυπά συνεχώς. Ενας τρομερός θόρυβος διαμαρτυρίας που γίνεται μια συνεχής ενόχληση στις εφιαλτικές παρελάσεις των ναζί. Η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Γκόνερ Γκρας και γυρίστηκε με τη συνεργασία του ίδιου του συγγραφέα. Η ταινία τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και με Οσκαρ καλύτερης ταινίας το 1979. Παίζουν οι: Ντέβιντ Μπένετ, Μάριο Αντορφ, Ντανιέλ Ολμπρίνσκι, Σαρλ Αζναβούρ.

Από το SEVEN X στις 21.00 "Σαμποτάζ" του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Πρόκειται για μια βρετανική ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ, μεταφερμένη σε ελεύθερη διασκευή από τον μετρ του τρόμου. Ο Βέρλοκ, μέλος ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που δρα στο Λονδίνο, καλύπτει τις παράνομες δραστηριότητες του ιδιοκτήτη ενός κινηματογράφου. Η γυναίκα του δεν επεμβαίνει στις υποθέσεις του, ως τη στιγμή που ο μικρός της αδελφός πέφτει θύμα των τρομοκρατικών πράξεων του συζύγου της. Ο σκηνοθέτης δε σταμάτησε στο θρίλερ, αλλά πήγε πολύ πιο μακριά και έριξε φως στα σκοτεινά, φονικά ένστικτα που διέπουν την αστική κοινωνία. Με τον Οσκαρ Χαμόλκα.

Ο μαγικός αυλός

Η "Μικρή παιδική μουσική",που επιμελείται και παρουσιάζει η Μαρία Κοπανά στο Τρίτο Πρόγραμμα στις 10 το πρωί είναι αφιερωμένη στη μαγευτική και αινιγματική όπερα του Β. Α. Μότσαρτ "Ο μαγικός αυλός".Οι τέσσερις βασικοί πρωταγωνιστές του έργου ο Ταμίνο, η Πομίνα, ο Παπαγκένο, η Παπαγκένα, είναι πρόσωπα ιδιαίτερα δημοφιλή. Η βασίλισσα της Νύχτας ζητά από τον πρίγκιπα Ταμίνο να σώσει την κόρη της από τον κακό απαγωγέα της. Ερωτας και κυρίως η μάχη του καλού με το κακό, που στο τέλος θριαμβεύει, το καλό εννοείται. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης διευθύνει ο Καρλ Μπεμ.

"O βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις" είναι το θέμα που θα συζητηθεί στην εκπομπή της τηλεόρασης του "902" "Θέσεις και αντιθέσεις".Καλεσμένοι στην εκπομπή, την οποία παρουσιάζει ο Ανδρέας Θερμός, είναι ο καθηγητής του Δημόκριτου Ανδρέας Θεοφίλου και ο παιδίατρος Αλέξανδρος Τομαράς. (Δευτέρα "902" στις 22.00)

Σκηνή από την ταινία του Φόλκερ Σλέντορφ "Το ταμπούρλο" (ΝΕΤ 22.00)

"Μπαρμπαρόσα" στον "902" TV

Συνεχίζεται και τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό "902" στις 23.00 η εκλεκτή σειρά "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα",με αφηγητή τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Στο 8ο επεισόδιο που έχει τίτλο "Ο Πόλεμος στην Αρκτική", θα δούμε τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να στήνουν μια δίοδο παροχής εφοδίων από τη Βόρεια Θάλασσα και την Αρκτική στο λιμάνι Νούρμανσκ. Ομως, τα ναζιστικά αεροσκάφη και υποβρύχια από τις βάσεις τους στη Νορβηγία, προξένησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον πόλεμο των νηοπομπών. Το έπος των ναυτικών επιχειρήσεων αρχίζει.

Ποιητική επέτειος

Κυριακή αύριο, και ο Μάης προχωρεί χλιαρός, χρυσός, μυρωδάτος. Ο Μάης, ο μήνας των λουλουδιών και της ποίησης, ο μήνας που"γέννησε" τον Γιάννη Ρίτσο.Ετσι λοιπόν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, ο διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, Γιώργος Τσαγκάρης, αφιερώνει σε επανάληψη μετά από απαίτηση πολλών ακροατών, την εκπομπή "Επεα πτερόεντα" στον κορυφαίο Ελληνα ποιητή. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον ποιητή να διαβάζει τον "Επιτάφιο" και τη "Ρωμιοσύνη" καθώς και την τελευταία του εξομολόγηση στον Γιώργο Τσαγκάρη, στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", λίγο πριν πεθάνει. Ο Γιάννης Ρίτσος, που τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη 1977 και με πολλές άλλες διακρίσεις, γεννήθηκε στη Μονεμβασία το 1909 και φεύγοντας μάς άφησε μια τεράστια λυρική, επαναστατική, ποιητική κληρονομιά. ΕΡΑ - 3 στις 14.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ