ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το νέο μέτωπο των επιθέσεων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τελικά το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε χτες το δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς" για το νέο σχέδιο περικύκλωσης, ενός "θανατηφόρου εναγκαλισμού", της Γιουγκοσλαβίας, που περιλαμβάνει και κλιμάκωση των βομβαρδισμών και από τα νέα ορμητήρια, την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Προς το παρόν μόνο η Τουρκία επισήμως επιτρέπει στα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές της βάσεις ως ορμητήρια, όπως αναφέρει η χθεσινή σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σε απάντηση σχετικού αιτήματος του ΝΑΤΟ. Ενώ λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση αυτή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ διευκρίνισε ότι η χώρα του "οφείλει να σέβεται τις δεσμευτικές αποφάσεις" της Συμμαχίας, "ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ". Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει αν θα κάνει χρήση των βάσεων αυτών και αν τελικά χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις ή επιμελιτειακή υποστήριξη. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ετσεβίτ, η κυβέρνηση έχει ήδη εξουσιοδοτήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού να συνδιαλλαγεί με το ΝΑΤΟ.

Πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε δύο μέρες πριν ότι οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ επιθεώρησαν πρόσφατα την αεροπορική βάση Κορλού στην επαρχία Τεκίρνταγ (Ραιδεστός), στην Ανατολική Θράκη, τις βάσεις Μπαλικεσίρ και Μπαντίρμα στη Βορειοδυτική Τουρκία και τη βάση του Ακιντσί δυτικά της πρωτεύουσας Αγκυρας, προκειμένου να ελέγξουν αν είναι κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ακόμα το ΝΑΤΟ έχει την πρόθεση να αποστείλει στη βάση αυτή αμερικανικά βομβαρδιστικά "F-15" και "F-16", μεταγωγικά "C-130", καθώς και αεροσκάφη ανεφοδιασμού εν πτήσει τύπου "KC-135". Σημειώνεται ότι ήδη μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας έντεκα τουρκικά αεροσκάφη, που αναλαμβάνουν κυρίως αμυντικό ρόλο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Να σταματήσει τώρα η χρήση ΝΑΤΟικών βομβών διασποράς!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Τη χρήση βομβών διασποράς στις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία καταδίκασε χτες η οργάνωση "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", καλώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν άμεσα τη χρήση τους.

"Ουσιαστικά αυτές οι βόμβες μετατρέπονται σε νάρκες", σημειώνει ο Τζουστ Χίλτερμαν, διευθυντής του τμήματος όπλων της οργάνωσης, υπογραμμίζοντας ότι"όπως και οι νάρκες προσωπικού έτσι και οι βόμβες διασποράς σκοτώνουν πολίτες ακόμη και μετά από χρόνια μετά τη λήξη της σύρραξης".

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου, Μάικ Ντάμπλντέι απέφυγε ουσιαστικά επισήμως να παραδεχτεί τη χρήση των βομβών διασποράς, λέγοντας απλώς πως τα όπλα που χρησιμοποιούνται "διαλέγονται προσεχτικά και λαμβάνεται υπόψη η θέση στόχων και των πιθανών ζημιών". Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η οργάνωση "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" παραπλανήθηκε και ότι θα έπρεπε αντ' αυτού να ασχολείται... "με τις βιαιοπραγίες που διαπράττονται από την κυβέρνηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς"!

Αν και ελάχιστοι θα ανέμεναν διαφορετικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο αμερικανικού πενταγώνου, οι καταγγελίες στηρίζονται σε πολλές περιπτώσεις από τα ίδια τα αποτελέσματα ορισμένων εκ των βομβών που χρησιμοποιούν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη κατά της Γιουγκοσλαβίας. Δηλαδή, η χρήση βομβών διασποράς εξακριβώνεται από τα αποτελέσματα των πληγμάτων, όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού θυμάτων που προκαλούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και από το είδος των υλικών ζημιών... Η πιο κραυγαλέα περίπτωση χρήσης βομβών διασποράς αφορά την επιδρομή της 7ης Μάη στο νότιο τμήμα της Νις.

Σύμφωνα με το "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" οι βόμβες διασποράς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και εξαιτίας της εμφάνισής τους: ορισμένες έχουν έντονο κίτρινο χρώμα σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού και άλλες μοιάζουν με αστραφτερές μικρές σφαίρες στο μέγεθος μπάλας του τένις, οι οποίες προσελκύουν ιδιαίτερα τα παιδιά!

Αλλος ένας αναμεταδότης τηλεόρασης, βομβαρδισμένος στην περιοχή Βρσας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ