ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Γόνιμος δημιουργικός προβληματισμός

Αρχισε χτες, συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, η Διεθνής Συνάντηση των 55 και πλέον Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, από 50 χώρες και όλες τις ηπείρους, που φιλοξενεί το ΚΚΕ στην Αθήνα

Με την αίσθηση της ιστορικής αναγκαιότητας και τη φιλοδοξία να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο σημαντικό βήμα στο συντονισμό και την κοινή δράση του παγκόσμιου Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος, ξεκίνησε χτες το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα "Σ. Καράγιωργα") η τριήμερη διεθνής συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην οποία συμμετέχουν πλέον των 55 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από 50 χώρες και από τις 5 ηπείρους του πλανήτη. Το θέμα της συνάντησης αφορά: "Την "παγκοσμιοποίηση", την κρίση του καπιταλισμού και την απάντηση του εργατικού κινήματος".

Ηταν μια σημαντική στιγμή, όταν, στις 10 ακριβώς το πρωί χτες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων έπαιρναν τη θέση τους στην αίθουσα, έτοιμοι για να αρχίσουν το δύσκολο μα πολύ σημαντικό έργο τους: Μέσα από τη γόνιμη, συντροφική, δημιουργική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, τον πλούσιο προβληματισμό και την κατάθεση της εμπειρίας από τη δράση των κομμάτων στις χώρες τους και τη γενίκευση της πείρας, να μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιας σημασίας προβλημάτων που βασανίζουν την παγκόσμια εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους και τους λαούς του πλανήτη. Για να συμβάλουν, από κοινού, στο μεγάλο καθήκον για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που δημιουργεί και οξύνει η δράση του μεγάλου κεφαλαίου, η δράση των πολυεθνικών μονοπωλίων και των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κέντρων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας στις σύγχρονες συνθήκες της "παγκοσμιοποίησης" και της υποχώρησης του παγκόσμιου εργατικού κινήματος με τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την ανατροπή των παγκόσμιων συσχετισμών σε βάρος των λαών. Για να προωθηθεί ο στόχος της αγωνιστικής συσπείρωσης και του συντονισμού της δράσης της παγκόσμιας εργατικής τάξης, των λαών, ώστε να δημιουργηθεί, στις σύγχρονες συνθήκες, το αντίπαλο δέος των εργαζομένων και των λαών στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Ομως, η σημερινή συνάντηση παίρνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται κάτω από το βάρος του ευρωατλαντικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ενα τραγικό γεγονός, όπως υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην εισηγητική της ομιλία, με την οποία άνοιξε τις εργασίες της διεθνούς συνάντησης, που αποτελεί μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές εκφράσεις της κρίσης του καπιταλισμού, των τάσεων και αντιθέσεων που σημειώνονται στο σύγχρονο ιμπεριαλιστικό σύστημα μετά τη νίκη των αντεπαναστατικών δυνάμεων την περίοδο του 1989 - 91.

Η Αλ. Παπαρήγα αφού χαιρέτισε τις ανακοινώσεις καταδίκης αυτής της νέας βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού από τα Κομμουνιστικά, Εργατικά, Αριστερά και άλλα προοδευτικά κόμματα, τόνισε ότι "το ΚΚΕ θεωρεί ότι το άμεσο και πιο βασικό ζήτημα είναι να διεκδικηθεί η παύση του πολέμου, η έξοδος των κυβερνήσεων από τον πόλεμο και η απαίτηση να μην υπάρξουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κόσσοβο και στη Γιουγκοσλαβία".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εισήγησή της αναφέρθηκε στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, στο βρώμικο ρόλο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς και πρόβαλε σειρά σκέψεων για την αγωνιστική αντιμετώπιση της κρίσης από τη σκοπιά του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος για να υπογραμμίσει στο τέλος: Σήμερα απαιτείται τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα με τις συντονισμένες και κοινές δράσεις μας, να συμβάλουμε να δημιουργηθεί ένα νέο ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ, ΤΟ ΔΕΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΩΝ.

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πρότεινε, στα πλαίσια των προσπαθειών για το συντονισμό και την κοινή δράση κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, "μια νέα συνάντηση με θέμα την παγκόσμια ασφάλεια και την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη". Παρών στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ήταν ο Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης όπως και πολλά στελέχη του Κόμματος που παρακολουθούν τις εργασίες της. Η συνάντηση συνεχίζεται σήμερα με ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή. Ο "Ρ" θα δημοσιεύσει αύριο ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Προσδοκία συντονισμού του κοινού αγώνα

Δηλώσεις προς το "Ρ" ηγετών και εκπροσώπων των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση

Στις δηλώσεις τους προς τον "Ρ" οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη, επισημαίνουν την ανάγκη αντίδρασης στην "παγκοσμιοποίηση", αλλά και συντονισμού εναντίον του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Μπράνκο Κιτάνοβιτς, Γενικός Γραμματέας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας:

"Ολα τα προβλήματα της Γιουγκοσλαβίας τα προκάλεσε ο ιμπεριαλισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Σκαρφίστηκαν το πρόβλημα σε σχέση με την αλβανική μειονότητα που ζει στη Γιουγκοσλαβία, επηρέασαν τους Αλβανούς αυτονομιστές ώστε να δράσουν ενάντια στις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις. Είναι φυσικό κάθε λαός να υπερασπίζεται την πατρίδα του ενάντια σ' αυτούς που είναι πράκτορες ξένων δυνάμεων... Τώρα, όσον αφορά τη συνολική κατάσταση, βασικός σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η εγκατάσταση των δυνάμεών του στο Κόσσοβο, προκειμένου να δημιουργήσει προτεκτοράτο. Και επειδή αυτό δεν κατόρθωσαν να το πετύχουν με πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, γι' αυτό προχώρησαν σ' αυτή την επίθεση".

Αλεξάντερ Παούνοφ, πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Βουλγαρίας:

"Ηλθαμε με μεγάλες ελπίδες σε αυτή τη συνάντηση. Ετοιμαζόμασταν γι' αυτή από το Φλεβάρη. Το κεντρικό ζήτημά μας είναι πολύ σημαντικό. Το κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο συνενώνεται. Η εργατική τάξη προσπαθεί να αντιδράσει. Πιστεύω ότι και το ΚΚ της Βουλγαρίας οφείλει να απαντήσει στις εξελίξεις, στο πλαίσιο μιας ενιαίας, παγκόσμιας κίνησης του εργατικού κινήματος.

Οσον αφορά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνο αυτής της χώρας, αλλά και της Βουλγαρίας: οι πύραυλοι πέφτουν και εκεί. Εξι μέχρι σήμερα. Είμαστε στο πλευρό των Γιουγκοσλάβων. Πρόκειται για μια βάρβαρη επίθεση εναντίον ενός λαού ο οποίος υπερασπίζεται την πατρίδα του. Δεν πρόκειται γι' αυτό που ισχυρίζεται η ΝΑΤΟική προπαγάνδα - πως δηλαδή διεξάγεται πόλεμος εναντίον του Μιλόσεβιτς - αντίθετα, ο πόλεμος γίνεται για τα δυτικά συμφέροντα στα Βαλκάνια. Θέλουν να περάσουν αγωγούς από την Κασπία. Η "λύση" των Βαλκανίων είναι πολύ πιο "φθηνή" από αυτή του Βορρά. Οπότε χρειάζονται παντού στρατιωτικές βάσεις. Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον βουλγαρικό και τον ελληνικό λαό. Ενώ είναι πολύ σημαντικό το τωρινό και το μακροπρόθεσμο οικολογικό πρόβλημα που θα προκύψει, αφού χρησιμοποιούνται βόμβες με ουράνιο και πλήττονται οι φυσικοί πόροι. Πρέπει να τους σταματήσουμε".

Γιούσεφ Γιαζίν, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Ιορδανικού ΚΚ:

"Πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μια πολύ σημαντική και σοβαρή πρωτοβουλία, ενόψει της "παγκοσμιοποίησης". Είναι ένα ζήτημα που τα κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να εξετάσουν εξαντλητικά και να ανταλλάξουν απόψεις. Εχουμε από τη μια την αποδυνάμωση των κυβερνήσεων και των κρατών, και από την άλλη την ενδυνάμωση των πολυεθνικών. Εχουμε μια "αντιπαράθεση" οικονομικού και πολιτικού. Οι πολυεθνικές επιδιώκουν να ξεφύγουν από τον πολιτικό έλεγχο, να κάνουν οι ίδιες πολιτική.

Αυτό που περιμένουμε από τη διάσκεψη, είναι η χάραξη κατευθυντήριων γραμμών, την καθοδήγηση όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από αυτήν τη διαδικασία "παγκοσμιοποίησης"".

Σαμί Χαλίντ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Ιρακινού ΚΚ:

"Είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση και ειδικά γιατί γίνεται σ' αυτήν την περίοδο. Εμείς από τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα πολλών χωρών, θα συζητήσουμε για την παγκοσμιοποίηση, τον ρόλο των κομμάτων μας και την εξέλιξη του καπιταλισμού. Είναι μια σημαντική συνάντηση γιατί μας δίνεται η δυνατότητα ν' ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για τη δημοκρατία και τον σοσιαλισμό.

Φυσικά θα συζητήσουμε και για το τι γίνεται στη χώρα μου, στο Ιράκ, που όπως και στη Γιουγκοσλαβία, βιώνουν την πολιτική του ΝΑΤΟ που στρέφεται κατά των λαών μας. Πρέπει να καταβάλουμε πολλές προσπάθειες για να αποτρέψουμε την πολιτική του ΝΑΤΟ, που στρέφεται ενάντια στο λαό μας και σε άλλες φιλικές χώρες".

Ταμίλα Γιαμπρόβα, Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας:

"Εμείς από την Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας που συγκεντρωθήκαμε στην Αθήνα, μαζί με τους άλλους εκπροσώπους κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων, αναμένουμε ότι η συνάντηση θα είναι ένα βήμα μπροστά στη συσπείρωση των δυνάμεων του κομμουνιστικού κινήματος και στην επεξεργασία κοινών θέσεων απέναντι στις ενωμένες δυνάμεις του ιμπεριαλισμού. Είναι μάλιστα ανάγκη, να πάμε ένα βήμα ακόμα παραπέρα και να περάσουμε στην επίθεση. Οχι μόνο στην άμυνα αλλά και στην επίθεση, ενάντια στις φασιστικές και επιθετικές ενέργειες των δυνάμεων του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αυτό το βήμα είναι άκρως απαραίτητο, αφού αυτή τη στιγμή τίθεται το ζήτημα για τη ζωή ή το θάνατο ολόκληρης της ανθρωπότητας. Γιατί οι αντιδραστικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, εξαιτίας των κρισιακών φαινομένων που περνάει, είναι έτοιμες να οδηγήσουν την ανθρωπότητα προς την καταστροφή.

Ενωμένοι οι κομμουνιστές, βασισμένοι στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και του Στάλιν, είναι σε θέση να κινητοποιήσουν τις προοδευτικές δυνάμεις της ανθρωπότητας, να τις συσπειρώσουν σε ένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο και να δώσουν απάντηση στον ιμπεριαλισμό".

Αμάρ Μπαγκντάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Συριακού ΚΚ:

"Αυτή η συνάντηση που φιλοξενεί το ΚΚΕ, έχει πολύ μεγάλη σημασία και μάλιστα τη στιγμή που γίνεται. Γιατί στην ιμπεριαλιστική συσπείρωση, στο πιο ψηλό επίπεδο, εμείς πρέπει να αντιπαραθέσουμε τη συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και πρωτίστως των κομμουνιστικών κομμάτων.

Γι' αυτό εκτιμάμε, ότι η ανταλλαγή απόψεων για τα βασικά ζητήματα που έχουν τεθεί, όπως η κρίση του καπιταλισμού, η παγκοσμιοποίηση και τα καθήκοντα του διεθνούς εργατικού κινήματος, είναι πολύ επίκαιρη και νομίζουμε ότι μια τέτοια συζήτηση θα βοηθήσει τον αγώνα μας.

Θα μπορέσουμε επίσης ν' ανταλλάξουμε πληροφορίες για την κατάσταση των κομμάτων μας, και να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας και τον συντονισμό μεταξύ μας".

Γιόζεφ Σεφτς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας:

"Ευχαριστούμε τους Ελληνες κομμουνιστές για την πρόσκληση. Η συνάντηση όλων αυτών των κομμάτων, μάς δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε, πώς οι κομμουνιστές θ' απαντήσουν στα ερωτήματα που βάζει ο 21ος αιώνας. Περιμένουμε να γίνει μια σε βάθος ανάλυση, για το σημείο που έχει φτάσει η ανθρωπότητα. Ν' αναλύσουμε τις αιτίες που την έχουν οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής. Και βέβαια θα επιδιώξουμε να συμφωνήσουμε σε κοινές ενέργειες, ώστε παρά όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, οι κομμουνιστές σαν μια ενιαία δύναμη να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό.

Σοβαρό είναι και το θέμα της παγκοσμιοποίησης. Αφού ο καπιταλισμός πάντα επινοεί νέους τρόπους επίθεσης κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων των ανθρώπων και σαν τέτοιους πρέπει ν' αντιμετωπίζουμε την παγκοσμιοποίηση και τον νεοφιλελευθερισμό".

Σαμίρ Σεϊφάν, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Συρίας:"Οπως ξέρετε η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο με τον πόλεμο είναι πολύπλοκη. Η επίθεση του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ, μετά και τις αλλαγές στη Σοβιετική Ενωση, χρειάζεται μια άλλη αντίδραση. Διεθνής πρέπει να είναι και η απάντηση του εργατικού κινήματος στην παγκοσμιοποίηση και όχι μεμονωμένα σε κάθε χώρα. Αυτή η συνάντηση είναι σημαντική, γιατί μέσα από τον διάλογο και τις γνώμες που θ' ανταλλάξουμε, θα μπορέσει το εργατικό κίνημα ν' αντιδράσει ενωμένο και ν' αντιμετωπίσει αυτή την πολύπλοκη κατάσταση".

Λι Ντούγκλιν, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΚΚΗΠΑ:

"Πρώτα απ' όλα εμείς τον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία τον αποκαλούμε σαν έναν πόλεμο που διεξάγει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Και το ΝΑΤΟ είναι το προκάλυμμα. Στις ΗΠΑ, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί, για να μη γίνει η χερσαία επίθεση στη Γιουγκοσλαβία.

Είναι πάντα σημαντικό να έχουμε συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Αλλά νομίζω σήμερα, είναι ακόμα πιο σημαντικό, διότι η κοινή δράση μπορεί να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου και να βρεθεί διπλωματική λύση που θα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, όπως επίσης την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και την επιστροφή των προσφύγων. Το κυρίαρχο όμως είναινα μην υπάρξουν ΝΑΤΟικές χερσαίες δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία και ειδικά, στρατεύματα των ΗΠΑ".

Σαβέλιεφ Νικολάι Νικολάιεβιτς, βουλευτής ΚΚΡΟ στη Δούμα και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τραπεζών Ρωσίας:

"Θεωρούμε πως αυτή η Διάσκεψη αποτελεί σημαντικό στάδιο για τη συνεργασία των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ενάντια στη δημιουργία ενός μονοπολικού κόσμου με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ενάντια στη δικτατορία του αμερικάνικου δολαρίου και νομίζουμε ότι αυτή η συνδιάσκεψη θα βγάλει πολύ σημαντικές αποφάσεις για να σταματήσει η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, για τις κοινές προσπάθειες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την ανακοπή των νομισματικών κρίσεων και για τη δημιουργία συνθηκών όπου όλοι οι λαοί του κόσμου θα μπορούν να δουλεύουν ελεύθερα.

Αναφορικά με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, η παράταξή μας έχει επανειλημμένα εκφραστεί και στο Κοινοβούλιο ενάντια στην επίθεση αυτή και προσπαθούμε να βοηθάμε την πολιτική ηγεσία της Ρωσίςα για την εξομάλυνση αυτής της κρίσης. Ανησυχούμε με την εξάπλωση του ΝΑΤΟικού μπλοκ, όπως μας ανησυχεί το γεγονός πως ο ΟΗΕ έχει σταματήσει να εκπληρεί το ρόλο του...".

Εκπρόσωπος του Κόμματος Προόδου και Σοσιαλισμού Αλγερίας:

"Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους του ΚΚΕ για τις προσπάθειες που κατέβαλαν γι' αυτή τη συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων δίνοντάς τους την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων πάνω στη σημερινή πραγματικότητα και διερεύνησης όλων των δυνατών προοπτικών που διανοίγονται σε διεθνές επίπεδο.

Προσβλέπουμε σε επέκταση των μέχρι σήμερα συναντήσεων και επαφών, ώστε τα κομμουνιστικά κόμματα να μπορέσουν σταδιακά να δουλέψουν από κοινού πάνω σε κοινούς στόχους.

Πρέπει να εμβαθύνουμε στα γεγονότα που συνέβησαν αυτές τις τελευταίες δεκαετίες στον κόσμο μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, στον αγώνα κατά του καπιταλισμού και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στις καπιταλιστικές χώρες, στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία. Αυτά τα θέματα μπορούν να δώσουν την ευκαιρία στα κομμουνιστικά κόμματα να βγάλουν συμπεράσματα για να δώσουν μελλοντικούς αγώνες και να συνεχίσουν τους τωρινούς.

Σήμερα προέχει να καταδικάσουμε την επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για να κινητοποιήσουμε τις αντιπολεμικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι κομμουνιστικές αλλά ξεσηκώθηκαν από αυτήν την επίθεση των μεγάλων δυνάμεων εναντίον μιας μικρής χώρας 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, που βομβαρδίζεται εδώ και 2 μήνες, όπως είχαν κάνει 20 χρόνια πριν και στο Βιετνάμ. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια επίθεση ενάντια σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και αυτό το δεδομένο θα πρέπει να αποτελεί για όλα τα κόμματα που τοποθετούνται στον κομμουνιστικό χώρο το βασικό κριτήριο της κοινής αντιπολεμικής δράσης.

Είναι σημαντικό τα κομμουνιστικά κόμματα να καταλήξουν σε ορισμένες δομές που θα εξασφαλίσουν στις μεταξύ τους συναντήσεις σταθερότητα ώστε να μπορούν να μοιράζονται σκέψεις και ανησυχίες, να ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το καθένα στην πορεία του αγώνα του. Και κυρίως είναι σημαντικό να εντείνουν τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης μεταξύ τους, γιατί ως γνωστόν υπάρχουν πολλά κομμουνιστικά κόμματα που δρουν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στις χώρες τους, κάτι που γίνεται τόσο σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου οι κομμουνιστές διώκονται με νεοεισαχθέντες νόμους όσο και σε χώρες, όπως η Αλγερία, όπου δρουν αντιδραστικά στρατιωτικά καθεστώτα.

Εμείς, στην Αλγερία, συνεργαζόμενοι με τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις, δίνουμε μάχη - ενώ απειλείται σαφώς η ζωή μας - σε διπλό μέτωπο τόσο ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς όσο και ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τη μάσκα του Ισλάμ, κατασφαγιάζοντας το λαό και σύροντας τη νεολαία σε μια αιματηρή περιπέτεια που δεν έχει παρά μόνο κακό να προσφέρει στη χώρα μας. Επιπλέον, παλεύουμε ενάντια στην πορεία οικονομικής εξάρτησης στην οποία έχει εισέλθει η Αλγερία, καθώς, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα υπέγραψε σειρά συμφωνιών με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, των οποίων τις οδηγίες η αλγερινή ηγεσία έχει αρχίσει να εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο παρά το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση της οικονομίας της αγοράς έχει βυθίσει στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Το βιομηχανικό εργατικό δυναμικό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ολοένα περισσότερο. Η αγροτική παραγωγή περνά στα χέρια λίγων μεγαλοκτηματιών, πάλι μετά από 20 χρόνια.

Οι Αλγερινοί κομμουνιστές μάχονται για να κινητοποιήσουν την εργατική τάξη της χώρας στην πάλη για την κατάκτηση δημοκρατικών ελευθεριών, τη διασφάλιση των οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων και της ανάπτυξης που είχε πετύχει ο λαός μας. Και σε δραστηριότητες που θα ενισχύσουν το κομμουνιστικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο".

Προσφορά

Χαιρετίζω τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και εύχομαι επιτυχία στο συντονισμό του διεθνούς κινήματος.

Προσφέρω συμβολικά για τις σχετικές δαπάνες 200.000 δρχ.

Νίκος Κοϊνης

Σε ένα από τα διαλείμματα, συζήτηση του Χ. Φλωράκη με τον Μ. Κιτάνοβιτς, ΓΓ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας

Από τη χτεσινή μέρα των εργασιών της Συνδιάσκεψης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ