ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ομηροι οι αγρότες με "ιδιώνυμες" διατάξεις
  • Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης απαιτεί από τους αγρότες να μην κινητοποιηθούν για δύο χρόνια προκειμένου να "παραγραφούν τα αδικήματα" των προηγούμενων αγώνων τους
  • Επικίνδυνη χαλάρωση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

Με διατάξεις που θυμίζουν την αλήστου μνήμης εποχή "του ιδιώνυμου" η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει σε διαρκή ομηρία τους αγρότες προκειμένου αυτοί να μη διεκδικούν αγωνιστικά τα αιτήματά τους.

Ετσι με ρύθμιση που υπάρχει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που από χτες συζητιέται στη Βουλή για τις διώξεις των αγροτών ορίζεται ότι παύουν οι διώξεις αλλά εάν μέσα σε δύο χρόνια "υποπέσει στις ίδιες αξιόποινες πράξεις" (δηλαδή συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις) συνεχίζεται "η ποινική δίωξη που είχε παύσει".

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται και διατάξεις για τα ναρκωτικά, οι οποίες είναι επικίνδυνες, αφού ανοίγουν το δρόμο στην αποποινικοποίηση και για τις οποίες η διακομματική επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών είχε ζητήσει την απόσυρσή τους.

"Απαράδεκτη" χαρακτήρισε τη διάταξη για τους αγρότες ο βουλευτής του ΚΚΕΑχιλ. Κανταρτζής τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή "αντί να θέσει τέρμα στις διώξεις που η ίδια προκάλεσε με τη στάση της και με την επιδίωξή της να ποινικοποιηθούν οι αγώνες των αγροτών", διατηρεί το καθεστώς της ομηρίας, με προφανή στόχο να εμποδίσει την ανάπτυξη των αγώνων. Μάλιστα οι αναφορές που γίνονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου περί ζημιάς που προκλήθηκε "στην εθνική οικονομία", είναι απαράδεκτες και θυμίζουν τους ποινικούς νόμους της πιο μαύρης περιόδου ως προς το χαρακτηρισμό των αγώνων του λαού.

Εξάλλου, συνέχισε ο Αχιλ. Κανταρτζής, η ρύθμιση δεν καλύπτει όλη τη χρονική περίοδο, σταματάει στο Μάρτη του 1997 τη στιγμή που είναι γνωστό ότι αγροτικές κινητοποιήσεις υπήρξαν και στο μετέπειτα χρονικό διάστημα, μέχρι και πριν δύο μήνες. Επίσης με τη ρύθμιση δεν αντιμετωπίζονται οι αστικές ευθύνες, την ίδια στιγμή που δημόσιες επιχειρήσεις (προφανώς με κυβερνητική εντολή) έχουν προχωρήσει στην άσκηση αγωγών διεκδικώντας δισεκατομμύρια δραχμές αποζημίωση. Και υπογράμμισε:

"Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει τέρμα καθαρά και απερίφραστα σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς των διώξεων. Εάν επιμείνει σε αυτήν τη ρύθμιση όπως έχει, τότε θα πάρει τη θέση της πλάι σε εκείνες τις αλήστου μνήμης διατάξεις του "Ιδιώνυμου" του Βενιζέλου".

Διευκολύνονται οι έμποροι ναρκωτικών

Για τα ναρκωτικά προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίζεται ευνοϊκά η διακίνησή τους μεταξύ χρηστών, ενώ η πιστοποίηση της απεξάρτησης μπορεί να γίνεται και με άλλους τρόπους, έξω από τις αναγνωρισμένες θεραπευτικές κοινότητες.

Την απόσυρση των σχετικών διατάξεων ζήτησε ο Αχιλ. Κανταρτζής τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνες και με πρόσχημα τη δήθεν ανθρωπιστική αντιμετώπιση του θέματος "έχουμε μία επικίνδυνη χαλάρωση της νομοθεσίας". Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εξάπλωση των ναρκωτικών και την ανεμπόδιστη δράση των εμπόρων του θανάτου, χωρίς να αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στην εξάπλωση αυτού του φαινομένου.

"Εδώ, είπε, γίνεται ένα μεγάλο βήμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή νομιμοποίηση της εμπορίας ναρκωτικών. Η διάταξη για τη διακίνηση μεταξύ χρηστών είναι γενική και αόριστη. Τι σημαίνει διακίνηση μεταξύ χρηστών; Μεταξύ ενός, μεταξύ δύο, μεταξύ πέντε ατόμων; Επίσης μειώνονται οι ποινές για τους υπότροπους, εκείνους δηλαδή που εμπίπτουν στις επιβαρυντικές περιπτώσεις είτε για αυτούς που ασκούσαν κατ' επάγγελμα τη διακίνηση των ναρκωτικών. Η μειώνονται οι ποινές σε αυτούς που υπάγονταν σε διακεκριμένες περιπτώσεις - διακίνηση ναρκωτικών έξω από τα σχολεία, χώρους άθλησης κ.ά.".

"Ανοιχτές πόρτες και παράθυρα" αφήνει το νομοσχέδιο και για βεβαιώσεις- "μαϊμού" για την απεξάρτηση ή την εξάρτηση, ενώ καλλιεργείται η αυταπάτη ότι μπορεί να γίνει η απεξάρτηση χωρίς να παρακολουθήσει κάποιος τα μακροπρόθεσμα θεραπευτικά κέντρα".

Η ποινική νομοθεσία για τα ναρκωτικά, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι επαρκής και η αντιμετώπιση των φαινομένων απαιτούν τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των κοινωνικών αιτιών που οδηγούν στα ναρκωτικά.

Κατήγγειλε δε ότι προωθείται η αποποινικοποίηση και ανέφερε σχετικά την έκθεση αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία προτείνεται η αποποινικοποίηση και η άρση των απαγορεύσεων για τα ναρκωτικά, όπως αυτές προβλέπονται από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τέλος, κατήγγειλε ότι με τη δυνατότητα που έχει ο υπουργός να εκδίδει "ενημερωτικές οδηγίες" θεσμοθετείται η παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης και η εναρμόνισή της με τις κατευθύνσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην τοποθέτησή του είπε ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος της μη αποποινικοποίησης των ναρκωτικών και ανακοίνωσε ότι τελικά δε θα προχωρήσει στον ορισμό της μικροποσότητας ναρκωτικών, η διακίνηση της οποίας θα αντιμετωπίζεται ευνοϊκά. Οσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν ποινικοποίησε τους αγώνες, αλλά επενέβησαν οι εισαγγελείς γιατί υπήρχε παράβαση του ποινικού κώδικα. Ανακοίνωσε δε ότι αποσύρει τη διάταξη για την κατάργηση των ειρηνοδικείων που προβλεπόταν στις αρχικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Κατά της διάταξης για τα ναρκωτικά τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, υπέρ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης διαφώνησε με τη ρύθμιση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΗΜΝΟΥ
Οξυμένα τα προβλήματα της μονάδας αιμοκάθαρσης

Συζητήθηκε χτες σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα οξυμένα λειτουργικά προβλήματα της μονάδας αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας Λήμνου, έφερε χτες με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Υγείας Νικόλαος Φαρμάκης,σημείωσε απαντώντας ότι "εδώ και λίγες μέρες έχουμε την εγκριτική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού στα νοσοκομεία και μέσα από αυτή την κατανομή ικανοποιούμε το αίτημα των εργαζομένων και γενικότερα αυτής της μονάδας".

Ανταπαντώντας ο Στρατής Κόρακας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού τονίζοντας πως "από τα 23 - 24 περιστατικά που έχουμε, μπορούν να γιατρευτούν μόνο τα 13 και τα άλλα 10 αναγκάζονται να πάνε στη Μυτιλήνη ή στην Αθήνα, με ό,τι αντιπροσωπεύει αυτό για τις οικογένειες και τους ίδιους τους ασθενείς. Είναι ορισμένα πράγματα που πρέπει να τα δούμε. Εσείς τώρα λέτε ότι θα καλύψετε τις ανάγκες αυτές με συμβασιούχους. Αυτό δεν είναι δυνατόν. Πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες". Κατέληξε λέγοντας ότι συνολικά πρέπει να γίνουν 45 προσλήψεις που αφορούν και συνολικότερα τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Παραπέμπεται σε δίκη ο Θεόδ. Κατριβάνος

Σε δίκη παραπέμπεται ο υπερνομάρχης Αθηνών Θεόδ. Κατριβάνος για την αμφισβήτηση της αντιστασιακής ιδιότητας του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλου.Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αποφαίνεται σε τρία βουλεύματά του (2491, 2492 και 2493) ότι ο κ. Κατριβάνος πρέπει να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο για "συκοφαντική δυσφήμιση κατ' εξακολούθηση", επειδή οι ισχυρισμοί του ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπηρέτησε στον ΕΛ.ΑΣ. "μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και υπόληψή του όχι μόνο ως υπουργού αλλά και ως απλού πολίτη". Σημειωτέον ότι για την ίδια υπόθεση ο εισαγγελέας Εφετών Ι. Καραφλός,που είχε διαβιβάσει τη δικογραφία στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, έκρινε ότι ο Θεόδ. Κατριβάνος δεν πρέπει να δικαστεί, γιατί "από τις μαρτυρικές καταθέσεις δεν τεκμηριώνεται η εις βάρος του κατηγορία".

Στο μεταξύ, αναμένονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας και οι αποφάσεις σχετικά με τις αγωγές που έχουν υποβάλει μεταξύ τους οι δύο αντίδικοι, ζητώντας ο μεν Ευάγγ. Γιαννόπουλος 250 εκατ. δρχ. για ηθική βλάβη, ο δε Θεόδ. Κατριβάνος 300 εκατ. δρχ. για τους προσβλητικούς γι' αυτόν χαρακτηρισμούς του υπουργού, ο οποίος τις παραμονές των δημοτικών εκλογών τον είχε αποκαλέσει "Νενέκο" και "προδότη της Αριστεράς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ