ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 1999
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΞΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η επανάσταση του Αρσέν Βενγκέρ

Ο Γάλλος τεχνικός της Αρσεναλ, ένας πραγματικός κύριος των ευρωπαϊκών γηπέδων, λάτρης του φερ - πλέι

Η συνεχώς αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου δημιουργεί ταυτόχρονα αρνητικότατες συνέπειες, που αλλοιώνουν τη μορφή και το χαρακτήρα του αθλήματος. Πλέον ο "βασιλιάς των σπορ" έχει μετατραπεί σε μια στυγνή επιχείρηση, όπου εφαρμόζονται οι νόμοι της αγοράς. Σε απλά ελληνικά "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Κάθε έννοια δικαίου και "ευ αγωνίζεσθαι" φαντάζει ουτοπική.

Παρ' όλα αυτά κάποιοι επιμένουν ν' αντιστέκονται. Ετσι καθίστανται εξαιρέσεις, που δυστυχώς όμως απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ενας απ' αυτούς είναι ο προπονητής της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, ο Γάλλος προπονητής ξάφνιασε όλον τον κόσμο με την απόφασή του να ζητήσει επανάληψη του αγώνα της ομάδας του με τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ για το Κύπελλο Αγγλίας. Αιτία, το γεγονός ότι η Αρσεναλ είχε επικρατήσει χάρη σ' ένα "αντιαθλητικό" τέρμα.

Το αίτημα του Βενγκέρ έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε εντονότατη έκπληξη. Η αντίδραση αυτή από την πλειοψηφία των "ποδοσφαιράνθρωπων" προβλημάτισε τα μέγιστα τον τεχνικό. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό περιοδικό "Don Balon", δήλωσε ότι το γεγονός πως η πρότασή του για επανάληψη της συνάντησης προκάλεσε έκπληξη, σημαίνει πολλά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά στο ποδόσφαιρο.

"Ελπίζω ότι το φερ-πλέι δεν έφτασε στο τέλος του. Πιστεύω ότι στην Αγγλία υπάρχει ακόμη. Ομως εκείνο που με εξέπληξε στο συγκεκριμένο περιστατικό του αγώνα Κυπέλλου, ήταν οι αντιδράσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι λίγοι εκτιμούν πλέον το φερ-πλέι. Ολοι ένιωσαν έκπληξη, επειδή πίστεψαν ότι δεν επρόκειτο για μία φυσιολογική απόφαση", είπε και συνέχισε: "Ξέρω ότι ο Τύπος ήταν με το μέρος μου, όμως η έκπληξη που προκλήθηκε δείχνει ότι τόσο στη χώρα σας (σσ Ισπανία) όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν μπορείς να βρεις παρόμοιες περιπτώσεις και αυτό είναι λυπηρό".

Ο προπονητής της Αρσεναλ εξέφρασε ακόμη την έντονη ανησυχία του για τη συνεχή αύξηση που παρουσιάζουν τα περιστατικά απόπειρας παραπλάνησης των διαιτητών από παίκτες που "ξαπλώνουν" θεαματικά στο χορτάρι, προσπαθώντας να κερδίσουν κάποιο φάουλ ή πέναλτι ή και να προκαλέσουν την αποβολή αντιπάλου τους. Τόνισε ότι τα περιστατικά αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένα στην Αγγλία και ζήτησε από τους διαιτητές να τηρούν αυστηρή στάση, όταν παρατηρούν τέτοιες απόπειρες.

"Είναι πιθανό το πρόβλημα να ξεκίνησε από τους ξένους παίκτες, που ήταν οι πρώτοι διδάξαντες, πρέπει να πω όμως ότι οι Αγγλοι αποδεικνύονται εκπληκτικοί... μαθητές. Πάντα μου άρεσε να παρακολουθώ αγώνες της "Πρέμιερ Λιγκ", επειδή ποτέ δε συνέβαιναν τέτοια περιστατικά. Τώρα όμως, είναι το ίδιο με την Ιταλία ή την Ισπανία. Κατά τη γνώμη μου, η μοναδική λύση είναι η μελέτη βιντεοσκοπημένων φάσεων και η παραδειγματική τιμωρία των παραβατών. Κάτι τέτοιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει ήδη στη Γαλλία", τόνισε ο Αρσέν Βενγκέρ.

Και αν όλα αυτά τα λέει για διοργανώσεις σε χώρες όπου, έστω και για τα μάτια, τηρούνται κάποια προσχήματα, φανταστείτε τι θα 'λεγε αν ήταν γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας... Σε ποιο βαθμό θ' απογοητευόταν αν βίωνε την αναξιοπιστία και το τέλμα των πρωταθλημάτων στη χώρα μας. Οπου απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ μοναδικός μπούσουλας των επαγγελματιών παραγόντων είναι το "ο θάνατός σου η ζωή μου".

Στην ίδια συνέντευξη ο άνθρωπος, που οδήγησε την Αρσεναλ στην κατάκτηση πρωταθλήματος και κυπέλλου στην Αγγλία την περασμένη περίοδο και διεκδικεί φέτος τον τίτλο στην "Πρέμιερ Λιγκ", μαζί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παραδέχτηκε ότι έχει δεχτεί πολλές ιδιαίτερα συμφέρουσες προσφορές από άλλους συλλόγους. Τόνισε όμως, ότι δε θέλει να φύγει από την Αρσεναλ αφήνοντας ημιτελές το έργο που ανέλαβε, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι στα μελλοντικά του σχέδια, περιλαμβάνεται η ανάληψη της προεδρίας ή της τεχνικής διεύθυνσης κάποιου μεγάλου συλλόγου.

"Τηρώ πάντα το λόγο μου και δε θα ήθελα να φύγω από την Αρσεναλ, χωρίς πρώτα να ολοκληρώσω το έργο μου. Πάντως, με βάση το νέο μου συμβόλαιο, θα κερδίσω αρκετά χρήματα, τόσα ώστε να μπορέσω στο μέλλον να ικανοποιήσω τη βασική μου φιλοδοξία. Να αναλάβω την προεδρία ή την τεχνική διεύθυνση κάποιου συλλόγου", είπε ο Γάλλος προπονητής.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Στην κόψη του ξυραφιού...

Ξεκαθάρισμα τοπίου ή παράταση στην αγωνία; Η απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί αύριο το βράδυ λίγο μετά τη λήξη του τέταρτου τελικού μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ (21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα τα σενάρια που "παίζουν" δεν είναι πολλά... Η ο Ολυμπιακός "καθαρίζει" και το σημερινό αγώνα και στέφεται πρωταθλητής, έστω και εάν δεν υπάρχουν οι οπαδοί του στο γήπεδο να πανηγυρίσουν, ή ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζει σε 2-2 τις νίκες και τα "παίζει όλα για όλα" την Τετάρτη στο ΣΕΦ.

Οι σημερινοί γηπεδούχοι βρίσκονται σε δυσκολότερη μοίρα, αφού περιθώρια απωλειών δεν υπάρχουν. Πέρα όμως από το φυσιολογικό άγχος που αναμένεται να έχουν οι παίκτες του, ο Σούμποτιτς προβληματίζεται έντονα για την εικόνα που έδειξαν οι "πράσινοι" στο τρίτο παιχνίδι. Η ήττα με "κατεβασμένα τα χέρια", παρά το καλό ξεκίνημα που έκαναν στο Φάληρο, προβλημάτισε έντονα τον Πίξι που μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε: "Ημασταν απόντες. Μόνο ο Χούπμαν και ο Μπερκ πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις. Πρέπει να δούμε τι έφταιξε ώστε στο επόμενο παιχνίδι να παρουσιαστούμε απόλυτα έτοιμοι, αφού δεν έχουμε περιθώρια".

Στην αντίπερα όχθη το κλίμα στον Ολυμπιακό είναι αντιστρόφως ανάλογο. Η πολύ καλή εμφάνιση της Πέμπτης έχει ανοίξει την όρεξη των "ερυθρολεύκων" που θέλουν να τελειώνουν από σήμερα την υπόθεση - τίτλος. "Το κάθε παιχνίδι αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση σε αυτή τη φάση. Εμείς βρισκόμαστε πιο κοντά στο στόχο μας και σίγουρα αυτό μας απαλλάσσει από το πολύ άγχος. Η δυνατή άμυνα και ο έλεγχος των ριμπάουντ, καθώς και ο αιφνιδιασμός ήταν τα στοιχεία που μας έδωσαν τη νίκη την Πέμπτη. Και στο επόμενο παιχνίδι ελπίζω οι παίκτες μου να πιάσουν μια ανάλογη απόδοση", δήλωσε ο Ντούσαν Ιβκοβιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ