ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 1999
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο Νίκος Ντακομήτης προσφέρει στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 100.000 δρχ. * * *

Στις 16 Απρίλη 1999 έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ.Γεννήθηκε το 1927 στην Κυανή Διδυμότειχου. Το 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες. Τραυματίστηκε στη σκληρή μάχη του ΔΣΕ στο Καλογεράτο - Μεταξά και πήγε για θεραπεία στη Βουλγαρία. Μετά την επούλωση των τραυμάτων του εγκαταστάθηκε στην πόλη Χουνεντοάρα της Ρουμανίας, όπου εργάστηκε στο χυτήριο μεγάλου μεταλλουργικού συγκροτήματος της πόλης και απέσπασε πολλές διακρίσεις.

Το 1948 εντάσσεται στο ΚΚΕ και συνεχίζει τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή και δικαιότερη κοινωνία ως την τελευταία μέρα της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

Η γυναίκα του Μαρία, οι κόρες του Χρυσούλα, Γεωργία, οι γαμπροί του και τα εγγόνια του.

Επίσης στη μνήμη του Ιωάννη Αρμενάκη η οικογένεια Ζαμπόλου προσφέρει 10.000 δρχ. και η οικογένεια Σταύρου Φιντανάκη 5.000 δρχ.

* * *

Αύριο, Κυριακή 9 Μάη γίνεται το μνημόσυνο των δέκα νέων επιστημόνων τους οποίους κρέμασαν στο Λουτρόπυργο Αττικής (395 χλμ. της παλαιάς οδού Αθήνας - Κορίνθου) στις 3 Μάη 1944 οι κατακτητές.

Στη μνήμη τους ο Αντρέας και η Φλώρα προσφέρουν 30.000 δρχ. για την επιτυχία του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές.

* * *

Στις 9 Μάη 1956, έγινε συλλαλητήριο στην καρδιά της Αθήνας, υπό την αιγίδα του μητροπολίτη Δωρόθεου, όπου συμμετείχαν πάνω από 100.000 διαδηλωτές, για τη ματαίωση της εκτέλεσης των κατάδικων Κύπριων αγωνιστών Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, τους οποίους απαγχόνισαν την επομένη, 10 Μάη 1956 στην Κύπρο οι Αγγλοι κατακτητές του νησιού.

Οι διαδηλωτές στην πορεία τους από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα, δέχτηκαν στη Σταδίου αστυνομική επίθεση με όπλα. Στο "πεδίο βολής" βρέθηκαν τρεις νεκροί και υπερεκατό τραυματίες. Ατυχοι νεκροί οι ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 27 χρόνων, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 20 χρόνων και ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ 28 χρόνων. Ηταν όμοια η δολοφονική επίθεση με εκείνη του Α' Τάγματος Σκαπανέων στις 28 Φλεβάρη και 1η Μάρτη 1948 που στο "πεδίο βολής" βρέθηκαν εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες. Ο Μακρονησιώτης Βαγγέλης Γεροντής σ' αυτή την περίπτωση κέρδισε τη ζωή, όμως την έχασε στο κέντρο της Αθήνας.

Στη μνήμη των παραπάνω νεκρών, καθώς και στη μνήμη των γονιών του Βαγγέλη Γεροντή, ΓΙΩΡΓΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ,του αδελφού του ΜΑΝΩΛΗ,και της νύφης του ΙΩΑΝΝΑΣ προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Νίκος Μανδράκος

* * *

Στη μνήμη της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ μαχήτριας του ΔΣΕ που σκοτώθηκε το 1948, πρόσφεραν για το λαό της Γιουγκοσλαβίας ο Χάρης Χριστοδουλίδης από την Κατερίνη 50.000 δρχ. και η Δέσποινα Παρασκευοπούλου επίσης από την Κατερίνη 10.000 δρχ.

* * *

Στις 16 Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΕΦΕΤΟΥΛΗ,μέλους της ΚΟΒ Ροδοτοπίου Ιωαννίνων. Ως αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ, του κόμματος στο οποίο έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του.

Σύντροφε Νίκο θα σε θυμούμαστε σαν φωτεινό παράδειγμα στους αγώνες μας.Στη μνήμη του προσφέρουμε 100.000 δρχ. στη ΝΕ Ιωαννίνων.

Τα μέλη της ΚΟΒ Ροδοτοπίου

* * *

Στη μνήμη του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης από τα Φαρακλάτα Κεφαλονιάς, τα εξαδέλφια του Τάκης και Ξένια Χιουρέα προσφέρουν 10.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης.Πίσω από μια παλιά φωτογραφία του, ο πατέρας του και παπάς του χωριού έγραψε τότε τα παρακάτω: "Αγγελος Κωνσταντάκης ετών 26 απαγχονισθείς παρά των Γερμανών τη 24η Οκτωβρίου 1943 παρουσία 2.000 κόσμου με την καταδικαστική απόφασιν ότι μετέφερε όπλα εις την ηπειρωτικήν Ελλάδα επιβουλεύων τον Γερμανικόν Στρατόν.

Ο τεθλιμμένος πατήρ τον μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων και τον αποχαιρέτησε".

* * *

Η Τασία Μασμανίδου προσφέρει 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" στη μνήμη του συζύγου της ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ.

* * *

Στις 30 Μάρτη 1999 σε ηλικία 84 χρόνων, έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ Πέτρου ΛΑΖΑΡΟΥ (Χρηστέα). Εφηβος έγινε μέλος του ΚΚΕ και αγωνίστηκε για τα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Για τη δράση του υπέστη διώξεις, βασανιστήρια και φυλακές.

Το 40ήμερο μνημόσυνό του γίνεται αύριο, Κυριακή 9 Μάη, στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας Ασπρόπυργου.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. για το "Σπίτι του Αγωνιστή".

* * *

Ο Ηλίας Περράκης και η Μαρία Δήμα προσφέρουν 10.000 δρχ. στην ΕΕΔΥΕ για το γιουγκοσλαβικό λαό στη μνήμη του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Αύριο, Κυριακή 9 Μάη, στις 11.00 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Δημήτριου Πετρούπολης γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς και προγιαγιάς

ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ Ν. ΠΑΞΙΜΑΔΑ

Ο σύζυγος Νικόλαος

Τα παιδιά Δέσποινα - Σπύρος

Τα εγγόνια Αγνή, Νίκος, Στέλιος

Ο δισέγγονος Γιώργος

* * *

Αύριο, Κυριακή 9 Μάη στις 930 π.μ. στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού Κυψέλης γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας γιου και αδελφού

ΣΙΔΕΡΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ

που έχασε τη ζωή του στα 21 χρόνια του.

Οι γονείς Νίκη - Δήμος

Τα αδέρφια Ασημίνα, Νίκος

* * *

Το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος

ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ

που έφυγε από τη ζωή στις 2 Απρίλη 1999, γίνεται αύριο Κυριακή 9 Μάη στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία της Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου.

Ο γιος του Γιάννης, η νύφη του Τζένη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ