ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η τελική νίκη θα είναι των λαών

Αποστολή της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, συνδικαλιστών από τον Πειραιά, εκπροσώπων του Δήμου Περάματος και της ΠΕΔΥΕ, μετέφεραν τη διεθνιστική αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζόμενων, στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

Να ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός και να επικρατήσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο.Οταν τα λόγια αυτά ακούγονται από εκπροσώπους της εργατικής τάξης μιας χώρας, που αντιμετωπίζει το βάρβαρο πόλεμο της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, σηματοδοτούν ιδιαίτερο πρακτικό περιεχόμενο. Κι όταν εκπρόσωποι της εργατικής τάξης μιας γειτονικής χώρας ταξιδεύουν στην εμπόλεμη περιοχή για να δηλώσουν έμπρακτα τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη, τότε το σύνθημα δεν εκφράζει απλά μια ευχή, αλλά γίνεται κοινή απόφαση, μετατρέπεται σε δύναμη και ελπίδα για το αύριο.

Τη Δευτέρα 3 Μάη, στο πολύπαθο Βελιγράδι, στην αίθουσα συνεδρίων του κτιρίου των γιουγκοσλαβικών συνδικάτων, έγινε μια τέτοιου είδους συνάντηση. Μια αποστολή της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος,συνδικαλιστών από τον Πειραιά,εκπροσώπων του Δήμου Περάματος και της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,μετέφεραν τη διεθνιστική αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζόμενων, της εργατικής τάξης της χώρας μας, στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Μετέφεραν το μήνυμα ότι οι λαοί όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά έχουν κάθε συμφέρον να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον κοινό τους εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

"Φοβούνται να έρθουν εδώ. Να κάνουμε έναν "ευγενικό" πόλεμο. Ερχονται σαν να είναι από άλλο πλανήτη και καταστρέφουν ένα λαό που ποτέ δεν ήταν επιθετικός. Πάντα αμυνόμασταν και στο τέλος ήμασταν οι νικητές", τόνισε ο Τόμις Σαλβάνοβιτς,πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Σερβίας και η απάντηση των Ελλήνων συνδικαλιστών ήταν το σύνθημα: "Δεν είναι τρομοκράτης ο σέρβικος λαός. Τρομοκράτης είναι ο ιμπεριαλισμός".

Με θερμά χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι Γιουγκοσλάβοι συνδικαλιστές τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών Θύμιου Ευθυμίου, που είπε: "Να είστε σίγουροι ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι απ' αυτή την αποστολή όχι μόνο θα ενημερωθούν με τον καλύτερο τρόπο για τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία, αλλά θα επιδιώξουμε να συσπειρώσουμε ακόμα περισσότερο το αντιπολεμικό κίνημα. Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας απαιτούν: Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια. Ζήτω η φιλία των λαών".

"Και δική μας υπόθεση"

Τα λόγια της Ζωής Σώκου, μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Φαρμάκου "ήρθαμε εδώ γνωρίζοντας τους κινδύνους, αλλά αυτό που υπερίσχυσε ήταν η ανάγκη και έμπρακτα να φέρουμε ένα μικρό κομμάτι από το μεγαλείο της σκέψης και της συνείδησης των ανθρώπων στην Ελλάδα" και "πιστεύουμε ότι το δίκιο είναι με το γιουγκοσλαβικό λαό και όλους τους λαούς και σ' αυτό δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε μαζί σας μέχρι την τελική νίκη που σίγουρα θα έρθει", καταχειροκροτήθηκαν. Οπως και η επισήμανση του γραμματέα της ΕΣΑΚ Πειραιά Βαγγέλη Ξένου, που τόνισε ότι, όπως νικήθηκε ο φασισμός στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, έτσι θα ηττηθεί σήμερα και ο φασισμός του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: "Θα γυρίσουμε στην πατρίδα μας να ενημερώσουμε ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Θα πρωτοστατήσουμε να ξεσηκωθεί ακόμα περισσότερο ο κόσμος, για να βοηθήσουμε το γιουγκοσλαβικό λαό, την εργατική τάξη της Γιουγκοσλαβίας να νικήσει, γιατί το θεωρούμε και δική μας υπόθεση".

Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Σερβίας Ράντοβσαλ Ιλιτς, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα ελληνικά συνδικάτα για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη τους, ιδιαίτερα την κρίσιμη στιγμή που οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ καταστρέφουν εργοστάσια, νοσοκομεία, σχολεία, υποδομή, τόνισε ότι η Γιουγκοσλαβία θέλει να βρεθεί μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα που δεν είναι μόνο πρόβλημα για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά για όλη τη Γιουγκοσλαβία. "Μας παίρνουν το δικαίωμα να είμαστε κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι συνδικαλιστές Σερβίας και Μαυροβουνίου έστειλαν εκκλήσεις για βοήθεια σε όλα τα συνδικάτα, την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Συνδικάτων και τη Διεθνή Συνδικαλιστική Οργάνωση, για να λυθούν διπλωματικά τα προβλήματα. "Υποστήριξη είχαμε από τα συνδικάτα της Ελλάδας, της Κίνας, Ρωσίας, Λευκορωσίας και Ουκρανίας και κάποια από την Ιταλία και Γαλλία. Δυστυχώς, από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση δε λάβαμε καμία υποστήριξη", επισήμανε. Καταλήγοντας, ζήτησε από τους Ελληνες συνδικαλιστές να μεταφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στη Γιουγκοσλαβία στην ηγεσία των ελληνικών συνδικάτων, όπως και στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, γιατί σαν χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να λυθεί το πρόβλημα με ειρηνικούς τρόπους. Επίσης είπε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να μεταφερθεί η επικρατούσα κατάσταση και στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση των Συνδικάτων, που θα μπορούσε να επηρεάσει το ΝΑΤΟ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς.

Θέλουν να καταστρέψουν έναν ολόκληρο λαό

"Μας απειλεί μια ολοκληρωτική καταστροφή. Σε λίγες μέρες δε θα μπορούμε να πιούμε ούτε νερό, ούτε να αναπνεύσουμε ελεύθερα. Η επιθετική επέμβαση κατέστρεψε το περιβάλλον, την οικονομία, τη βιομηχανία μας, τη γεωργία, τα νερά, τα δάση, το έδαφος, όλη τη χώρα μας", τόνισε ο Τόμις Σαλβάνοβιτς. Πεντακόσιες χιλιάδες είναι στη Σερβία χωρίς δουλιά. Δύο εκατομμύρια άτομα στα όρια της επιβίωσης. Οι βόμβες από γραφίτη προκαλούν μεγάλες ζημίες στο ηλεκτρικό σύστημα. Τα δύο τρίτα της Σερβίας είναι χωρίς ρεύμα. "Εμείς μπορούμε να το αντέξουμε αυτό. Τι θα κάνουν όμως νοσοκομεία, τα μαιευτήρια", αναρωτήθηκε, προσθέτοντας: "Το ΝΑΤΟ θέλει να καταστρέψει το λαό. Αυτό όμως είναι αδύνατον. Ενας ολόκληρος λαός δεν καταστρέφεται". Οι ζημιές, όμως, είναι τεράστιες σε 20 μεγάλα νοσοκομεία και 15 μικρότερα. Εχουν καταστραφεί 20 σχολές, 40 Λύκεια, 80 δημοτικά, 6 φοιτητικές εστίες. Περισσότερες από 50 γέφυρες γκρεμίστηκαν, 6 μεγάλοι δρόμοι είναι κλειστοί, όπως και 5 πολιτικά αεροδρόμια. "Πείτε αυτά που είδατε για να νικήσουμε αυτούς που κάνουν τον πόλεμο των πληροφοριών", κατέληξε, προσθέτοντας ότι υπάρχει άμεση ανάγκη σε φάρμακα και τρόφιμα για παιδιά.

"Το ότι ήρθατε εδώ δείχνει ότι πιστεύετε σε μας. Πιστεύετε σε μια γενική νίκη εργαζόμενων και λαών του κόσμου. Θέλουμε να μεταφέρετε ό,τι ακούσατε σήμερα από εμάς. Να πείτε τι μας έκανε το ΝΑΤΟ. Δε θέλω ποτέ να ζήσετε αυτό που ζούμε εμείς τώρα που υποφέρουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της χώρας μας", υπογράμμισε η Σλάβιτς Σλαβίσα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών.

Η εργατική τάξη θα νικήσει

Η Ζωή Σώκου, αφού σημείωσε ότι η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο αγωνιστικό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό αγωνιστικό συλλαλητήριο, είπε: "Εμείς θέλουμε να αναγκάσουμε και τη δική μας κυβέρνηση να σταματήσει να εφαρμόζει τις εντολές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, αλλά και σε κάθε λαό που έχουν στο στόχο τους. Ηδη όλοι μας είμαστε καθημερινά σε χώρους δουλιάς, όπου συζητάμε με τους εργαζόμενους για την ανάγκη έκφρασης αυτής της αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Εκτός από τη συμμετοχή τους στις καθημερινές διαδηλώσεις να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων ή φαρμάκων, προκειμένου ναδώσουν ανακούφιση στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα η χώρα σας. Με την υπόσχεση ότι ο καθένας από μας θα γίνει ο καλύτερος αγγελιοφόρος της χώρας σας στη χώρα μας φεύγουμε σήμερα από εδώ".

"Η στάση του ταξικού εργατικού κινήματος σε όλη την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της κρίσης της Γιουγκοσλαβίας ήταν σαφής και καθαρή. Οχι μόνο όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί, αλλά και πιο παλιά στην Κρίση στη Βοσνία, στην Κροατία και Σλοβενία. Θεωρούμε ότι η επέμβαση του ιμπεριαλισμού στη Γιουγκοσλαβία είναι για το μοίρασμα των αγορών και το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που μόνο δεινά φέρνει στο λαό που ζει σε αυτή και στους γύρω λαούς", υπογράμμισε ο Β. Ξένος, προσθέτοντας: "Στη χώρα μας υπάρχουν οι κεφαλαιοκράτες που ετοιμάζονται να "επέμβουν" εκ νέου μετά το τέλος των βομβαρδισμών για να αρπάξουν ό,τι έχει απομείνει από τις καταστροφές των βομβών του ΝΑΤΟ". Καταλήγοντας τόνισε: "Ξέρουμε πως η ιστορία διδάσκει ότι η πάλη της εργατικής τάξης μπορεί να φέρει τη νίκη και να αναγκάσει αυτούς που είναι ενάντιά μας να ηττηθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς κινούμαστε και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα γυρίσουμε στην πατρίδα μας για να ενημερώσουμε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους".

"Στο πλευρό σας"

"Η εργατική τάξη όλων των χωρών δεν είχε ποτέ τίποτα να χωρίσει. Αντίθετα είχε πολλά κοινά σημεία. Παλεύει για τα δικά της ταξικά συμφέροντα ενάντια στο κεφάλαιο που δημιουργεί τους πολέμους για να εδραιώσει την εξουσία του. Για να έχει λαούς υποταγμένους, επειδή θέλει φτηνά εργατικά χέρια. Η εργατική τάξη δεν κέρδισε ποτέ τίποτα από τους πολέμους", τόνισε ο Θ. Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι η ελληνική εργατική τάξη είναι στο πλευρό της εργατικής τάξης της Γιουγκοσλαβίας μέχρι την τελική νίκη. "Πρέπει επιτέλους να ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός και θα είναι καλύτερο αυτό να ξεκινήσει από τα Βαλκάνια", είπε. Ακολούθως είπε ότι στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο αντιπολεμικό μέτωπο, στο οποίο πρωτοστατούν οι εργαζόμενοι που παλεύουν για να σταματήσει η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ. Το δώρο, εξάλλου, που έδωσε η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος στους Γιουγκοσλάβους συναδέλφους τους, αρχαιοελληνικό αντίγραφο κόρης, που συμβόλιζε τη νίκη, δεν ήταν διόλου τυχαία επιλογή.

(ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ)

λε

Κάθε μέρα και μία συναυλία, είναι η απάντηση στους βομβαρδισμούς

Εκατοντάδες οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου. Την προηγουμένη κάποιες "έξυπνες" βόμβες σημάδεψαν σταθμούς παραγωγής ρεύματος. Τρία βρέφη νεκρά!

Ελληνες και Σέρβοι φυλάνε τη γέφυρα του Βελιγραδίου. Η σειρήνα μόλις έχει ηχήσει...

Το προεδρείο της κοινής συνέντευξης Τύπου ελληνικών και σερβικών συνδικάτων. "Non pasaran" είναι το κοινό συμπέρασμα

Η διεθνιστική αλληλεγγύη των εργατών, ασπίδα προστασίας στους βομβαρδισμούς των ιμπεριαλιστών. Ελληνες εργάτες στους δρόμους του Βελιγραδίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ