ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ποιους αφορά η επιδότηση του ενοικίου

Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι του ΟΕΚ για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου '99 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από τις 24 Μάη έως τις 25 Ιούλη '99.

Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Η 1η κατηγορία περιλαμβάνει συνταξιούχους γήρατος, συνταξιούχους με αναπηρία 67%, άτομα 60 ετών και άνω, ζευγάρια που ο ένας είναι από 60 ετών και άνω και νέα ζευγάρια που παντρεύτηκαν τα δυο τελευταία χρόνια πριν την αίτηση. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι περιλαμβάνονται στην 2η κατηγορία.

Ανάλογα με το οικογενειακό τους εισόδημα, οι δικαιούχοι παίρνουν πλήρη επιδότηση ή μειωμένη, αντίστοιχα. Στο παραπάνω πίνακα, αναφέρεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, ποιο είναι το όριο οικογενειακού εισοδήματος και ποιο το όριο ενοικίου για να είναι κάποιος δικαιούχος επιδότησης ενοικίου.

Τράπεζα... ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας

Και νέο χτύπημα στον κοινωνικό χαρακτήρα του Οργανισμού, με την αλλαγή προς το χειρότερο και των όρων δανειοδότησης των δικαιούχων. Λιγότερα τα χρόνια εξόφλησης των δανείων, μεγαλύτερα τα επιτόκια

Με απανωτά χτυπήματα η κυβέρνηση έρχεται να ανατρέψει πλήρως τον κοινωνικό χαρακτήρα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.Ετσι, μετά τη δυσμενή αλλαγή του προγράμματος δανειοδότησης ΕΣΑΚ, μετά τη δημοσιοποίηση σχεδίου νόμου που θεσμοθετεί νέες μορφές παρέμβασης του ΟΕΚ, μετατρέποντάς τον ουσιαστικά σε ιδιόμορφη τράπεζα, χτες κατά την επίσημη τοποθέτηση του νέου προέδρου του ΟΕΚ, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου παρουσίασε τα νέα δανειοδοτικά προγράμματα, με τα οποία αλλάζουν άρδην, προς το χειρότερο, οι προϋποθέσεις αποπληρωμής των δανείων.

Ο υπουργός σημείωσε πως από την 1η Ιούλη ξεκινούν τα νέα δανειοδοτικά προγράμματα, που θα είναι ετήσιας διάρκειας και οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις. Τα νέα δανειοδοτικά προγράμματα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι τελικά το εξής ένα, το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, ο υπουργός απέκλεισε την εφαρμογή στο εξής του δανειοδοτικού προγράμματος ΕΣΑΚ. Πρόκειται για δάνεια που προέρχονταν από χρήματα του ίδιου του Οργανισμού, με πολύ χαμηλό επιτόκιο εξόφλησης και ουσιαστικά αφορούσαν χαμηλόμισθους εργαζόμενους, που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και οι οποίοι δεν μπορούν να πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις περί "φερέγγυου" πελάτη που θέτουν οι τράπεζες.

Δυσμενέστεροι οι όροι δανειοδότησης

Ακόμα όμως και στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, οι έτσι και αλλιώς αυστηρότερες προϋποθέσεις, γίνονται περισσότερο δυσμενείς.

Ειδικότερα, η περίοδος αποπληρωμής των δανείων μειώνεται δραστικά στα 15 χρόνια, από 25 χρόνια που ίσχυε.Αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται υπερβολικά οι δόσεις εξόφλησης για τους δικαιούχους.

Το επιτόκιο που θα καταβάλλουν οι δανειολήπτες θα είναι κυμαινόμενο και ξεκινά από 12,75% που είναι πολύ υψηλή βάση για τα σημερινά δεδομένα. Το επιτόκιο αυτό θα επιδοτείται από το δημόσιο και από τον ΟΕΚ για ένα διάστημα.

Ειδικότερα, από το δημόσιο θα επιδοτείται τα πρώτα 7,5 χρόνια και από τον ΟΕΚ θα επιδοτείται τα πρώτα 9 χρόνια, ενώ με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο μέχρι 15 χρόνια.

Η επιδότηση του επιτοκίου από το δημόσιο θα κυμαίνεται από 18% για άγαμο δικαιούχο ή έγγαμο χωρίς παιδί και θα φτάνει το 40% για έγγαμο δικαιούχο με τρία παιδιά και άνω.

Η επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ θα κυμαίνεται από 20% για άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδί και θα φτάνει στο 30% για έγγαμο με τρία παιδιά και άνω.

Το επιτόκιο που θα κληθεί να καταβάλει τελικά ο δικαιούχος μετά την επιδότηση (υπολογισμένη στο σημερινό ισχύον τραπεζικό επιτόκιο) θα διαμορφωθεί ως εξής: Για άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδί, επιτόκιο 7%. Για έγγαμο με ένα παιδί το επιτόκιο θα είναι 6%, με δύο παιδιά 5,5%, με τρία παιδιά 5% και με τέσσερα παιδιά 4,5%.

Λιγότερα χρήματα για την επιδότηση ενοικίου

Σύμφωνα με τις υπουργικές εξαγγελίες, θα διατεθεί από τον ΟΕΚ το '99, το ποσό των 150 δισ. δραχμών για την κάλυψη δανείων. Υπολογίζεται ότι θα χορηγηθούν 8.000 δάνεια, που όμως θα αφορούν όχι τις νέες αιτήσεις που θα γίνουν, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους, αιτήσεις για δάνεια που έχουν κάνει δικαιούχοι τα προηγούμενα χρόνια.

Συνολικά ο προϋπολογισμός του ΟΕΚ το '99, είναι 240 δισ. δραχμές, απ' τα οποία 10 δισ. δρχ. θα διατεθούν για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Πέρσι το σχετικό κονδύλι της επιδότησης ήταν 11 δισ. δραχμές και εξαντλήθηκε για την κάλυψη του προγράμματος επιδότησης ενοικίου του '97, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος του '98. Αυτό τελικά ξεκίνησε φέτος, δηλαδή με χρήματα απ' το κονδύλι του προϋπολογισμού του '99 και σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Μάη. Παρ' όλα αυτά ο υπουργός δε δίστασε να προβεί σε νέες ανέξοδες εξαγγελίες ότι θα επιδοτηθούν 35.000 δικαιούχοι στο πρόγραμμα του '99!!!

Στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο

Την επόμενη βδομάδα - όπως είπε ο υπουργός - αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Ρυθμίσεις - μέτρα υπέρ δικαιούχων ΟΕΚ", με το οποίο θεσμοθετούνται "νέες μορφές παρέμβασης", που οδηγούν στην αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού.

Οι... νέες μορφές παρέμβασης αφορούν τη δυνατότητα του ΟΕΚ να νοικιάζει κατοικίες σε δικαιούχους που μετά την πάροδο 5 χρόνων θα μπορούν να τις αγοράζουν. Από την τιμή της κατοικίας θα αφαιρούνται τα χρήματα που έδωσε με τη μορφή ενοικίων και το υπόλοιπο ποσό θα το καταβάλει εφάπαξ.Επίσης στους οικισμούς που θα κατασκευάζει ο ΟΕΚ θα παίρνουν κατά προτεραιότητα κατοικία όσοι δικαιούχοι του Οργανισμού έχουν πάρει ήδη δάνειο απ' αυτόν. Αυτοί θα πρέπει να καταβάλουν απευθείας και το ποσό του δανείου και το υπόλοιπο ποσό μέχρι την τιμή διάθεσης της κατοικίας. Με τους δυο παραπάνω όρους ουσιαστικά εξοβελίζονται οι χαμηλόμισθοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ ποσά πολλών εκατομμυρίων δραχμών.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

ΚΛΑΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Προς αυξήσεις, φιλοδώρημα

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το εμπόριο, μεταξύ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των εργοδοτικών οργανώσεων των εμπόρων (ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ και ΓΣΕΒΕΕ), ενώ σήμερα συνέρχεται η ΕΕ της ΟΙΥΕ με θέμα την έγκριση του σχετικού προσχεδίου.

Η νέα σύμβαση - εφόσον εγκριθεί από την ΕΕ της ΟΙΥΕ - θα είναι μονοετής, με αυξήσεις 2% από 1/1/99 και 1,7% από 1/7/99, ενώ θα χορηγεί επίδομα πτυχίου ΤΕΙ για τους γραμματείς 13%, επίδομα 15% για τους αναλυτές και τους προγραμματιστές, μείωση σε 10 από 12 έτη του χρόνου χορήγησης του επιδόματος πολυετίας κ. ά.

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ στην ΕΕ της ΟΙΥΕ θα καταψηφίσουν το προσχέδιο της σύμβασης,αφού τονίζουν ότι για μια ακόμη χρονιά, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, η σύμβαση αποσυνδέθηκε πλήρως από κάθε έννοια αγωνιστικής διεκδίκησης. Καταγγέλλουν ακόμη ότι η σύμβαση θα μπορούσε να είχε υπογραφεί νωρίτερα και να εξασφάλιζε πραγματικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους του εμπορίου, εάν η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν απέρριπτε το πρόγραμμα δράσης της ΔΑΣ, που περιελάμβανε και πρόταση για συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες και με τα σωματεία του κλάδου πανελλαδικά.

Στάσεις εργασίας στην Εθνική - Κτηματική

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται από αύριο Πέμπτη οι υπάλληλοι της Κτηματικής Τράπεζας, αντιδρώντας στη μείωση των καταβαλλόμενων αποδοχών, καθώς και στην αθέτηση συμφωνιών από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία ανήκει πλέον η Κτηματική.

Ετσι, αύριο θα πραγματοποιηθούν τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 12.30 έως τις 3.30 μμ, στα καταστήματα Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Atrium, Μπενάκη, Αιόλου, Σταδίου, ΤΣΑΥ, Αριστείδου, Γερανίου και Πειραιώς και συγκέντρωση στις 1.30 το μεσημέρι στο κτίριο της Πανεπιστημίου.Την Παρασκευή τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 12 μ έως τις 3.00 μμ, θα γίνουν στα καταστήματα Μεσογείων, Παγκρατίου, Καισαριανής, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Βελβενδούς, Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Cosmos, με συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο κτίριο της Μεσογείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ