ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ" ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Προεκλογικές κορόνες με τα... χρωστούμενα!

Η υπουργός Εσωτερικών έκανε χτες λόγο για 30 δισ. δραχμές, ποσό που αποτελεί μόλις το 1/4 αυτών που χρωστάει η κεντρική διοίκηση προς τους ΟΤΑ

Με μια τεχνοκρατική, πολυσέλιδη ομιλία, που δεν άγγιζε στο ελάχιστο τα προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των δημοτών που εκπροσωπούν, επιχείρησε - μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση (ΓΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου,να... μοιραστεί το "πάθος" της για το θεσμό. Ενα "πάθος" που συμμερίστηκαν οι αιρετοί, στην πλειοψηφία τους, όταν δήλωσε την... προεκλογική ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαλλαγή μέρους ή του συνόλου των χρεών των "καποδιστριακών" δήμων προς τρίτους - υπολογίζονται σε 30 δισ. δραχμές.

Τα χειροκροτήματα που "έπεσαν", τουλάχιστον ως αφελή μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς το παραπάνω ποσό είναι μόλις το 1/4 του συνόλου των οφειλών της κεντρικής διοίκησης προς τους ΟΤΑ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει προεκλογική εκστρατεία, με χρήματα των ίδιων των δήμων και κατά συνέπεια των δημοτών. Και η στιγμή που επιλέχτηκε για τη δημοσιοποίηση της "γενναιοδωρίας", οι εκλογές, δηλαδή, της ΓΣ της ΚΕΔΚΕ για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της, δεν είναι τυχαία... Στόχο είχε και τα "κουκιά" των αιρετών. Αλλά και την εξαγορά τους, αφού οι δήμοι που θα απαλλαγούν από τα χρέη θα πρέπει να εγγυώνται ένα "αξιόπιστο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης"... δηλαδή να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά πρότυπα, ως επιχειρήσεις που θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους δημότες.

Δείχνοντας, ταυτόχρονα, πώς εννοεί την... αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), η υπουργός είπε πως πρέπει να ακολουθεί πολιτικές, αντίστοιχες με τις κυβερνητικές δημοσιονομικές προσπάθειες. Πως, στα πλαίσια της ΟΝΕ, θα δημιουργηθούν διάδρομοι για νέες πρωτοβουλίες των δήμων. Ενώ απεμπόλησε τη σημασία των όποιων διεκδικήσεων, χαρακτηρίζοντας "παλιά" την αντίληψη του "αγωνιστή δημάρχου". Γι' αυτό και κάλεσε τη νέα ηγεσία της ΚΕΔΚΕ να... εκπαιδεύσει τους αιρετούς, προφανώς για να απαλλαγούν από τα όποια αγωνιστικά σύνδρομα.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος,στο χαιρετισμό του, εξήρε το έργο της Ενωσης, την προηγούμενη τετραετία. Γιατί; Επειδή, λέει, κατανόησε την ανάγκη συμμετοχής της χώρας στο πρόγραμμα "σύγκλισης" και χάρισε 50 δισ. δραχμές από τα χρήματα των δήμων στην κυβέρνηση! (Κατά τα άλλα η κυβέρνηση απαλλάσσει τους ΟΤΑ από τα χρέη).

Χαιρετίζοντας τη ΓΣ, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Τσούρας προέτρεψε τους αιρετούς να αναζητήσουν μέσα για να λειτουργήσουν, από την Επιτροπή Περιφερειών. Διότι το λέει η Συνθήκη του Αμστερνταμ...

Ο Θ. Αναγνωστόπουλος,εκ μέρους της ΝΔ, διεκδίκησε δάφνες γιατί το κόμμα του έκανε την επιλογή της εισόδου της χώρας στην ΕΟΚ, που "ανέδειξε, είπε, την ΤΑ σε ισοδύναμο εταίρο της κεντρικής εξουσίας". Στη ΓΣ χαιρέτισε και ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντ. Σαμαράς,ευχόμενος κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). Στο Γ ΚΠΣ αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, Σπ. Λυκούδης και Ηλ. Νικολόπουλος,αντίστοιχα. Χαιρέτισε, τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, Θ. Κατριβάνος,κάνοντας λόγο για νεοσυγκεντρωτισμό της κεντρικής εξουσίας.

Αποτελέσματα

Με φόντο τα χειροκροτήματα της προεκλογικής υπόσχεσης, αλλά και τους "σίγουρους, ευνομούμενους" υποψήφιους, στις χτεσινές εκλογές αναμετρήθηκαν οι συνδυασμοί: "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" που υποστηρίζει το ΚΚΕ, "Πανελλήνιο Αυτοδιοικητικό Κίνημα" (ΠΑΣΟΚ), "Συνεργασία για Ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση" (ΝΔ), "Πρωτοβουλία για Ισχυρή Αυτοδιοίκηση" (ΣΥΝ) και ένας ανεξάρτητος. Ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ έλαβε 16 έδρες, της ΝΔ 12 και του ΣΥΝ 2. Μια έδρα καταλαμβάνει αυτοδίκαια ο δήμαρχος Αθηναίων. Το νέο ΔΣ θα συνεδριάσει εντός των ημερών για να εκλέξει το προεδρείο του.

Πάντως, η χτεσινή αναμέτρηση ήταν μια ακόμα τρανή απόδειξη του καλπονοθευτικού συστήματος εκλογής, καθώς, όχι μόνο το Σώμα των εκλεκτόρων δεν είναι αντιπροσωπευτικό των πραγματικών συσχετισμών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ο τρόπος της τελικής εκλογής να είναι τέτοιος που, για παράδειγμα, ο συνδυασμός του ΚΚΕ με 15 ψήφους να μην κερδίζει έδρα (έλειπε μόλις μία ψήφος), ενώ ο συνδυασμός του ΣΥΝ με 21 ψήφους να κερδίζει δύο έδρες. Είναι η τελική πράξη μιας νοθείας της αντιπροσωπευτικότητας, που ξεκινά από τον τρόπο εκλογής των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, ακολούθως των εκπροσώπων τους στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών και εν συνεχεία των εκπροσώπων στην ΚΕΔΚΕ.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αντισταθείτε στη δήθεν αναβάθμιση της ΤΑ

Την ανάγκη να αποτελέσει η ΤΑ χώρο ανάδειξης και επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων, επισήμανε στο χαιρετισμό του στη συνέλευση της ΚΕΔΚΕ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

"Η συνέλευσή σας πραγματοποιείται σε κρίσιμη εποχή, όπου τα θραύσματα των πυραύλων και των ρουκετών φτάνουν ήδη στα σύνορά μας", ήταν τα πρώτα λόγια του Σπύρου Χαλβατζή,χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ,για να θυμίσει πως δίπλα μας γίνεται πόλεμος. Κάτι που έλειπε από τα στόματα όλων των εκπροσώπων των υπόλοιπων κομμάτων που μίλησαν.

Συνεχίζοντας ο ίδιος, έδωσε το στίγμα της αυτής της εποχής: "Μια εποχή όπου η επικυριαρχία των ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί σε βάρος των λαών. Μια εποχή που οι λαοί όχι μόνο συνειδητοποιούν τι σημαίνει ιμπεριαλισμός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά πλήττονται βάναυσα από την πολιτική του". Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, οι λαοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι σημαίνουν οι μονόδρομοι που ευαγγελίζονταν διάφοροι πριν λίγο καιρό: Διόγκωση της ανεργίας, πολιτική λιτότητας, μεγάλη ανασφάλεια και πάνω απ' όλα τεράστιους κινδύνους.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι κίνδυνοι για γενίκευση του πολέμου δεν έχουν εκλείψει. Πως η παραγωγική καταστροφή ολόκληρων χωρών, η υποθήκευση του μέλλοντός τους, με τη δήθεν ενίσχυσή τους από ένα μικρό "σχέδιο Μάρσαλ", είναι ένα σχέδιο για να εμπεδώσουν την υποτέλειά τους. "Ολα αυτά που συμβαίνουν - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - δεν μπορούν να κρύψουν την υποταγή της ανάπτυξης της χώρας στα σχέδια και τις επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ, με κύριο σημείο αναφοράς τη "θεοποίηση" της πιο ασύδοτης μορφής του κεφαλαίου, του χρηματιστηριακού".

Αναφερόμενος στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου εκλογής των οργάνων της ΤΑ, ο Σπ. Χαλβατζής διευκρίνισε πως δεν ικανοποιεί βασικά ζητήματα ελεύθερης έκφρασης των δημοτών, αφού δεν καθιερώνεται η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων και στην εκπροσώπηση των δήμων στα όργανά τους. Την ίδια στιγμή - τόνισε - τα προβλήματα της ΤΑ οξύνονται, αφού το θεσμικό πλαίσιο διαμορφώνεται για να ικανοποιήσει την αντίληψη της "ελεύθερης αγοράς". Δηλαδή την παραπέρα μετατροπή της ΤΑ σε μέσο διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών. Τα οικονομικά της βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ αυθαίρετα παρακρατούνται τεράστιοι πόροι, με τη συναίνεση πολλές φορές των αιρετών. Για μας δεν έχει κανένας το δικαίωμα να ανέχεται αυτή την παρακράτηση. Αλλά ούτε και έχει το ηθικό δικαίωμα να μη διεκδικεί έστω και αυτά τα χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Σε εκρηκτική κατάσταση, σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, βρίσκονται τα προβλήματα λειτουργίας και ιδιαίτερα του προσωπικού της ΤΑ.Αντί της οργανωμένης λειτουργίας των δήμων, διοχετεύονται επιλογές που προωθούν την αποδιάρθρωση, τις πελατειακές σχέσεις, τη μη παραγωγική αξιοποίηση του δυναμικού της ΤΑ.

Καταλήγοντας, ο Σπ. Χαλβατζής έκανε σαφές πως στα μεγάλα αυτά προβλήματα, τα όργανα της ΤΑ πρέπει να πάρουν καθαρή θέση. Και κάλεσε τους αιρετούς να παλέψουν, ώστε η ΤΑ να αποτελέσει χώρο συμμετοχής των πολιτών, ανάδειξης των λαϊκών προβλημάτων και μέσο προώθησης και επίλυσής τους. Να αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις αυξανόμενες ανάγκες του.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Τον τσιμεντώνουν αλύπητα τα συμφέροντα

Βάναυση κακοποίηση καθηγητή, επειδή εναντιώνεται στην τσιμεντοποίησή του

Η Ναύπακτος, αν και κηρυγμένος ως παραδοσιακός οικισμός, εξακολουθεί να κακοποιείται βάναυσα, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα ορισμένων οικοπεδούχων και εργολάβων αντιπαροχής. Τα συμφέροντα αυτά κατονομάζει ο καθηγητής φιλόλογος Δημήτρης Γρηγορόπουλος, 49 χρόνων, ότι κρύβονται πίσω από επίθεση που δέχτηκε από αγνώστους έξω από το σπίτι του την περασμένη Κυριακή. Ο καθηγητής έχει κακοποιηθεί πολύ άσχημα στο πρόσωπο και χρειάστηκε να μπει δύο φορές στο χειρουργείο του νοσοκομείου του Ρίου, όπου νοσηλεύεται.

Να σημειώσουμε ότι ο οικισμός της Ναυπάκτου, μαζί με άλλους 40 οικισμούς της χώρας, έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 594Λ/78, καθώς αποτελεί παραλιακή πόλη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πλήθος μνημείων, όπως το επταζωνικό βενετικό κάστρο που θεωρείται ως το μοναδικό στον κόσμο. Με βάση το Διάταγμα αυτό για τις νέες οικοδομές που χτίζονται το ύψος τους δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 7 μέτρα, ο συντελεστής δόμησης θα πρέπει να είναι 0,8 ή 0,5, ενώ απαγορεύονται ρητά οι πιλοτές. Οι ιθύνοντες όμως του Γραφείου Πολεοδομίας του Δήμου Ναυπάκτου, με την ανοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ, εκδίδουν συνεχώς οικοδομικές άδειες κατά παράβαση της νομοθεσίας, εφαρμόζοντας τον καταργημένο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1973! Ετσι, ενώ η Ναύπακτος είναι παραδοσιακός οικισμός, στην πράξη οικοδομείται παράνομα ως μη παραδοσιακός, αφού κτίζονται ακόμη οικοδομές πέντε ορόφων (17,25 μέτρα ύψος), οικοδομές με πιλοτές που στη συνέχεια μετατρέπονται σε γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα, καθώς και οικοδομές με συντελεστή δόμησης 2,4!

Να προσθέσουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από αδράνεια χρόνων και μετά από έντονες καταγγελίες, υποχρεώθηκε μόλις στις 11 Δεκέμβρη 1998 να εκδώσει απόφαση (ΦΕΚ 996/11.12.1998) με την οποία αναστέλλει την οικοδομική δραστηριότητα εντός του Παραδοσιακού Οικισμού της Ναυπάκτου. Κι όμως, όπως καταγγέλλει ο Δ. Γρηγορόπουλος, ο οποίος έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα κατά της κακοποίησης της πόλης, και αυτός ο νόμος μέχρι τώρα δεν εφαρμόζεται.

Και αναρωτιέται κανείς: Τόσο μεγάλα είναι αυτά τα συμφέροντα που δέρνουν κόσμο, που καταστρέφουν και τσιμεντώνουν τη Ναύπακτο, χωρίς να τους εμποδίζει κανείς, ενώ παράλληλα εμποδίζουν την επέκταση του σχεδίου της πόλης εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια εκτός του παραδοσιακού οικισμού;

Εμπόδια Σένγκεν στον τουρισμό της Ζακύνθου

Σοβαρά προβλήματα στα τουριστικά γραφεία που διακινούν αεροπορικώς τουρίστες στη Ζάκυνθο προκαλεί εγκύκλιος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου. Με αυτήν υποχρεώνονται να ενημερώνουν την Αστυνομία για την ονομαστική κατάσταση των πελατών τους δυο μέρες πριν την άφιξή τους στη Ζάκυνθο.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων ζήτησε να ανασταλεί η απόφαση αυτή, επειδή δημιουργεί προβλήματα στην προσέλκυση των τουριστών. Η εξήγηση που δόθηκε από την Αστυνομία ήταν ότι δε λειτουργούν στο νησί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές για τον έλεγχο των αλλοδαπών σύμφωνα με τις διατάξεις της Σένγκεν και γι' αυτό τα στοιχεία τους πρέπει να διασταυρώνονται από τα πριν στην Πάτρα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ