ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα ΜΑΤ χτύπησαν σπουδαστές ιδιωτικών σχολών
  • Να φύγουν από το πεζοδρόμιο μπροστά στη σχολή του, όπου είχαν στήσει την κάλπη τα μέλη του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, απαίτησε ο μεγαλοσχολάρχης Κορέλας και η Αστυνομία τέθηκε στην υπηρεσία του. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν, χτυπώντας με κλομπ και χημικά, ενώ συνέλαβαν και δύο νέους
  • Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 4.30 μ.μ. έξω από την ΚΟΡΕΛΚΟ καλεί όλους τους σπουδαστές ο Σύλλογος

Απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση από τα ΜΑΤ δέχτηκαν χτες βράδυ μέλη του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, επειδή έτσι το ήθελε ο μεγαλοσχολάρχης Κορέλας, ιδιοκτήτης των Σχολών ΚΟΡΕΛΚΟ!

Ολα άρχισαν όταν περίπου στις 8 μ.μ. μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε περίοδο εκλογών και άλλοι σπουδαστές - μέλη, πήγαν στην ΚΟΡΕΛΚΟ για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους. Ανέβηκαν στο κυλικείο, για να μοιράσουν τις ανακοινώσεις - κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές, αλλά οι υπεύθυνοι της σχολής απαίτησαν να φύγουν, γιατί "παραβίαζαν ιδιωτικό χώρο". Ετσι οι σπουδαστές κατέβηκαν στο πεζοδρόμιο, όπου και έστησαν την κάλπη, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς οι σχολάρχες, μέσα στην πλήρη ασυδοσία που τους παρέχει η κυβέρνηση, απαγορεύουν με το έτσι θέλω κάθε συλλογική δραστηριότητα μέσα στις σχολές, καθώς τρέμουν και μόνο στην ιδέα μαζικοποίησης του Συλλόγου. Γι' αυτό και ο Κορέλας απαίτησε να φύγουν και από το... πεζοδρόμιό του και έτσι η Αστυνομία τέθηκε στην υπηρεσία του. Τουλάχιστον τρεις Διμοιρίες των ΜΑΤ ανέλαβαν να εκδιώξουν τους σπουδαστές από το πεζοδρόμιο, με προπηλακισμούς και σπρωξιές αρχικά, αλλά και με τη χρήση κλομπ και χημικών στη συνέχεια. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση εξόργισε πάρα πολλούς περαστικούς από την περιοχή, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής. Συνελήφθησαν δύο νέοι, οι Παναγιώτης Αντωνόπουλος και Δημήτρης Φατσιλέτος.

Συγκέντρωση σήμερα

Η αντίδραση του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών ήταν άμεση. Αποφάσισε και καλεί όλους τους σπουδαστές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 4.30 το απόγευμα, έξω από την ΚΟΡΕΛΚΟ, Πατησίων και Χαλκοκονδύλη. Ταυτόχρονα καλεί σε συμπαράσταση μαζικούς φορείς και συνδικάτα.

Μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Τσίφτης,κατήγγειλε την "απροκάλυπτη επίθεση" που έγινε "με διαταγή του Κορέλα" και τόνισε: "Τους τρομάζει το γεγονός ότι ο Σύλλογός μας συσπειρώνει τους σπουδαστές. Τους τρομάζει ότι η συλλογική δράση μας μπαίνει εμπόδιο στην ασυδοσία που τους έχει παραχωρήσει η κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα της εκπαίδευσης, απαιτώντας κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και διεύρυνση της δημόσιας - δωρεάν παιδείας".

Σοβαρά προβλήματα

Αυτές τις μέρες ο Σύλλογος βρίσκεται σε διαδικασία εκλογών για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Οι εκλογές, που γίνονται για δεύτερη χρονιά, πραγματοποιούνται από την περασμένη Δευτέρα και θα συνεχιστούν μέχρι τις 17 Μάη έξω από κάθε σχολή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ Σεπτεμβρίου και Μάρνης, 3ος όροφος), καθημερινά από τις 10 π.μ. έως και τις 9 μ.μ.

Νωρίτερα χτες, μέλη του Συλλόγου βρέθηκαν στο "Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών IST Studies" για να ενημερώσουν τους σπουδαστές για τις εκλογές, να τους καλέσουν να γίνουν και αυτοί μέλη, αλλά και να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Ομως, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στη σχολή.

Παρ' όλα αυτά η κάλπη στήθηκε έξω από το κτίριο και οι εκλογές έγιναν κανονικά. Οι σπουδαστές αποδέχονταν την πρόταση να γραφτούν στο Σύλλογο, αλλά και να συζητήσουν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα που βιώνουν καθημερινά και δεν είναι άλλα από τα υπέρογκα δίδακτρα, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, την αβεβαιότητα για το επαγγελματικό τους μέλλον, τον αυταρχισμό μέσα στις σχολές, την αμφιβόλου ποιότητας γνώση, τις ψεύτικες υποσχέσεις που τους μοιράζουν οι επιχειρηματίες - σχολάρχες - οι οποίοι εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη "πατώντας" πάνω στα όνειρα χιλιάδων νέων που αναζητούν εργασιακό μέλλον με δικαιώματα - δημιουργώντας νέους εργαζόμενους χωρίς ουσιαστική μόρφωση, με μια ψευτοειδίκευση, φτηνό εργατικό δυναμικό στα χέρια τους.

Ο Σύλλογος και στα δύο χρόνια ύπαρξής του διεκδικεί και παλεύει για:

  • Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και διεύρυνση της Δημόσιας - Δωρεάν Παιδείας.
  • Πάγωμα των διδάκτρων, αναβάθμιση του περιεχόμενου των σπουδών.
  • Ελεύθερο συνδικαλισμό.
  • Δουλιά για όλους - δουλιά με δικαιώματα, πρακτική εξάσκηση και πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
  • Αναβολή στράτευσης έως και τις εξετάσεις πιστοποίησης.
  • Κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων στις εργασίες.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγχωνεύσεις σχολείων και ακατάλληλα κτίρια

Οι συγχωνεύσεις σχολείων σε κτίρια χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή που απαιτείται στο πλαίσιο της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" και προωθεί η Διεύθυνση Α βάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, με στόχο τη λειτουργία των σχολείων μόνο πρωί, ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων από πλευράς Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και μαθητών. Η παλαιότητα και η ακαταλληλότητα των ήδη υπαρχόντων σχολικών κτιρίων οξύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.Για το κτίριο που στεγάζει το 74ο και 27ο Δημοτικό στην περιοχή της Τούμπας, όλοι οι αρμόδιοι φορείς συμφωνούν όχι μόνο ότι είναι ακατάλληλο, αλλά και επικίνδυνο για την υγεία των μικρών μαθητών. Ομως, εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τις διαμαρτυρίες, τόσο των γονέων, όσο και του διδακτικού προσωπικού. Σε αυτό το κτίριο οι αρμόδιοι σκοπεύουν να στεγάσουν από την επόμενη χρονιά, σε μια κοινή πρωινή βάρδια, όλους τους μαθητές. Με τη συμπαράσταση των γονέων τους, οι μαθητές κάνουν αποχή από τα μαθήματα, απαιτώντας την άμεση κατεδάφιση του κτιρίου και την ανέγερση νέου σύγχρονου διδακτηρίου.

Στην άλλη πλευρά της Θεσσαλονίκης οι μαθητές και γονείς του 13ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για την αδικαιολόγητη διακοπή των εργασιών του νέου σχολικού κτιρίου, όπου επρόκειτο να μεταφερθούν.

Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε στις αρχές του φετινού σχολικού έτους, αλλά σταμάτησε τρεις μήνες μετά, και ενώ βρισκόταν στο στάδιο της θεμελίωσης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το Νομαρχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης.

Βασικό αίτημα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Φίλιππος Καραδιαμαντής, είναι να παραμείνει ανοιχτό το 13ο, να μην διασπαρούν οι μαθητές σε διπλανά σχολεία και να δοθεί νέα επιχορήγηση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τη συνέχιση και αποπεράτωση, μέσα σ' ένα χρόνο, του καινούριου σχολείου.

Μαθητές και γονείς, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί κατάληψη κεντρικού δρόμου της Σταυρούπολης και στη συνέχεια θα κινηθούν με πορεία μέχρι το νεοαναγειρόμενο κτίριο.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αβέβαιο το μέλλον των σπουδών τους

Συνεχίζεται η αγωνία των Ελλήνων φοιτητών που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους στη Γιουγκοσλαβία, για το μέλλον των σπουδών τους καθώς από τη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με εκπροσώπους τους, δεν έλαβαν θετικές απαντήσεις στο αίτημα για μετεγγραφή στα ελληνικά ΑΕΙ.

Χτες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι πρυτάνεις που είναι σε επαφή με τους ομολόγους τους των πανεπιστημίων της Γιουγκοσλαβίας, εκτιμούν ότι τα εκεί πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν και πάλι κανονικά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όμως σε περίπτωση που για λόγους ανωτέρας βίας, τα εκεί πανεπιστήμια δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, οι πρυτάνεις, σύμφωνα με το υπουργείο, δήλωσαν ότι τα πανεπιστήμια αδυνατούν να απορροφήσουν αυτόν τον αριθμό των φοιτητών, αλλά είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν με τα Πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας δυνατότητες διαπανεπιστημιακής συνεργασίας για τη διευκόλυνση των φοιτητών. Ο υπουργός Παιδείας με επιστολή του προς του πρυτάνεις, τους ζητά να αποταθούν στα Τμήματα για να εξετάσουν τη δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένων τρόπων διευκόλυνσης των φοιτητών και να ενημερώσουν σχετικά την Επιτροπή γονέων και φοιτητών Γιουγκοσλαβίας και το υπουργείο Παιδείας.

Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία

Ανακοίνωση της Αχτίδας Παιδείας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η Αχτίδα Παιδείας της ΚΟΑ του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση στους σπουδαστές και υπογραμμίζει: "Η σημερινή απροκάλυπτη επίθεση ενάντια στους σπουδαστές ιδιωτικών σχολών, στη διάρκεια άσκησης του δικαιώματός τους για εκλογή ΔΣ του Συλλόγου τους, δείχνει για μια ακόμη φορά το πώς καταλαβαίνει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο τα δικαιώματα της νεολαίας. Το τρίπτυχο "βία - αυταρχισμός - τρομοκρατία" επιστρατεύτηκαν από ιδιώτες σχολάρχες και τα ΜΑΤ σκόρπισαν τη βία στο κέντρο της Αθήνας και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία. Θα μας βρουν αντιμέτωπους, μαζί με τους γονείς και τους άλλους εργαζόμενους".

Με μαζικό και διεκδικητικό σύλλογο, οι σπουδαστές θα απαιτήσουν διεύρυνση της δημόσιας - δωρεάν παιδείας

Τα εμπόδια των σχολαρχών δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι κάλπες του πεζοδρομίου θα "βγάλουν" μαζική συλλογική αγωνιστική δράση

Αύξηση χρηματοδότησης ζητούν τα ΤΕΙ

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν τα ΤΕΙ, αν δεν ικανοποιηθούν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, τα οποία διατυπώνει η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ προς το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας ζητούν την αύξηση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ μέσω του τακτικού προϋπολογισμού "σε επίπεδο αναλογικά δίκαιο ως προς εκείνη των ΑΕΙ, καθώς και την αύξηση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων του έτους 1999 κατά 4 δισ. δραχμές", αιτήματα που όπως τονίζουν έγιναν αποδεκτά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και επίκειται η ανεύρεση τρόπου ικανοποίησής τους.

Ως θεσμικά προβλήματα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αναφέρουν την κατοχύρωση των 8 εξαμήνων σπουδών στα Τμήματα των ΤΕΙ, την ενσωμάτωση και εφαρμογή της οδηγίας 89/48 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επέκταση της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις ειδικότητες των ΤΕΙ, καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τα ΤΕΙ σε συνεργασία με τα ΑΕΙ. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ διατυπώνουν και την ανάγκη για διορισμό επί πλέον μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, διοικητικού προσωπικού και ειδικού τεχνικού προσωπικού, κάτι που όπως τονίζουν έγινε αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Καταδικάζουν την πράξη βανδαλισμού

Την πράξη βανδαλισμού που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο μνημείο της Ενωσης Ιονίων Νήσων, από το οποίο άγνωστοι έριξαν την πλάκα της Κεφαλλονιάς, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

"Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους οποιαδήποτε τέτοιου είδους ενέργεια, η οποία προέρχεται από χώρους σαφώς εξωπανεπιστημιακούς και αντίκειται στα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πανεπιστημιακής κοινότητας", επισημαίνει το ΔΣ του Συλλόγου, υπογραμμίζοντας ότι "τέτοιες πρακτικές, οι οποίες λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση με την επιχειρούμενη διάσπαση του Ιονίου Πανεπιστημίου, βάλλουν ευθέως εναντίον της ενότητας της περιφέρειας και είναι απολύτως καταδικαστέες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ