ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αφανίζεται ο κλάδος του λευκού κρέατος

Βαριές οι επιπτώσεις για την παραγωγική βάση της χώρας. Χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία, ενώ στην οικονομική καταστροφή οδηγούνται οι μικρομεσαίοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας Γ. ΠΑΝΤΕΛΗ).-

Λευκό κρέας. Ενας κλάδος που άρχισε να "ανθίζει" από το 1960 έως και το 1980, περίοδος κατά την οποία πενταπλασιάστηκε η παραγωγή χοιρινού κρέατος και τετραπλασιάστηκε η παραγωγή πουλερικών,καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας σε κρέας πουλερικών κατά 100% και στο χοιρινό κρέας κατά 84%.Τη δεκαετία του '80 - που σηματοδοτήθηκε και από την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ - άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον κλάδο.

Στις μέρες μας γράφεται το "τέλος" της ελληνικής παραγωγής λευκού κρέατος, με τη ραγδαία συρρίκνωση του κλάδου και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χαρακτηριστικό της πορείας συρρίκνωσης, είναι και το γεγονός ότι το 1998 η αυτάρκεια της χώρας μας διαμορφώθηκε στο 76% για το κρέας των πουλερικών και στο 56% για το χοιρινό, με τάσεις παραπέρα μείωσης.

Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση άνοιξε το δρόμο προς την ανεργία για χιλιάδες εργαζόμενους και προς την οικονομική καταστροφή για τους μικρομεσαίους που δραστηριοποιούνται γύρω από τις μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Για παράδειγμα, το λουκέτο στη "ΒΟΚΤΑΣ" το 1995, είχε αποτέλεσμα την απώλεια 350 θέσεων εργασίας,ενώ "προ των πυλών" του οριστικού λουκέτου βρίσκονται η επιχείρηση "Μιμίκος" με 750 εργαζόμενους, ο "Κελαϊδίτης" με 350 εργαζόμενους, η "ΣΥΝΚΟ" με 150 εργαζόμενους και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ εκατοντάδες "φασονίστες" βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.Και αυτά μόνο στην Εύβοια, όπου παράγεται το 50% σχεδόν της ελληνικής παραγωγής λευκού κρέατος.

Πού οφείλεται η κρίση

Οι κοινοτικές αποφάσεις - συνολικά για την αγροτική οικονομία - αποδείχτηκαν καταστροφικές, ενώ τεράστιες είναι οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που αποδέχτηκαν όλες τις καταστροφικές κοινοτικές κατευθύνσεις, ώστε να γίνει η ελληνική αγορά αποδέκτης των πλεονασμάτων των προϊόντων των ισχυρών χωρών της ΕΟΚ, αντί, όπως ισχυρίζονταν, να ανοίξει για τη χώρα μας η "τεράστια αγορά των 360 εκατομμυρίων κατοίκων"!

Είναι υπεύθυνες για τις κομμένες επιδοτήσεις, τον ανεξέλεγκτο δανεισμό από την ΑΤΕ με τοκογλυφικά δάνεια, τη μείωση των δασμών εισαγωγής από Ευρωπαϊκή Ενωση και στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ και την κατάργηση κάθε θεσμού προστασίας, αλλά και για τη χρεοκοπία των συνεταιρισμών υπέρ του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Αμοιροι ευθυνών δεν είναι βέβαια οι ιδιοκτήτες των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, που όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν έγκαιρα στις πολιτικές αυτές, αλλά με την κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση επιτάχυναν το αδιέξοδο του κλάδου.

Υπάρχει σήμερα προοπτική και αν ναι, ποια είναι; Μπορεί η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει να λύσει τα προβλήματα του κλάδου;

Σ' αυτά τα ερωτήματα απάντησε το ΚΚΕ, σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε στο "κέντρο" παραγωγής λευκού κρέατος, στη Νέα Αρτάκη.


Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ

Από την εισήγηση του Γιάννη Σφυρή, στην εκδήλωση της ΚΟ Ν. Αρτάκης του ΚΚΕ, για τον κλάδο λευκού κρέατος

Η εκδήλωση του ΚΚΕ για τον κλάδο λευκού κρέατος, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΟ Νέας Αρτάκης του ΚΚΕ, στις 21 Απρίλη. Τις θέσεις του Κόμματος παρουσίασε ο Γ. Σφυρής,υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,ενώ παρέμβαση έκανε και ο γεωπόνος Βασίλης Μπουφίδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος "ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ" και "ΣΥΝΚΟ",ο πρώην ιδιοκτήτης της επιχείρησης "ΜΙΜΙΚΟΣ",Γ. Μιμίκος,ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Αρτάκης Γ. Αραπάκης,ενώ χαιρέτισε ο δήμαρχος Ν. Αρτάκης Τηλ. Χατζηγιαννακέρης.

Ο Γ. Σφυρής τόνισε πως: "Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, ειδικά της κτηνοτροφίας, είναι επιβεβλημένη για πολλούς οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους. Γιατί, η ανάπτυξη του κλάδου λευκού κρέατος, εξασφαλίζει στον ελληνικό λαό προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας σε προσιτές τιμές, σε μια περίοδο που τα διατροφικά προϊόντα αποτελούν μέσα πολλαπλών εκβιασμών των ισχυρών προς τις ασθενέστερες χώρες. Εξοικονομεί σημαντικά ποσά συναλλάγματος σε μια περίοδο που η διαμάχη για την αναδιανομή των αγορών γίνεται με βίαια πολεμικά μέσα. Συμβάλλει ουσιαστικά, άμεσα και έμμεσα, στην αύξηση της απασχόλησης σε μια περίοδο που η ανεργία και οι παρενέργειές της αποτελούν κοινωνική μάστιγα. Συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη περιοχών της χώρας μας που στερούνται, ίσως, προϋποθέσεων ανάπτυξης άλλων τομέων της αγροτικής ή γενικότερης οικονομίας".

Κύριο χαρακτηριστικό ανάπτυξης του κλάδου λευκού κρέατος, αποτελεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός με δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια και αποτελεσματικό έλεγχο. Ομως, όπως επεσήμανε ο Γ. Σφυρής, "ο παραγωγικός συνεταιρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια της ΟΝΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των εμπορομεσαζόντων και των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ. Προϋπόθεση αποτελεί μια άλλη πολιτική σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, για την εφαρμογή της οποίας απαιτείται η δημιουργία ενός ισχυρού, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού μετώπου, με ιδιαίτερο ρόλο των εργαζομένων και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων".

Τι πρέπει να γίνει σήμερα

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την εκκαθάριση και το κλείσιμο των χρεοκοπημένων μονάδων και προτείνει:

Οι ιδιωτικές και συνεταιριστικές μονάδες που τις διαχειρίζεται η ΑΤΕ εξαιτίας των χρεών τους, μετά από εξονυχιστικό διαχειριστικό έλεγχο και τον καταλογισμό των προβλεπόμενων ποινών όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, να περιέλθουν οριστικά στην ΑΤΕ.

Στη συνέχεια η ΑΤΕ να ρυθμίσει τα χρέη τους, να τις χρηματοδοτήσει με χαμηλά επιτόκια, να τις λειτουργήσει παραγωγικά και άμεσα να ξεκινήσει τη διαδικασία μετατροπής τους σε εταιρίες μετοχικού ενδιαφέροντος ανάμεσα στην ΑΤΕ και στους συνεταιρισμούς, στους οποίους θα διευκολυνθούν να οργανωθούν οι κτηνοτρόφοι που δουλεύουν με το σύστημα φασόν, οι κτηνοτρόφοι των συνεταιρισμών που έκλεισαν, αλλά και όσοι άλλοι αγρότες θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο.

Απώτερος στόχος των εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να είναι η μετατροπή τους σε γνήσιες συνεταιριστικές οργανώσεις, με τη σταδιακή μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ στους συνεταιρισμούς.

Με τη διαδικασία αυτή, η ΑΤΕ θα στηρίξει την εγχώρια παραγωγή, θα βοηθήσει στη συνεταιριστικοποίηση του κλάδου και θα παίξει ένα αναπτυξιακό κοινωνικό ρόλο.

Για τις χρεωμένες συνεταιριστικές μονάδες, θα πρέπει τα χρέη τους να ρυθμιστούν αποτελεσματικά χωρίς όρους και προϋποθέσεις σκοπιμότητας, αφού προηγουμένως γίνει εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος για να διαπιστωθούν οι λόγοι χρέωσης και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές, όπου υπάρχουν παραβάσεις. Αφού γίνει η ρύθμιση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται έγκαιρη, επαρκής, χαμηλότοκη χρηματοδότηση, για να αναπτυχθούν παραγωγικά οι συνεταιριστικές μονάδες και να ανακτήσουν το ρόλο τους στον κλάδο του λευκού κρέατος.

Ρύθμιση χρεών θα πρέπει να γίνει κατά περίπτωση και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου, αφού προηγουμένως γίνει οικονομικός διαχειριστικός έλεγχος, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών τους, επειδή υπάρχουν πιθανότητες να έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια και κέρδη.

Φυσικά - όπως σημειώθηκε - το νομικό πλαίσιο που υπάρχει, σκόπιμα δεν επιτρέπει τέτοιους ελέγχους. Γι' αυτό η ρύθμιση θα πρέπει να συνοδευτεί και με αλλαγή του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε να μην επιβραβεύσει συνειδητές ζημιογόνες ενέργειες και το κυριότερο να μην τις φορτώσει στο κοινωνικό σύνολο.

Οπως τόνισε ο εισηγητής, "η πρόταση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων του κλάδου, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση με τις δικαιολογίες ότι δεν μπορεί η ΑΤΕ να παίξει τέτοιο ρόλο, ότι είναι ασύμβατη η ρύθμιση των χρεών με το κοινοτικό δίκαιο, ότι δεν μπορούν να παρθούν μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, επειδή τάχα αυτά τα μέτρα οδηγούν στον απομονωτισμό και στην καθυστέρηση...".

"Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης - συνέχισε - εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων, των πολυεθνικών και των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Γι' αυτό η πάλη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών δε θα πρέπει να περιορίζεται στη διεκδίκηση κάποιων συνδικαλιστικών αιτημάτων, αλλά θα πρέπει να πολιτικοποιείται, να ψάχνει τις αιτίες των προβλημάτων, να γενικεύει τις εμπειρίες και να βάζει πολιτικούς στόχους".

Καταλήγοντας ο Γ. Σφυρής υπογράμμισε: "Οσο στην πολιτική σκηνή της χώρας κυριαρχούν οι δυνάμεις που αποδέχονται σαν εθνικό στόχο την ΟΝΕ, που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που υποκλίνονται στην παγκοσμιοποίηση της ΓΚΑΤΤ, η ανεργία θα μεγαλώνει, τα εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις θα αφαιρούνται και οι μικρομεσαίοι αγρότες θα ξεκληρίζονται".

"Γι' αυτό - τόνισε - στόχος του εργατικού και του αγροτικού κινήματος θα πρέπει να είναι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, η ενίσχυση των πολιτικών δυνάμεων που αντιστέκονται και συγκρούονται με την ΚΑΠ, την ΟΝΕ και την ΓΚΑΤΤ και η δημιουργία του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού μετώπου. Η ισχυροποίηση αυτού του μετώπου, μπορεί να αποτρέπει αντεργατικές επιλογές, να επιβάλλει φιλολαϊκές λύσεις σε επιμέρους θέματα και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια άλλη πολιτική σε όφελος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των συνεταιρισμών και της παραγωγικής βάσης της χώρας".

Β. Μπουφίδης: "πολιτική θανάτου"

Στην παρέμβασή του ο γεωπόνος και μικρομεσαίος πτηνοχοιροτρόφος Β. Μπουφίδης,επισήμανε τη σημαντικότητα και χρησιμότητά του στην αγροτική οικονομία, επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάληξη στις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ "που δέχτηκαν όλες τις αντιαγροτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο Β. Μπουφίδης κατάγγειλε την έλλειψη προγραμματισμού, καλής διοίκησης και διαχείρισης από τους μεγάλους επιχειρηματίες, την πολιτεία, για την καθιέρωση του αγορανομικού δελτίου τιμών για πολλά χρόνια, την ΑΤΕ για τα υπέρογκα αναπροσαρμοζόμενα επιτόκια, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και τη δημιουργία μεγάλων κάθετων επιχειρήσεων που μετέτρεψαν τους μικρομεσαίους σε κολίγους.

Ως άμεσο μέτρο που μπορεί να δώσει πνοή ζωής στον κλάδο, ανέφερε την επαναδιαπραγμάτευση με την ΑΤΕ για τα καθυστερημένα και επιβαρυμένα δάνεια του κλάδου με βάση το επιτόκιο 7% και χάρισμα των χρεών που ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δραχμές.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι "η πολιτική θανάτου" που ακολουθούν οι κυβερνήσεις για τους παραγωγούς και η πολιτική πλουτισμού για τους λίγους, με την υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μόνο δεινά θα φέρουν στην ελληνική οικονομία και στον κλάδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ