ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ
Γιορτασμός με απολύσεις!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου "Αγία Ολγα" πήρε την προκλητική απόφαση για την απόλυση 25 νοσηλευτριών, την παραμονή μιας τιμητικής για τη νοσηλεύτρια μέρας

Με μια πρωτοφανή χειρονομία για τα υγειονομικά δεδομένα της χώρας γιορτάζεται η σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας: Χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου "Αγία Ολγα" αποφάσισε την απόλυση 25 νοσηλευτριών που είχαν προσληφθεί το 1994!

Βέβαια η πρόσληψη των 25 νοσηλευτριών και η μετέπειτα αντιμετώπισή τους έχει τη σφραγίδα των επιλογών των τελευταίων κυβερνήσεων, τόσο απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας όσο και απέναντι στους εργαζόμενους που ζήτησαν να δουλέψουν σε αυτό. Χρησιμοποιήθηκε στην αρχή η παρατυπία και στη συνέχεια αυτή μετατράπηκε σε ομηρία για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Η ιστορία έχει ως εξής: Το Δεκέμβρη του 1994 προσλήφθηκαν 25 άτομα με βάση το "νόμο Πεπονή". Στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι υπήρξαν παραβιάσεις τόσο στα κριτήρια όσο και στη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Ετσι το Μάη του 1995 ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, αλλά η κοινοποίηση της απόφασης αυτής απ' το ΑΣΕΠ καθυστερεί έξι μήνες. Μέχρι να κοινοποιηθεί η απόφαση της επανακατάταξης των εργαζομένων γίνεται κλοπή των δικαιολογητικών!

Μπροστά στο "σούσουρο" που δημιουργείται, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου παραπέμπει το θέμα στο υπουργείο Υγείας, το οποίο τον Ιούλη του 1996 αποφαίνεται υπέρ των απολύσεων. Από κει και μετά υπάρχει μια διελκυστίνδα που φτάνει μέχρι τη χτεσινή απόφαση της απόλυσης!

Στο μεσοδιάστημα το ΚΚΕ είχε πάρει πρωτοβουλίες για νομοθετική ρύθμιση του θέματος με δεδομένο ότι οι 25 νοσηλεύτριες πρόσφεραν υπηρεσίες για το διάστημα αυτό. Μάλιστα η τελευταία πρωτοβουλία από πλευράς του ΚΚΕ εκδηλώθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και υπήρξε αρνητική στάση του υπουργού Υγείας.

Ανώδυνες στάσεις εργασίας

Βέβαια, η απαξίωση των νοσηλευτικού προσωπικού από μέρους των τελευταίων κυβερνήσεων καταγράφεται στη στελέχωση των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπάρχει ακάλυπτο τουλάχιστον το 34% των οργανικών θέσεων των νοσηλευτών στις υπηρεσίες του ΕΣΥ (Βλέπε και στοιχεία του πίνακα). Να σημειωθεί ότι τα κενά αυτά προκύπτουν με βάση τους οργανισμούς που έγιναν πριν 13 χρόνια και δε λαμβάνουν υπόψη την επέκταση διαφόρων νέων τμημάτων. Αν σε αυτές προσμετρηθούν οι αποσπάσεις και τα αλλότρια καθήκοντα τότε τα κενά μεγαλώνουν επικίνδυνα.

Επιπλέον οι νοσηλευτές δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα όσον αφορά τις αποδοχές τους. Ετσι ο νοσηλευτής της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) ξεκινά με 193.000 δραχμές μεικτά και φτάνει για τον υπάλληλο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και με 31 χρόνια υπηρεσία στις 429.000 δραχμές μεικτά.

Πέρα απ' αυτή τη "μεικτή" κοροϊδία η κυβέρνηση εξαντλεί και όλα τα ένδικα μέσα για να μην πάρουν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες κάποιο επίδομα. Ηδη έχουν εκδοθεί δυο οδηγίες γι' αυτό το θέμα: Μία απ' τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη στις 29.3.1999 και άλλη μία απ' το υπουργείο Υγείας στις 27.4.1999.

Κι ενώ εκδηλώνεται αυτή η επίθεση της κυβέρνησης, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ εξαντλείται σε μια τυπική για σήμερα στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και σε μια παρουσίαση κάποιων στοιχείων που παρουσιάζονται εδώ και χρόνια.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ αρνήθηκε την πρόταση της ΕΣΑΚ Υγειονομικών στην Εκτελεστική Επιτροπή, που πρότεινε στα πλαίσια του προγράμματος δράσης να αναδειχτεί η δράση γύρω από τα προβλήματα που αφορούν τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Η ΕΣΑΚ πρότεινε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση με συλλαλητήρια - συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με στόχο και οι υγειονομικοί από τη δική τους την πλευρά να παρεμποδίσουν τη διευκόλυνση που παρέχει η χώρα μας στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η ΟΣΝΙΕ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) με ανακοίνωσή της θέτει τα εξής ερωτήματα: "Μπορούμε να γιορτάζουμε όταν στον ιδιωτικό τομέα υγείας ή, πιο "κομψά", στην "αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας" η κατάσταση χειροτερεύει, με τη μονοπώλησή της και τον άκρατο ανταγωνισμό και σαν αποτέλεσμα αυτών την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, που είναι μεγάλη; Τα Διατάγματα που ορίζουν τη σύνθεση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ουσιαστικά ανενεργά μια και έτσι συμφέρει τους κεφαλαιούχους της υγείας. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η ανασφάλεια, και σ' αρκετούς χώρους η ανοιχτή τρομοκρατία, αλλά πρόσφατα και οι απολύσεις (Ευγενίδειο - Παλλάδιο), είναι χαρακτηριστικά που σφραγίζουν την παρουσία των νοσηλευτριών. Μπορούμε να γιορτάζουμε όταν η υποβάθμιση της νοσηλεύτριας γίνεται καθεστώς σε αρκετές κλινικές και οίκους ευγηρίας, όπου μετατρέπονται σε "γυναίκες γενικών καθηκόντων", όταν σ' αρκετούς χώρους αμφισβητούνται ή καταπατούνται και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας; Μπορούμε να γιορτάζουμε όταν η χώρα μας με την πολιτική της κυβέρνησης γίνεται συνένοχη στο βρώμικο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας;".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Η αναβάθμιση της νοσηλεύτριας είναι δεμένη με την αναβάθμιση του ίδιου του σημερινού συστήματος υγείας, είναι δεμένη με τη θέση όλων των εργαζομένων, με το ειρηνικό και εργασιακό μέλλον τους".Ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού

Ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η φετινή Μέρα συμπίπτει με "ένα βάρβαρο πόλεμο που διεξάγεται ενάντια στο γειτονικό γιουγκοσλαβικό λαό από τα γεράκια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές των συμμάχων μας είναι και η ελληνική κυβέρνηση".

"Είναι, συνεχίζει η ανακοίνωση, η ίδια κυβέρνηση που έχει καταδικάσει τα Δημόσια Νοσοκομεία σε μαρασμό αφού οι δαπάνες από τον προϋπολογισμό καλύπτουν με το ζόρι τη μισθοδοσία των εργαζομένων... Με αυτό τον τρόπο δυναμιτίζει τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι δικαιούνται εποχιακή ασφάλιση. Οσο για τη συνταξιοδότησή τους, μάλλον είναι απατηλό όνειρο".

"Αυτή την πολιτική, υπογραμμίζει ο Σύλλογος, στηρίζει και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού προκηρύσσει κάθε χρόνο στις 12 Μάη στάση εργασίας. Τις υπόλοιπες μέρες ξεχνάει τα προβλήματά μας. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται και φέτος. Στην ανακοίνωσή της, εξαιρώντας ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική, κάνει και λίγο κριτική που δεν ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού".

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ανεξέλεγκτος κατακλυσμός φαρμάκων

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Ο κατακλυσμός της αγοράς με φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, που εισάγονται απ' το εξωτερικό, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή οι διάφορες ουσίες και τα βότανα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε ινστιτούτα αδυνατίσματος, γυμναστήρια και καταστήματα, όχι μόνο δεν ωφελούν τους πολίτες, αλλά μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των Οδοντιάτρων.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει πρόταση του ΠΦΣ για τη δημιουργία Ινστιτούτου Ποιοτικού Ελέγχου Φαρμάκων και Παραφαρμακευτικών Προϊόντων με έξοδα του ίδιου του ΠΦΣ. Η πρωτοβουλία αυτή δημοσιοποιείται μετά την εκπαραθύρωση, απ' την κυβέρνηση, με νόμο, των εκπροσώπων των φαρμακοποιών, των γιατρών και των οδοντιάτρων απ' το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ετσι το 9μελές, πλέον, ΔΣ του ΕΟΦ θα αποτελείται από μέλη που θα διορίζει με απόφασή του ο εκάστοτε υπουργός Υγείας.

Βέβαια, η διαπίστωση του ανεξέλεγκτου κατακλυσμού της αγοράς είναι σωστή και ο ΕΟΦ θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας, αν δεν είχε υποβαθμιστεί συνειδητά απ' την κυβέρνηση, η οποία κινείται με βάση τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία στο Λονδίνο Ευρωπαϊκού Γραφείου Φαρμάκου, που θα δίνει την άδεια κυκλοφορίας φαρμάκων στις πολυεθνικές. Ετσι δηλαδή ξεπερνιούνται οι ιδιαιτερότητες των εθνικών νομοθεσιών και διευκολύνεται η είσοδος των νέων προϊόντων στην αγορά.

Αντί λοιπόν να υπάρξει απ' τους φορείς προσπάθεια για την αναβάθμιση του ΕΟΦ, με την πρόταση για τη δημιουργία του νέου Ινστιτούτου, ουσιαστικά, ζητούν την υποκατάσταση του ΕΟΦ, αν και - όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου - το Ινστιτούτο θα λειτουργεί παράλληλα και όχι ανταγωνιστικά με τον ΕΟΦ. Ο ΠΦΣ δεν μπορεί να λειτουργήσει το Ινστιτούτο γιατί - ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου - το αποθεματικό του είναι δεσμευμένο και χρειάζεται η σχετική τροπολογία, την οποία η κυβέρνηση αρνείται.

Πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών

Ο ΠΦΣ έθεσε ξανά το θέμα των πολύμηνων καθυστερήσεων απ' τα Ταμεία. Πολλοί φαρμακοποιοί έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια και αδυνατούν να πληρώσουν τους προμηθευτές, με κίνδυνο βασικά φάρμακα να εξαφανιστούν απ' τα ράφια και να μην μπορούν να εκτελεστούν οι συνταγές των ασφαλισμένων.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, το δημόσιο και ο ΟΓΑ χρωστούν στους φαρμακοποιούς 20 - 25 δισεκατομμύρια και μόνο το ΙΚΑ είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του. Ο ΠΦΣ ζητά την υπογραφή συλλογικής σύμβασης μεταξύ των Ταμείων και των φαρμακοποιών, που θα βάλει τέλος στο "καρκίνωμα" των πολύμηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές από τα Ταμεία. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αδιαφορία την πρόταση αυτή.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ
Ισχυροποιήστε το ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του Κόμματος με αφορμή τη σημερινή μέρα

"Η Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας βρίσκει το χώρο της Υγείας με πολλά προβλήματα. Ειδικότερα στο νοσηλευτικό προσωπικό αυτά οξύνονται. Υπάρχουν πάνω από 20.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτριών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Οι συνεχείς υποσχέσεις των αρμοδίων, συνεχίζει η ανακοίνωση, για κάλυψη των κενών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού παραμένουν κενό γράμμα. Οι νοσηλευτές με την ουσιαστική τους συμβολή προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην Υγεία του ελληνικού λαού. Προσφέρουν σ' ένα Σύστημα Υγείας, που η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην απορύθμιση και στην πλήρη εμπορευματοποίηση. Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές της χώρας μας γνωρίζουν τώρα πως η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η ΟΝΕ, γι' αυτούς, σημαίνει περιορισμό ή και κατάργηση δικαιωμάτων, χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Σημαίνει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση της εργασίας, μερική απασχόληση. Ανοιγμα του δρόμου για την κατάργηση της μονιμότητας. Στα πλαίσια της "νέας τάξης" το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, βομβαρδίζουν το λαό της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Στο όνομα των οικονομικών τους συμφερόντων, μακελεύουν τη Βαλκανική. Μπροστά σ' αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές της χώρας μας έχουν ένα μόνον δρόμο. Αγωνιζόμενοι για τα δίκαια αιτήματά τους να δρουν ταυτόχρονα και ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αντιτάχθηκε με όλες τις δυνάμεις του σ' αυτές τις επιλογές. Είναι πρωτοπόρα δύναμη ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στη "νέα τάξη"".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Νοσηλεύτριες και νοσηλευτές,

Καταδικάστε με κάθε τρόπο τα κόμματα που συμφωνούν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις πολεμικές επιχειρήσεις. Ενισχύστε, ισχυροποιήστε το ΚΚΕ για να έχουν οι αγώνες σας αποτελέσματα και προοπτική".

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
Σταματήστε την τακτική υποβάθμισης των κινδύνων

Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και Κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, με επιστολή της προς πέντε υπουργούς, καλεί την ελληνική κυβέρνηση "να πάψει την τακτική υποβάθμισης των υπαρκτών κινδύνων και να υπερασπιστεί το θεμελιώδες δικαίωμα των Ελλήνων στην υγεία, προβάλλοντας και υποστηρίζοντας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τις κατατεθειμένες απόψεις των οικολογικών οργανώσεων".

Η επιστολή απευθύνεται στους υπουργούς Υγείας Λ. Παπαδήμα,Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλο,Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο,Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Περιβάλλοντος Κ. Λαλιώτη και αναφέρεται στη μυστική επίσκεψη στη χώρα μας του διευθυντή του Βουλγαρικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας και του υποδιευθυντή του υπουργείου Πυρηνικής Ενέργειας της Ρωσίας, με την προοπτική κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Κομοτηνή. "Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην προοπτική κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα, μετά μάλιστα τις εφιαλτικές στιγμές που περνάμε, με την πιθανότητα "λάθους" βομβαρδισμού τόσο στο επικινδυνότατο Κοζλοντούι, όσο και στον πυρηνικό σταθμό της Γιουγκοσλαβίας που, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, αποτελεί στόχο των ΝΑΤΟικών πυραύλων" υπογραμμίζει η Εταιρεία. Στην επιστολή, επαναφέρει το αίτημά της να ενημερωθεί από την κυβέρνηση σχετικά με το: Πότε πρόκειται ν' αποσυρθούν οι 10-15 ξεχασμένες πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ στον Αραξο και αν η Ελλάδα - ως μέλος του ΝΑΤΟ - μπορεί να μάθει πόσες ραδιενεργείς βόμβες DU έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης, ρωτά την ελληνική κυβέρνηση πόσες τέτοιες βόμβες έχει αγοράσει και αν σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει, εκθέτοντας σε κίνδυνο Ελληνες στρατιώτες, ζητώντας παράλληλα την απαγόρευσή τους.

Η Εταιρεία έχει προσφύγει στο ΝΑΤΟ και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών ως το καλύτερο φάρμακο για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Βαλκανικής.

ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
"Αγωνιστική Συνεργασία" με προοπτική

Σε δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε η "Αγωνιστική Συνεργασία" (ΑΣ) στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα". Η ΑΣ, που υποστηρίστηχτε απ' την ΕΣΑΚ, συγκέντρωσε ποσοστό 25,6% και μέσα από τις γραμμές της εκφράστηκε η "Δημοκρατική Ενότητα" και τα "Ρεύματα",που στις εκλογές του 1997 είχαν συγκεντρώσει 10,7% και 6,2% αντίστοιχα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Η "Αγωνιστική Συνεργασία" πήρε 165 ψήφους και τρεις έδρες για το ΔΣ. (Η "Δημοκρατική Ενότητα" είχε πάρει 69 ψήφους και 1 έδρα, ενώ τα "Ρεύματα" είχαν πάρει 40 ψήφους και 1 έδρα).

Στις εκλογές κατέβηκαν δυο παρατάξεις με την επωνυμία ΠΑΣΚΕ. Η μία έχει το όνομα ΠΑΣΚΕ Ν. Αλεξάνδρα και η άλλη "σκέτο" ΠΑΣΚΕ. Ετσι οι άλλες παρατάξεις πήραν τις εξής ψήφους: ΠΑΣΚΕ Ν. Αλεξάνδρα 283 ψήφοι (ποσοστό 43%) και 5 έδρες. (Στις εκλογές του 1997 είχε πάρει 294 ψήφους - ή 46% - και 5 έδρες).

ΔΑΚΕ: 128 ψήφοι (19,8%) και 2 έδρες. (Το 1997 είχε πάρει 119 ψήφους - ή 18,6% - και 2 έδρες).

ΠΑΣΚΕ: 69 ψήφοι (10,7%) και 1 έδρα. (Το 1997 είχε πάρει 117 ψήφους - ή 18,3% - και 2 έδρες).

Οσον αφορά την εκλογή αντιπροσώπων για την ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΑΣΚΕ του Ν. Αλεξάνδρα εξέλεξε 5 (έναντι 5), η ΔΑΚΕ 3 (έναντι 3) η ΠΑΣΚΕ 2 (έναντι 2) και η "Αγωνιστική Συνεργασία" 3 (έναντι τριών της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" και των "Ρευμάτων").

Δέκα χρόνια "Παρέμβαση"

Τα δέκα χρόνια λειτουργίας του θεραπευτικού προγράμματος "Παρέμβαση" - ανήκει στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) - θα γιορταστούν φέτος με μια σειρά εκδηλώσεων, παρεμβάσεων και εκδόσεων, που ξεκινούν απ' αυτόν το μήνα και θα λήξουν το Δεκέμβρη.

Ο γιορτασμός αρχίζει αύριο Πέμπτη με το "Ανοιξιάτικο Καλειδοσκόπιο". Πρόκειται για ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων - θα διαρκέσουν έως το ερχόμενο Σάββατο - που θα γίνουν στον πεζόδρομο της οδού Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια. Το τριήμερο αυτό περιλαμβάνει συναυλία γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, δραστηριότητες εικαστικού χαρακτήρα, τουρνουά σκάκι και άλλων επιτραπέζιων παιγνιδιών, ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή κ.ά. Στη συναυλία, που θα γίνει το Σάββατο στις 6 μ.μ., θα πάρουν μέρος εθελοντικά οι εξής καλλιτέχνες: Λένα Αλκαίου, Apurimac, Βαγγέλης Γερμανός, Βασίλης Καζούλης, Μίλτος Πασχαλίδης, Περιπλανώδιοι, καθώς και το μουσικό σχήμα της εναλλακτικής κοινότητας "Παρέμβαση". Να σημειωθεί πως όλες οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 5 μ.μ. και θα διαρκούν έως τις 11.30 μ.μ.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από χτες Τρίτη οι εργαζόμενοι στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος (ΨΚΒΕ), διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του μήνα Απρίλη, όπως και την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας. Την απόφαση αυτή πήραν σε Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι του ΨΚΒΕ που είναι ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και περιθάλπει άτομα με ειδικές ανάγκες, μετά τις 3ωρες στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν και την αδιαφορία που επέδειξαν σχετικά υπουργείο, νομαρχία και διοίκηση του ιδρύματος.

"Η ανικανότητα, η αδράνεια και η πλήρης αδιαφορία του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, μας οδήγησαν για μια ακόμη φορά σε κινητοποιήσεις. Ενα ΔΣ επταμελές που απαρτίζεται από τέσσερα μέλη της Πολιτείας και τρεις φιλανθρώπους ας εξηγήσουν τι προσφέρουν στο ίδρυμα. Δε ζητάμε τίποτα το παράλογο. Ζητάμε το μισθό μας", τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού του ΨΚΒΕ.

Η επίσχεση εργασίας θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 14 Μάη, ενώ αν δε δοθεί λύση, οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν σε κινητοποιήσεις από την επόμενη Δευτέρα 17/5 μέχρι την Παρασκευή 21/5, όπως και από 24/5 έως 28/5.

Εισαγγελική έρευνα για την πιπίλα

Προκαταρκτική έρευνα διενεργεί η εισαγγελέας Ανηλίκων Αννα Καλουτά για την υπόθεση του νοσηλευόμενου βρέφους, που βρέθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" να έχει κολλημένη στο στόμα την πιπίλα του με λευκοπλάστ για να μην κλαίει. Το περιστατικό ήρθε τώρα στη δημοσιότητα, αλλά σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του προέδρου του Νοσοκομείου, Ν. Ντάνου, συνέβη στις 23 - 4 - 99 το απόγευμα. Εκείνη τη μέρα έγινε ανώνυμη καταγγελία και η συγκεκριμένη πράξη διαπιστώθηκε από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου. Αμέσως διατάχθηκε ΕΔΕ, από την οποία διαπιστώθηκε η ταυτότητα του ατόμου (πρόκειται για νεαρή νοσηλεύτρια), που είχε προβεί στην "πρωτοφανή - όπως χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση - για το Νοσοκομείο αυτή πράξη" και το οποίο "παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο".

Η εισαγγελική έρευνα γίνεται προκειμένου να διακριβωθεί αν υπήρξε κίνδυνος για τη ζωή του βρέφους από τυχόν εισρόφηση υγρών κατά τη διάρκεια της φίμωσής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ