ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Περιστατικό" σε σκηνικό Ιμίων

Δυο τουρκικά κα'ϊκια επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα Ιμια και να αποβιβάσουν "δημοσιογράφους", τελικά απομακρύνθηκαν, αφού στην περιοχή έσπευσε και ελληνικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος

Σκηνικό Ιμίων, επιχείρησαν να στήσουν χτες πριν το μεσημέρι δύο τουρκικά καϊκια, όπου επέβαινε πολυπληθής ομάδα Τούρκων πολιτών με δημοσιογραφική περιβολή, όταν υπό την κάλυψη τουρκικής ακταιωρού επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα Ιμια. Ελληνικό ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού Σώματος πλησίασε τα τουρκικά καϊκια τα οποία στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.

Η περιγραφή του περιστατικού σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα,έχει ως εξής: Στην περιοχή των Ιμίων προσέγγισαν δύο καϊκια, που έφεραν τουρκική σημαία και στα οποία επέβαιναν πολίτες - δημοσιογράφοι. Ελληνική περίπολος, σκάφος του Λιμενικού Σώματος που πλέει στην περιοχή, τους επισήμανε ότι βρίσκονται σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο και απομακρύνθηκαν. Προηγουμένως δύο από τους επιβαίνοντες στα τουρκικά καϊκια έπεσαν στη Θάλασσα και προσπάθησαν να προσεγγίσουν (τα Ιμια) αλλά επέστρεψαν, και επιβιβάστηκαν και πάλι στο σκάφος που τους μετέφερε. Τουρκική ακταιωρός παρακολουθούσε από μακριά αυτή την κίνηση, από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Είναι η ίδια τουρκική ακταιωρός, η οποία κινείται πάντα σ' εκείνη την περιοχή, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων...

Ο υπουργός Τύπου αναγνώρισε ότι "ασφαλώς υπάρχει σκοπιμότητα από τουρκικής πλευράς" και έκανε λόγο για "παγίδες", με στόχο "την πρόκληση ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης" και την υψηλή τηλεθέαση. Επίσης κατήγγειλε την τουρκική πλευρά ότι "προσπαθεί να προκαλέσει τριβές, εντάσεις και να συντηρήσει ανοιχτά μέτωπα στις σχέσεις της με την Ελλάδα".

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι το περιστατικό δεν κρύβει μεθοδεύσεις από την τουρκική πλευρά και απλά αποτελεί απάντηση στο... γάμο που έγινε σε άλλη ελληνική βραχονησίδα και παράλληλα θέλουν να υπενθυμίσουν ότι η θεωρία περί "γκρίζων ζωνών" της Τουρκίας παραμένει ενεργή. Από το υπουργείο Αμυνας δεν υπήρχε κάποια επίσημη αντίδραση και απλά επισημαίνονταν ότι στο περιστατικό δεν υπήρξε εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων.Στο μεταξύ το Σαββατοκύριακό, σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, έγινε και άλλη ανάλογη απόπειρα, όταν ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων αποπειράθηκε να αποβιβαστεί σε βραχονησίδα στην περιοχή των Ιμίων. Τα σχετικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η ομάδα των δημοσιογράφων απωθήθηκε από σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής και ότι στη σκηνή του επεισοδίου προσέτρεξε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Το γεγονός πάντως δεν επιβεβαιώθηκε από τις ελληνικές αρχές.

Ο πρωθυπουργός K. Σημίτης με αφορμή το περιστατικό θέλησε να υπενθυμίσει "πόσο επίκαιρη και σημαντική είναι η πρόταση που έχει κάνει η Ελλάδα για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, από πλευράς της Τουρκίας, για οποιαδήποτε θέματα που αφορούν την περιοχή.Εμείς πιστεύουμε πως είναι ο μόνος τρόπος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Εάν κάποιος έχει οποιαδήποτε αιτήματα,να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο". Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "οποιαδήποτε αιτήματα".Επίσης καταφέρθηκε ενάντια "στις διάφορες κινήσεις που γίνονται" και είπε ότι "η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες". Ιδίως, όπως πρόσθεσε, αυτήν την περίοδο "που βλέπουμε τι σημαίνει πόλεμος".

Αντίδραση υπήρξε και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο,ο οποίος από τη Σόφια, όπου βρίσκεται, είπε πως "ματαιοπονούν όσοι ανεύθυνοι επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις" και έκανε λόγια για "ξαναζεσταμένο φαγητό". Ενώ, όπως είπε, "δε στοιχειοθετείται καμιά διεκδίκηση με τέτοιου είδους κινήσεις".

"Εφυγε" η Τερέζα Εφραιμίδου

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατό της

Πέθανε χτες σε ηλικία 81 χρόνων και κηδεύεται, σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι από το Α Νεκροταφείο,η συντρόφισσα Τερέζα Εφραιμίδου,σύζυγος του Βασίλη Εφραιμίδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος για το θάνατο της συντρόφισσας έχει ως εξής:

"Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο της συντρόφισσας Τερέζας Εφραιμίδου,συζύγου του σ. Βασίλη Εφραιμίδη.

Η σ. Τερέζα Εφραιμίδου ως μαθήτρια του Γυμνασίου πήρε ενεργό μέρος στο μαθητικό κίνημα της εποχής. Εκείνη την περίοδο έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και πρωτοστάτησε στο αντιπολεμικό κίνημα και στο κίνημα κατά της Μεταξικής δικτατορίας.

Η συντρόφισσα Τερέζα από στελεχικές κομματικές θέσεις πήρε δραστήρια μέρος σε όλους τους λαϊκούς αγώνες που ακολούθησαν. Συμμετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, στην παράνομη δράση στη διάρκεια του εμφυλίου και των μετέπειτα χρόνων. Εδωσε το "παρών" και στα χρόνια της δικτατορίας 1967-74. Μέχρι το τέλος της ζωής της στάθηκε πιστή και αφοσιωμένη στην υπόθεση του ΚΚΕ και των λαϊκών συμφερόντων.

Η ΚΕ συλλυπείται την οικογένεια του συντρόφου μας Βασίλη Εφραιμίδη", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

  • Tο τμήμα Ευρωβουλής της ΚΕ του ΚΚΕ προσφέρει το ποσό των 30.000 δραχμών στην καμπάνια των "902" - "Ρ" υπέρ του σέρβικου λαού, στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσας ΤΕΡΕΖΑΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ.
  • Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο της συντρόφισσας και φίλης Τερέζας Εφραιμίδη. Η σ. Τερέζα, αγωνίστρια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, αναδείχτηκε σε στέλεχος του γυναικείου κινήματος της Αθήνας, χάρη στη δραστηριότητά της. Ολη της η ζωή διακρίνεται από την πίστη της στα ιδανικά του λαϊκού κινήματος. Στάθηκε επάξια δίπλα και συμπαραστάτης στους αγώνες του συντρόφου της ζωής της, κομμουνιστή Βασίλη Εφραιμίδη. Αντιμετώπισε με καρτερία και αγωνιστικότητα τις διώξεις και κατατρεγμούς που επιφύλαξαν το κράτος του δοσιλογισμού και της αμερικανοκρατίας σε βάρος των αγωνιστών της λευτεριάς και της δημοκρατίας.

Στον Βασίλη και τα παιδιά τους, Μιχάλη και Δημητράκη, τα πιο θερμά συλλυπητήρια μάς. Στη μνήμη της Τερέζας και αντί για στεφάνι στον τάφο της προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Α. Κυψέλης, 20.000 δρχ. για τον αγώνα των ευρωεκλογών.

Μελέτης και Κατερίνα Κανιάρη

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Σε Ανώνυμη Εταιρία τα έργα

Νομοσχέδιο με τίτλο "Σχεδιασμός και Ολοκληρωμένη ανάπτυξη περιοχών Ολυμπιακών Εργων" κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση και με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εκχωρεί μεγάλες δημόσιες εκτάσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο για εκμετάλλευσή τους μετά το πέρας των Αγώνων.

Ολα αυτά γίνονται με την προώθηση μέσω του νομοσχεδίου της λεγόμενης "αυτοχρηματοδότησης" των έργων και οι επιπτώσεις από αυτήν την τακτική του υπουργείου θα είναι σοβαρότατες στο περιβάλλον, στην περιοχή της παραλίας καθώς και στα βουνά της Αττικής.

Με την τελική του μορφή το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει πλήρως τις σχετικές καταγγελίες και ανησυχίες των διαφόρων συντονιστικών και οικολογικών οργανώσεων και διαψεύδει τις κυβερνητικές εξαγγελίες όπως αυτές έντεχνα προωθούνταν μέσα από τη διαρροή διάφορων προσχεδίων του νομοσχεδίου.

Οπως προβλέπεται ιδρύεται ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία "Ολυμπιακά Εργα ΑΕ", στην οποία περνάνε ουσιαστικά όλες οι αρμοδιότητες για τα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Ολυμπιακό Χωριό χωροθετείται στις λεκάνες Αχαρνών, δημιουργούνται ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Φαληρικό Ορμο και στο Φάληρο στο σημερινό ιππόδρομο, στο Μαρκόπουλο, στο Σχοινιά και στο Ριζάρι Μαραθώνα και στον Αγιο Κοσμά.

"Αντίο" για πάντα, Δημήτρη

"Ελπίζω να βρεις τη δύναμη να συγχωρήσεις και τους Αγίους - όπως συγχωρούσες τους ανθρώπους - που σε αδίκησαν στη ζωή και σε πήραν τόσο πρόωρα κοντά τους". Αυτή ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση από αυτές που ακούστηκαν χτες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια που η δημοσιογραφική οικογένεια έλεγε στο Α Νεκροταφείο Αθήνας το "στερνό αντίο" στον εκλεκτό συνάδελφο του οικονομικού ρεπορτάζ Δημήτρη Λεβεντάκο,αρθρογράφο - σχολιογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" και ταμία της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), που υπέκυψε την Κυριακή μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Δημήτρης Λεβεντάκος υπηρέτησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα επί 30 περίπου χρόνια, εργαζόμενος σε διάφορες ημερήσιες πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες της Αθήνας. Το ήθος, η συνέπεια και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διέκρινε στην άσκηση του λειτουργήματος, ήταν αυτά που τον έκαναν αξιαγάπητο στους συναδέλφους τους και ειδικότερα στους συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν, εκτός από τους στενούς συγγενείς του Δημήτρη, η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομικών συντακτών (που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν), πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι - με επικεφαλής τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ - καθώς και πολιτικοί. Ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν τη θλίψη τους και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Δημήτρη Λεβεντάκου, εξέδωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η ΕΣΗΕΑ και η ΝΔ.

Οι συνάδελφοι του Δημήτρη από το "Ρ" εκφράζουν τη θλίψη τους για τον άδικο χαμό του και τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Δημήτρη.

Επέστρεψε από τη Γιουγκοσλαβία η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ

Επέστρεψε χτες από την επίσκεψη - περιοδεία στη Γιουγκοσλαβία και τους προσφυγικούς καταυλισμούς στα Σκόπια και την Αλβανία η αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ - αποτελούμενη από τους Ν. Κιάο (πρόεδρο), Μ. Μαθιουδάκη (γενικό γραμματέα) και Χρ. Κυρίτση (μέλος του ΔΣ). Οπως είναι γνωστό, η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, είδε στη Γιουγκοσλαβία τους Ελληνες πολεμικούς ανταποκριτές, στους οποίους μετέφερε τη συμπαράσταση της Ενωσης στο δύσκολο έργο για την ενημέρωση που πραγματοποιούν με κίνδυνο της ζωής τους. Συναντήθηκε, επίσης, με τους Γιουγκοσλάβους δημοσιογράφους στους οποίους εξέφρασε την αλληλεγγύη των Ελλήνων συναδέλφων και την απαίτηση για άμεσο σταμάτημα των εγκληματικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Ακόμα επισκέφθηκε το Μέγαρο της Γιουγκοσλαβικής Ραδιοτηλεόρασης και την κινεζική πρεσβεία που βομβαρδίστηκαν και όπου δολοφονήθηκαν, εν ψυχρώ, πολλοί δημοσιογράφοι και τεχνικοί και άλλοι εργαζόμενοι από τις "έξυπνες" βόμβες του ΝΑΤΟ. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, απέτισε φόρο τιμής στους δολοφονημένους από τις ΝΑΤΟικές βόμβες δημοσιογράφους.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, πέραν των δημοσιογράφων, είχε συνάντηση, όπου ενημερώθηκε για το ΝΑΤΟικό έγκλημα, με τον αρμόδιο για τα ΜΜΕ υπουργό, ενώ επισκέφθηκε και την Πρίστινα και είχε προσωπική εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι ανελέητοι καταστροφικοί ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί που προκάλεσαν εκατόμβη αθώων θυμάτων.

Σήμερα από τον "902" ΤV
  • Στα πλαίσια της εκπομπής "Προεκτάσεις",σήμερα Τρίτη 18.5 στις 10 το βράδυ, ο τηλεοπτικός "902" φιλοξενεί σε συζήτηση για τις επικείμενες Ευρωεκλογές τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές:

Γιάννη Θεωνά - ΚΚΕ

Γιώργο Κατηφόρη - ΠΑΣΟΚ και

Νικήτα Κακλαμάνη - ΠΟΛ.ΑΝ.

  • Παρακολουθήστε, σήμερα Τρίτη 18.5, την εκπομπή:

"Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 20.00

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητά με εκπροσώπους παρατάξεων για τις επικείμενες αρχαιρεσίες στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ