ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΧΡΕΗ
Ρυθμίσεις υπέρ της ΑΤΕ

Ο Β. Μπούτας κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι δώρο άδωρο για τους αγρότες

H περίφημη διαγραφή χρεών των αγροτών, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, εξελίχθηκε σε μια διαδικασία που δεν έχει στόχο να λύσει τα προβλήματα των αγροτών, αλλά για να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, για να επισπευστεί η ιδιωτικοποίησή της.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, επικαλούμενος εγκύκλιο της ΑΤΕ, που στάλθηκε στα υποκαταστήματα, σύμφωνα με την οποία ελάχιστοι αγρότες είναι εκείνοι που τελικά θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης.

Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι ευνοούνται οι αγρότες από τις εξαγγελίες, τονίζοντας ότι ρυθμίζονται οι τοκοχρεολυτικές δόσεις αυτόματα όλων των αγροτών για όλα τα ληξιπρόθεσμα και άληκτα μέρη των μεσομακροπρόθεσμων δανείων από 1-1-99 και το επιτόκιο από 16-17% μειώνεται για δύο χρόνια στο 11-12%. Είπε, επίσης, ότι για όλους τους αγρότες που είχαν ληξιπρόθεσμες δόσεις διαγράφεται το 100% των τόκων ποινής και το 50% δεδουλευμένων τόκων το δε υπόλοιπο γίνεται ένα νέο δάνειο, που θα εξοφληθεί σε μια δεκαετία, με επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια 12%. Ο υπουργός ανέφερε ότι για δάνεια μέχρι 15 εκατομμύρια, που είναι η πλειοψηφία των μικρών αγροτών δε θα γίνεται ούτε έλεγχος βιωσιμότητας ούτε έλεγχος, αν έχουν διασφαλίσεις.

Ο Β. Μπούτας τόνισε στην παρέμβασή του ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων να εξαγγείλει μέτρα για τη ρύθμιση χρεών και υποσχέθηκε ότι θα επαναρυθμιστούν και περιπτώσεις αγροτών, που είχαν ρυθμιστεί μέχρι 31 Δεκέμβρη 1996 κάτι που δεν έγινε. Αποδείχτηκε, είπε ο βουλευτής, ότι ελάχιστοι θα είναι οι αγρότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, ενώ για τα επιτόκια τόνισε ότι είναι μεγαλύτερα και από αυτά που ήταν, όταν τα επιτόκια ήταν 27% και ο πληθωρισμός 24 - 25%.

"Είναι, είπε, το μεγαλύτερο καθαρό επιτόκιο που υπήρξε ποτέ για τον αγρότη. Γνωρίζουμε πολύ καλά και το αναφέρει και η εγκύκλιος της ΑΤΕ ότι όσοι τόκοι έχουν κεφαλαιοποιηθεί δε διαγράφονται. Αρα είναι παχιά λόγια ενόψει των εκλογών, για να μπορέσετε να πείσετε τους αγρότες ότι κάτι πάτε να κάνετε. Δυστυχώς, δεν κάνετε τίποτα. Το μόνο που κάνετε είναι να εξυγιαίνετε το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ για να τη δώσετε και αυτήν στους ιδιώτες και να ησυχάσουμε μια για πάντα, για να περάσει αυτή η πολιτική του ξεκληρίσματος που εφαρμόζετε".

Μιλώντας για το ίδιο θέμα σε Επερώτηση της ΝΔ για τα αγροτικά θέματα ο Β. Μπούτας τόνισε ότι για την πλειοψηφία των χρεών δεν ευθύνονται οι αγρότες, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ενώ, αναφερόμενος στην ΑΤΕ έκανε λόγο για τοκογλυφική τακτική της τράπεζας απέναντι στους αγρότες.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το ΝΑΤΟ διασφαλίζει τη σταθερότητα!

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για μετατροπή της ΠΓΔΜ σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε χτες αναφορικά με το ρόλο της ΝΑΤΟικής δύναμης που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, είπε, εκτός των άλλων, ότι αποστολή της δύναμης αυτής είναι "η διασφάλιση της σταθερότητας στα Σκόπια".

Μιλώντας για την ελληνική δύναμη που προορίζεται για το Κοσσυφοπέδιο είπε: "Υπάρχει ένα έτοιμο δυναμικό να κινηθεί, αλλά το ποιο θα είναι το τελικό μέγεθος των δυνάμεων που θα στείλουμε, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν, όταν υπάρξει τελική απόφαση". Σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στα Σκόπια, υποστήριξε ότι "είναι διαφορετική η δική μας προετοιμασία για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων που πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες προς τα Σκόπια". Και το αιτιολόγησε με τον ισχυρισμό ότι "η αποστολή από πέντε χώρες - και μάλιστα χτες ήρθε και ο Καναδάς, που ζητάει να συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή συγκρότησης ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ - γίνεται στα Σκόπια με αίτημα της σκοπιανής κυβέρνησης και έχει διπλή σημασία. Αφ' ενός μεν, την προετοιμασία της μελλοντικής ειρηνευτικής δύναμης, αφ' ετέρου δε τη διασφάλιση της σταθερότητας στα Σκόπια".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε τα όσα ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση ότι δήθεν οι στρατιωτικές δυνάμεις που περνούν από τη Θεσσαλονίκη "δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγκρουση που πραγματοποιείται στη Γιουγκοσλαβία και στο Κόσσοβο, που είναι καθαρά αεροπορικού χαρακτήρα"!

Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα για διέλευση τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών από τον ελληνικό αναέριο χώρο είπε: "Δε συμμετέχουμε οι ίδιοι και δε δεχόμαστε και να διευκολύνουμε δυνάμεις άλλων χωρών που λαμβάνουν μέρος στην πολεμική και αεροπορική αναμέτρηση και σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία".

Επαφές του υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα

Ο Β. Τσερνομίρντιν, που έχει αναλάβει το βάρος της διαμεσολάβησης ανάμεσα στο Βελιγράδι και τη Δύση, δε βρήκε χρόνο να συναντήσει χτες στη Μόσχα τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ωστόσο, στην επίσκεψη - αστραπή που πραγματοποίησε χτες στη ρωσική πρωτεύουσα συναντήθηκε και συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ, τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας και έναν από τους δυο απεσταλμένους του γγ του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία Καρλ Μπιλντ και τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα.

"Εχουμε φτάσει πιο κοντά στη διπλωματική λύση", τόνισε σε δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχουν ακόμα σημεία που δεν έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να συζητηθούν".

Οι κύριοι Παπανδρέου, Ιβάνοφ και Μπιλντ κατέβαλαν μια ενδελεχή προσπάθεια συντονισμού των διαφόρων εν εξελίξει διπλωματικών προσπαθειών.

Ο Ελληνας υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει διάθεση από ρωσικής, αλλά και αμερικανικής και συμμαχικής πλευράς για πολιτική λύση του προβλήματος, δεν υπάρχει όμως απόλυτη συμφωνία σε λεπτομέρειες.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός σύντομα, ακόμα και πριν από την ψήφιση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στη συζήτηση με τον Σουηδό απεσταλμένο κ. Μπιλντ αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της ανοικοδόμησης της Γιουγκοσλαβίας και της περιοχής, μετά την παύση των εχθροπραξιών.

Από την πλευρά του ο κ. Ιβάνοφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι το κύριο ζήτημα είναι η διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία και επισήμανε ότι παραμένουν οι διαφωνίες σε σχέση με τη "διεθνή παρουσία ασφαλείας" και την αποχώρηση του σερβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κόσσοβο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σε κρίσιμη καμπή ο πόλεμος

Θέμα "υποκειμενικής διάθεσης" αποτελούν "τα εμπόδια" που υπάρχουν, για να επιτευχθεί ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι είναι "κατά βάση αισιόδοξος". Μετά από μια ακόμα συνάντηση που είχε χτες με τον πρεσβευτή της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα Ντ. Βουτσίτσεβιτς, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "υπάρχουν αντικειμενικά όλες οι προϋποθέσεις, για να βαδίσουμε προς την ειρήνη". Δυστυχώς, πρόσθεσε, υπάρχουν και εμπόδια, που δεν είναι αντικειμενικές δυσκολίες, είναι περισσότερο υποκειμενική διάθεση. Η υπόθεση, κατέληξε, είναι σε μια κρίσιμη καμπή, αλλά μπορώ να πω ότι είμαι κατά βάση αισιόδοξος.

Ερωτηθείς για τις συχνές συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη, απάντησε ότι "μέσω αυτού επικοινωνώ με τον κ. Μιλόσεβιτς, με τον οποίο, όπως ξέρετε, συνδέομαι με πολύ στενή φιλία. Προσπαθώ στο μέτρο των δυνατοτήτων μου να φανώ χρήσιμος. Και μέχρι τέλους, θα κάμω ό,τι μπορώ στην κατεύθυνση αυτή".

  • Από την Κέρκυρα, όπου παραβρέθηκε στις γιορταστικές εκδηλώσεις για την 135η επέτειο της Ενωσης με την Ελλάδα, ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε γενικά και αόριστα με τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας παραβιάζονται βάναυσα αξίες και αρχές, όπως ελευθερία, δικαιοσύνη, ειρήνη, και επισήμανε την ανάγκη "να συνέλθουν όλοι" (!) και να επικρατήσουν αυτές οι αρχές και πάλι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ