ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ"
Κλείνει και το τμήμα αμμωνίας!

Σε κινητοποίηση οι εργαζόμενοι, ενώ σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται 600 θέσεις εργασίας στη Β. Ελλάδα

Μετά τη συμφωνία αγοράς της Πετρελαϊκής Εταιρίας της ΠΓΔΜ από τα "Ελληνικά Πετρέλαια",που προβλήθηκε ιδιαίτερα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλο,αναγγέλθηκε από την επιχείρηση το κλείσιμο της μονάδας αμμωνίας στη Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απόφαση για το κλείσιμο των τεσσάρων χημικών τμημάτων, θα έχει αποτέλεσμα την απώλεια 600 συνολικά θέσεων εργασίας στη Β. Ελλάδα. Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Προσωπικού, Θ. Ακριτίδη,το εργοστάσιο αμμωνίας έχει αδιάθετες μεγάλες ποσότητες αμμωνίας στις αποθήκες, τη στιγμή που η ελληνική βιομηχανία λιπασμάτων έχει άμεση ανάγκη από αμμωνία για τη συνέχιση της παραγωγής της. Παρ' όλα αυτά, τα Ελληνικά Λιπάσματα επέμεναν να πάρουν την αμμωνία σε εξευτελιστική τιμή, αλλιώς θα εισήγαν από το εξωτερικό.

Προχώρησαν μάλιστα στη μεταφορά από χώρα του εξωτερικού μεγάλης ποσότητας αμμωνίας με καράβι, που όμως δεν μπορεί να ξεφορτώσει και παραμένει στο λιμάνι του Πειραιά, τη στιγμή που η παραγωγή λιπασμάτων έχει επηρεαστεί σημαντικά και η ελληνική αμμωνία παραμένει απούλητη, οδηγώντας στο κλείσιμο του εργοστασίου. Παρόλο που τα "Ελληνικά Πετρέλαια" είναι η διάδοχος της κρατικής ΕΚΟ, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να επέμβει ουσιαστικά για να αποτραπούν οι επιζήμιες αυτές εξελίξεις. Σχετικά με τα τέσσερα τμήματα χημικών, που η διεύθυνση των "Ελληνικών Πετρελαίων" έχει πάρει απόφαση να διακόψει τη λειτουργία τους, ο Θ. Ακριτίδης μάς είπε ότι ο ισχυρισμός της εταιρίας πως τα τμήματα είναι ζημιογόνα δεν ευσταθεί. Ο ισχυρισμός αυτός καταρρίπτεται από την ίδια την εταιρία, που στην αίτησή της στο δικαστήριο, για να κηρύξει την απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική, αναφέρει ότι στη διάρκεια των 7 ημερών της απεργίας στα χημικά τμήματα η εταιρία υπέστη ζημιά 65 εκατ.

Στο μεταξύ, η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων "Ελληνικών Πετρελαίων" σε χτεσινή της ανακοίνωση καταγγέλλει την απόφαση της εταιρίας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Βεβαιώνει ότι η απεργία θα συνεχιστεί και καλεί τους συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς της πόλης να αντιδράσουν καθολικά.

Εύλογα ερωτήματα έχει δημιουργήσει στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που από τη μια στηρίζει τα "Ελληνικά Πετρέλαια" στην εξαγορά των πετρελαίων της ΠΓΔΜ και στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου από Σκόπια σε Αλεξανδρούπολη, ενώ από την άλλη επιτρέπει τη συρρίκνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων της εταιρίας στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Μηδέν" εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στα Βαλκάνια

Εχουν μηδενιστεί το τελευταίο δίμηνο οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης προς τις γειτονικές χώρες. Μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας σταμάτησαν οι εξαγωγές προς τη Σερβία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, ενώ υπάρχει σημαντική μείωση και προς την Αλβανία. Φυσικά, δε γίνονται καθόλου εξαγωγές προς τη Γιουγκοσλαβία, που αποτελούσε μία από τις βασικές δεξαμενές άντλησης πελατών για τα βορειοελλαδικά φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Β. Νενόπουλου, προέδρου του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, οι ζημίες που έχει υποστεί η λαχαναγορά πρέπει να ξεπερνούν το 1 δισ. δραχμές. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι παραγωγοί, όπως και το εμπόριο, λεμονιών, πορτοκαλιών, πιπεριών και αγγουριών, οι τιμές των οποίων είναι χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά κατά 200%. "Ο όγκος των εξαγωγών όλων των αγροτικών προϊόντων έχει μειωθεί σημαντικά προς τις βαλκανικές χώρες. Το κατάστημά μας πέρσι τέτοια εποχή έστελνε ένα φορτίο τη μέρα και τώρα το πολύ θα στείλει ένα φορτίο τη βδομάδα. Οι πελάτες από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία έχουν εξαφανιστεί. Φαίνεται ότι ο πόλεμος έχει επιδράσει αρνητικά στους καταναλωτές αυτών των χωρών και στην αγοραστική τους συμπεριφορά. Αρκούνται στα βασικά είδη διατροφής, για παράδειγμα λάδι, ενώ φαίνεται θεωρούν πλέον την ντομάτα ένα είδος όχι απαραίτητο για το τραπέζι τους", δηλώνει ο Β. Νενόπουλος.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του χρόνου υπήρξε αυξητική τάση στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων προς τη Γιουγκοσλαβία, καθώς Σέρβοι και κάτοικοι του Κόσσοβου προτιμούσαν την αγορά της Θεσσαλονίκης επειδή μπορούσαν να προμηθευτούν τουλάχιστον 10 με 12 είδη ανά φορτίο. "Αυτά τώρα έχουν τελειώσει", καταλήγει ο Β. Νενόπουλος.

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ"
Να αναδειχτούν οι δυνάμεις του αγώνα

Στις εκλογές του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων, που πραγματοποιούνται στις 25 και 26 Μάη θα πρέπει να κριθούν και να εκλεγούν βιοτέχνες που πράγματι με έργα και μέσα από την πολιτική τους θέση μάχονται για το καλό και την επιβίωση όλων των αργυροχρυσοχόων, κόντρα στον οδοστρωτήρα που λέγεται ΟΝΕ. Αυτό τονίζει στη διακήρυξή της η "Δημοκρατική Ενότητα Αργυροχρυσοχόων", που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, καλώντας τους βιοτέχνες του κλάδου να εκφράσουν με την ψήφο τους την αντίστασή τους στην κυβερνητική πολιτική του αφανισμού των ΕΒΕ, που υπαγορεύεται από την ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η "Δημοκρατική Ενότητα" καταγγέλλει ότι τα συμφέροντα των αργυροχρυσοχόων δεν εκπροσωπούνται από κάποια συνδικαλιστικά στελέχη, που λένε καθαρά "είμαστε πολλοί, ας κλείσουν και κάποιοι", όπως λέει και η κυβέρνηση. Η "Δημοκρατική Ενότητα" δε θέλει να κλείσει κανένας αργυροχρυσοχόος και γι' αυτό δίνει μάχες. Αγωνίζεται και διεκδικεί επιτόκια δανεισμού στο ύψος του πληθωρισμού, αναβάθμιση του ΕΟΜΜΕΧ, ΟΧΙ στην κατάργηση της 197 ΑΝΕ, διαμόρφωση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στα πραγματικά δεδομένα των ελληνικών επιχειρήσεων, δίκαιο φορολογικό σύστημα, προστασία της επαγγελματικής στέγης.

Αυτό τον καιρό, μάλιστα, καταγγέλλει η "Δημοκρατική Ενότητα", ακόμη και ο πιο φανατικός οπαδός της ΕΕ κατάλαβε πολύ καλά ότι εκτός της Ευρώπης της ασυδοσίας και δικτατορίας των πολυεθνικών υπάρχει και η Ευρώπη του πολέμου. ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι δολοφόνοι των λαών και όποια χώρα δεν προσαρμόζεται στη "νέα τάξη πραγμάτων" με λόγια, τότε πίπτουν "Κρουζ" και "Τόμαχοκ". Η παράταξη καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους βάρβαρους και εγκληματικούς βομβαρδισμούς ενάντια σε μια χώρα ανεξάρτητη, μέλος του ΟΗΕ.

Στο 5,66% η απόδοση των 10ετών ομολόγων

Με μεσοσταθμική απόδοση 5,66% ολοκληρώθηκε η δημοπρασία ομολόγων δεκαετούς διάρκειας με άνοιγμα (re - opening) της αρχικής έκδοσης της 29 - 1 - 1999, σταθερού επιτοκίου 6,3% ετησίως, που πραγματοποιήθηκε χτες. Η ημερομηνία ανοίγματος και διακανονισμού είναι η 14η Μάη 1999.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 580 δισ. δρχ. που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (240 δισ. δρχ.) κατά 2,4 περίπου φορές. Η μέση σταθμική τιμή διαμορφώθηκε στις 104,57 μονάδες έναντι 102,27 μονάδων κατά την προηγούμενη δημοπρασία της 9 - 3 - 1999. Ετσι, η μέση σταθμική απόδοση διαμορφώθηκε σε 5,66% έναντι 5,98% την προηγούμενη φορά.

Η διακύμανση των προσφερθέντων επιτοκίων στις αποδεκτές προσφορές ανήλθε σε 0,017%.

Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς. Το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό ανήλθε σε 288 δισ. δρχ. έναντι 216 δισ. δρχ. κατά την προηγούμενη δημοπρασία.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Υπερτριπλάσιοι ρυθμοί από τον πληθωρισμό

Με ρυθμό υπερτριπλάσιο του μέσου πληθωρισμού αυξάνονται τα έσοδα του κράτους, που προέρχονται από τη φορολογία εισοδήματος, κατά το τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη 1999. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης που υφίστανται μισθωτοί και συνταξιούχοι (τα υποζύγια του ισχύοντος φορολογικού συστήματος) από την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, στο παραπάνω τετράμηνο τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 14,83% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ στο ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός έτρεχε σε μέσα επίπεδα με ρυθμό 4,3%.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του '99, αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του '98 κατά 12,16% έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 5,83%. Η παραπάνω εξέλιξη, κατά τον υφυπουργό Οικονομικών, δημιουργεί υπέρβαση από τον προγραμματισμένο στόχο των εσόδων κατά 143,3 δισ. δρχ. Κατά τον περασμένο Απρίλη τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 11,74% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του '98.

Μανούλες...

"Μανούλες" αποδεικνύονται οι κυβερνώντες στην αναζήτηση "άλλοθι" για να σκληραίνουν την οικονομική πολιτική. Τις προάλλες επικαλούνταν τις διεθνείς χρηματιστηριακές κρίσεις, τώρα τις επιπτώσεις που δέχτηκε η ελληνική οικονομία από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Ουδείς αμφισβητεί το κόστος, ωστόσο το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση φροντίζει πάντα να το μετακυλίει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ετσι και τώρα.

Οι πληροφορίες λένε ότι η με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εξαγγελθείσα αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2 εκατ. δρχ. για μισθωτούς και συνταξιούχους, με την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, "πάει περίπατο". Κι ότι η αύξηση θα κυμανθεί σε μικρότερα επίπεδα, με άλλα λόγια θα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Επίσης, ότι οι εκπτώσεις φόρου για όσους έχουν παιδιά, θα αυξηθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα μόνο για όσους έχουν από 3 παιδιά και πάνω, ενώ για τους υπόλοιπους θα δοθούν "ψίχουλα"...

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς σε ομιλία που πραγματοποίησε χτες στην Καστοριά, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στις προωθούμενες φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ