ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ!

Η δραματική επιστολή των 27 ναυτών του αντιτορπιλικού "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας με την έκκληση "γυρίστε μας πίσω!" δεν αφορά μόνο τις οικογένειες των ναυτών, που ασφαλώς και δε μεγάλωσαν τα παιδιά τους σαν κρέας για τα κανόνια. Το περιεχόμενο της επιστολής, λέξη τη λέξη, που δημοσιεύτηκε ολόκληρη στον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη", και δυστυχώς μόνο σ' αυτόν, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες του τύπου "είναι μια συναισθηματική αντίδραση των παιδιών". Τα "παιδιά", όταν έγραφαν την επιστολή τους ταξίδευαν ήδη 25 μέρες υπό ΝΑΤΟική σημαία. Οταν από τη δεύτερη - τρίτη μέρα στο στρατό ήδη ξέρεις πού πατάς και τι συμβαίνει, 25 μέρες κοντά στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι υπεραρκετές, για να "ξεκαθαρίσεις αρκετά πράγματα", όπως οι ίδιοι γράφουν στις πρώτες γραμμές της επιστολής τους.

Ενας προς ένας τόσο οι ναύτες όσο και οι αξιωματικοί του "Θεμιστοκλής" έχουν πάρα πολύ καθαρό ότι δε μετέχουν σε καμία ειρηνευτική αποστολή. Οτι σ' αυτόν τον πόλεμο που γίνεται στη γειτονιά μας οι ίδιοι δεν είναι ουδέτεροι. Στην τρίτη κιόλας παράγραφο του γράμματός τους χαρακτηρίζουν "ένα τεράστιο ψέμα" όσα τους είπαν πριν φύγουν περί "ουδετερότητας". Το ότι η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θορυβημένη από αυτήν την αποκαλυπτική επιστολή έσπευσε να διαρρεύσει την άποψη πως... κακώς οι ναύτες εκτιμούν ότι "όλες οι κινήσεις του πλοίου εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό των επιτιθέμενων ΝΑΤΟικών δυνάμεων", αφού ούτε ο κυβερνήτης του πλοίου δε δύναται να ξέρει όλα τα στοιχεία της αποστολής, ενώ σαν ευφυολόγημα μοιάζει πειστικό για τους αδαείς, στην πράξη συνιστά μια κυνική ομολογία για το τι πραγματικά συμβαίνει με την αποστολή του πλοίου.

****

Η έκκληση των ναυτών του "Θεμιστοκλής" για επιστροφή του πλοίου στην Ελλάδα πατά στο υπαρκτό δεδομένο ότι το πλοίο έχει εμπλακεί κατ' επανάληψη σε μια επιθετική ενέργεια του ΝΑΤΟ, που εκφεύγει ακόμα κι αυτών των μέχρι χτες καταστατικών αρχών περί αμυντικής αποστολής της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Οταν η ιστορία έχει αποφανθεί τελεσίδικα για τη συνευθύνη και του τελευταίου Γερμανού στρατιώτη στα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας, γίνεται καθαρό πως κανείς δεν μπορεί σήμερα να καλύπτεται πίσω από καταφανώς παράνομες διαταγές και εγκληματικές "συμμαχικές υποχρεώσεις". Το γεγονός ότι τέτοια είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι μόνο απόδειξη της αποστολής που οι ίδιοι έχουν αναλάβει απέναντι στα ευρωατλαντικά αφεντικά τους. Μια αποστολή που σε τίποτα δε δεσμεύει τον κυβερνήτη πολύ περισσότερο τον τελευταίο ναύτη ενός αντιτορπιλικού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Γι' αυτό και απόλυτα δικαιολογημένα αντιδρούν.

Αυτή η αντίδραση των ναυτών του "Θεμιστοκλής", πράξη βαθιά πατριωτική, χρήζει ευρύτατης στήριξης. Κανείς δε δικαιούται να καλύπτεται πίσω από φράσεις του τύπου "μακριά η πολιτική από το στρατό", εκτός των άλλων και γιατί πολύ απλά αυτή τη στιγμή και το "Θεμιστοκλής" χρησιμοποιείται για την επιβολή της πολιτικής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια. Οι ναύτες και οι αξιωματικοί του δεν είναι ταυτόσημοι με τις λαμαρίνες του και τους πυραύλους που κουβαλά...

****

Παιδιά του λαού που ορκίστηκαν να υπερασπίζουν την πατρίδα από εξωτερική επιβολή, χρησιμοποιούνται - και το βιώνουν - σε μια επέμβαση σε βάρος μιας γειτονικής κυρίαρχης χώρας. Ζητάνε να γυρίσουν πίσω. Ταυτίζονται, δηλαδή, με αυτό που ζητάνε οι διαδηλωτές με το σύνθημα "κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα". Η υποστήριξη του αιτήματός τους στην πράξη από εμάς, τους εντός των συνόρων είναι και κριτήριο αξιοπιστίας, για όσους στη φράση δηλώνουν την αντίθεσή τους σ' αυτό το πόλεμο. Το ΝΑΤΟικό σχέδιο δεν προβλέπει θέσεις για παρατηρητές. Αξιώνει πλήρη συμμετοχή στο έγκλημα. Από την ένταση που θα προβάλλουμε την άρνηση των ναυτών του "Θεμιστοκλής" να συμμετάσχουν στο έγκλημα κρινόμαστε όλοι. Πέρα απ' αυτό, που ενδεχομένως αφορά το χώρο της άμεσης πολιτικής δράσης, κρινόμαστε και για κάτι ουσιαστικότερο στο χώρο των αξιών. Τι διδάσκουμε στα παιδιά μας; Υποταγή και φιλοτομαρισμό; Τι τους λέμε; Οτι αξίζει να 'ναι μισθοφόροι; Τους λέμε να φτύσουν τους δασκάλους τους όταν τους μιλάνε για πατρίδα και τους δείχνουν το σύνορο;

Το "Θεμιστοκλής" εκεί που είναι δεν υπερασπίζεται καμιά δική μας πατρίδα. Εκτός κι αν παρανοήσαμε ομαδικά και θεωρούμε πατρίδα το χώρο δράσης του πολυεθνικού κεφαλαίου και των μισθοφορικών στρατών του. Επειδή αυτό δε συμβαίνει, το αίτημα παραμένει ένα: "Φέρτε πίσω το "Θεμιστοκλής"".

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Αυτή η αντίδραση των ναυτών του "Θεμιστοκλής", πράξη βαθιά πατριωτική, χρήζει ευρύτατης στήριξης. Κανείς δε δικαιούται να καλύπτεται πίσω από φράσεις του τύπου "μακριά η πολιτική από το στρατό", εκτός των άλλων και γιατί πολύ απλά, αυτή τη στιγμή και το "Θεμιστοκλής" χρησιμοποιείται για την επιβολή της πολιτικής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΚΕΒΕ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥΔΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
Η ΔΗΚΕΒΕ εγγύηση αγώνων για τα σωματεία

- Αυτό το διάστημα, πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες στα πρωτοβάθμια σωματεία των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων. Ποια είναι η γενικότερη κατάσταση, μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται οι ΕΒΕ;

- Τον τελευταίο καιρό, έγιναν σε αρκετά σωματεία εκλογές και θα γίνουν κι άλλες ακόμη μέσα στο επόμενο διάστημα που έρχεται. Οι συνθήκες, μέσα στις οποίες γίνονται οι εκλογές, είναι ιδιαίτερα άσχημες για τους ΕΒΕ και τους εργαζόμενους. Αντιμετωπίζουν και οι ΕΒΕ τα προβλήματα που έχουν και οι άλλοι εργαζόμενοι και έχουν σχέση με τη μείωση του εισοδήματός τους, τη μόρφωση τη δική τους και των παιδιών τους, το ασφαλιστικό,τις ιατροφαρμακευτικές παροχές κλπ. Επίσης, αβεβαιότητα κυριαρχεί και για την ίδια τους τη δουλιά. Κι αυτό, γιατί οι ΕΒΕ είναι εξαρτημένοι από το μεγάλο κεφάλαιο, που καθορίζει την ύπαρξή τους και το εισόδημά τους. Ευθύνη για την κατάσταση των ΕΒΕ έχει η κυβέρνηση, που με την πολιτική της υποστηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο εις βάρος των ΕΒΕ και των εργαζομένων. Βέβαια, αυτή η πολιτική που υλοποιείται είναι πολιτική στην κατεύθυνση του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ. Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στους ΕΒΕ έχουν και οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, τόσο στη ΓΣΕΒΕΕ, όσο και στην ΕΣΕΕ, αλλά και στον κλάδο των αυτοκινητιστών, τη ΓΣΕΑΕ, όπου οι πλειοψηφίες είναι από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕΒΕ, της ΔΑΚΜΜΕ και της ΑΣΚΜΜΕ, οι οποίες, αντί να βοηθήσουν το κίνημα των ΕΒΕ να είναι διεκδικητικό σε αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και να επιδιώκει συνεργασία με τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, αντίθετα, καλλιεργούν την αντίληψη της υποταγής, της συναίνεσης και της ηττοπάθειας.

- Γιατί πρέπει να ενισχυθούν οι συνδυασμοί της ΔΗΚΕΒΕ;

- Πρώτα απ' όλα, πρέπει να πούμε ότι η ΔΗΚΕΒΕ προσπάθησε να προσανατολίσει το κίνημα σε ταξική κατεύθυνση, να αναδείξει τον αναντικατάστατο ρόλο των σωματείων σε διοργανωτή της πάλης των ΕΒΕ. Βοήθησε στο να αναπτυχθούν αγώνες, που, μέσα από αυτούς, αναδείχτηκαν συνάδελφοι αγωνιστές. Σε πολλά σωματεία, η ΔΗΚΕΒΕ ενίσχυσε τις θέσεις της, σε πολλά άλλαξε τους συσχετισμούς και σε άλλα διατήρησε τις θέσεις της. Επίσης, περιμένουμε να δυναμώσει η εκπροσώπηση της ΔΗΚΕΒΕ μέσα από τη βελτίωση των συσχετισμών σε επικείμενες εκλογές σωματείων. Αυτές οι εκλογές για μας είναι σημαντικές, γιατί, εκτός του ότι θα συμβάλουν να αποκτήσουμε ΔΣ στα σωματεία από συνδικαλιστές έντιμους, αγωνιστές, που θέλουν να παλέψουν για τη λύση των προβλημάτων τους, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από αυτές τις εκλογές των σωματείων θα εξαρτηθεί τι ομοσπονδίες θα έχουμε, αλλά και γενικότερα θα κριθεί τι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα έχουμε, έτσι ώστε να ενισχύσουν τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

- Αποκτούν κάποια ιδιαίτερη σημασία οι εκλογές μέσα στη συγκεκριμένη περίοδο που πραγματοποιούνται;

- Αυτές οι εκλογές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας της ευθύνης που πρέπει να αναλάβει το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι σε ζητήματα καθοριστικής σημασίας, όπως είναι ο πόλεμος. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων που υποστηρίζει η ΔΗΚΕΒΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στον πόλεμο που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο για να αυξήσει τα κέρδη του στις πλάτες των λαών. Επιδιώκουμε σε όλα τα σωματεία και τους κλάδους να δημιουργήσουμε επιτροπές ειρήνης, να οργανώσουμε την αντίστασή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και στην ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη και συμμετοχή της με την άμεση εμπλοκή. Να επιβάλουμε μια πολιτική φιλειρηνική, που θα επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους λαούς προς όφελός τους.

Μ. Ζ.

"ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΗ" χαρακτήρισε τη θέση της Ελλάδας ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι ούτε λίγο - ούτε πολύ πρέπει να είμαστε... ευγνώμονες για τα δικά μας προβλήματα γιατί είναι προβλήματα "πολυτελείας" σε σχέση με τις καθημερινές δολοφονίες αθώων αμάχων που συντελούνται στη Γιουγκοσλαβία... (σελίδα 23).

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ επιχείρηση αντιπερισπασμού στήνει η ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ", καταθέτοντας μηνύσεις σε βάρος όσων την καταγγέλλουν ότι αποτελεί έναν επικίνδυνο οργανισμό για την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των ναυτεργατών (σελίδα 24).

Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, ιδιαίτερα με την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2641/98, ήταν το αντικείμενο που απασχόλησε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας (σελίδα 27).

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ: Ο φάκελος με το ιλουστρασιόν προπαγανδιστικό υλικό ή διαφημιστικά σποτ της κυβέρνησης, με τα οποία προσπαθεί να αντιστρέψει τη δραματική κατάσταση στο χώρο της υγείας - πρόνοιας, όχι μόνο δε βρίσκουν αποδέκτες, αλλά επιστρέφονται στην κυβέρνηση με συνοδευτικό την ιερή αγανάκτηση για τον εμπαιγμό (σελίδα 36).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ