ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Βαλκανική συνάντηση στα σύνορα

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι ανταμώνουν το Σάββατο 15 του Μάη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στους Ευζώνους, και απαιτούν σταμάτημα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών

Βαλκανική συνάντηση συνδικαλιστών ενάντια στον πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί στο Συνοριακό Σταθμό των Ευζώνων, το Σάββατο 15 του Μάη, στις 12 το μεσημέρι, με συμμετοχή όλων των Εργατικών Κέντρων και σωματείων των πόλεων Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων από άλλες βαλκανικές χώρες.

Την απόφαση αυτή πήραν οι εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων των Μακεδονίας - Θράκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ, με στόχο ενωμένοι οι συνδικαλιστές των Βαλκανίων να εκφράσουν τη θέληση των εργαζομένων να σταματήσει αμέσως ο βάρβαρος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και να επικρατήσει η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των λαών της περιοχής.

Στην ανακοίνωση κάλεσμα του ΕΚΘ στα σωματεία της δύναμής του αναφέρεται: "Οι λαοί των Βαλκανίων ζούμε στο τέλος του αιώνα μας, τη φρίκη ενός παράλογου πολέμου, που το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί διεξάγουν κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί, ο χαμός αθώων και αμάχων, οι πρόσφυγες, η οικονομική - παραγωγική και οικολογική καταστροφή που συντελείται στα Βαλκάνια, προσθέτουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις καινούριες ευθύνες και καθήκοντα. Στον όλεθρο και την καταστροφή που φέρνει ο πόλεμος, τα ΕΚ Μακεδονίας - Θράκης και οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας αντιπαραθέτουμε τη βούλησή μας για Ειρήνη, Φιλία, Συνεργασία, Συναδέλφωση όλων των λαών των Βαλκανίων".

ΕΙΝΑΠ
Να σταματήσουν οι διώξεις οπλιτών

Την έντονη διαμαρτυρία της για την τιμωρία του έφεδρου Λοχία Γκόβα Ανδρέα που υπηρετεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.

Η δεκαήμερη φυλάκιση, τονίζεται, του επιβλήθηκε με το αιτιολογικό της συμμετοχής του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, καθώς επίσης και γιατί εξέφρασε δημόσια τη συμπαράστασή του σε σμηνίτη που αρνήθηκε να συμμετέχει στη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ποινή αυτή που "καταπατά τα στοιχειώδη δικαιώματα του φαντάρου, που στην ουσία είναι πολίτης με στολή. Είναι δικαίωμα κάθε στρατευμένου να συμμετέχει στη συνδικαλιστική και πολιτική ζωή του τόπου. Επίσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης".

Η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι "είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ποινές αυτές είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών εντολών", και ζητά να ανακληθεί η ποινή του φαντάρου, να μη διώκονται οι στρατευμένοι που εναντιώνονται στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο ΝΑΤΟ - ΕΕ. Επίσης, η ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τους φαντάρους που εναντιώνονται στον πόλεμο, θα κάνει συμβολικό μέλος της κάθε φαντάρο που διώκεται, ξεκινώντας από τον λοχία Γκόβα και ότι θα προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΚΕΔΒ και στο ΥΠΕΘΑ.

ΦΥΣΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παγώνουν τα ΝΑΤΟικά προγράμματα

Παγώνουν μέχρι τη Δευτέρα 17 του Μάη, που είναι και η επόμενη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, όλα τα ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με οποιαδήποτε δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Φυσικό Θεσσαλονίκης. Αυτό κατάφεραν να διασφαλίσουν μέσα από μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Φυσικού, παράλληλα με τη δέσμευση ότι στην επόμενη ΓΣ το Τμήμα θα αποφασίσει συνολικά την παραπέρα στάση του σχετικά με τα ΝΑΤΟικά ερευνητικά προγράμματα.

Αφορμή στάθηκε η συνδιοργάνωση συνεδρίου από το ΑΠΘ και το ΝΑΤΟ, στα μέσα Σεπτέμβρη στη Χαλκιδική, σχετικά με επιστημονικά ζητήματα Φυσικής Υλικών και η συμμετοχή δύο καθηγητών του Τμήματος στην οργανωτική επιτροπή. Οι φοιτητές απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από την οργανωτική επιτροπή των δύο καθηγητών του Τμήματος και ενημέρωση για τα ερευνητικά προγράμματα που ενδεχομένως εφαρμόζονται στο Φυσικό και εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Επίσης ζήτησαν τη διακοπή κάθε συνεργασίας του Τμήματος με το ΝΑΤΟ σε οποιοδήποτε επίπεδο και αξίωσαν από τη ΓΣ να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

ΟΣΕΠ - ΤΕΙ
Δεν τους εκφράζει ο Μίχας

Την αντίθεσή της στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εκφράζει με ψήφισμά της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικών Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ - ΤΕΙ).Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΟΣΕΠ - ΤΕΙ διαχωρίζει τη θέση της από τον κ. Μίχα, καθηγητή στα ΤΕΙ, ο οποίος περιφέρεται στα "παράθυρα" των ΜΜΕ καθημερινά δικαιολογώντας τις νατοϊκές επιδρομές. Η ΟΣΕΠ - ΤΕΙ επισημαίνει ότι ο Μίχας "δεν εκπροσωπεί το Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΤΕΙ" και ότι "οι απόψεις του είναι εντελώς προσωπικές".

Η Ομοσπονδία με ψήφισμά της καταγράφει τις απόψεις της, επισημαίνοντας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα των ΤΕΙ καταδικάζει απερίφραστα τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να λυθούν τα προβλήματα στο χώρο της βαλκανικής, δημιουργώντας στους εμπλεκόμενους ανθρώπινα θύματα, κυρίως στον άμαχο πληθυσμό, αποσταθεροποιητικό κλίμα, μεγάλη δυστυχία, φθορά και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Επισημαίνει το γεγονός ότι με τις πολεμικές επιχειρήσεις και την αγνόηση των πολιτικών εργαλείων επίλυσης διαφορών δεν επιβραβεύονται το δίκαιο, η ειρήνη και ο σεβασμός στα διεθνή όργανα επίλυσης διαφορών και παραβιάζεται το βασικό πλέγμα αξιών που με τόσο κόπο κτίστηκε από τις σύγχρονες κοινωνίες μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ζητά την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την προσφυγή σε διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη πολιτική λύση. Μια λύση που θα εγγυάται μακροπρόθεσμα την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου Περαχώρας στις 8 μ.μ. στην πλ. ΟΣΕ στο Λουτράκι.

Η ΕΛΜΕ Κοζάνης σε συνεργασία με το Μουσικό Γυμνάσιο Σιάτιστας πραγματοποιεί αντιπολεμική μουσική εκδήλωση το Σάββατο στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης.

"Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια"

Την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από το χώρο των Βαλκανίων, απαιτεί με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, καταδικάζει τη βάρβαρη και φασιστικού τύπου επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, όπως τη χαρακτηρίζει, κατά του ανεξάρτητου κράτους της Γιουγκοσλαβίας, απειλώντας με γενοκτονία ένα λαό που με περηφάνια αντιστέκεται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

"Την αυταρχική και καθ' όλα απαράδεκτη πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης" καταγγέλλει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Ν. Θεσσαλονίκης, καταδικάζοντας συγχρόνως "τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς που συντελούνται, όπως σημειώνει, κατά παράβαση των κανόνων Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και των αρχών που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις των καρτών - μελών της Διεθνούς Κοινότητας".

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης καταδικάζει τον βρώμικο ΝΑΤΟικό πόλεμο και απαιτεί να πάψουν αμέσως οι βομβαρδισμοί. Οπως σημειώνει: "Ξαναζωντάνεψαν οι βρικόλακες των εγκληματιών του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ή έχουμε να κάνουμε με τους εκσυγχρονισμένους απογόνους τους, με τις ταμπέλες του "Δημοκράτη", του "Σοσιαλιστή", του "Αριστερού", του "Εκσυγχρονιστή", που κάνουν τα φοβερότερα εγκλήματα στους λαούς, κουρελιάζοντας Διεθνείς Νόμους, Κανόνες και Συμφωνίες όλων των λαών που με κατακόμβες αίματος έγραψαν αυτές τις υποθήκες".

Αντιπολεμική αθλητική συνάντηση

Το δικό τους ειρηνικό μήνυμα θα στείλουν οι αθλητικές ομάδες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου" και η μεικτή ομάδα των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Αιγάλεω - Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας, οι οποίες διοργανώνουν αντιπολεμική αθλητική συνάντηση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Μάη στο γήπεδο του Αιγάλεω, από τις 10 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι. Πριν την έναρξη του αγώνα αλλά και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου θα γίνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Οι σύλλογοι καλούν τα σχολεία να πάρουν ενεργά μέρος σ' αυτή την εκδήλωση, οργανώνοντας ταυτόχρονα και διάφορες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ειρήνη.

Συμπαράσταση στον γιουγκοσλαβικό λαό

Το Συντονιστικό Φορέων που συγκροτήθηκε κατά του βρώμικου πολέμου στα Βαλκάνια, από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, συνδικαλιστικές, μαζικές οργανώσεις, δήμους της Αττικής, κοινωνικούς και καλλιτεχνικούς φορείς συγκεντρώνει χρήματα, τρόφιμα και φάρμακα προκειμένου να πραγματοποιήσει αποστολή στη Γιουγκοσλαβία εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό.

Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εμπορική Τράπεζα με αριθμό: 42602434.Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να προσφέρουν τρόφιμα ή φάρμακα μπορούν να τα αποστείλουν στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, Αστρους 113, Κολωνός (τηλ. 5147300) με την ένδειξη "ΕΕΔΥΕ". Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την ΕΕΔΥΕ (τηλ.3844853), ΕΕΔΔΑ (3827303), Συνδικάτο Οικοδόμων (3813052).

  • Τα φάρμακα που χρειάζονται είναι: αντιμολυσματικά, ορμόνες, βιταμίνες, αντιψυχωτικά, αγχολυτικά, για αναισθησία (γενική και τοπική), μυοχαλαρωτικά, αναλγητικά, αντιεπιληπτικά, αντιχοληστερινικά, καρδιολογικά, αντιασθματικά, για το πεπτικό σύστημα, μυοσκελετικά αντίδοτα και εμβόλια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ