ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Αύριο η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Ομιλητές οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Στρατής Κόρακας και Λιάνα Κανέλλη

Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζονται οι κομμουνιστές της Αχαϊας για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ που θα γίνει αύριο Πέμπτη 13 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.Μια συγκέντρωση που θα αποτυπώσει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που όλοι οι Πατρινοί ήδη γνωρίζουν: Την απήχηση των θέσεων και των προτάσεων του ΚΚΕ μέσα στους εργαζόμενους και το ρεύμα που διαμορφώνεται υπέρ του Κόμματος ανάμεσα στον λαό της Αχαϊας.

Τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στοχεύοντας να διαδώσουν τις προτάσεις του Κόμματος σε κάθε σπίτι, σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε εργαζόμενο, συνεχίζουν να οργώνουν την Πάτρα και την περιοχή, συζητώντας με εργαζόμενους, ακούγοντας τις σκέψεις και τις προτάσεις τους και καλώντας τους να παρευρεθούν στη συγκέντρωση της Πέμπτης για να ακούσουν από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Στρατή Κόρακα και Λιάνα Κανέλλη τις προτάσεις του ΚΚΕ. Καθημερινά, κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν περιοδείες στις συνοικίες και στου τόπους δουλιάς.

Σήμερα το πρωί κλιμάκια θα περιοδεύσουν: σε συνεργεία του Δήμου Πάτρας (ΔΕΥΑΠ, Κηπάρια, Τεχνικές Υπηρεσίες, Ηλεκτροφωτισμός), στο ΙΚΑ (κεντρικά γραφεία, παραρτήματα Ζαρουχλέικων, Γερμανού, Αγ. Αλεξίου) και στα εργοστάσια "Φριγκοκλάς", "Κόκα - Κόλα", "Μίσκο".

Αύριο Πέμπτη το πρωί κλιμάκια θα περιοδεύσουν: στη ΔΕΗ, στο Εμπορικό Κέντρο και στα εργοστάσια της Βιομηχανικής Ζώνης.Τα απογεύματα θα γίνονται περιοδείες στις συνοικίες, στους χώρους νεολαίας και στα χωριά της υπαίθρου.

Την Πέμπτη θα γίνουν προσυγκεντρώσεις στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ταμπαχάνων,στην πλατεία Ελευθερίας (Προσφυγικά),στην πλατεία Πίνδου (Γούναρη και Αγ. Ανδρέου) και στην πλατεία Αγ. Σοφίας απ' όπου τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πορευτούν προς την πλατεία Γεωργίου.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Η στάση στον πόλεμο κριτήριο ψήφου

Πρωτοφανής σε όγκο και παλμό η χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Πύργο που, με απαίτηση των συγκεντρωμένων, μετατράπηκε σε μαχητικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο μετά το τέλος της ομιλίας

Η απήχηση που συναντούν οι θέσεις του ΚΚΕ στο λαό αποδείχτηκε χτες για άλλη μια φορά στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στον Πύργο. Στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκεντρώθηκαν άνθρωποι κάθε ηλικίας - με πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους - για να ακούσουν το λόγο των κομμουνιστών και να συναντηθούν μαζί τους στο δρόμο της αντίστασης. Η συγκέντρωση (επιστέγασμα της δουλιάς των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ), ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων.

Οπως αναμενόταν, από νωρίς η συγκέντρωση πήρε χαρακτηριστικά αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, καθώς ο λαός της Ηλείας βρήκε την ευκαιρία να βροντοφωνάξει, για άλλη μια φορά, για τον τερματισμό του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Αυτή η διάθεση αποτυπώθηκε και όταν νεολαίοι της ΚΝΕ απήγγειλαν ποιήματα, αλλά κυρίως στη διάρκεια της ομιλίας του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη, ο οποίος αναφέρθηκε πολλές φορές στον πόλεμο και την ανάγκη να προβάλλουν οι λαοί αντίσταση στη νέα τάξη, ξεκαθαρίζοντας πως, για να ανοίξει ο δρόμος για προοδευτικές διεργασίες στη χώρα μας, βασική προϋπόθεση είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και εκλογικά. Η συμμετοχή του κόσμου, αλλά και ο πρωτοφανής παλμός του ήταν η καλύτερη απόδειξη πως καθημερινά το ΚΚΕ ενισχύει τις θέσεις του μέσα στο λαό. Εναν λαό που έδειξε αποφασισμένος να αντισταθεί καθώς με δική του απαίτηση, μετά το τέλος της ομιλίας, η συγκέντρωση μετατράπηκε σε αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που δόνησε τους δρόμους του Πύργου.

Εχουν κάνει την ταξική τους επιλογή

"Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι όλα αυτά δε θα γίνονταν αν η ΕΕ είχε δική της εξωτερική πολιτική και άμυνα", σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Σπύρος Στριφτάρης. Και συνέχισε: "Και εμείς ρωτάμε;

Αυτή που ασκείται σήμερα δεν είναι κοινή εξωτερική πολιτική; Υπάρχει έστω και μία κυβέρνηση από τις 19 να διαφοροποιείται;

Δυστυχώς γι' αυτούς καμία δεν υπάρχει.

Και μη μας πουν ότι το κάνουν από το φόβο του ισχυροτέρου. Οχι, κύριοι, κήρυκες της ευρωλαγνίας και δουλοπρέπειας.

Οι κυβερνήσεις των 15 χωρών της ΕΕ έχουν κάνει την ταξική τους επιλογή. Να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, που είναι τα αφεντικά τους, γι' αυτό και βομβαρδίζουν τη Νέα Γιουγκοσλαβία σήμερα, αύριο ποιος ξέρει ποιον και ποια χώρα θα έχει σειρά.

Ταξική επιλογή της είναι σήμερα ο πόλεμος γι' αυτό και συμβάλλει η κάθε κυβέρνηση με ό,τι μπορεί και σε ό,τι μπορεί και ό,τι της ζητηθεί. Ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει για τα αφεντικά τους το ΝΑΤΟ.

Είναι ο φρουρός, ο στρατιωτικός φρουρός, ο κατασταλτικός μηχανισμός, της πλουτοκρατίας ανά τον κόσμο. Και σαν τέτοιο οι κυβερνήσεις της ΕΕ, όχι μόνο τον συντηρούν αλλά και συμμετέχουν στα όσα πράττει. Το ίδιο ταξική επιλογή ήταν και η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που κατέληξε στο Σύμφωνο του Αμστρενταμ, την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ.

Και εδώ περισσεύει η ψευτιά και η υποκρισία από τους κυβερνήτες και όχι μόνο.Σ' αυτό το παιχνίδι σε βάρος του λαού δεν είναι μόνη της η κυβέρνηση. Δίπλα της και αρωγό έχει την αξιωματική αντιπολίτευση, το Συνασπισμό και άλλους.

Σίγουρα η στάση τής κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στον πόλεμο πρέπει να αποτελέσει ένα βασικό κριτήριο για τον και την καθεμία. Και εδώ πρέπει να κριθούν όλες οι δυνάμεις για τη στάση τους πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πρέπει ακόμη να κριθεί η θέση της κάθε πολιτικής απέναντι στην ΕΕ, την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ.

Τώρα που έχουν πέσει οι μάσκες, μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να βγάλει τα συμπεράσματά του και ανάλογα να ψηφίσει".

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Ψήφος στο ΚΚΕ. Ψήφος υπέρ της ειρήνης

Εντυπωσιακή η χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Ασπρόπυργο

"Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση του λαϊκού κινήματος. Σημαίνει ψήφος υπέρ της ειρήνης".Με τα λόγια αυτά, ο Δήμος Κουμπούρης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους της πόλης του Ασπροπύργου, τις ερχόμενες ευρωεκλογές να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ. Την εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, χτες στην πλατεία Δημαρχείου, άνοιξε ο Γρηγόρης Πανταζής,μέλος του Γραφείου της ΚΟ Ασπροπύργου του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που πλήττουν τους κατοίκους της πόλης: "Η πόλη μας μετατρέπεται σε εμπορικό κέντρο. Η δουλιά έχει γίνει πολυτέλεια και η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, είναι ο λαός να ακολουθήσει το δρόμο του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου".

"Η συγκέντρωση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, διεξάγεται ένας ακήρυχτος πόλεμος. Ο πόλεμος αυτός γίνεται από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και στηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να σωπάσουν οι φωνές που αντιτίθενται στη "νέα τάξη πραγμάτων"", τόνισε στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης. Οπως υπογράμμισε, με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ήρθε στην επιφάνεια ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ρόλος που δεν αφορά τον ειρηνικό συνασπισμό κρατών για το καλό των εργαζομένων, αλλά την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων" για το καλό του μεγάλου κεφαλαίου.

Προκειμένου να ανατραπεί αυτή "νέα τάξη πραγμάτων", "το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές δυνάμεις της χώρας να συσπειρωθούν στο δρόμο της ανατροπής του ιμπεριαλισμού", υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης. Με επίκεντρο το θέμα των ευρωεκλογών, κάλεσε σε αυτή την εκλογική μάχη τους κομμουνιστές να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα, μέσα από τις κάλπες, ενάντια στην ΟΝΕ, τον πόλεμο, τη "νέα τάξη πραγμάτων", ενάντια στα κόμματα που στηρίζουν τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού.

Καταλήγοντας, κάλεσε όλους εκείνους που βλέπουν το ρόλο του ΚΚΕ στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, να το στηρίξουν, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά: "Δε θέλουμε τις ψήφους για να γεμίσουμε τα πουγκιά μας, αλλά για να δυναμώσουμε το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει δυνατότερο λαϊκό κίνημα, ώστε να ανοίξουμε δρόμο προοπτικής για την ελληνική κοινωνία. Εμπρός να μη χάσουμε καμιά μάχη για την ειρήνη, για το λαό".

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων και μεταξύ άλλων ο Αντώνης Χοροζάνης,επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Δυτικής Αττικής.

Δικομματική χυδαιότητα

Είναι αποκρουστικό, αηδιαστικό και απαίσιο, αλλά δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο. Ο λόγος για τη βρώμικη επιχείρηση που έχουν ξεκινήσει ενόψει των ευρωεκλογών οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, με κοινό στόχο τον εγκλωβισμό συνειδήσεων και την υφαρπαγή ψήφων, ώστε να διασωθεί ο δικομματισμός. Και από τις δύο πλευρές ομολογείται πλέον ανοιχτά ότι στο οπλοστάσιό τους διαθέτουν μεγάλες δόσεις "γκρίζας διαφήμισης", ικανής να δημιουργήσει αποπνικτική κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό. Τέτοια θα είναι η μπόχα, που ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν, ώστε οι ψηφοφόροι να οδηγηθούν στις κάλπες όχι με βάση τα δεινά και τη δυστυχία που έχουν υποστεί από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά "ζαλισμένοι" από την "πραγματικότητα" που αυτοί θα δημιουργήσουν.

***

Τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ετοιμάσει μια προεκλογική καμπάνια, που δεν περιορίζεται πλέον στα συνήθη όπλα, όπως διλήμματα, γκάλοπ, "αρνητική διαφήμιση" κλπ. Αυτή τη φορά είναι έτοιμοι να καταφύγουν στη χυδαία αντιπαράθεση, που δε θα διστάζει να εμπλέξει "προσωπικές περιπέτειες", στις οποίες όμως θα επενδύσουν πολιτικό μήνυμα! Για παράδειγμα σχεδιάζεται να ανασυρθεί η γνωστή τηλεοπτική εικόνα του Κ. Καραμανλή με τις πατερίτσες για να πουληθεί με το σλόγκαν "σε αυτόν θα στηριχτείτε;"! Η ίδια τύχη επιφυλάσσεται και στις θλιβερές και άθλιες "ιστορίες" βουλευτών της ΝΔ όπως ο Γιακουμάτος, ο Καραμηνάς και ο Γιοβανούδας! Και βέβαια αναλόγου επιπέδου είναι και η διαφήμιση που ετοιμάζει η Ρηγίλλης που θα εστιάζεται στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη. Σε τέτοιες βρώμικες αποστολές δε θα μπορούσε να λείπει ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει τους αντιπάλους του να μην υποκύψουν σε "αμερικανόπνευστες συνταγές" διαφήμισης. Προφανώς, γιατί ο ίδιος διεκδικεί το "κοπιράιτ" για τέτοιες καμπάνιες στη χώρα.

***

Η ανάγκη για μια τέτοια προεκλογική χυδαιότητα από τις ηγεσίες του δικομματισμού είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Εχοντας προ πολλού ενταχθεί και οι δύο στο μεγάλο ΝΑΤΟικό κόμμα του πολέμου, δεν μπορούν - ούτε θέλουν - να αναμετρηθούν πάνω στην υποστήριξη που προσφέρουν στους δολοφόνους των λαών. Μαζί πορεύονται στον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ, χέρι - χέρι πασχίζουν να επιβάλουν τη νεοφιλελεύθερη επέλαση, να υπονομεύσουν και τσακίσουν όσους αντιστέκονται κ. ο. κ.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι αρκετά σκούρα για τους στυλοβάτες του σάπιου πολιτικού συστήματος. Οι λαϊκές μάζες τούς έχουν πάρει χαμπάρι και το μόνο που θα καταφέρουν είναι η προεκλογική λάσπη που θα εκτοξεύσουν να γυρίσει στα μούτρα τους.

Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ