ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ωχ Ευρώπη, Ευρώπη!

Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

Ο μύθος λέει, λοιπόν, πως η Ευρώπη ήταν μια ωραία νύμφη που την ερωτεύτηκε ο Δίας και μεταμορφωμένος σε ωραίο ταύρο κατάφερε να κάμψει την αντίστασή της, να την απαγάγει στην Κρήτη και κει, ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία, να αποκτήσει μαζί της τρεις πασίγνωστους από τη μυθολογία γιους: τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδώνα. Βέβαια αυτά για το μύθο. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Η Ευρώπη δεν είναι η πανέμορφη νύμφη, που ερωτεύτηκε το Δίας ούτε που συνουσιάζεται στα απάτητα βουνά της Κρήτης μέσα σε ανεξερεύνητες σπηλιές και ιερά κορυφής, για να φέρνει στον κόσμο διάσημους γιους και πολύφερνες θυγατέρες. Τι είναι όμως; Αυτό το ερώτημα πλανιέται αυτές τις μέρες πιο έντονο από κάθε φορά. Τι είναι η Ευρώπη; Γι' αυτό το ερώτημα οι Ευρωπαίοι, γνήσιοι και μη, κι ανάμεσα στους τελευταίους και οι Ελληνες, θα πάνε στις 13 του Ιούνη στις κάλπες, για να αναδείξουν με την ψήφο τους τους 25 Ελληνες ευρωβουλευτές. Οπως πάνω κάτω αναδεικνύονταν μέσα από τον καρπερό κόλπο της μυθολογικής Ευρώπης ο Μίνως, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδών.

Τι ξέρει, όμως, για όλο αυτό το γεγονός ο Ελληνας ψηφοφόρος; Του έχουν ποτέ διηγηθεί το γνωστό μύθο; Του έχουν, άραγε, ποτέ αποκαλύψει πως πίσω από όλη αυτή τη θλιβερή Ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης κρύβεται μια καλοφτιαγμένη παγίδα, όπου αν δεν αποφύγουμε τους πονηρούς εναγκαλισμούς του ερωτευμένου ταύρου θα βρεθούμε φυλακισμένοι, χωρίς την ελπίδα να ξαναβγούμε στο φως; Και γω ο αφελής, ο αδιόρθωτος ρομαντικός κομμουνιστής, περίμενα πως κάτω από τις φλόγες της ευρωΝΑΤΟικής βαρβαρότητας που σκεπάζει τα Βαλκάνια, θα τολμούσαν οι Ελληνες "ευρωλάτρες" μέσα και έξω από την κυβέρνηση να πούνε την αλήθεια. Θα τολμούσαν, επίσης, κι αυτοί που φορούν τα αξιωματικά γαλόνια της αντιπολίτευσης και αυτοί που δεν τα φορούν, να μας ξεδιαλύνουν το μύθο. Περίμενα ακόμα, εγώ ο αφελής, ο αδιόρθωτος ρομαντικός κομμουνιστής πως θα τολμούσαν να πούνε, έστω και τώρα, όσοι νιώθουν μέσα στις σκουριασμένες τους φλέβες να κυκλοφορούν κάποιες σταγόνες αίματος από ένα παλιό, έως πολύ παλιό, προσωπικό αριστερό όνειρο τη δική τους "αριστερή" αλήθεια. Θα τολμούσαν να κοιτάξουν τους Ελληνες ψηφοφόρους κατάματα, όπως έλεγε και μια παλιά προεκλογική αφίσα, και να τους πούνε λέξη προς λέξη την αλήθεια. Να τους πούνε, όπως τραγούδησε ο μεγάλος μας κομμουνιστής ποιητής "τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη"!

Να τους πούνε πως δεν υπάρχει Ευρώπη των λαών και της Ειρήνης. Οι λαοί αποκοιμιούνται κάτω από τον εφιάλτη της επαγγελματικής αβεβαιότητας, της ανεργίας, της οικολογικής υποβάθμισης, της πολιτιστικής διάψευσης, κάτω από την ασάφεια της καθημερινής ιδεολογίας. Μέσα στο μεταλλαγμένο προϊόν του ιμπεριαλισμού, που μας απειλεί με το ψευδώνυμο "παγκοσμιοποίηση", οι λαοί χάνουν την εθνική τους ταυτότητα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να δράσουν ως πολίτες ενός κόσμου καινούριου, απαλλαγμένου από τη φοβέρα της δουλείας και της ασκήμιας. Οσο για την Ειρήνη, αυτή πια δε μένει εδώ. Και νομίζω πως είναι απάτη αβάσταγη να μιλάει κανείς για την ευρωπαϊκή ειρήνη μέσα στα καταφύγια και δίπλα σε γκρεμισμένα γεφύρια. Ανάμεσα σε πτώματα παιδιών και σε ερείπια χαμένων ονείρων. Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε η Ευρώπη των λαών ούτε η άλλη της Ειρήνης. Υπάρχει μια "άδεια" Ευρώπη που ούτε καν κάτι από συμβολισμό έχει μέσα της. Εχει σκύψει το κεφάλι της κάτω από αριθμούς και ψευδοθεσμικούς ορισμούς και αφουγκράζεται ανήμπορη τους πεπτικούς γρυλισμούς τυχάρπαστων ηγετών. Δεν έχει καμιά προοπτική μια τέτοια Ευρώπη, αφού είναι δυνατό να την τινάξει στον αέρα οποιοσδήποτε κερδοσκόπος, ρίχνοντας μερικές χιλιάδες δολάρια στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η οποιοσδήποτε στρατηγός ρίχνοντας μερικές έξυπνες βόμβες πάνω στο ιστορικό της σκυμμένο κεφάλι.

Κι όμως πάνω στα προεκλογικά μπαλκόνια εμφανίστηκαν και πάλι οι γνωστοί μονομάχοι. Οι αιώνιοι αντίπαλοι, όπως θα έλεγε ένας ευσυνείδητος αθλητικός συντάκτης. Γιατί κι αυτή τη φορά κατάφεραν και πάλι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναδείξουν σαν τις μοναδικές πολιτικές παραμέτρους της εκλογικής μάχης τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τι λένε; Ο πρώτος αναμασάει, με τους συνηθισμένους επιθετικούς του τόνους, το μοναδικό εθνικό μας όνειρο: την είσοδό μας στην ΟΝΕ. Χωρίς να πει ούτε μια λέξη για το τι περιμένει τον ελληνικό λαό μετά από αυτή την περιλάλητη θριαμβευτική είσοδο. Δε λέω, μπορεί αυτό που τον περιμένει να είναι μια ατελείωτη και γλυκιά ευτυχία. Μπορεί όμως να είναι και ο αφανισμός. Μπορεί να είναι η τραγική εθνική μας τήξη μέσα στο καμίνι του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς. Θέλω να τ' ακούσω όμως με συγκεκριμένες και ειλικρινείς περιγραφές.

Και ο δεύτερος; Αχ αυτός ο ευτραφής, νεοάρχων! Με τις καλομετρημένες και προσχεδιασμένες δραματικές πόζες! Αυτός είναι που δε λέει τίποτε. Και δε λέει, γιατί ό,τι ήτανε να πει, με βάση την πολιτική ιδεολογία του κόμματός του, προλαβαίνει και τα λέει ο πρώτος. Γι' αυτό και περιορίζεται σε ένα βαθύ αναστεναγμό, λέγοντας πως το κόμμα του οραματίζεται την Ευρώπη των μεγάλων ηγετών και των ιδρυτικών της οραμάτων. Αρα οραματίζεται την Ευρώπη που δεν υπάρχει πια. Επομένως δεν οραματίζεται τίποτε! Θα συνεχίσω όμως την άλλη Κυριακή!

Μέσα στο μεταλλαγμένο προϊόν του ιμπεριαλισμού που μας απειλεί, με το ψευδώνυμο "παγκοσμιοποίηση" οι λαοί χάνουν την εθνική τους ταυτότητα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να δράσουν ως πολίτες ενός κόσμου καινούριου, απαλλαγμένου από τη φοβέρα της δουλείας και της ασκήμιας. Οσο για την Ειρήνη, αυτή πια δε μένει εδώ. Και νομίζω πως είναι απάτη αβάσταγη να μιλάει κανείς για την ευρωπαϊκή ειρήνη μέσα στα καταφύγια και δίπλα σε γκρεμισμένα γεφύρια. Ανάμεσα σε πτώματα παιδιών και σε ερείπια χαμένων ονείρων


Ατζέντα εκδηλώσεων

"Οχι" στον πόλεμο

Αντιπολεμική εκδήλωση - παράσταση, με τίτλο "Οχι στον πόλεμο" διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή του Δήμου Βύρωνα και όλων των μαζικών φορέων για τη βοήθεια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, την Τρίτη (7.30μμ), στο θέατρο Βράχων "Αννα Συνοδινού". Η παράσταση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 14ου Παιδικού Φεστιβάλ Βύρωνα,είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας. Οι συντελεστές της παράστασης είναι μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, της Νεανικής Δράσης και του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Βύρωνα.

Η Συντονιστική Επιτροπή, εξάλλου, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα, οργανώνουν την Τετάρτη(5.30μμ), στο Εθνικό Στάδιο Βύρωνα, ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ποδοσφαιριστών του Βύρωνα - Καισαριανής και Γιουγκοσλάβων, που αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες. Τα έσοδα θα διατεθούν στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Το βράδυ (8.30), στο Θέατρο "Αννα Συνοδινού", το Κέντρο Παραδοσιακών Χορών και Κρουστών "Βάκχες",σε συνεργασία με το Δήμο Βύρωνα, παρουσιάζει μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: "Να 'χα νεράτζιο να 'ριχνα, να ξεδιπλώσω το χορό... ".Τα έσοδα θα διατεθούν στο "Χαμόγελο του Παιδιού". Για τον κυρ - Αλέξανδρο

"Ο Παπαδιαμάντης μεταφραστής και μεταφραζόμενος" είναι το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαϊου (8μμ) στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Μάρκου Αυρηλίου 5, Αέρηδες) και διοργανώνεται από την "Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών". Ο φιλόλογος Γιάννης Τζιώτης θα αναφερθεί στο θέμα "Ο Παπαδιαμάντης στα γαλλικά και γερμανικά λεξικά λογοτεχνίας",ο δ. Φιλολογίας Εμμάνουελ Μοσέρ - Καραγιάννης θα μιλήσει για την "Πρόσληψη του Παπαδιαμάντη στη Γαλλία",ο ποιητής Γιάννης Μολέσκης για τη "Μετάφραση του μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι "Το έγκλημα και η τιμωρία"" και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Φώτης Δημητρακόπουλος θα αναφερθεί στη "Μετάφραση του μυθιστορήματος του Γεωργίου Ονέ "Ο ιατρός Ραμώ"".Θα ακολουθήσει συζήτηση.

200 χρόνια Σολωμός

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού πραγματοποιεί στις 26 Μαϊου (8.30μμ), στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών η Ενωση Περιθειωτών Λουτσιωτών.Για τη ζωή και το έργο του ποιητή θα μιλήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιάννης Δάλλας.Θα ακολουθήσει μουσικό μέρος με πιανιστικό έργο για τέσσερα χέρια και θα συνεχίσει η μεικτή χορωδία και μαντολινάτα, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Μπαρμπάτη.

Συρμάτινα είδωλα

Ατομική έκθεση γλυπτικής του Χριστόφορου Κατσιαδιώτη με τίτλο "Συρμάτινα είδωλα" εγκαινιάζεται την Τετάρτη (8μμ) στο χώρο τέχνης "Αιγόκερως".Παρουσιάζονται 50 περίπου γλυπτά με κυρίαρχη ύλη το μέταλλο σε διάφορες μορφές του.

Οπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά, "Ο Χριστόφορος χρησιμοποιεί ως υλικό του το σύρμα, λόγω της εύπλαστης ιδιότητάς του που του επιτρέπει να το χειρίζεται όπως ο καλαθοπλέκτης από τη μια πλευρά και ο πηλοπλάστης από την άλλη. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιεί χαρακτηριστικά ιδιότητες από δύο μακραίωνες παραδόσεις, χωρίς να δεσμεύεται από καμιά. Οι μορφές - θέματα του καλλιτέχνη, είναι φιγούρες ανθρώπων και ζώων σε στάση ή κίνηση, αλλά η έμπνευσή του αντλείται και από ουράνια σώματα και άλλα αντικείμενα. Εσωτερικό και εξωτερικό μέρος συνδιαλέγονται αρμονικά καθώς οι φόρμες κυμαίνονται ανάμεσα στον συνεκδοχικό ρεαλισμό, την αφαιρετικότητα και τον σουρεαλισμό. Τα μεγέθη των γλυπτών του Χριστόφορου που κυμαίνονται από τη μεγάλη μέχρι τη μικρή κλίμακα, του επιτρέπουν να μνημειώνει την εντύπωση καθώς αυτή μεταφέρει παράλληλα και μια παιγνιώδη διάθεση".

Στην Πετρούπολη

Αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του λογοτέχνη και ιστορικού Γιώργου Δεληγιάννη είναι η εκδήλωση, του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης,την Τετάρτη (26/5), στις 8.30μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Αθ. Διάκου και Μπουμπουλίνας). Θα μιλήσει η συγγραφέας Κική Σαλταφέρου - Τσακαλιά,ενώ θ' απαγγείλουν οι ηθοποιοί Ανδρέας Παπαδόπουλος και Μαίρη Δρακοπούλου.Στο μουσικό μέρος της βραδιάς θα τραγουδήσει και θα παίξει κιθάρα η Μαρκέλλα Σελιανίτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ