ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 1999
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Βάδην

"Αγωνιστικό βάδην"

Ενας από τους πέντε φυσικούς τρόπους μετατόπισης του σώματος του ανθρώπου, που πετυχαίνεται με τη συνεχή εναλλαγή μονής και διπλής στήριξης των ποδιών στο έδαφος ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια στήριξης και βάδισής του.

Πρόκειται για μια σύνθετη και αρκετά πολύπλοκη κινητική πράξη/ δεξιότητα, που από αιώνες, τώρα, είναι βαθιά χαραγμένη στα αρμόδια κινητικά κέντρα του εγκεφάλου, του ανθρώπου "από ατιβισμό". Τελειοποιείται με το πέρασμα του χρόνου, μετά από επί τούτου άσκηση και μέχρις ότου ο νευρομυικός μηχανισμός του βαδίσματος "συντονιστεί" και αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ετσι, το βάδην, ανάγεται σε "ιδεοκινητικό φαινόμενο", που σημαίνει ότι, στην αρχή, οι σχετικές προσπάθειες για βάδισμα, γίνονται βουλητικά. Δηλαδή, με την επίβλεψη της συνείδησης, αλλά που με τη συχνή επανάληψή τους και με τον καιρό αποκτούν αυτοματοποίηση.

Ο τρόπος με τον οποίο περπατάει κανείς, διαφέρει από άτομο σε άτομο, εξαιτίας ακριβώς των υφιστάμενων διαφορών ανάμεσα στις ανατομικές, φυσιολογικές και ψυχοπνευματικές τους αναλογίες και σχέσεις. Και ακριβώς, για αυτό, το βάδην, πέρα από την πρωταρχική και ολοκληρωμένη μορφή καθολικής και αυτοδύναμης μετατόπισης του ανθρώπου στο χώρο, αποτελεί και το πρώτο πλήρες μέσο "κιναισθητικής του έκφρασης". Ενώ, σε συνδυασμό και με το παράστημά του, φανερώνει, κατά κάποιο τρόπο, την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του.

Για να βαδίσει κανείς, θα πρέπει να ανατρέψει την κατάσταση ισορροπίας του και από "στατική" που είναι, π.χ. κατά την όρθια στάση του, να τη μετατρέψει σε "κινητική", προβάλλοντας διαρκώς το κέντρο βάρους του μπροστά και έξω από το ή τα σημεία στήριξής του.

Από άποψη χρησιμότητας και γενικών αποτελεσμάτων το βάδην αποτελεί τον πιο οικονομικό τρόπο φυσικής μετατόπισης του ανθρώπου στο χώρο, αφού απαιτεί και την πιο μικρή δαπάνη σε ζωική ενέργεια, σε σύγκριση με εκείνη που απαιτούν όλοι οι άλλοι φυσικοί τρόποι μετατόπισής του.

Ο καθημερινός περίπατος μέσα σε καθαρό και φυσικό περιβάλλον συνιστάται ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα, που από ανάγκη υποκινούνται. Μια τέτοια καθημερινή δραστηριότητα διεγείρει ήπια την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματός τους, που τόσο την έχουν ανάγκη και, παράλληλα, επιδρά ευεργετικά στην πέψη τους, την οποία και διευκολύνει, καθώς και στο νευρικό τους σύστημα που το καλμάρει και το αποκαθιστά.

Το βάδην, ανάλογα με το σκοπό που πρόκειται να εξυπηρετήσει ή το αποτέλεσμα που από αυτό επιδιώκεται να προκύψει, λαβαίνει διάφορους χαρακτηρισμούς, όπως: περιπάτου, γυμναστικό, στρατιωτικό, παρέλασης, αγωνιστικό κλπ.

Ως άθλημα, το βάδην, περιλαμβάνεται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με μια ποικιλία επιμέρους αγωνισμάτων, για άντρες και γυναίκες.

Τέλος, αναφορικά με το αγωνιστικό βάδην, επισημαίνω τα παρακάτω:

  • "Οποιος βιάζεται τρέχει", κάτι που συχνά βλέπει κανείς στους διάφορους αγώνες βάδην, με πολλά ευτράπελα και απαράδεκτα, ανάμεσα σε κριτές και βαδιστές, καθώς οι πρώτοι ακυρώνουν τους δεύτερους για "αντικανονικό βάδισμα".
  • Στην προσπάθειά τους οι βαδιστές να βαδίσουν γρήγορα, αλλά και έγκυρα προσφέρουν ένα θέαμα, μάλλον αντιαισθητικό, καθώς από ανάγκη περπατούν με ένα τρόπο που οπωσδήποτε δε θα υιοθετούσαν κάτω από άλλες, ας τις ονομάσουμε, κανονικές συνθήκες...
  • Δεν ανταποκρίνεται στην ολυμπιακή παραίνεση που συνιστά "πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά", αφού μόλις η πίεση που ασκούν στο έδαφος τα πόδια του βαδιστή, ξεπεράσει ένα όριο, για να αυξηθεί το μήκος του διασκελισμού του (η μία παράμετρος της ταχύτητας του βαδίσματος - η άλλη είναι η συχνότητά τους στη μονάδα του χρόνου), τότε αυτόματα χάνει την επαφή του με το έδαφος και ακυρώνεται...

Γι' αυτό και προτείνεται η επανεξέταση της συνέχισης ή όχι διεξαγωγής αγώνων βάδην.

Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΞΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
"Κατοστάρης" και ο Μαλντίνι

Ο Ιταλός αμυντικός της Μίλαν, Πάολο Μαλντίνι, συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας του. Ο Μαλντίνι αγωνίστηκε με την ιταλική ομάδα εναντίον της Κροατίας στο φιλικό παιχνίδι που διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ και έγινε έτσι ο 40ός παίκτης στον κόσμο, που έφθασε τις 100 διεθνείς συμμετοχές.

Ο αρχηγός της Μίλαν, έπαιξε για πρώτη φορά στη Σκουάντρα Ατζούρα στις 31 Μάρτη 1988 εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (1-1). Ετσι με 100 συμμετοχές "καταδιώκει" τον Ντίνο Τζοφ που έχει τις περισσότερες ιταλικές συμμετοχές (112).

Πάντως υπολείπεται ακόμη αρκετά από τον Σουηδό τερματοφύλακα, Τόμας Ραβέλι, που έχει 143 διεθνείς συμμετοχές και είναι πρώτος στον κόσμο. Ενας ακόμη σπουδαίος παίκτης, ο Γερμανός Λόταρ Ματέους, έφθασε αυτή την εβδομάδα τις 135 συμμετοχές. Ο Ματέους αγωνίστηκε στο φιλικό παιχνίδι της Γερμανίας με τη Σκοτία (0-1).

Οι 40 ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές στον κόσμο:

143: Ραβέλι (Σουηδία), 140: Αμπντουλάχ (Σαουδική Αραβία), 135: Ματέους (Γερμανία), 126: Θουμπιθαρέτα (Ισπανία), 125: Μπαλμπόα (ΗΠΑ), Σίλτον (Αγγλία), 121: Ιχάρα (Ιαπωνία), 119: Τζένιγκς (Βόρεια Ιρλανδία), 117: Χέρμαν (Ελβετία), 115: Χάτζι (Ρουμανία), 114: Νόρντκβιστ (Σουηδία), Τζόουνς (ΗΠΑ), Σουάρεζ (Μεξικό), 113: Τσόι Σουν - Χο (Νότια Κορέα), 112: Γκέιγκερ (Ελβετία), Τζοφ (Ιταλία), 111: Βαλντεράμα (Κολομβία), 110: Καλιγκούρι (ΗΠΑ), Σμάιχελ (Δανία),

109: Αλ Χαμπάς (Κουβέιτ), 108: Κλίνσμαν (Γερμανία), Μουρ (Αγγλία), Μπ. Τσάρλτον (Αγγλία), 105: Τσούμπιταζ (Περού), Κόλερ (Γερμανία), Ράιτ (Αγγλία), 104: Μπολόνι (Ρουμανία), Μικ. Λάουντρουπ (Δανία), Σβένσεν (Νορβηγία), 103: Μπεκενμπάουερ (Γερμανία),

102: Νταλγκλίς (Σκοτία), Μιχαϊλοφ (Βουλγαρία), Μ. Ολσεν (Δανία), Γουινάλντα (ΗΠΑ), 101: Μπλαχίν (πρώην ΕΣΣΔ), Ταφαρέλ (Βραζιλία), Λ. Αλβάρεζ (Κολομβία), 100: Χιελμ (Φιλανδία), Ρ. Νίλσον (Σουηδία), Μαλντίνι (Ιταλία).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Νέα "αιώνια" κόντρα

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μέσα σε μια βδομάδα και πάλι αντιμέτωποι. Εύκολο θεωρητικά έργο η ΑΕΚ με την Καβάλα στη Ν. Φιλαδέλφεια

Η δεύτερη σύγκρουση μέσα σε τέσσερις ημέρες των αιωνίων αντιπάλων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (ΟΑΚΑ 19.30 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα, μονοπωλεί το ενδιαφέρον της 29ης αγωνιστικής στην Α Εθνική.

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου θα προσπαθήσει σήμερα να κάνει το ένα από τα δυο βήματα που χρειάζεται ώστε να στεφθεί και πρωταθλητής Ελλάδας. Και αυτό γιατί με βάση τη βαθμολογική διαφορά που έχει από τη δεύτερη ΑΕΚ ο Ολυμπιακός χρειάζεται μόνο δυο νίκες προκειμένου να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο. Με την ψυχολογία στα ύψη μετά τον τελικό Κυπέλλου, οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς θα προσπαθήσουν από σήμερα να τελειώσουν κατά το ήμισυ και την υπόθεση τίτλος. Ο τεχνικός των Πειραιωτών έχει ζητήσει από τους παίκτες του να τα δώσουν όλα για τη νίκη και σήμερα αφού τονίζει ότι ουσιαστικά δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη και στο πρωτάθλημα. "Κατακτήσαμε το Κύπελλο όχι το πρωτάθλημα. Δε θέλω να ακούω για νταμπλ από τώρα. Εχουμε ένα σημαντικό αβαντάζ αλλά αυτό δε φθάνει. Πρέπει να συνεχίσουμε νικηφόρα μέχρι το τέλος. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλήσουμε", επισήμανε ο Σέρβος τεχνικός.

Στην αντίπερα όχθη στον Παναθηναϊκό προσπαθούν να ξεπεράσουν την ήττα στον τελικό, που στέρησε από την ομάδα το τρόπαιο, όσο το δυνατό γρηγορότερα, αφού ξέρουν ότι και η δεύτερη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό σήμερα είναι οριακή για αυτούς. Αλλωστε μόνο με νίκη θα διατηρήσουν ακέραιες τις ελπίδες τους για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. "Σίγουρα η ήττα στον τελικό μας επηρέασε. Ομως δεν έχει τελειώσει τίποτα για μας. Εχουμε ακόμα ένα κίνητρο που είναι η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για να τα καταφέρουμε θα πρέπει στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να δείξουμε χαρακτήρα και να έχουμε καλή ψυχολογία αν θέλουμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς", δήλωσε ο Χουάν Ρότσα, που προβληματίζεται για τη συμμετοχή του Βαζέχα, ο οποίος μετά το παιχνίδι της Τετάρτης νιώθει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παιχνίδι του "Νίκου Γκούμας" όπου η ΑΕΚ, μετά την "κατάρρευση" της ποινής υποδέχεται κανονικά στην έδρα της την Καβάλα, με τους γηπεδούχους να "καίγονται" για τους τρεις βαθμούς, αφού τα περιθώρια έχουν στενέψει για τους "Ενωσίτες". Το πρόβλημα για το Ολεγκ Μπλαχίν εστιάζεται στη συμμετοχή του Τόνι Σαβέβσκι, που υποφέρει από ίωση.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής: Προοδευτική - Πανηλειακός, Ξάνθη - Εθνικός, Εθνικός - ΟΦΗ, ΠΑΟΚ - Βέροια, Ιωνικός - Πανελευσινιακός, Αρης - Απόλλων. Ολα τα παιχνίδια αρχίζουν στις 17.00.

Μαυρογενίδης και Νικοπολίδης θα βρεθούν σήμερα και πάλι ενώπιος ενωπίω
Ο Πάολο Μαλντίνι συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με τη "Σκουάντρα Ατζούρα"
B' ΕΘΝΙΚΗ
Ντέρμπι στην Πάτρα

Στην Πάτρα επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της 31ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής, όπου η δεύτερη της βαθμολογίας Παναχαϊκή υποδέχεται τα Γιάννινα. Οι Πατρινοί θέλουν τη νίκη προκειμένου να εδραιωθούν λίγο πριν το φινάλε του πρωταθλήματος στη δεύτερη θέση που οδηγεί στα σαλόνια της Α' Εθνικής. Από την άλλη, τα Γιάννινα, μετά την αποτυχία της προηγουμένης αγωνιστικής που ηττήθηκαν στην έδρα τους από την Καλαμάτα, μόνο με νίκη θα μπορέσουν να διατηρηθούν στο κυνήγι μιας εκ των τριών προνομιούχων θέσεων της βαθμολογίας. Σε διαφορετική περίπτωση το τρένο της ανόδου μάλλον χάνεται για μια ακόμη φορά για την ιστορική ομάδα της Ηπείρου.

Εύκολο έργο αναμένεται να έχουν τα πρωτοπόρα της βαθμολογίας Τρίκαλα που φιλοξενούν στην έδρα τους τον Απόλλων Καλαμαριάς και θα προσπαθήσουν να προσθέσουν ακόμα τρεις βαθμούς στο δρόμο για την άνοδο. Πάντως και οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται σε δυσμενή θέση, αφού σε περίπτωση νέας αποτυχίας μπαίνουν σε περιπέτειες υποβιβασμού.

Η τρίτη της βαθμολογίας Καλλιθέα υποδέχεται στο Ελ Πάσο τη Δόξα Βύρωνα με τους γηπεδούχους να έχουν το προβάδισμα στα προγνωστικά για νίκη.

Συνοπτικά το πρόγραμμα: Καλλιθέα - Δόξα Βύρωνα, Καλαμάτα - Λάρισα, Τρίκαλα - Απόλλων Καλαμαριάς, Παναχαϊκή - Γιάννινα, Παναιτωλικός - Πανσερραϊκός, Εδεσσαϊκός - Αγ. Νικόλαος, Πιερικός - Αναγέννηση Καρδίτσας, Λύκοι - Ιάλυσος, Αθηναϊκός - Νίκη Βόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ