ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεσηκωμός για το νέο ΝΑΤΟικό έγκλημα

Αμεση απάντηση με συγκέντρωση, σήμερα στο Σύνταγμα, ώρα 6 μ.μ., και πορεία στην αμερικάνικη Πρεσβεία, που οργανώνουν μαζικές οργανώσεις και πολιτικές νεολαίες

Οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ, για μια ακόμη φορά, έσπειραν φωτιά και θάνατο στη Γιουγκοσλαβία. Βομβάρδισαν και ισοπέδωσαν ένα ακόμα χωριό, δολοφονώντας εκατοντάδες ΑΜΑΧΟΥΣ. Την καταγγελία αυτή, κάνουν πολλές οργανώσεις εργατικών συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων της Αθήνας και του Πειραιά και καλούν το λαό της Αθήνας να ξεσηκωθεί και να συμμετέχει, σήμερα Σάββατο 15.5.99 ώρα 6 μ.μ.,σε αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερικάνικη Πρεσβεία για να καταδικάσουν το έγκλημα των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Την ανακοίνωση - κάλεσμα κάνουν, συγκεκριμένα, οι οργανώσεις: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Ομοσπονδία Λογιστών, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Σωματείο Φαρμάκου, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Λιθογράφων, Συνδικάτο Μετάλλου, Σωματείο Ηλεκτρολόγων, Σωματείο Εργαζομένων ΜΙΝΙΟΝ, Συνταξιούχοι ΙΚΑ Αθήνας, Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, Παμπειραϊκή Επιτροπή κατά του Πολέμου (στην οποία συμμετέχουν 50 μαζικοί φορείς του Πειραιά).

Στην αντιπολεμική συγκέντρωση καλούν, επίσης, και οι νεολαίες ΚΝΕ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, Ν. ΔΗΚΚΙ, ΕΑΝ (Ν. ΣΥΝ), ΕΣΔΗΝ και Ν. ΑΝΟΙΞΗΣ.

Θα "ριλαξάρουν" στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική προορίζονται ως τόποι "αναψυχής" και "τουρισμού" των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που συμμετέχουν στις βαλκανικές επιχειρήσεις!

Εγινε κι αυτό! Στις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χτες σε αθηναϊκές εφημερίδες, ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζει προγράμματα... τουρισμού στην Ελλάδα των στρατιωτών του που βρίσκονται στα Βαλκάνια, έχοντας έρθει σε επικοινωνία με ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, η κυβέρνηση απάντησε ότι "αν κάποιος είναι στρατιώτης και θέλει να κάνει διακοπές, δεν του απαγορεύεται να κάνει διακοπές"!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κέρδος",με τη μεσολάβηση της αμερικανικής πρεσβείας και τη συμφωνία των ξενοδόχων, περίπου 22.000 Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικά στρατεύματα που βρίσκονται στα Βαλκάνια, προγραμματίζεται να κάνουν... διακοπές τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη στη Χαλκιδική... Στο δημοσίευμα, δε, γίνεται αναφορά του ονόματος της ταξιδιωτικής εταιρίας που έχει αναλάβει τις διαβουλεύσεις για το θέμα και με το ελληνικό δημόσιο...

Οσο για το δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα",το ΝΑΤΟ ζήτησε επισήμως από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με έγγραφο προς το ΓΕΣ, την παροχή στρατοπέδων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα "Rest and Relaxation" (σ. σ.: "διαμονή και ανάπαυση")... Σύμφωνα με το "Βήμα" πρόκειται για ΝΑΤΟικό πρόγραμμα... ξεκούρασης και ψυχαγωγίας για στρατιώτες και αξιωματικούς σε εμπόλεμη περίοδο, και εν προκειμένω θα αφορά το... "ριλαξάρισμα" περίπου 15.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Το θέμα τέθηκε χτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος παρέπεμψε στον πρόεδρο των ξενοδόχων, κ. Ανδρεάδη, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει εμπλοκή στο θέμα.

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας:
"Δε χρειάζεται ανάμειξή μας"

Τι όμως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Ανδρεάδης,τον οποίο επικαλέστηκε ο Δ. Ρέππας; Σύμφωνα με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς υποστήριξε ότι πράγματι υπήρξε επαφή του συγκεκριμένου τουριστικού γραφείου (σ. σ.: που αναφέρεται στην εφημερίδα "Κέρδος") με ξενοδοχεία της περιοχής. Τους ζητήθηκαν τιμές προκειμένου να κάνουν στη Χαλκιδική διακοπές 600 Καναδοί στρατιώτες, οι οποίοι υπηρετούν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που βρίσκονται στα Βαλκάνια. Οι αριθμοί περί 22.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ είναι ανακριβείς, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης, καταλήγοντας ότι ούτε γι' αυτούς τους 600 κλείστηκε κάποια συμφωνία μέχρι στιγμής.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιβεβαιώνει διαψεύδοντας το όλο θέμα της επικείμενης άφιξης Αμερικανών στρατιωτών για διακοπές στη Χαλκιδική. Ετσι από τη μια δηλώνεται επίσημα από το Γραφείο Τύπου ότι κανένα αίτημα δεν έχει υποβληθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Αμυνας και, από την άλλη, διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά την ανάμειξη του υπουργείου Αμυνας και των στρατιωτικών επιτελείων, από κει και πέρα "οι ξενοδόχοι δεν ξέρουμε τι κάνουν", έλεγαν προς το "Ρ"... Πάντως, από στρατιωτικές πηγές επισημαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει κάθε φορά άφιξη 2.000 - 5.000 στρατιωτών από τα Σκόπια ή άλλες περιοχές όπου έχουν στρατοπεδεύσει ΝΑΤΟικά στρατεύματα, οι οποίοι θα εισέρχονται στην Ελλάδα ως τουρίστες για ολιγοήμερες διακοπές, χωρίς να χρειάζεται ανάμειξη των ελληνικών στρατιωτικών αρχών...

Στρατιώτες με
υ... διαβατήρια

Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε χτες ο "Ρ" επιχειρούσαν να πείσουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή της κυβέρνησης στο θέμα! Ωστόσο επιβεβαίωναν ότι έχει τεθεί θέμα για 1.500 - 2.000 ΝΑΤΟικούς στρατιώτες που επιθυμούν να κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα...

Στο ερώτημα πώς θα περάσουν οι στρατιώτες σαν... τουρίστες τα ελληνικά σύνορα αν δεν υπάρξει εμπλοκή και συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με το ΝΑΤΟ (σ. σ.: αλήθεια, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ κουβαλούν μαζί τους και τα... διαβατήριά τους για να πηγαίνουν και εκδρομές στα διαλείμματα του πολέμου; ), οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι - κατά το κοινώς λεγόμενο - "μασούσαν τα λόγια τους"... Εφταναν μάλιστα στο σημείο να λένε ότι δε γνωρίζουν και πολλά για το θέμα και πως ίσως οι ΗΠΑ να σχεδιάζουν να στείλουν στρατιώτες απευθείας από το έδαφός τους στην Ελλάδα, ώστε, ως... προσφορά για τη χώρα μας, να αντισταθμιστούν οι οικονομικές απώλειες της Ελλάδας στον τουρισμό, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων!...

"Εγκλημα και τιμωρία"

Τα κίνητρα αυτού του άνανδρου πολέμου καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο που διεξάγεται και τους λεγόμενους στόχους. Ετσι, όποιοι στην αρχή ίσως πίστεψαν πως σε ετούτο τον άνανδρο, αναίτιο πόλεμο οι ΝΑΤΟικοί θα κρατούσαν τους κανόνες του "φερ-πλέι" (κανονικού παιχνιδιού), μάλλον δεν είχαν καταλάβει, ή δεν εννοούσαν, να "χωνέψουν" τα αληθινά ιμπεριαλιστικά κίνητρα. Μάλλον "αλληθώριζαν" στο "έχει και το ΝΑΤΟ το δίκιο του, ή έστω την άποψή του...". Κανένα "δίκιο" δεν έχει το ΝΑΤΟ και καμιά "άποψή του" δε μας χρειάζεται, για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Τώρα πια κρίνονται δυστυχώς και από τα καθημερινά δολοφονικά τους έργα.

Πάνω από χίλιοι οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες, τεράστιες οι υλικές καταστροφές, ένας πολιτισμός αιώνων που ξεριζώνεται από τις ΝΑΤΟικές βόμβες, γιατί σεβόμενοι οι Γιουγκοσλάβοι ακριβώς και αυτόν τον πολιτισμό τους, αρνήθηκαν να υποκύψουν στα ιμπεριαλιστικά κέφια. Τα στοιχεία των δολοφονιών και των αμέτρητων καταστροφών δε μιλούν για στρατιωτικούς στόχους. Και αν ποτέ το κάνουν είναι πολύ σπάνια και μάλλον αμφίβολης εγκυρότητας. Τα στοιχεία μιλούν, σχεδόν πάντα, για αθώους άμαχους, για μωρά παιδιά, για γυναίκες, για άψυχα κτίρια και εγκαταστάσεις παραγωγής, για γέφυρες, για αρχαιολογικούς χώρους κ.ά.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κάνει πλέον πως δεν καταλαβαίνει για τα αληθινά ιμπεριαλιστικά κίνητρα. Του τα "εξηγούν" με τον πιο βάρβαρο τρόπο κάθε μέρα οι ΝΑΤΟικοί πύραυλοι και του τα δείχνουν με τα εγκλήματά τους και τους σκοπούς τους. Χτες μόλις, ανάμεσα στα άλλα καινούρια τους εγκλήματα βομβάρδισαν το χωριό Κορίσα και για άλλη μια φορά σκόρπισαν το θάνατο σε δεκάδες γυναικόπαιδα. Αυτό τι ήταν; Στρατηγικός στόχος;

Και όμως δεν πρόκειται για κανένα "λάθος". Πρόκειται για τη σκόπιμη ΝΑΤΟική τρομοκρατία τόσο στο λαό της Σερβίας που αντιστέκεται όσο και για τους λαούς όλου του πλανήτη. Αυτοί οι ίδιοι που μιλούν επίσημα για "λάθη" ξέρουν πολύ καλά πως το πραγματικό μήνυμά τους περνάει και γίνεται θαυμάσια αντιληπτό. Ξέρουν πως, ό,τι και να λένε αυτοί για τους τύπους, το καταστρεπτικό τους έργο λέει πολύ περισσότερα. Ξέρουν πως γι' αυτό, που δε θα μπορέσουν ποτέ, να πείσουν, θα επιχειρήσουν, να το επιβάλουν σκορπίζοντας το θάνατο και τον τρόμο.

Κανένας από τους ΝΑΤΟικούς δεν είναι αθώος από αυτή την εγκληματική τακτική επιβολή της Νέας Τάξης στα Βαλκάνια και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ολοι μαζί συμφώνησαν το δρόμο της επιβολής του παγκόσμιου άδικου, ήδη από πριν τη σκηνοθεσία του, Ραμπουγέ. Ολοι μαζί συμφώνησαν να στρώσουν το δρόμο της παγκόσμιας υποταγής πάνω σε άμαχους νεκρούς και αναίτιες καταστροφές. Ακόμα και αυτοί που βλέπουν, ακούν, μαθαίνουν και δεν αντιστέκονται στο έγκλημα, δεν είναι πια αθώοι.

Αθώοι είναι μόνο αυτοί που αγωνίζονται ενωμένοι να ανατρέψουν τόσο τα ΝΑΤΟικά δολοφονικά σχέδια, όσο και αυτούς που τα επεξεργάστηκαν, τα συμφώνησαν και τα εκτελούν πάνω στους λαούς. Εκείνοι που αγωνίζονται γι' αυτούς τους σκοπούς είναι και η μόνη πραγματική ελπίδα, για να μη γίνει τελικά το χατίρι των ψυχρών δολοφόνων. Μόνο η μαζική αντίσταση θα φέρει αντί τη δικαίωση του εγκλήματος την τιμωρία του...

Σήμερα στην τηλεόραση του "902"

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902", τις εξής ενδιαφέρουσες εκπομπές:

  • Στις 2.30 μμ στην εκπομπή "Ματιές στον κόσμο",η Α. Μπαλλή συζητάει με θέμα "Πού οδηγούμαστε, μετά από 50 περίπου ημέρες ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία;" με τους καλεσμένους της: Θ. Στοφορόπουλο,πρώην πρέσβη, Δ. Αλευρομάγειρο,αντιστράτηγο ε. α. και επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού και Δ. Θεοδώρου,ΓΓ της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα το Βελιγράδι.
  • Στις 6.15 μμ στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα" θα μεταδοθεί η ομιλία του νυν ευρωβουλευτή και υποψηφίου με το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά,στους εργατοτεχνίτες του αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ στο Βοτανικό, στα πλαίσια της περιοδείας του στο χώρο.
  • Μετά το δελτίο ειδήσεων των 9.00 μμ θα μεταδοθεί σε επανάληψη η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα,στο Ζάππειο, με θέμα: "Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας και οι ευρωεκλογές".
"Τα ΜΜΕ και ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο"

Συμπόσιο με θέμα "Τα ΜΜΕ και ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο" διοργανώνει σήμερα το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι θεματικές ενότητες είναι "Βαλκάνια: Σύγκρουση Πολιτισμών ή σύγκρουση συμφερόντων", "Σέρβοι - Κοσσοβάροι και ΜΜΕ 1989-1999" και "ΜΜΕ στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου".

Στην ενότητα "Τα ΜΜΕ ως φορείς πολιτικών απόψεων" συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος Αννα Παναγιωταρέα,επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος και εισηγητές ο Τάκης Τσίγκας,αρχισυντάκτης του "Ριζοσπάστη", ο Μ. Λιάπης,βουλευτής, ο Γ. Νικολάου Γ. Γραμ. Ενημέρωσης υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, ο Π. Κουναλάκης,βουλευτής και η Μ. Πυργιώτη,δημοσιογράφος.

Το συμπόσιο, που αρχίζει σήμερα στις 10 το πρωί και θα τελειώσει στις 8μμ, γίνεται στο Μανδαλίδειο κτίριο (Λεωφόρος Νίκης 39, 4ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ