ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΔΗΓΙΑ ΕΣΡ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΜΘΙΣΕΙΣ
Νερό στο μύλο του δικομματισμού

Δε διασφαλίζει την ίση μεταχείριση των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων από τα ΜΜΕ η οδηγία που, ενόψει των ευρωεκλογών, εξέδωσε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η οδηγία που θεσπίζει κανόνες, που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διακομματικής, δίνοντας σαφώς προβάδισμα στην προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στο ΕΣΡ Μάκης Κοψίδης και Παύλος Αλέπης,στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, είχαν επισημάνει ότι η οδηγία θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση και όχι αναλογική μεταχείριση όλων των κομμάτων, χωρίς αποκλεισμούς, ζητώντας συγχρόνως να μπει μίνιμουμ χρονικό πλαφόν στις πολιτικές διαφημίσεις. Η ίση μεταχείριση, όμως, δεν κατοχυρώνεται από την οδηγία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΣΡ, αφού μεταξύ άλλων στις ρυθμίσεις η "ισοτιμία προβολής" από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές "νοείται ως αναλογική ισότητα". Στο σκέλος, επίσης, των προεκλογικών πολιτικών διαφημίσεων δεν προβλέπεται χρονικό πλαφόν.

Η οδηγία του ΕΣΡ απευθύνεται προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής, τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας και η ισχύς της ξεκινά από τη Δευτέρα 17 Μάη. Σύμφωνα με τις γενικές αρχές οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να μεριμνούν ώστε κατά την παρουσίαση των δελτίων ειδήσεων και των παντός είδους εκπομπών ενημερωτικού χαρακτήρα, να μην παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αντικειμενικότητας και της ίσης μεταχείρισης σε σχέση με το κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους υποψηφίους ευρωβουλευτές και όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς.

Στις ειδικές ρυθμίσεις για τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, αναφέρεται ότι στην προβολή θεμάτων επικαιρότητας θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε "τυχόν παρουσιάσεις της κυβερνητικής δραστηριότητας" να συνοδεύονται από ισότιμη από πλευράς χρόνου και σειράς αξιολόγησης παρουσίαση της δραστηριότητας των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και της κριτικής που μπορεί αυτά ν' ασκήσουν στην κυβέρνηση. Διευκρινίζεται όμως από την άλλη πλευρά ότι η ισοτιμία προβολής νοείται ως αναλογική ισότητα, η οποία θα σταθμίζεται όχι μόνο από "ποσοτικά", αλλά και ποιοτικά κριτήρια.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να καταγράφουν και να καταμετρούν σε ημερήσια βάση τη συχνότητα και το συνολικό χρόνο εμφάνισης ή μνείας σε προγράμματα των συνδυασμών ευρωβουλευτών, καθώς και πολιτικών προσώπων. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται στο ΕΣΡ, το οποίο θα ελέγχει εάν ή όχι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αντικειμενικότητας και της ίσης μεταχείρισης. Στην οδηγία επισημαίνεται, επίσης, ότι η παράβαση διατάξεών της θα επισύρει διαδικασία επιβολής κυρώσεων, ενώ θα ληφθεί υπόψη και στη διαδικασία αδειοδότησης.


ΚΚΕ
Προεκλογικές δραστηριότητες σε Αθήνα και επαρχία

Η ΚΟ Αθήνας διοργανώνει τις παρακάτω περιοδείες - συσκέψεις την ερχόμενη βδομάδα:

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17.5, γίνονται περιοδείες:

- Στο εργοστάσιο "ΛΑΒΙΦΑΡΜ", στις 12 μ, με τον Στρ. Κόρακα,βουλευτή και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στα τσαγκαράδικα Χαϊδαρίου, στις 11 πμ, με την Χρ. Τσεντούρου υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στα ΕΛΤΑ Καλλιθέας, στις 7 πμ, με τον Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Κλιμάκιο του Κόμματος στα ΕΛΤΑ Ηλιούπολης στις 7 πμ.

  • Συσκέψεις:

- Των εκπαιδευτικών Περιστερίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης στις 7 μμ, με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Της Επιτροπής Στήριξης του Ψηφοδελτίου Ταύρου στο Δημαρχείο στις 8 μμ, με τον Κράτη Κυριαζή, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

ΤΡΙΤΗ,18.5

Περιοδείες:

- Στους εργαζόμενους της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ στις 9 πμ με τον Γ. Θεωνά,υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

- Στο ξενοδοχείο ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ στις 12 μ με τον Γ. Θεωνά.

- Στο ΚΕΠΥΟ στις 9 πμ με τον Κ. Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ Λιοσίων στις 9 πμ με τον Γ. Σταυρακόπουλο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα S/M της Κυψέλης στις 6 μμ με τον Κ. Μαραγκουδάκη.

- Στην Υπηρεσία Καταλόγου του ΟΤΕ στις 8 πμ με τον Π. Τσουκαλά.

- Στα ΕΛΤΑ Κολωνού (Ηρούς 25) στις 7 πμ με τον Γ. Σκιαδιώτη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο εργοστάσιο ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ στις 1.30 μμ με την Χρ. Τσεντούρου,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στον Αϊ - Γιώργη Ταύρου στις 7 μμ με τον Γ. Σκιαδιώτη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19.5

Περιοδείες:

- Στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ στις 12 μ με τον Γ. Θεωνά,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο υπουργείο Γεωργίας (Μενάνδρου) στις 9 πμ με τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στα ΕΛΤΑ Βοτανικού (Θερμοπυλών στις 7 πμ με τον Χ. Κατσιώτη.

- Στην Α ΔΟΥ Περιστερίου στις 10 πμ με τον Δ. Αγκαβανάκη.

Στην επαρχία

Συνεχίζεται η Πολιτική Εξόρμηση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σ' όλη τη χώρα, ενόψει των ευρωεκλογών, με εξορμήσεις, συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις και ομιλίες στελεχών. Ορισμένες μόνο από τις εκατοντάδες δραστηριότητες, που γίνονται καθημερινά, είναι και οι παρακάτω:

Στη Ρόδο

Τριήμερη περιοδεία, ξεκινά από σήμερα και έως τη Δευτέρα 17/5 αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τον Λευτέρη Χατζηπαυλίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος. Το πρόγραμμα της περιοδείας της αντιπροσωπείας είναι το εξής:

- Σήμερα Σάββατο 15/5 ώρα 8.30 μμ, επίσκεψη στην Κρητηνία και ομιλία σε συγκέντρωση των κατοίκων.

- Αύριο Κυριακή 16/5, στις 11 το πρωί, η αντιπροσωπεία επισκέπτεται τηνΑπολακκιά, όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση των κατοίκων. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ώρα 8.30 μμ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Σορωνή.

- Τη Δευτέρα 17/5 στις 7.30 το πρωί, η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Αμερικής και θα μιλήσει στους εργαζόμενους. Στις 11 πμ, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ στο Ακταίον.Στις 12.30 μμ θα επισκεφθεί το σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στη Σορωνή και θα μιλήσει στους εργαζόμενους. Ακολούθως, θα επισκεφθεί το κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Λίνδου (Σγουρού), όπου, στις 1.45 μμ, θα μιλήσει στους εργαζόμενους. Τέλος, το βράδυ της Δευτέρας, ο Κ. Παρασκευάς θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Αρχάγγελο στις 8.30 μμ.

Λέσβος

Συγκέντρωση πραγματοποιείται την Κυριακή 16/5 στο Μανταμάδο Λέσβου, ώρα 8 μμ, στην πλατεία του χωριού, όπου θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος.

Μεσσηνία

Περιοδεία στο Νομό Μεσσηνίας πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μάη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.Συγκεκριμένα:

- Σήμερα Σάββατο, ώρα 12 μ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου (στα γραφεία της ΝΕ) στα τοπικά ΜΜΕ. Στις 8.30 μμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κορώνη. - Την Κυριακή στις 10 το πρωί,θα μιλήσει στο Χαροκοπιό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ