ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Δίκαιο είναι στη μια όχθη

Γράφεται και λέγεται και ακούγεται ότι ο αμερικανοΝΑΤΟικός νεοφασισμός, που επετέθη κατά της Σερβίας, με όλα τα σύγχρονα, τελειοποιημένα όπλα του, έπεσε έξω στις προβλέψεις του. Δεν περίμενε την τόσο σθεναρή και ομόψυχη αντίσταση του σερβικού λαού. Ενόμιζε ότι, με μια εξόρμηση των φοβερών τεράτων του οπλοστασίου του, με μια επίθεση διάρκειας λίγων ημερών, θα επετύγχανε τους εγκληματικούς σκοπούς του. Τα βρήκε μπαστούνια, κατά τη λαϊκή έκφραση.

Και τώρα η αποτυχία των υπολογισμών και βλέψεων του εγκληματικού μπλοκ δε διαπιστώνεται μόνο από απλούς παρατηρητές και σχολιαστές, αλλά ομολογείται από τους ίδιους τους ιθύνοντες Αμερικανούς και ΝΑΤΟικούς. Και αυτοί διακηρύσσουν ανενδοιάστως και με ...συγκινητική ειλικρίνεια:

- Ναι, πέσαμε έξω. Δεν ήρθαν τα πράγματα, όπως τα είχαμε σχεδιάσει και όπως τα περιμέναμε.

Και προσθέτουν, με μια επίσης συγκινητική αποδοχή της αποτυχίας τους:

- Λυπούμαστε πολύ!..

Είναι, να τους κλαις. Και σίγουρα τους κλαίνε οι απανταχού συνεργάτες, οπαδοί και φίλοι τους. Οσο για μας, που δε δείχνουμε, οι άσπλαχνοι, λίγη συμπόνια για το φιάσκο τους, έχουμε να σημειώσουμε μια άλλη έλλειψη προνοητικότητας των ιθυνόντων Αμερικής και ΝΑΤΟ. Μια έλλειψη πιο βαθιά και πολύ πιο σοβαρή.

Τι εννοώ; Οι λεβέντες, που εξόρμησαν, να γονατίσουν, στο άψε - σβήσε, μια περιορισμένη βαλκανική χώρα, και πρώτοι και καλύτεροι οι Αμερικανοί, απεδείχθησαν ότι διαθέτουν λιγότερη "εξυπνάδα" και από τις περίφημες βόμβες τους. Ετσι, δεν πρόβλεψαν ότι οι λαοί, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά της οικουμένης, ακόμα και της Αμερικής, θα χωρίζονταν στα δύο: Από τη μια μεριά, οι άνθρωποι της ειρήνης, του δικαίου, της ελπίδας και της πίστης στην πρόοδο και ευημερία. Και, από την άλλη, τα αρπακτικά, αδηφάγα όρνεα του καπιταλισμού και οι συνεργάτες και οπαδοί τους.

Ενα βαθύ ποτάμι σχηματίστηκε μεταξύ των δύο πλευρών. Και μου έκανε εντύπωση η παρατήρηση ενός σχολιογράφου αθηναϊκής εφημερίδας: "Στεκόμαστε, έγραψε, στη μια όχθη ή στην άλλη. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο".

Αυτή είναι, όντως, η σημερινή παγκόσμια εικόνα. Δυο όχθες, που τις χωρίζει αποτελεσματικά ένα ποτάμι, που έχει βαθύνει και φουσκώσει, όσο ποτέ άλλοτε. "Δεν έχουμε άλλο περιθώριο", σημειώνει ο σχολιογράφος. Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι ο πόλεμος στη Σερβία υπήρξε, απροόπτως για τους καπιταλιστές, ιδεολογικός και κοινωνικός καταλύτης.

Ετσι, γίνεται επίκαιρος ο Βίκτωρ Ουγκό, που έχει πει: "Το Δίκαιο δεν είναι Κολοσσός της Ρόδου, να πατάει σε δυο όχθες". Το Δίκαιο, λοιπόν, είναι στη μια όχθη, σ' αυτήν, που ασφαλίζεται το μέλλον της ανθρωπότητας. Στην αριστερή όχθη, όπου θα προσέρχονται όλο και πιο μεγάλα πλήθη και όπου θ' αντηχεί ο υπέροχος στίχος του δημοτικού μας τραγουδιού: "Εδώθε με τους αδελφούς, εκείθε με το Χάρο"...

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ

Βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα ο χώρος του "Σωτηρία"

Αλλος ένας από τους λιγοστούς "πνεύμονες" που έχουν απομείνει στην πρωτεύουσα καταστρέφεται

Την οικοπεδοποίηση του χώρου, όπου εδρεύει το Νοσοκομείο "Σωτηρία", προωθεί η κυβέρνηση. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, που θα έχει η τσιμεντοποίηση της έκτασης, στρώνει με μπετόν μεγάλα τμήματα της περιοχής, απλά και μόνο για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και η διοίκηση του "Σωτηρία" στις 25 Φλεβάρη προχώρησαν σε μια πρώτη σύσκεψη, με σκοπό να "συνεργαστούν" για την κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στο χώρο του νοσοκομείου. Πριν μερικές μέρες, το ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε υπόμνημα στη διοίκηση του νοσοκομείου, με το οποίο σημείωνε πως επέλεξε το χώρο για την κατασκευή του πάρκινγκ. Αυτός, όπως ορίζεται το υπουργείο, ανήκει κατά το ήμισυ στο "Σωτηρία" και κατά το ήμισυ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο,ενώ εφάπτεται στην οδό Μεσογείων.

Η κυβέρνηση ζητά τώρα από τη διοίκηση του "Σωτηρία" να εκφράσει τις "απόψεις" της επί του θέματος, "προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες διαδικασίες έκδοσης των σχετικών ΠΔ για την υλοποίηση του έργου".

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή αυτού του χώρου στάθμευσης δεν είναι αποκομμένη από τους γενικότερους σχεδιασμούς κυβερνώντων και ιδιωτών για την περιοχή. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες προωθούν την κατασκευή δρόμου ταχείας κυκλοφορίας μέσα ή κοντά στο χώρο του "Σωτηρία", που να συνδέει την περιοχή Παπάγου με το Γουδί.Και αυτό γιατί το πάρκο του Γουδίου, οι κυβερνώντες σχεδιάζουν να το παραδώσουν στην ΠΑΕ ΠΑΟ,προκειμένου να κατασκευάσει εκεί το νέο της γήπεδο και προσπαθούν να διευκολύνουν την πρόσβαση σ' αυτό των φιλάθλων.

Επιπλέον, πηγές σημειώνουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει στο χώρο και το υπουργείο Εργασίας.Να επιβαρύνει, δηλαδή, και να υποβαθμίσει τη λειτουργία και τις υπηρεσίες ενός νοσοκομείου, που παρέχει Γ/βάθμια περίθαλψη για πνευμονολογικά νοσήματα (δηλαδή και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις καταλήγουν εκεί για αποθεραπεία). Και επιχειρεί την υποβάθμιση, σε μια περίοδο που τα πνευμονολογικά νοσήματα (όπως καρκίνος του πνεύμονα και φυματίωση) παρουσιάζουν - κατά τους ειδικούς - έξαρση.

Ο Γιώργος Κουτσοθανάσης,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο "Σωτηρία", μιλώντας στο "Ρ" για το ζήτημα, σημειώνει: "Η κατασκευή πάρκινγκ στο χώρο μας θα γίνει για καθαρά εμπορικούς σκοπούς και για να εξυπηρετηθούν ιδιώτες, που ή θα κατασκευάσουν ή θα κληθούν να λειτουργήσουν το χώρο στάθμευσης ή θα τον εκμεταλλευτούν με όποιον άλλον τρόπο".

Συνεχίζοντας, τονίζει ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι πως έτσι ξεκινά η οικοπεδοποίηση, κομμάτι - κομμάτι, ενός από τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες της Αθήνας, έκτασης 400 στρεμμάτων. Επισημαίνει πως, αντί να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο και η λειτουργία του, επιχειρείται η υποβάθμισή του, μέσω του τσιμεντοποίησης του περιβάλλοντος χώρου.

Ο ίδιος τονίζει πως εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ασθενείς, αλλά και όλοι οι Αθηναίοι πρέπει να καταδικάσουν και να αντισταθούν σε αυτές τις "προοπτικές", υπογραμμίζοντας πως, αν προχωρήσει η τσιμεντοποίηση, θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του αθηναϊκού λαού.

Θ. Μπ.

Ο περιβάλλων χώρος του "Σωτηρία" τσιμεντοποιείται...

...και το πάρκο Γουδίου χαρίζεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες

"Καταστρέφουν τους ελεύθερους χώρους. Αντισταθείτε". Είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μάη, από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (οδός Πανόρμου 59). Η ημερίδα θα γίνει με πρωτοβουλία της "Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ