ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι συμφωνίες...

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ 8 ΜΕΝ, αλλά τέτοιους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία δεν έχουμε ξαναδεί από την αρχή του πολέμου. Για ποια ειρήνευση μιλάνε τώρα, μόνο αυτοί το καταλαβαίνουν...

***

Αλήθεια, ποιο ήταν το σχόλιο του Σημίτη, χτες για το όλο θέμα; Κανένα, και ούτε λόγος φυσικά για το εύρος των επιδρομών και την εντεινόμενη ΝΑΤΟική επιθετικότητα. Κατά τα άλλα, ειρηνοποιός και αυτός...

***

ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΧΤΕΣ που "τρώγονται" ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για το θέμα της διαφημιστικής τους καμπάνιας για τις ευρωεκλογές. Οχι πως είναι και παράλογο βέβαια, αφού δεν είναι και λίγα τα κονδύλια που θα διατεθούν.

***

Ομως, το στιλ που υιοθέτησε ο Λαλιώτης είναι μάλλον περίεργο. Τους ζήτησε εν ολίγοις να μην κάνουν αρνητική διαφήμιση και να μην αναφερθούν στο θέμα Οτσαλάν ή στα Ιμια ή στη φορολογία!

***

Δηλαδή - λογικά σκεπτόμενοι - λέμε: Σε ποια θέματα να αναφερθούν; Στην κυβερνητική πολιτική για το θέμα της ...ανθοκομίας;

***

ΒΕΒΑΙΩΣ κι από τη Νέα Δημοκρατία δε μας τα λένε και πολύ καθαρά τα πράγματα. Βεβαίως, έχει το νόημά της η δήλωση Αβραμόπουλου ότι μαγειρεύει πολύ καλά η σύζυγος του Καραμανλή, πλην, όμως, θα προτιμούσαμε να ξέρουμε τι ...μαγειρεύτηκε με τον σύζυγο.

***

Με δεδομένες τις "γέφυρες" του δημάρχου Αθηναίων προς το λεγόμενο "χώρο του κέντρου", μάλλον κάτι ενδιαφέρον. Ιδωμεν...

***

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ υπέρ της ...παραδοσιακής μαντίλας και της εφαρμογής του μουσουλμανικού κράτους έκαναν χτες στην Τουρκία μαθήτριες σχολείου, ζητώντας, και μάλιστα με πάθος, να ...επιστρέψουν σε κατάσταση ολίγον χειρότερη από το Μεσαίωνα...

***

Ωρες - ώρες, σ' αυτήν τη χώρα, ο παραλογισμός φτάνει κυριολεκτικά σε ασύλληπτα επίπεδα και, βέβαια, από εκεί και πέρα δεν είναι να απορεί κανείς και για τις κυβερνήσεις που έχει και για την εξωτερική της πολιτική.

Για ένα "κόκαλο"...

Στο "ψιλό" έχουν αρχίσει να παίρνουν ακόμα και οι δικές τους εφημερίδες τα μεγαλεπήβολα συνάμα και ιμπεριαλιστικά και απαίσια σχέδια της κυβέρνησης και της οικονομικής ολιγαρχίας για την επιχείρηση "ανασυγκρότηση των Βαλκανίων". Γράφουν τα "Νέα" στο χτεσινό κύριο άρθρο τους: "Κοτζάμ πόλεμος, με έκδηλη και πρωτοφανή απουσία νομιμότητας και ηθικής, δε γίνεται για "να φάνε με χρυσά κουτάλια" ελληνικές επιχειρήσεις, που άλλωστε αποδείχτηκε πως ούτε στην Ελλάδα μπορούν να έχουν ανταγωνιστική δράση... Αυτά τα ξένα μεγαθήρια που ήδη ετοιμάζονται για την "επόμενη ημέρα" θα αφήσουν να τους ξεφύγει "το ψητό"; Το πολύ πολύ να πετάξουν κάποιο "κόκαλο""...

Κι όμως, για αυτό το "κόκαλο" οι "δικοί μας" όχι μόνο έχουν βυθίσει τη χώρα μέχρι το λαιμό στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, αλλά ετοιμάζουν να στείλουν και στρατό για να το διασφαλίσουν...

Το αντιπολεμικό κίνημα θα επιβάλει την ειρήνη

Απίστευτες όσο και ηλίθιες δικαιολογίες ανακαλύπτουν οι απολογητές της σύγχρονης αυτοκρατορίας του εγκλήματος σε κάθε προσχεδιασμένο "λάθος" του ΝΑΤΟ, που σκορπά το θάνατο σε δεκάδες αμάχους στη Γιουγκοσλαβία. Ετσι, η CIA εμφανίστηκε, εύκολα και ανώδυνα, στο ρόλο του "κακού" για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Βέβαια, δεν αισθάνθηκαν καθόλου την ανάγκη να δικαιολογηθούν για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου και της αγοράς της Νις που είχε προηγηθεί, γιατί αυτό ήταν κάτι "φυσιολογικό"... Από την άλλη, αρχίζει να διαδίδεται ευρέως και σκόπιμα το σενάριο ότι για την αλαζονική και αδιάλλακτη στάση των ΗΠΑ φταίει η Μ. Ολμπράιτ, σε αντιδιαστολή με τον Κλίντον, που εμφανίζεται στο ρόλο του "καλού". Πρέπει να είναι πολύ αφελής κανείς για να χάψει αυτό το παλιό ασφαλίτικο παραμύθι. Η κυβέρνηση Σημίτη βέβαια δεν έχει κανένα πρόβλημα να υιοθετεί και αναπαράγει τις επαίσχυντες δικαιολογίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει πρώτα να τοποθετηθεί ο Τζ. Σι στις Βρυξέλλες για να πάρει θέση στις εξελίξεις.

Ενα πρέπει να είναι καθαρό: Οι φονιάδες των λαών δεν πτοούνται παρά μόνο από ένα πλατύ αντιπολεμικό - αντιΝΑΤΟικό κίνημα, που αργά και σταθερά δυναμώνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μόνο αυτό το κίνημα είναι σε θέση να σταματήσει τον πόλεμο και να επιβάλει την αληθινή ειρήνη.

Καταλάβαμε...

Αφού η κυβέρνηση είναι υπέρ της... πολιτικής λύσης και αφού είναι υπέρμαχος της ειρήνης, γιατί συνεχίζει - όπου σταθεί κι όπου βρεθεί - να ψηφίζει υπέρ της συνέχισης των βομβαρδισμών, όπως προχτές στο πλαίσιο της ΔΕΕ; Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο Δ. Ρέππας. Απολαύστε τη: "Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό - είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - ως χώρα που συμμετέχουμε σε Διεθνείς Οργανισμούς, αναλαμβάνουμε και συγκεκριμένες υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε. Και ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις υποχρεώσεις μας, ακολουθώντας μια πολιτική, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μόνο".

Καταλάβαμε κ. Ρέππα. Καταλάβαμε...

Ναι... μεν... αλλά... διότι...

Αλήθεια μετέχει ή δε μετέχει η Ελλάδα στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας; Ο κόσμος, βέβαια, το έχει τούμπανο, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να ασελγεί κατά της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Ρωτήθηκε, λοιπόν, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γιατί ενώ εκείνος είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει εμπλοκή στις πτήσεις των ΑΒΑΚΣ, ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης παραδέχτηκε σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή πως στις πτήσεις των ΑΒΑΚΣ μετέχουν ελληνικά πληρώματα.

Τι απάντησε ο κ. Ρέππας μετά την ομολογία Αποστολάκη; Ιδού: "Ασφαλώς, δε μετέχουμε"! Προσέξτε τώρα τη συνέχεια: "Είπαμε ότι μπορεί σε ιπτάμενα ραντάρ - τα γνωστά σας AΒΑΚΣ - να συμμετέχει ελληνικό πλήρωμα. Εχουμε άνδρες που στελεχώνουν αυτές τις υπηρεσίες. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι όλη αυτή την περίοδο της κρίσης, από το Ακτιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, δεν έχει απογειωθεί ούτε ένα AΒΑΚΣ. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, γνωρίζετε πολύ καλά, περιορίζονται στο να ασκούν καθήκοντα περιπόλου. Δε συμμετέχουν σε πολεμικές δραστηριότητες. Δε συμμετέχουμε. Ο κ. Αποστολάκης έκανε μια πολύ θεωρητική αναφορά, λέγοντας ότι ασφαλώς υπάρχουν άνδρες, οι οποίοι συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές υπηρεσίες, σε διάφορες περιοχές"...

Ουδέν σχόλιον.

... και... "πρώτα η Ελλάδα"

Το ερώτημα ποια είναι η στάση της κυβέρνησης Σημίτη απέναντι σε αυτά τα ιμπεριαλιστικά και εγκληματικά σχέδια, είναι μάλλον ρητορικό. Οχι απλώς συμφωνεί, αλλά θέλει να εμφανιστεί ως συνεγγυητής και πρωταγωνιστής της υλοποίησης αυτού του βρώμικου σχεδίου. Εξάλλου, από την αρχή που ο πρωθυπουργός μίλησε για την "επόμενη μέρα" στα Βαλκάνια, σε αυτούς τους "άξονες" και αυτές τις "αρχές" αναφέρθηκε, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι βρισκόταν σε διαρκή συνεννόηση με τη γερμανική κυβέρνηση. Μόλις προχθές το βράδυ, στο 6ο Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι "το γερμανικό σχέδιο είναι παράλληλο με αυτό που εμείς έχουμε υποστηρίξει" και το μόνο που ζήτησε ήταν: "δε θα πρέπει να υπάρχουν πολλά σχέδια, αλλά ένα που να καλύπτει όλες τις πλευρές της ανασυγκρότησης" (!).

Αυτή είναι η πολιτική του "πρώτα η Ελλάδα"...

Ξέφραγο αμπέλι

"Μια φορά, μας είπαν ότι σ' ένα κοντέινερ είχαν 8 τόνους οδοντόβουρτσες! Το ανοίξαμε και είδαμε ότι μπροστά υπήρχαν όντως οδοντόβουρτσες και σαπούνια".

Κι από πίσω; Το ελέγξατε; Καμία απάντηση.

Η συνομιλία είναι πραγματική κι έγινε μεταξύ του δημοσιογράφου του "Ρ" κι ενός τμηματάρχη του Τελωνείου Ευζώνων, απ' όπου τον τελευταίο καιρό περνάνε σε τεράστιες ποσότητες τα ΝΑΤΟικά φορτία, κυρίως με προορισμό τα Σκόπια, αλλά και στην αντίθετη κατεύθυνση. Φορτία, τα οποία ουσιαστικά δεν υφίστανται τον παραμικρό έλεγχο, όπως αποκάλυψε ο χτεσινός "Ρ".

Εδώ, έχουμε γίνει ξέφραγο αμπέλι, αυτό μας πείραξε, ίσως πείτε. Δεν έχετε κι άδικο, αλλά και το "ξέφραγο αμπέλι" έχει τις διάφορες, πρακτικές εκφράσεις του. Και η κάθε μια απ' αυτές, τις δικές της συνέπειες και παρενέργειες.

Οι "ειρηνοποιοί"

Τελευταίο κρούσμα της ξεδιάντροπης υποκρισίας της κυβέρνησης Σημίτη. Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός ορκιζόταν υπέρ της "ειρηνευτικής προσπάθειας" και του "τερματισμού των εχθροπραξιών" στη Γιουγκοσλαβία, την ίδια στιγμή στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ) οι Τσοχατζόπουλος, Κρανιδιώτης, ψήφιζαν υπέρ των "αναγκαίων και επιβεβλημένων βομβαρδισμών" και εξέφραζαν την αμέριστη υποστήριξή τους στο εμπάργκο πετρελαίου. Και έχουν το θράσος και αυτοπαρουσιάζονται μπροστά στον ελληνικό λαό ως "παράγοντες ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια".

Το "σύμφωνο σταθερότητας" στα Βαλκάνια...

Το γερμανικής έμπνευσης "σύμφωνο σταθερότητας" που έχει ετοιμαστεί για την "επόμενη μέρα" των Βαλκανίων, στοχεύει στη μετατροπή των Βαλκανίων - στο σύνολό τους - σε προτεκτοράτο της Δύσης. Οπως αναφέρουν τα χθεσινά "Νέα", "εν ονόματι της ανασυγκρότησης της περιοχής, το σχέδιο της γερμανικής προεδρίας προβλέπει ρυθμίσεις που επιτρέπουν στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα - (σ. σ. διάβαζε τις ΗΠΑ) - να παρεμβαίνουν σε όλους τους τομείς στις "προβληματικές" χώρες της Χερσονήσου: από τον τρόπο διακυβέρνησης και την οικονομική πολιτική έως την πολιτική άμυνας και ασφάλειας".

Με άλλα λόγια, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν σαφέστατο στρατηγικό στόχο στα Βαλκάνια και δεν κάνουν βέβαια τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο "κατά λάθος", όπως αφελώς ισχυρίζονται ορισμένοι. Θέλουν ολόκληρη η περιοχή να περάσει υπό την απόλυτη κυριαρχία τους, την οποία σε πρώτη φάση θα διασφαλίσουν με την υποδούλωση, μέσω της ισοπέδωσης, της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια τα υπόλοιπα θα αναλάβουν οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι.

Και βέβαια οι κομμουνιστές τα έλεγαν από την αρχή και η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας απλά επιβεβαιώνει με τη "βούλα" το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για την καθυπόταξη, τον απόλυτο έλεγχο των Βαλκανίων και την ένταξή τους στην παγκοσμιοποιημένη "νέα τάξη".

Χειρότεροι όλων!

Μπροστά τους πλέον

ωχριούν οι Ούννοι

του Αττίλα,

οι Γότθοι

του Αλάριχου

κι άλλων βαρβάρων φύλα,

όλους πια

τους ξεπέρασαν

στο αίμα,

στην ξεφτίλα!

Μπροστά τους πλέον

ωχριούν

Σελτζούκοι,

κι Αλαμάνοι,

ο Κόσμος

δεν εγνώρισεν ποτέ

τέτοιο "δρεπάνι",

τέτοια σφαγή

που κάνουνε

ΝΑΤΟ

κι Αμερικάνοι!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ