ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Θύματα και αυτοί των αντιλαϊκών πολιτικών
  • Συζητήθηκε χτες Επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι Ελληνες
  • Στ. Παναγιώτου: Μηδενικό το ενδιαφέρον όλων των κυβερνήσεων για τους μετανάστες

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για χρόνια ολόκληρα οι Ελληνες μετανάστες, εξαιτίας και της αντιλαϊκής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, συζητήθηκαν χτες στη Βουλή με Επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, Μπ. Αγγουράκη, Ν. Γκατζή, Α. Κανταρτζή, Μ. Κωστόπουλου, Μ. Μπόσκου, Β. Μπούτα και Απ. Τασούλα.

Στο επίκεντρο της αναφοράς των βουλευτών του ΚΚΕ βρέθηκαν τα προβλήματα του απόδημου ελληνισμού, που αριθμεί 4,5 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, και συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό, το κοινωνικοασφαλιστικό, το φορολογικό, το ζήτημα της εκπροσώπησής τους και το πρόβλημα της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αναπτύσσοντας την Επερώτηση, ο εισηγητής του Κόμματος Στ. Παναγιώτου,αφού είπε ότι το ενδιαφέρον όλων των κυβερνήσεων για τους μετανάστες ήταν μηδενικό, υπογράμμισε ότι το εκπαιδευτικό είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα των μεταναστών. Για πάνω από τρεις δεκαετίες διαμορφώθηκαν δύο βασικά μοντέλα εκπαίδευσης, αυτό της ένταξης στα σχολεία των χωρών υποδοχής και αυτό της φοίτησης σε αμιγή ελληνικά σχολεία. Η επιμονή στη λειτουργία αμιγών ελληνικών σχολείων, είπε, οδήγησε στην γκετοποίηση της νεολαίας μας και το μεγαλύτερο μέρος της δεν μπόρεσε να μορφωθεί ούτε να αποκτήσει κατάρτιση και είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι Ελληνες στη Γερμανία κατέχουν την τελευταία θέση στον πίνακα της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια πρότεινε την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών υποδοχής και το γνωστικό αντικείμενο να το αποκτούν στα σχολεία αυτών των χωρών. Παράλληλα, μέσα από διακρατικές συμφωνίες, να εξασφαλιστεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού, από Ελληνες εκπαιδευτικούς μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα αυτών των σχολείων.

Ο Στ. Παναγιώτου κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την ομαλή ένταξη των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών υποδοχής. Αλλα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι η εμπλοκή της Εκκλησίας στην εκπαίδευση, η έλλειψη αποσπασμένων εκπαιδευτικών και η αμοιβή τους με χαμηλές αποδοχές.

Η ανεργία είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα, συνέχισε, καθώς οι ξένοι εργάτες πρώτοι και πιο έντονα δέχονται τις συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα στην ΕΕ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ετσι, για παράδειγμα, ενώ ο μέσος όρος της επίσημης ανεργίας στη Γερμανία ανέρχεται στο 11% περίπου, για τους ξένους εργάτες είναι σχεδόν διπλάσιος (για τους Ελληνες 19,6%). Επίσης αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός εκείνων που συντηρούνται από την κοινωνική πρόνοια, ενώ εργαζόμενοι άνω των 45 ετών που χάνουν την εργασία τους είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρούν δουλιά. Ως συνέπεια του χαμηλού ποσοστού επαγγελματικής κατάρτισης της νεολαίας μας ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας στις γραμμές της. Το 68% της νεολαίας μας ως 25 ετών είναι άνεργοι και από αυτούς το 70% ανεπάγγελτοι.

Σοβαρά επίσης είναι και τα προβλήματα των συνταξιούχων, που μεταξύ άλλων λόγω της φύσης της εργασίας τους και των σχετικά λίγων χρόνων απασχόλησής τους οι συντάξεις που απολαμβάνουν είναι πολύ χαμηλές και ενώ, στη Γερμανία π.χ., δε φορολογούνται, φορολογούνται στη χώρα μας.

Ο εισηγητής υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η καθυστέρηση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος είναι απαράδεκτη, καθώς επίσης και το γεγονός ότι 50 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφύλιου υπάρχουν πολιτικοί πρόσφυγες στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας, Γ. Τσίντζης,ενώ παίρνει μέρος ως αντιπρόσωπος στο συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), στερείται την ελληνική ιθαγένεια. Δεν είναι χωρίς προβλήματα και η υπόθεση της εκπροσώπησης των αποδήμων με το ΣΑΕ, καθώς μετά από παρέμβαση του Πατριαρχείου αποκλείστηκαν από το Συμβούλιο μία σειρά από κοινότητες των μεταναστών με σημαντική προσφορά, ενώ αντίθετα παίρνουν μέρος ανύπαρκτες ουσιαστικά οργανώσεις, κυρίως της Εκκλησίας.

Οχι στο ΣΑΕ της κυβερνητικής κηδεμόνευσης

Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, για τα προβλήματα των μεταναστών

Επιμέρους θέματα, σχετικά με τα προβλήματα των μεταναστών ανέπτυξαν στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, θίγοντας τα ζητήματα της εκπροσώπησης και του δικαιώματος ψήφου των απόδημων Ελλήνων, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα αλλά και το σημαντικό θέμα της εκπαίδευσης στις χώρες όπου υπάρχουν Ελληνες μετανάστες.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκπροσώπησης των μεταναστών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,σημείωσε ότι "το ελληνικό κράτος πρέπει να αποδεχτεί ότι αντιμετωπίζει ως εκπροσώπους τις κοινότητες. Αυτό δεν το θέλετε. Υποβαθμίσατε τις κοινότητες με το Προεδρικό Διάταγμα για το ΣΑΕ". Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "ένα τέτοιο ΣΑΕ δεν το θέλουμε. Θέλουμε ένα ΣΑΕ που θα μπαίνει επικεφαλής στους αγώνες των μεταναστών. Οχι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης για να περνάει την κυβερνητική πολιτική στο εξωτερικό. Ζητάμε να τροποποιηθεί ριζικά το Προεδρικό Διάταγμα, για ένα ΣΑΕ απαλλαγμένο από την κυβερνητική κηδεμονία". Παράλληλα, ο Στρατής Κόρακας, σημείωσε αναφορικά με τις πολιτιστικές δραστηριότητες ότι "το μεγαλύτερο κομμάτι της πολιτιστικής δραστηριότητας οφείλεται στις κοινότητες. Το κράτος πολύ λίγο συμμετέχει ή κάνει εκδηλώσεις εντυπωσιασμού. Εάν τα χρήματα αυτά διατίθονταν σε αυτούς τους συλλόγους, σίγουρα η δουλιά θα ήταν καλύτερη. Εχουμε πολλούς συλλόγους που αφιλοκερδώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό έργο". Κατέληξε ζητώντας αλλαγή της στάσης του κράτους στο συγκεκριμένο θέμα.

Το θέμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μεταναστών έθιξε στην παρέμβασή του ο Μήτσος Κωστόπουλος,τονίζοντας ότι "υπάρχουν συμφωνίες που καλύπτουν ανάγκες των μεταναστών μας. Θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Ομως υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που είναι και περίεργες από μια άποψη. Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός της Αυστραλίας. Πρόσφατα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δυο λογιών ασφαλισμένοι. Η μια κατηγορία μπορούν να πάρουν σύνταξη αν δουλέψουν 25 χρόνια. Υπάρχει και μια άλλη, ισοδύναμη με τους προηγούμενους, πρέπει να έχει 49 χρόνια εργασίας! Δηλαδή 14.700 ένσημα! Εγώ δεν έχω δει Ελληνα εργάτη με τόσα ένσημα". Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στους πολιτικούς πρόσφυγες λέγοντας ότι "τα προβλήματα είναι ίδια" αφού"υπάρχουν πρόσφυγες που τους αναγνωρίστηκαν 5, 10, 15 συντάξιμα χρόνια και πρόσφυγες που δεν τους αναγνωρίστηκαν καθόλου. Είναι ηθικό αυτό; Πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα".

Την ανάγκη για κατοχύρωση του δικαιώματος των μεταναστών να ψηφίζουν στις χώρες διαμονής τους επισήμανε, ο Αχιλλέας Κανταρτζής,σημειώνοντας ότι η τακτική που ακολουθεί ως τώρα η κυβέρνηση συνιστά "παρεμπόδιση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος". Αναφερόμενος σε μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή του θέματος σημείωσε ότι "ενώ ουσιαστικά τίποτε δεν έχει γίνει, τι βλέπουμε: Ερχεται η κυβέρνηση και λέει να καθιερώσουμε την επιστολική ψήφο, έτσι ανοίγει πόρτες και παράθυρα για τη νόθευση του εκλογικού σώματος. Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους". Κατέληξε λέγοντας ότι "η κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τέτοιες απόψεις. Να κατοχυρώσειοι μετανάστες να ασκούν το δικαίωμά τους στις χώρες διαμονής. Είναι θέμα καθαρά και μόνο πολιτικής βούλησης".

Στο φλέγον θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των μεταναστών αναφέρθηκε ο Μπάμπης Αγγουράκης,κάνοντας λόγο για "έλλειψη διακρατικών συμφωνιών" ιδίως στην περίπτωση της Γερμανίας, που να προβλέπουν την ένταξη των Ελλήνων μαθητών στα γερμανικά σχολεία με παράλληλη ελληνική εκπαίδευση αλλά και με την εκμάθηση επαγγέλματος. Τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντικότατη καθυστέρηση στο όλο θέμα, τόνισε ότι "θα έπρεπε να υπάρχει αντισταθμιστική βοήθεια" σε εκπαιδευτικούς και ακόμα φροντιστηριακή βοήθεια, καθώς και ειδίκευση κοινωνικών λειτουργών για τα προβλήματα των παιδιών των μεταναστών. Σημείωσε μάλιστα ότι "υπάρχει ο κίνδυνος τα Ελληνόπουλα να μείνουν χωρίς εκπαίδευση", αφού παρά τις συνεχείς διακηρύξεις δε διατίθενται τα αντίστοιχα κονδύλια τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως "σπατάλες". "Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτό που χρωστάμε στα παιδιά των μεταναστών χωρίς κονδύλια;", αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως "δεν μπορεί να πηγαίνουμε με ρυθμούς χελώνας και ταυτόχρονα να επικαλούμαστε πολιτισμικές κοινωνίες".

Γ. ΝΙΩΤΗΣ
Υπεράσπισε την κυβερνητική πολιτική

Την κυβερνητική πολιτική για τους απόδημους υπερασπίστηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για το θέμα, Γ. Νιώτης, και έσπευσε να χαιρετίσει την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συζήτηση του θέματος στο Κοινοβούλιο.Είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των αποδήμων, καθώς εκτός των άλλων η κυβέρνηση έδωσε φέτος 700 εκατ. δρχ. για ενίσχυση οργανώσεων των αποδήμων και για τη διοργάνωση μαθημάτων, συνεδρίων, υποτροφιών κ.ά.

Σχετικά με το σοβαρό, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, πρόβλημα της εκπαίδευσης, είπε ότι δίνονται 10 δισ. δρχ. το χρόνο και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει σε κατάργηση των αμιγών ελληνικών σχολείων αλλά θέλει να τα αναβαθμίσει σε δίγλωσσα. Παραδέχτηκε όμως ότι χρειάζεται ένταξη των μαθητών στην εκπαίδευση των χωρών υποδοχής με παράλληλη ανάπτυξη τμημάτων όπου θα διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και άλλα μαθήματα.

Σχετικά με το πρόβλημα της εκπροσώπησης των μεταναστών μέσω του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, είπε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην προώθηση των αλλαγών εκείνων που θα καλυτέρευαν την εκπροσώπηση των διάφορων οργανώσεων και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσει ο σχετικός διάλογος. Παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλημάτων στο συνταξιοδοτικό, ειδικά των μεταναστών της Αυστραλίας, και είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την αντίστοιχη της Αυστραλίας προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση για άρση των συνεπειών του Εμφυλίου, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα να υπάρχουν Ελληνες που να στερούνται την ιθαγένειά τους.

Από παλιότερη διαδήλωση Μεταναστών στο Μόναχο, για το εκπαιδευτικό

Στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη με ποσοστό 10% της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου, θα συμμετάσχουν πλέον οι συνταξιούχοι του Οίκου του Ναύτου, που δικαιούνται του επιδόματος του ΕΚΑΣ, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο νομοσχέδιο για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την εν λόγω ρύθμιση θα υπάρξει επιχορήγηση του Οίκου του Ναύτου με 152.000.000 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ