ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"AΓΙΑ ΟΛΓΑ"
Ζητούν δουλιά και δικαίωση

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε ο βουλευτής Στ. Παναγιώτου στους 25 απολυμένους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες οι 25 εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγία Ολγα, τους οποίους αποφάσισε (11.5.1999) να απομακρύνει η Διοίκηση του νοσοκομείου. Αντιπροσωπεία τους, μαζί με μέλη της διοίκησης του συλλόγου των εργαζομένων, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως η ευθύνη βαραίνει το υπουργείο Υγείας. "Δε φταίτε εσείς που ήσασταν άνεργοι, είπε. Και ο νόμος πρέπει να τηρηθεί και εσείς να συνεχίσετε να εργάζεστε".

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκαν με εκπροσώπους του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να μεριμνήσουν για την ικανοποίηση του αιτήματός τους, με εκπρόσωπο της ΝΔ, που δήλωσε πως θα μεταφέρει στους αρμόδιους του κόμματος το αίτημά τους, καθώς και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ι. Παπαδάτο, ο οποίος απλά δεσμεύτηκε να μεταφέρει το θέμα στον αρμόδιο υπουργό.

Στη συνέχεια, πήγαν στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του γραφείου του υπουργού κ. Βαλατσού, η οποία όμως επανειλημμένα απέφυγε να αναγνωρίσει κάθε ευθύνη της κυβέρνησης.

Νέες κινητοποιήσεις

Το Γενάρη του 1995, προσλήφθηκαν 28 υπάλληλοι με βάση το νόμο 2190/94. Υστερα από ενστάσεις στο ΑΣΕΠ άλλων συνυποψηφίων που δεν προσλήφθηκαν, οι προσλήψεις αυτές κρίθηκαν παράνομες και το πόρισμα του ΑΣΕΠ ήταν να γίνει ανάκληση των διορισμών και οι παραπάνω προσληφθέντες να παραμείνουν για εργασία μέχρι την ημέρα που θα εμφανιστούν για εργασία οι επιλεγέντες απ' τον οριστικό πίνακα.

Τελικά, τώρα, το ΔΣ του νοσοκομείου πήρε την απόφαση της ανάκλησης των εργαζομένων - πια - για πάνω από 4,5 χρόνια στο νοσοκομείο.

"Την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση, τόνισε ο γενικός γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων Χάρης Χουρδάκης.Η ίδια διόρισε όσους έκαναν τις παρατυπίες στο διαγωνισμό. Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποκατασταθούν, τόσο οι εργαζόμενοι που σήμερα απολύονται, ενώ εργάζονταν για πέντε χρόνια και να προσληφθούν και όσοι αδικήθηκαν από το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Το προσωπικό, άλλωστε, του νοσοκομείου είναι ανεπαρκέστατο και απαιτείται να γίνουν και νέες προσλήψεις".

Οι εργαζόμενοι κάνουν και σήμερα νέα τρίωρη στάση εργασίας (8 πμ - 11 πμ) και παράσταση στο υπουργείο Υγείας. Επίσης τρίωρη στάση εργασίας θα κάνουν και τη Δευτέρα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ
Διακοπή των εργασιών για νέα πτέρυγα

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και Απ. Τασούλα

Ακρως ανθυγιεινός για το νοσοκομείο της Λήμνου αποδεικνύεται ο ανταγωνισμός των κατασκευαστικών εταιριών, καθώς οδήγησε στο σταμάτημα των εργασιών της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Απ. Τασούλας, με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα.Στις μεγάλες ελλείψεις του προσωπικού προστέθηκε και αιφνιδιαστική διακοπή των εργασιών στη νέα πτέρυγα λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους, "εξαιτίας του ανταγωνισμού της εταιρίας Κοροντζή με άλλη εταιρία, όπως τουλάχιστον άφησαν να φανεί" υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η επ' αόριστον διακοπή, συνεχίζει η Ερώτηση, αποβαίνει σε βάρος των υπηρεσιών του νοσοκομείου, που στερείται χώρων για την περίθαλψη μεγαλύτερου αριθμού ασθενών και την εγκατάσταση και λειτουργία περισσοτέρων ιατρικών τομέων και ενώ υπάρχει ανάγκη επισκευής και συντήρησης του υπάρχοντος κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ακόμη και αν τελειώσουν οι εργασίες στη νέα πτέρυγα, τα προβλήματα δε θα λυθούν, αν αυτή δε στελεχωθεί με το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υπάρχοντα Οργανισμό του νοσοκομείου, μένουν κενές 33 από τις 96 προβλεπόμενες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Η κατάσταση, όμως, είναι πολύ χειρότερη, αν ληφθεί υπόψη ότι ο υπάρχων κανονισμός έχει καταρτιστεί με βάση τους ιατρικούς τομείς και υπηρεσίες που υπήρχαν το 1987 και που σαφώς είναι λιγότερες από τις σημερινές (π.χ. η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που δημιουργήθηκε πρόσφατα κλπ.). Επίσης, αυτή τη στιγμή πολλοί τομείς δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας και επιβάλλεται η άμεση αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου.

"Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει η Ερώτηση, ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε πρόσφατα στη Βουλή με θέμα τις ανάγκες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Λήμνου, είπε στους βουλευτές του ΚΚΕ πως δεν πρόκειται να γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ότι θα γίνουν προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα με τοποθετήσεις συμβασιούχων (εξάμηνες συμβάσεις). Απάντηση που δε λύνει το πρόβλημα, αφού μεταξύ άλλων οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολύονται με τη λήξη της σύμβασής τους πριν προλάβουν καλά καλά να εκπαιδευτούν στον τομέα στον οποίο θα τοποθετούνται και η ίδια διαδικασία θα επαναλαμβάνεται με τους νέους συμβασιούχους που πιθανόν θα προσλαμβάνονται".

"Θα δημιουργηθεί έτσι μια κατάσταση που θα οδηγήσει σίγουρα στην παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου της Λήμνου", καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας ποια μέτρα θα λάβει, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα για άμεσο διορισμό του απαραίτητου αριθμού μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και προσωπικού άλλων ειδικοτήτων, καθώς και για την περάτωση των εργασιών στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και για την επισκευή και συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ψήφος υπεύθυνης θέσης

Στις 23 - 24 Μάη 1999 γίνονται οι εκλογές για νέο ΔΣ του ΙΣΑ και αντιπροσώπους στον ΠΙΣ

Με το σύνθημα για "καλύτερη υγεία στους πολίτες, για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, την αναβάθμιση του γιατρού και για την αλλαγή συσχετισμού σε ΙΣΑ και ΠΙΣ" η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών(ΔΠΚ - Γ) διεκδικεί την ψήφο των γιατρών στις προσεχείς εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ).

Οι εκλογές θα γίνουν στις 23 και 24 Μάη 1999 για την ανάδειξη νέου 17μελούς ΔΣ, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΙΣΑ, καθώς και εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Οπως ανακοίνωσε ο ΙΣΑ, εκτός απ' τη ΔΠΚ-Γ στις εκλογές αυτές παίρνουν μέρος η Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών (ΔΗΚΙ),η ΠΑΣΚ-Γ η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών και η Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση - Νέοι Γιατροί.Δηλαδή παίρνουν μέρος πέντε έναντι οχτώ παρατάξεων στις προηγούμενες εκλογές (Μάης 1996).

Δικαίωμα ψήφου έχουν 14.835 γιατροί - που έχουν ανανεώσει την εγγραφή τους μέχρι την 7.5.1999 - επί συνόλου 18.470 μελών του ΙΣΑ. Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν 7.069 γιατροί απ' τους 14.360 οικονομικά εντάξει. Στις εκλογές του 1996 η ΔΠΚ - Γ ήταν η μόνη παράταξη που διατήρησε το ποσοστό της, καθώς όλες οι παρατάξεις παρουσίασαν αριθμητική μείωση.

Τα αποτελέσματα των εκλογών του 1996 είχαν ως εξής: Η ΔΠΚ-Γ πήρε 397 ψήφους (6%) και μια έδρα. Το 1993 είχε πάρει 513 ψήφους (6,06%) και μία έδρα. Η ΔΗΚΙ πήρε 3.226 ψήφους (46%) και οχτώ έδρες, από 4.751 ψήφους (56,09%) και εννέα έδρες το 1993. Η ΠΑΣΚ - Γιατρών πήρε 1.139 ψήφους (16%) και τρεις έδρες από 2.367 ψήφους (27,94%) και πέντε έδρες το 1993. Η ΑΕΓ που πρόσκειται στο ΣΥΝ πήρε 482 ψήφους (7%) και μία έδρα από 832 ψήφους (9,82%) και δύο έδρες.

Στις εκλογές του 1996 κατέβηκαν για πρώτη φορά και πήραν μία έδρα οι παρακάτω παρατάξεις: Η "Ιατρική Αναβάθμιση" - αυτή τη φορά δεν κατεβαίνει - που υποστηρίχτηκε απ' την "Πολιτική Ανοιξη" (383 ψήφοι ή 5%), οι "Νέοι Γιατροί" (512 ψήφους ή 7%), οι "Αδέσμευτοι Γιατροί Ιπποκράτης" - αυτή τη φορά δεν κατεβαίνουν - που υποστηρίχτηκαν από στρατιωτικούς γιατρούς (475 ψήφοι ή 7%) και "Γιατροί της Αθήνας" - αυτή τη φορά δεν κατεβαίνουν - (184 ψήφοι ποσοστό 3%).

Η ψήφος στη ΔΠΚ-Γ, τονίζει η παράταξη στη Διακήρυξή της, είναι αγωνιστική υπεύθυνη θέση σε μια εποχή που τα προβλήματα της υγείας έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, απειλείται το δικαίωμα εργασίας και η άσκηση της ιατρικής με αξιοπρέπεια και ο πόλεμος αφαιρεί ζωές, δημιουργεί τραυματίες και υποσκάπει την υγεία ολόκληρων πληθυσμών.

ΧΑΝΙΑ
Αλληλεγγύη στους νοσοκομειακούς γιατρούς

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και των Κέντρων Υγείας του νομού, καθώς και την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στην Υγεία, της νεολαίας, αλλά και όλου του λαού για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ.

"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί του ΕΣΥ των Χανίων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αλλά και συνολικότερα ο τομέας της δημόσιας υγείας, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στην πορεία για την ΟΝΕ. Αυτή η πολιτική που δεν έχει αφήσει όρθιο τίποτα από τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων έχει μετατρέψει την Υγεία σε εμπόρευμα, περιορίζει τα κονδύλια που διατίθενται για τη Δημόσια Υγεία, με φυσικό επακόλουθο τη διάλυσή της, για να περάσει πιο εύκολα και αυτό το κοινωνικό αγαθό στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών".

Τέλος, η ΝΕ καταγγέλλει τους τοπικούς εκφραστές αυτής της πολιτικής "και ιδιαίτερα αυτούς που με τη συμμετοχή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και κοροϊδεύουν και τους γιατρούς, αλλά και το λαό του νομού, παριστάνοντας τους όψιμους σωτήρες" και καλεί όλο το λαό να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο πάλης για την ανατροπή της πολιτικής του μονόδρομου της ΟΝΕ, που βάζει στο περιθώριο τους εργαζομένους.

Οι εκδηλώσεις της Παρέμβασης

Συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του θεραπευτικού προγράμματος "Παρέμβαση", που ανήκει στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Οι εκδηλώσεις γίνονται στον πεζόδρομο της οδού Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τουρνουά σκάκι, έκθεση, σκετς οικολογικού χαρακτήρα του Αρκά και θεατρική παράσταση. Αύριο, στις 6 μ.μ., θα δοθεί συναυλία, στην οποία θα πάρουν μέρος εθελοντικά οι εξής καλλιτέχνες: Λένα Αλκαίου, Apurimac, Βαγγέλης Γερμανός, Βασίλης Καζούλης, Μίλτος Πασχαλίδης, Περιπλανώδιοι, καθώς και το μουσικό σχήμα της εναλλακτικής κοινότητας "Παρέμβαση".

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5 μ.μ. και διαρκούν έως τις 11.30 μ.μ.

Λεζάντα

Η χτεσινή διαμαρτυρία των απολυμένων έξω από τη Βουλή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ