ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαθητικό "όχι" στον πόλεμο

Πολύμορφες εκδηλώσεις των μαθητών με άλλους φορείς στους δήμους του Λεκανοπεδίου ενάντια στον πόλεμο και την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση"

Πολύμορφη, πολιτιστική και αγωνιστική δραστηριότητα αναπτύσσουν αυτό το διάστημα οι μαθητές με πρωτοβουλίες των 15μελών μαθητικών συμβουλίων και των τοπικών συντονιστικών των Δήμων του Λεκανοπεδίου. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με πυρήνα τα σχολεία αποτελούν πόλο συσπείρωσης εκατοντάδων μαθητών, γονιών και φορέων και τα θέματα που κυριαρχούν σε αυτές είναι η αντιπολεμική - φιλειρηνική δράση του μαθητικού κινήματος, η καταγγελία των δολοφονικών ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, η αντίθεση στην εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" στην παιδεία. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές συμπαράστασης στη στάση των ναυτών του Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Ηδη εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιήσει τα 15μελή και το τοπικό Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Χαλανδρίου μαζί με την ΕΛΜΕ με συναυλία και λαμπαδηδρομία που κατέληξε στην πλατεία Χαλανδρίου, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Βύρωνα στα Νταμάρια και άλλοι. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συναυλία των σχολείων του Χαλανδρίου και της Ενωσης Γονέων του Δήμου.

Αύριο, Σάββατο:

Τα 15μελή των Λυκείων του Χολαργού διοργανώνουν συναυλία στο 2ο ΕΛ Χολαργού.

Στις 7 μ.μ. το Συντονιστικό Μαθητών Ζωγράφου μαζί με την τοπική Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνουν συναυλία στην πλατεία Γαρδένιας.

Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καισαριανής,το τοπικό Συντονιστικό Μαθητών, η Ενωση Γονέων με τη συμμετοχή του Δήμου διοργανώνουν συναυλία.

Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα,με απόφαση του 15μελούς του 7ου Λυκείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και τον αντιεκπαιδευτικό νόμο.

Το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Πετρούπολης διοργανώνει εκδήλωση στο 1ο Λύκειο, ενάντια στον πόλεμο.

Συναυλία στο Περιστέρι

Συναυλία διοργανώνουν τη Δευτέρα 17 Μάη το 15μελές μαθητικό συμβούλιο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Λυκείου Περιστερίου στη Χωράφα. Στη συναυλία, που θα αρχίσει στις 7 μ.μ., θα πάρουν μέρος πολλά μουσικά σχήματα του Περιστερίου, ο Γιάννης Θωμόπουλος και ο Μπάμπης Τσέρτος.

Οι μαθητές απευθύνουν κάλεσμα προς τους γονείς τους, "που είμαστε κομμάτι από τα όνειρά τους", και τους δασκάλους τους, "που είμαστε τα παιδιά της συνειδητής παιδαγωγικής τους δουλιάς", να συμμετέχουν σε όλα τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, απαιτώντας να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, λεφτά για την παιδεία και όχι για τους εξοπλισμούς, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας και καλούν "όλοι στους δρόμους να σταματήσουμε τους ιμπεριαλιστές ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ".

"Ο εγκληματικός πόλεμος που επιβάλλουν οι ΗΠΑ - ΕΕ στα Βαλκάνια δείχνει ωμά τι σημαίνει "νέα τάξη πραγμάτων". Οι ιμπεριαλιστές δε διστάζουν να εξοντώσουν μαζικά πρώτα και κύρια το σερβικό λαό, αλλά και τον αλβανικό πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου, στο όνομα της "ελευθερίας". Στην πραγματικότητα θέλουν τη μόνιμη εγκατάσταση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για τον έλεγχο των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ρωσίας κλπ.", τονίζουν οι μαθητές του Περιστερίου στην ανακοίνωσή τους. Επισημαίνουν πως οι δυναμικές αντιδράσεις του ελληνικού λαού έχουν ραγίσει το μύθο της συναίνεσης στη "σύγκλιση" της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι μαθητές και γονείς του 10ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου, ωστόσο, δεν ξεχνούν και τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525 "που συνεχίζει να εφαρμόζεται, παρόλο το χτύπημα που δέχτηκε πρόσφατα από τις μεγάλες καταλήψεις και αγώνες των μαθητών, αλλά και τους αγώνες των εκπαιδευτικών - γονιών". Και προειδοποιούν: "Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, αν δεν αντισταθεί το μέτωπο των μαθητών με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους. Εμείς δε θέλουμε ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο Ν. 2525, αλλά και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές ρυθμίσεις".

  • Στις 22 Μάη,η ομάδα Θεάτρου του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης θα δώσει παράσταση Καραγκιόζη στο Λυκαβηττό, ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη.
Ξεκινά αύριο το καραβάνι ειρήνης της ΟΓΕ

Ξεκινά αύριο από την Αθήνα το καραβάνι ειρήνης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που τελικός προορισμός του θα είναι ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη. Με δύο ενδιάμεσες στάσεις - στο Βόλο και στη Λάρισα - οι γυναίκες της χώρας μας φιλοδοξούν να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα η απαίτησή τους να σταματήσει εδώ και τώρα ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, να μη φύγει ούτε ένας φαντάρος έξω απ' τα σύνορά μας και να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να εξυπηρετεί τους ΝΑΤΟικούς σφαγείς.

Το καραβάνι θα ξεκινήσει στις 6.30 αύριο το πρωί από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων - στην οδό Ακαδημίας - και υπολογίζεται να φτάσει στο Βόλο γύρω στις 12 το μεσημέρι, όπου στο λιμάνι της πόλης ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας θα διοργανώσει αντιπολεμική εκδήλωση. Ακολούθως, το καραβάνι ειρήνης της ΟΓΕ θα συνεχίσει την πορεία του και θα βρεθεί στις 7 αύριο το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα, όπου θα γίνει σχετική εκδήλωση και πορεία προς το δημαρχείο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στον Λευκό Πύργο, θα φτάσουν οι γυναίκες της ΟΓΕ στις 11 το πρωί της Κυριακής. Στην εκδήλωση που θα γίνει και εκεί θα μιλήσει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κ. Μπουντούρογλου, καθώς και εκπρόσωποι των γυναικείων συλλόγων απ' την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το λιμάνι της πόλης, που όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει ορμητήριο των ΝΑΤΟικών σφαγέων. Να σημειωθεί πως στη Θεσσαλονίκη, θα φτάσουν και δεκάδες πούλμαν με γυναίκες απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας: Από τη Θράκη, τις Σέρρες, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, ακόμα και απ' την Πελοπόννησο. Ενας και μοναδικός στόχος, να γίνει ακόμα δυνατότερη η φιλειρηνική κραυγή των γυναικών της χώρας μας...

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου

Τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού καταδίκασαν χτες οι δικηγόροι της Αθήνας, σε συζήτηση - συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι παρατάξεις "Δικηγορική Αγωνιστική Συνεργασία", "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων" και "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας",ενώ παράλληλα εξέφρασαν και την αλληλεγγύη τους στους λαούς, οι οποίοι δοκιμάζονται από το αποτρόπαιο έγκλημα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ευρώπης.

Στη συγκέντρωση των δικηγόρων - με το κύρος των νομικών επιστημόνων - αναφέρθηκε ότι η πρωτοφανής, βάρβαρη, απάνθρωπη και εγκληματική ΝΑΤΟική επιδρομή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και διεθνούς νομιμότητας.

Ο Π. Γαλετσέλλης στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτός ο πόλεμος συμβολίζει την επαναφορά του ανθρώπου σε μια νέα εποχή της βαρβαρότητας, όπου η οικονομική ισχύς της μιας υπερδύναμης καταστρέφει ένα περήφανο λαό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν διάφορα γεωπολιτικά συμφέροντα. Τον πόλεμο αυτό, κατέληξε ο ομιλητής, υποστηρίζουν μόνο οι αφελείς και οι ενταγμένοι στο μπλοκ της βαρβαρότητας.

Ο Β. Δημόπουλος έθιξε νομικά ζητήματα που έχουν σχέση με τον ακήρυχτο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οποιαδήποτε κρίση στο Κόσσοβο, είπε ο Β. Δημόπουλος, παραμένει εσωτερικό θέμα της Γιουγκοσλαβίας και ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του κυρίαρχου κράτους της, με βάση τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της Συνθήκης της Γενεύης του 1949 και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που δεν αναγνωρίζουν καμιά αρμοδιότητα στους ισχυρούς να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των αδυνάτων και να υπαγορεύουν λύσεις της αρεσκείας τους. Οποιοδήποτε ανθρωπιστικό ή άλλο ενδιαφέρον του ΟΗΕ, άλλων διεθνών οργανώσεων ή τρίτων χωρών, πρέπει να εκδηλώνεται μόνο ειρηνικά και με διπλωματικά μέσα, στα πλαίσια του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Πρέπει, όμως, να τονιστεί, συνέχισε ο ομιλητής, πως η δολοφονική αυτή επίθεση αποτελεί παραβίαση του ίδιου του - μέχρι σήμερα τουλάχιστον ισχύοντος - Καταστατικού του ΝΑΤΟ, το οποίο αναφέρει ως αποκλειστικό σκοπό τη συλλογική άμυνα της επικράτειας των κρατών - μελών του και το οποίο έχει δεσμευτεί να απέχει στις διεθνείς του σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας.Για τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ο Β. Δημόπουλος είπε ότι χωρίς να έχει καμιά απολύτως δικαιοδοσία ανάμειξης, εμφανίστηκε αυτόκλητα στο προσκήνιο, προσέβαλε την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας, διεξάγοντας επιθετικό πόλεμο κατά του κράτους αυτού και αξίωσε ιταμώς τη συμμόρφωσή του με τις επιταγές του.

Ο Χρ. Νικολιτσόπουλος,εκ μέρους της "Ελληνικής Συμμαχίας Εργαζομένων",είπε ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι ενάντια σε όλους τους λαούς της Βαλκανικής και σε όλους τους εργαζόμενους και ότι η μεγαλύτερη απάτη είναι οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δε συμμετέχει σ' αυτόν τον πόλεμο.

Ο Κ. Παπαδάκης στη συγκέντρωση των δικηγόρων είπε ότι η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί τη νομιμότητα όποτε, όπου και όπως την εξυπηρετεί. Είμαστε με την Ελλάδα, συνέχισε, που αντέταξε στο ρεαλισμό της υποταγής, το ρεαλισμό του αγώνα. Είμαστε με την Ελλάδα που συμπαρίσταται στους ναύτες και στους στρατευμένους, οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν κάτω από ΝΑΤΟικές διαταγές ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα διαδηλώνουν κατά του ΝΑΤΟ και οι αστυνομικοί

Ενστολη αντιπολεμική συγκέντρωση οργανώνει σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών,ευθυγραμμισμένη πλήρως με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας. Στις υπηρεσίες τοιχοκολλήθηκε ειδική αφίσα που καλεί τους αστυνομικούς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στις εφτά το απόγευμα έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας (ΓΑΔΑ) στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας, που θα καταλήξει έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Η απόφαση για τη συγκέντρωση είχε παρθεί πριν από μια βδομάδα και προέβλεπε να πάρουν μέρος τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων σωματείων. Η συμμετοχή στη συγκέντρωση εκτιμάται πάντως ότι θα είναι ευρύτερη και θα σημαδευτεί από την πρωτότυπη πρωτοβουλία των συνδικαλιστών να θυροκολλήσουν στην είσοδο της πρεσβείας ένα "δελτίο παράβασης", στο οποίο θα αναγράφονται όλες οι παραβιάσεις του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και του ίδιου του καταστατικού του ΝΑΤΟ, το οποίο επιτέθηκε απρόκλητα εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου μέλους του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ