ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θα γυρίσουμε να γιορτάσουμε τη νίκη"

Οι συνδικαλιστές από το χώρο των τραπεζών, Εύα Κωνστανταράκη και Γ. Βαμβακούσης, γράφουν για την επίσκεψή τους στο Βελιγράδι, στα πλαίσια αποστολής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ομοσπονδιών και σωματείων

Την Τετάρτη, 12 Μάη, η αποστολή 100 περίπου Ελλήνων συνδικαλιστών - από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ομοσπονδίες και σωματεία - έφτανε στη Γιουγκοσλαβία, συνοδεύοντας δύο νταλίκες ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι "πληγές" από τους ΝΑΤΟικούς πυραύλους ήταν εμφανείς, όμως το ηθικό των Γιουγκοσλάβων ακμαίο, οι ψυχές τους, το φρόνημά τους αλώβητα. Στη διαδρομή των 300 χιλιομέτρων από τα σύνορα Βουλγαρίας - Γιουγκοσλαβίας ως το Βελιγράδι άνθρωποι καλλιεργούσαν κάθε σπιθαμή γης, ακόμα και τα κενά μεταξύ της σιδηροδρομικής γραμμής και του δρόμου. Εδειχναν αποφασισμένοι να επιβιώσουν, να νικήσουν...

Η διέλευση των πούλμαν με τους συνδικαλιστές και τις ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν προκαλούσε αυθόρμητους ένθερμους χαιρετισμούς. Φτάνοντας στο Βελιγράδι, αντικρίσαμε μια πόλη που τη μέρα έσφυζε από ζωή. Αμέσως, όμως, μόλις έπεφτε το σκοτάδι η εικόνα άλλαζε, τα καταστήματα έκλειναν και τα φώτα της πόλης έσβηναν.

Την Πέμπτη, 13 του μήνα, πορευτήκαμε από το ξενοδοχείο ως τα γραφεία των γιουγκοσλαβικών συνδικάτων, όπου δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του βρώμικου πολέμου. Στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου ανέμισαν ελληνικές και κόκκινες σημαίες, υψώθηκαν πανό, αντήχησαν τα συνθήματα: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός". Οι κάτοικοι της πόλης επιφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στην αποστολή, χειροκροτήματα, κορναρίσματα, υψωμένες γροθιές "συνόδευαν" την πορεία καθ' όλη τη διάρκειά της. Από τα πλέον συγκινητικά στιγμιότυπα της πορείας ήταν η "συνάντησή" της με τη συγκέντρωση Κινέζων, που διαμαρτύρονταν για τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό της πρεσβείας τους από το ΝΑΤΟ.

Η αναχώρηση έγινε υπό τους ήχους των σειρήνων που προανήγγειλαν νέους βομβαρδισμούς. Φεύγοντας αφήσαμε, εκτός από τις καρδιές μας, και μια υπόσχεση στους Γιουγκοσλάβους, ότι θα γυρίσουμε για να γιορτάσουμε μαζί τη νίκη, ενός λαού που δεν υποτάχθηκε στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές."Είμαστε ήδη νικητές..."

Ο πρόεδρος των συνδικάτων Βελιγραδίου, Josogub Mitrovig,τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι: "Δεν μπορούσαμε να υποταχθούμε στη φασιστική Αμερική και το ΝΑΤΟ, που εκβιάζουν. Ολοι αντιστέκονται, λένε "ΟΧΙ" στα σχέδιά τους".

Ο πρόεδρος των συνδικάτων Σερβίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τελική νίκη θα είναι με τους Γιουγκοσλάβους, οι οποίοι "είναι ήδη ηθικά νικητές". Ακόμα, ευχαρίστησε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια και δήλωσε ότι ο λαός της Γιουγκοσλαβίας δε θα το ξεχάσει ποτέ αυτό. Κάνοντας απολογισμό της καταστροφής είπε ότι μέχρι τις 10/5 είχαν βομβαρδιστεί 50 γέφυρες, 20 σιδηροδρομικοί σταθμοί, 150 νοσοκομεία, 200 σχολεία, τα μεγαλύτερα εργοστάσια, διυλιστήρια, 10 ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί.Δήλωσε, ότι οι καταστροφές έχουν οδηγήσει 500.000 εργαζόμενους στην ανεργία, που μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ανέρχονται στα 2.000.000.Κλείνοντας υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν την κατοχή της χώρας τους.

Ο πρόεδρος των συνδικάτων Γιουγκοσλαβίας συμπλήρωσε ότι μέχρι τις 5/5 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και 5.000 έχουν τραυματιστεί,ενώ τόνισε ότι ενωμένοι οι Γιουγκοσλάβοι αγωνίζονται για ελευθερία και εδαφική ακεραιότητα.

Από τους Ελληνες συνδικαλιστές, μεταξύ άλλων, μίλησε ο Φ. Ταυρής από τη διοίκηση του ΕΚΑ, λέγοντας "ήρθαμε να δώσουμε κουράγιο και πήραμε ελπίδα, όλος ο ελληνικός λαός είναι κατά των βομβαρδισμών. Το δίκιο είναι με το μέρος σας, η επίθεση είναι άδικη".

Ο Σ. Ματζουράνης από την ΟΣΠΑ τόνισε: "Το Βελιγράδι δίδαξε ότι ρεαλισμός δεν είναι η υποταγή. Σπουδαίο αγαθό η αντίσταση. Σας βομβαρδίζουν, για να σας λυγίσουν επειδή αντιστέκεστε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Εμείς θα αγωνιστούμε για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ, για να μην έρθει κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, να μην αλλάξουν τα σύνορα στη Βαλκανική. Σας αφήνουμε ένα κομμάτι της ψυχής μας και παίρνουμε ένα μάθημα αντίστασης και αξιοπρέπειας. Οι λαοί που αντιστέκονται έχουν μέλλον. Θα παλέψουμε για ένα μέλλον χωρίς προστάτες και χωροφύλακες. Είστε νικητές, να κρατήσετε κόντρα στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον ιμπεριαλισμό και εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας".

Ν. ΑΡΤΑΚΗ - ΧΑΛΚΙΔΑ
Μεγάλη αντιπολεμική πορεία

Βήμα καταγγελίας του αμερικανοΝΑΤΟικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, που μακελεύει αυτή τη στιγμή το γιουγκοσλαβικό λαό και αύριο άλλους λαούς των Βαλκανίων, έγινε η συγκέντρωση στην πλατεία Νέας Αρτάκης και στη συνέχεια η πορεία μέχρι τη Χαλκίδα, που συνδιοργάνωσαν την Κυριακή η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας,η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη",το Εργατικό Κέντρο,η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση,πέντε Δήμοι της περιοχής και άλλοι μαζικοί φορείς και σωματεία.

"Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δίωρης πορείας.

Δεκάδες νεολαίοι - έδιναν τον παλμό στην πορεία - έσμιξαν τα βήματα, αλλά και τη φωνή τους με τους εκατοντάδες φιλειρηνιστές, εργαζόμενους, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και το γυναικείο κίνημα, απαιτώντας αποφασιστικά και μαχητικά, να σταματήσει ο πόλεμος, να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας, να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή της από την επέμβαση και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, να μη βγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε η κεντρική ομιλία στην παραλία της Χαλκίδας (μετά το τέλος της πορείας) από το δικηγόρο - ποινικολόγο Δ. Βενετή.

Την άμεση απεμπλοκή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ζήτησε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του δημάρχου Χαλκίδας Τηλ. Ζήκας, ενώ ψήφισμα καταδίκης και απαίτησης σταματήματος των βομβαρδισμών της Αντιπολεμικής Πρωτοβουλίας του Δήμου Ν. Αρτάκης, διάβασε ο αντιδήμαρχος κ. Αδάμος.

Τέλος, ποιήματα των Γ. Ρίτσου και Οδ. Ελύτη διάβασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας, Ν. Χατζηγιάννης.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στην παραλία της Χαλκίδας ("Στρογγυλός"), το Σάββατο 22 Μάη, στις 9 μμ. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι Λιάνα Κανέλλη,δημοσιογράφος - δικηγόρος, Δημήτρης Βενετής,δικηγόρος - ποινικολόγος και Παναγιώτης Τασσόπουλος,καθηγητής των ΤΕΙ Χαλκίδας.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ομόφωνα καταγγέλλουν το ΝΑΤΟ

"Οποιες αποφάσεις κι αν πάρουμε για τη λύση των προβλημάτων μας θα είναι μάταιες χωρίς ειρήνη".Αυτό τονίζεται στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Ομόφωνα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις "δολοφονικές επιθέσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, που σκοτώνουν τους λαούς για τα συμφέροντα των πολυεθνικών" και απαιτούν: Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, οι οποιεσδήποτε διευκολύνσεις από ελληνικό έδαφος στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, να πάρει πίσω η ελληνική κυβέρνηση την υπογραφή της από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Η ΠΕΕΠΠ

To ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, στην πρόσφατη Ολομέλειά του εξέφρασε την αγανάκτησή του και την αποδοκιμασία του στο βάρβαρο και αποτρόπαιο βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και αποφάσισε να προσφέρει το συμβολικό ποσό των 50.000 δραχμών, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο γιουγκοσλαβικό λαό.

Αναχωρούν σήμερα για Βελιγράδι

Αναχωρεί σήμερα στις 2 μ.μ. για το Βελιγράδι μεγάλη ανθρωπιστική αποστολή, που πραγματοποιούν η μονάδα απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής "18 Ανω", η ΕΙΝΑΠ, η ΠΕΝΟΨΥ (Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων), το ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών), οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και άλλοι φορείς.

Η αποστολή διεθνιστικής αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό αναχωρεί με τρία πούλμαν, ενώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας πολλών εκατομμυρίων, μεγάλη ποσότητα τροφίμων και τσιγάρων.

Η αποστολή θα έχει σημαντικές δραστηριότητες στο Βελιγράδι και αύριο το μεσημέρι θα οργανώσει αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στο χώρο που γίνονται οι μουσικές και άλλες εκδηλώσεις του γιουγκοσλαβικού λαού.

Επίσης η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ είναι προσκεκλημένη και θα συναντήσει την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βελιγραδίου και το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας, καθώς και εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαπιστώσει και να καταγράψει τις υγειονομικές ανάγκες του γιουγκοσλαβικού λαού, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου βρώμικου πολέμου και των ανελέητων βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Εμπρακτη αλληλεγγύη

Τετραήμερη επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποιεί αυτές τις μέρες αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών, διοικητικών υπαλλήλων και σπουδαστών των ΤΕΙ της χώρας, στο πλαίσιο ανθρωπιστικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό.

Η αντιπροσωπεία βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Γιουγκοσλαβία και αναμένεται να επιστρέψει την Πέμπτη. Στο διάστημα της τετραήμερης παραμονής της, η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί μεταξύ άλλων το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, όπου θα επιδώσει στα μέλη του οικονομική ενίσχυση και φαρμακευτικό υλικό που συγκέντρωσαν τα ΤΕΙ της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ