ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ηρθαν, λεηλάτησαν και ... δεν αποχωρούν

Αποκαλυπτικές για την κυβερνητική πολιτική οι εξελίξεις στα ναυπηγεία, όπου επιβλήθηκε στη διοίκηση η αγγλική πολυεθνική "Brawn and Root"

Εντονότερη γίνεται από μέρα σε μέρα η αναγκαιότητα να αποχωρήσει η αγγλική πολυεθνική "Brawn and Root", που έναντι αδρής αμοιβής έχει αναλάβει το μάνατζμεντ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να τα οδηγήσει στην... κερδοφορία,αλλά ως αυτή τηστιγμή συμβαίνει το αντίθετο. Πρωτοστατούντες στην αποχώρηση της "Brawn and Root" είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, μέσω των μετοχών που κατέχουν (49%), πληρώνουν τα σπασμένα της κυβερνητικής αδιαφορίας να στηρίξει το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας. Μετά από δυόμισι χρόνια... δραστηριότητας στο ναυπηγείο, η "χρυσή" κατά την κυβέρνηση λύση της πολυδιαφημισμένης αγγλικής πολυεθνικής αποδεικνύεται "άνθρακες", αφού όχι μόνο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά είχε και σαν συνέπεια να χάσει το μισό σχεδόν προσωπικό της δουλιάς του. Επίσης, αποδεικνύει το ραγιαδισμό της κυβέρνησης που παρέδωσε και φέρεται για μια ακόμη φορά αποφασισμένη να παραδώσει την τύχη του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας σε ξένους και ντόπιους κερδοσκόπους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας "Brawn and Root" για το τρέχον έτος η ζημιά στο ναυπηγείο θα είναι περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δραχμές! Παρά όμως τη μεγάλη ζημιά σε βάρος του ναυπηγείου και των εργαζομένων, η αγγλική πολυεθνική θα εισπράξει κανονικά τα 600 εκατομμύρια δραχμές, που δικαιούται για κάθε χρόνο παραμονής της στη διοίκηση του ναυπηγείου. Στην περίπτωση που η "Brawn and Root" φύγει με οποιοδήποτε τρόπο, πάλι κερδισμένη θα είναι, αφού για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, όπως προβλέπει η σύμβαση θα λαμβάνει έτσι κι αλλιώς τα 600 εκατομμύρια δραχμές ετησίως.

Και ενώ η αποτυχία της "Brawn and Root" στο μάναντζμεντ του Σκαραμαγκά είναι πανθομολογούμενη, εντούτοις η ΕΤΒΑ δεν μπορεί να κινήσει διαδικασίες έξωσης, διότι είναι δέσμια της συμφωνίας που υπέγραψε πριν δυόμισι χρόνια, παραχωρώντας γην και ύδωρ στην πολυεθνική. Δεν είναι μόνο ότι ηπολυεθνική μπορεί να απαιτήσει να εισπράττει την... αμοιβή της κανονικά, αλλά και σε κάθε περίπτωση που εντός της πενταετίας αλλάξει το μάναντζεντ, τον πρώτο λόγο θα τον έχει η αγγλική πολυεθνική, τοποθετώντας το μάναντζμεντ που της αρέσει.

Ωστόσο, αυτό που επιδιώκεται τώρα είναι ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ ΕΤΒΑ και "Brawn and Root", ώστε η τελευταία να δεχτεί να φύγει "διακριτικά", προκειμένου να μην έχει επιπτώσεις στο γόητρό της. Πάντως, όποια και να είναι η εξέλιξη, η αγγλική πολυεθνική σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χάσει.

Οσο για την επιθυμία των εργαζομένων, αλλά και της ΕΤΒΑ να αναλάβει το μάνατζμεντ ο ναυπηγός Σωτήρης Εμμανουήλ, δε φαίνεται να προχωράει, αφού η διερευνητική διαδικασία για τη φερεγγυότητά του που έγινε κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Ανάπτυξης δε φαίνεται θετική.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης της ΕΤΒΑ και των εργαζομένων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις.

Γ. ΔΡΥΣ
Φορο-παράδεισος για χρηματιστηριακές συναλλαγές

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θίξει τα "ιερά και τα όσια" όσων συναλλάσσονται με το Χρηματιστήριο, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς σε ομιλία με θέμα "Η πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών σε σχέση με την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ", που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια του Money Show '99.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι "η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των συναλλαγών στο ΧΑΑ", για να προσθέσει: "Αλλωστε πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε φορολογική παρέμβαση στον ευαίσθητο χώρο του ΧΑΑ πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε παράμετρο που μπορεί να δημιουργήσει αρρυθμίες στη λειτουργία της χρηματαγοράς και για το λόγο αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να αποτελεί προϊόν μελέτης και συναίνεσης με όλους τους εταίρους του Χρηματιστηρίου"!

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ανάλογες διαβεβαιώσεις στήριξης των υπερκερδών του εισπράττει το τελευταίο διάστημα ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εξαγγέλλει, ανοιχτά, νέα φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές, με πρόσχημα την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, για τις υποτιθέμενες φοροελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί για τα λαϊκά στρώματα της χώρας, η καθ' ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία τηρεί το τελευταίο διάστημα "σιγήν ιχθύος", καθώς - όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες - αναμένεται να σηκώσουν το κύριο βάρος των "επιπτώσεων", στην ελληνική οικονομία, των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

TVX GOLD
Θέμα χρόνου η άδεια χωροθέτησης

Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον η παραχώρηση άδειας χωροθέτησης από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στην καναδική πολυεθνική TVX GOLD για την εγκατάσταση της μονάδας χρυσού και χώρου απόθεσης των αποβλήτων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ θα δοθεί εντός της βδομάδας και αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν δώσει μεγάλους αγώνες για να μην εγκατασταθεί η μονάδα χρυσού. Ετσι, η κυβέρνηση μετά από την εκσυγχρονιστική βαρβαρότητα πρόσφατα, ξυλοκοπώντας και σέρνοντας στα δικαστήρια τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής, αποφάσισε να ολοκληρώσει το σκάνδαλο με την επικείμενη άδεια χωροθέτησης.

Μάλιστα, για να πετύχουν αυτή την απόφαση οι Καναδοί δε δίστασαν να εκβιάσουν πρόσφατα την κυβέρνηση, αλλά και τους εργαζόμενους με 280 νέες διαθεσιμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι της περιοχής θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην επικείμενη έγκριση της χωροθέτησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα προσβάλουν την απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ωστόσο, ο "χορός" της ποινικοποίησης των αγώνων των κατοίκων της περιοχής καλά κρατεί, αφού σύρονται στα δικαστήρια οι 160 κατηγορούμενοι κάτοικοι της Ολυμπιάδας, οι οποίοι απειλούνται με οικονομική και ηθική εξόντωση. Μέχρι τώρα έγιναν εννιά δίκες. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε την περίπτωση του πρώην κοινοτάρχη και νυν προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας κ. Μήτσου, ο οποίος έχει καταδικαστεί συνολικά σε ποινή φυλάκισης 126 μηνών (δηλαδή 10,5 χρόνια). Αλλοι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις πρώην κοινοτάρχες της περιοχής, καταδικάστηκαν συνολικά σε 316 μήνες φυλακή, (δηλαδή 26 χρόνια και 4 μήνες), ενώ έχουν σχηματιστεί περίπου 80 δικογραφίες!

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο οποίος με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο, ζητάει να πληροφορηθεί, αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει νομοθετικά ή κάποια άλλα μέτρα για να σταματήσουν αμέσως οι άδικες διώξεις εναντίον της κατοίκων της Ολυμπιάδας.

Η ραχοκοκαλιά του ... κορμού

Πριν από είκοσι χρόνια, το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις"ραχοκοκαλιά" της ελληνικής οικονομίας. Με την πολιτική που εφάρμοσε από τις αρχές της δεκαετίας του '80, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτές βρέθηκαν σε οριστική πτώχευση και οι υπόλοιπες στο περιθώριο.

Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλος, τις χαρακτήρισε... "κορμό" της ελληνικής οικονομίας και πριν οποιοσδήποτε αναρωτηθεί τι ακριβώς εννοούν οι κυβερνώντες, έσπευσε να πει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να πάνε μπροστά, αν οι ιδιοκτήτες τους ...θέλουν να προκόψουν! Να μην τεμπελιάζουν, δηλαδή, και να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και τις εταιρίες αμοιβαίων εγγυήσεων, τα κοινοτικά προγράμματα, να συμμετάσχουν στη ...συμπαραγωγή ενέργειας κ.ο.κ.!

Τα πράγματα είναι πεντακάθαρα. Οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ, αφού τσάκισαν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τώρα ετοιμάζονται να πριονίσουν και ...τον κορμό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ