ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ
Ανάμεσα στις στρατιωτικές επιλογές

Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να επαναφέρουν το ενδεχόμενο των χερσαίων επιχειρήσεων, ενώ χρησιμοποιούν τα δυτικά ΜΜΕ, για να κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα ή να "πληροφορούν" κατά το δοκούν

Με επιμονή και ένταση Δυτικοί αξιωματούχοι και Τύπος επαναφέρουν με τρόπο τραγικά πολλαπλό και μεταμορφώσιμο την πιθανότητα μίας χερσαίας εισβολής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε, αφού για λόγους στρατηγικής όλες οι "πιθανές στρατιωτικές λύσεις και επιλογές θα πρέπει να είναι ανοιχτές";

Για όσους ήθελαν να βλέπουν μία πιθανή διέξοδο από την κρίση διά μέσου της διπλωματικής οδού θα πρέπει σίγουρα να πείσουν τον Βρετανό υπουργό ΑμυναςΤζορτζ Ρόμπερτσον, που δήλωσε ότι οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα συνοδεύσουν τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες κατά την επιστροφή τους στις εστίες τους, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς! Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Ρόμπερτσον τόνισε ότι "ο Μιλόσεβιτς δε θα έχει βέτο ως προς το τι θα πράξουμε" και "είμαστε απολύτως ενωμένοι, αναφορικώς με την αποφασιστικότητά μας ότι αυτοί οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, και θα επιστρέψουν με ασφάλεια".

Το θέμα της ανάπτυξης των χερσαίων δυνάμεων που αποδίδονται στη βρετανική "πολεμόχαρη εμμονή" βρίσκουν μάλλον και τους Αμερικανούς σύμφωνους, αφού η χαρά του Ρόμπερτσον δεν κρυβόταν, όταν ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον θα συμφωνήσει να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην περίπτωση που οΓιουγκοσλάβος Πρόεδρος αρνηθεί να δεχτεί τα αιτήματα του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα... "Η συμμαχία παραμένει ενωμένη, είναι αποτελεσματική με την ενότητά της", χωρίς, όμως, να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΝΑΤΟ θα στείλει δυνάμεις στην περιοχή.

Το δίδυμο Κουκ - Ολμπράιτ

Οι χερσαίες επιχειρήσεις πάντοτε αποτελούν και το αγαπημένο θέμα των δύο υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, Ρόμπιν Κουκ και Μαντλίν Ολμπράιτ, αντίστοιχα.

Ετσι, η Ολμπράιτ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αν και μιλούσε επιφανειακά για άλλο ζήτημα, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ μελετά την αύξηση των συμμαχικών χερσαίων δυνάμεων, που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, επισήμανε, όμως, πως αυτές οι δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να βοηθήσουν στην επιστροφή των προσφύγων. "Θα προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες και θα εκπληρώσουν πολλούς στόχους, που είναι αναγκαίοι για να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον", είπε η Ολμπράιτ.

Ωστόσο, ο Κουκ ήταν πιο συγκεκριμένος. Αν και εξακολουθεί να τονίζει ότι η ενότητα των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ παραμένει αδιάρρηκτη, παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις για τερματισμό των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και τη σειρά λαθών που έχουν κάνει τα συμμαχικά αεροσκάφη στις επιθέσεις τους, χωρίς να θέλει να προσφέρει άλλοθι σε κανένα, δήλωσε στο BBC: "Δε γνωρίζω κανέναν ηγέτη των 19 χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου και του καγκελάριου Σρέντερ, που να θέλει να υπαναχωρήσει από τις βασικές δεσμεύσεις μας". Ετσι, παρά τις εμφανιζόμενες διαφορετικές αποχρώσεις, για τον Κουκ, το "βασικό θέμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη σύμπνοια ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας", αφού, όπως υποστήριξε, οι χώρες του ΝΑΤΟ "τονίζουν συνέχεια πως δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στην ουσία. Οι πρόσφυγες πρέπει να γυρίσουν πίσω και πρέπει να γυρίσουν με μια ΝΑΤΟική δύναμη". Ενώ ήταν και αυτός περιχαρής κατά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το ΝΑΤΟικό σχεδιασμό για ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, ακόμα και σε ένα "λιγότερο ανεκτικό περιβάλλον". "Οι προτάσεις για μια ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο παρουσιάζονται τώρα και θα δείτε αναφορές για μια μεγαλύτερη δύναμη, ακόμα και 40 - 50.000 στρατιωτών", τόνισε ο Κουκ, αφού τώρα θα πρέπει να "αυξήσουν τη στρατιωτική πίεση" και η πολυεθνής δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι κάτι περισσότερο από μια ειρηνευτική δύναμη.

Ο δυτικός Τύπος "ενημερώνει"

Τύπος και τηλεόραση συνεχίσουν να αποτελούν - κυρίως στις δύο "αγγλόφωνες" χώρες - το κύριο μέσο, όπου διατυπώνονται οι "εικασίες" ή "οι σχεδιασμοί" ή τα "χρονοπλάνα", όσον αφορά το αινιγματικό θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων. Από τη μία πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποιεί τις σελίδες των "Νιου Γιορκ Τάιμς", για να δώσει ακόμα ένα "ασαφές" στίγμα που αφήνει όλες τις "στρατιωτικές επιλογές" ανοιχτές.

Οσο για το βρετανικό Τύπο, οι πληροφορίες είναι πάντα πιο συγκεκριμένες και αναφέρουν ότι τουλάχιστον 18.000 άντρες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων 8.000 Αμερικανών και 3.000 Βρετανών, θα φτάσουν στα Βαλκάνια μέσα στις επόμενες οχτώ βδομάδες για να ενισχύσουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις, αλλά και για να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς", δημοσίευμα όμως που για άλλη μια φορά αρνήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα "καθαρή εικασία". "Δεν έχουμε ανακοινώσει ότι θα στείλουμε συμπληρωματικές δυνάμεις", τόνισε. Ομως το δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται πιο συγκεκριμένο, όταν αναφέρει ότι από την Παρασκευή Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως επιθυμούν την ανάπτυξη περισσότερων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, όταν αυτοί επιστρέψουν στις εστίες τους και σύμφωνα με τους "Σάντεϊ Τάιμς" ο αριθμός των αντρών που θα φτάσουν στην περιοχή θα είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφτεί. Οι άντρες αυτοί θα αποτελέσουν την ειρηνευτική δύναμη, αλλά αν χρειαστεί θα μπορούν να πολεμήσουν.

Ενα ακόμα σενάριο που αφορά την "ισοπέδωση" της Γιουγκοσλαβίας επισημαίνει στο κυριακάτικο φύλλο της η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει για άλλες τέσσερις βδομάδες τις αεροπορικές επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο και αν δεν πετύχουν το στόχο τους θα εξετάσει το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων.

Προς επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του "Ιντιπέντεντ", χτες ο πτέραρχος Μάικλ Σορτ και επικεφαλής των ΝΑΤΟικών αεροπορικών δυνάμεων της Νότιας Ευρώπης, δήλωνε προς την αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" ότι δύο πρόσθετοι μήνες βομβαρδισμών εναντίον γιουγκοσλαβικών στόχων θα επέτρεπαν στο ΝΑΤΟ "να εκμηδενίσει" το σερβικό στρατό στο Κόσσοβο. "Αν συνεχιστεί η αεροπορική εκστρατεία για ένα ακόμα δίμηνο, ή θα εκμηδενίσουμε αυτόν το στρατό στο Κόσσοβο ή θα τον εκδιώξουμε από την επαρχία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σορτ.

Τάδε έφη... Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Η φιλολογία, που αφορούσε τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην επικείμενη ή πιθανή χερσαία εισβολή, ήταν και μεγάλη και πολύ νεφελώδης. Ωστόσο, οι περισσότεροι "αναλυτές" κατέληξαν αβίαστα στο συμπέρασμα που ήθελε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον εμμέσως, πλην σαφώς, να φαίνεται αναποφάσιστος ως προς την επιλογή ενός πολέμου επί του εδάφους.

Τι πραγματικά θέλει ο Κλίντον να πράξει είναι μάλλον αδιάφορο, αφού είναι σίγουρο ότι, όταν η πλάστιγγα γείρει προς τις χερσαίες δε θα είναι δική του επιλογή. Ωστόσο, ο ίδιος θέλησε να διατηρήσει αυτή την ασάφεια, αλλά και να χρησιμοποιήσει, για άλλη μια φορά, τον Τύπο ως φορέα των "απόψεών του". Για την ακρίβεια είναι μάλλον πρωτοφανές το γεγονός ότι ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ προτιμά να αρθρογραφεί σε μια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα παρά να απαντά στις ανάλογες επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ανοικτές όλες οι στρατιωτικές επιλογές

Για άλλη μια φορά όμως στις σελίδες των κυριακάτικων "Νιου Γιορκ Τάιμς", ο Κλίντον τονίζει ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία πηγαίνουν καλά και θα βοηθήσουν στην εδραίωση μιας ειρηνικής, αδιαίρετης και ελεύθερης Ευρώπης. Οι διατυπωμένες απόψεις του Κλίντον - που αποτελούσαν το κύριο άρθρο της εφημερίδας - δεν αποκλείουν άλλες στρατιωτικές επιλογές για την περιοχή του Κοσσόβου, αλλά ότι η στρατηγική που εφαρμόζεται επί του παρόντος λειτουργεί και θα επιτρέψει την επιστροφή των Κοσσοβάρων προσφύγων στις εστίες τους.

Συγκεκριμένα ο Κλίντον γράφει: "Οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην περιοχή είναι το αποτέλεσμα της δεκαετούς επιχείρησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τη δημιουργία μιας μεγάλης Σερβίας, διαλέγοντας να καταστρέψει ολόκληρους λαούς, λόγω της εθνικότητας και του θρησκεύματός τους". "Μας κατατρύχουν οι εικόνες των ανθρώπων που εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους, που κουβαλούν τους ηλικιωμένους σε καροτσάκια και διηγούνται πώς δολοφονήθηκαν οι συγγενείς τους"!

Οσο για τον "ακήρυχτο πόλεμο", που ο ίδιος τον ονομάζει "ανάληψη δράσης εκ μέρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή", είναι απολύτως απαραίτητος, διότι η αδράνεια ενείχε τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου! Οσο για τα "ραγίσματα" ή τις "διαφωνίες" στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ο Κλίντον αποσαφηνίζει ότι οι αεροπορικές επιδρομές υποστηρίζονται ευρέως από τη Συμμαχία, καθώς οι προσπάθειες του Μιλόσεβιτς να σπείρει τη διχόνοια απέτυχαν: "Αντί για διαφωνίες στις Βρυξέλλες, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις δυσαρέσκειας στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι στρατιώτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, οι πολίτες αντιδρούν στην πολιτική του ηγέτη τους, οι νέοι αποφεύγουν την κατάταξη και επιφανείς Σέρβοι καλούν τον Μιλόσεβιτς να δεχτεί τους όρους του ΝΑΤΟ".

Ναι, είναι επιτυχής η αεροπορική δολοφονική καμπάνια του ΝΑΤΟ αφού "στο μεταξύ, η αεροπορική εκστρατεία μας έχει καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές στο ένα τρίτο των σερβικών θωρακισμένων οχημάτων στο Κόσσοβο, στο μισό πυροβολικό, στη δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών και διύλισης καυσίμων, ενώ έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε άλλους τομείς της οικονομίας". Μάλλον, οι άλλοι τομείς της οικονομίας, έτσι γενικά και αόριστα είναι το να αφήσει μια ολόκληρη χώρα χωρίς νερό και ηλεκτρικό!

Στο διά ταύτα, που δεν είναι άλλο από τα διάφορα διπλωματικά σενάρια, ο Κλίντον διευκρινίζει ότι η δύναμη επιβολής της τάξης στο Κοσσυφοπέδιο που τη μορφοποιεί ως διεθνή ειρηνευτική δύναμη, η οποία θα αναπτυχθεί, "πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ", να έχει ΝΑΤΟική διοίκηση και να ακολουθεί τους κανόνες της Συμμαχίας, αλλά ότι σε αυτήν θα έπρεπε να μετέχουν και ρωσικά στρατεύματα, έτσι ώστε αυτή η "πηγή έντασης" να μετατραπεί σε μια "ευκαιρία για συνεργασία".

Τέλος, καταλήγει το άρθρο, "πρέπει να θυμόμαστε ότι η αναστροφή των εθνικών εκκαθαρίσεων στο Κόσσοβο δεν επαρκεί για να λήξει η εθνική διαμάχη στα Βαλκάνια και να εδραιωθεί μια διαρκής σταθερότητα... Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε υποστηρίζοντας την οικονομία, ενθαρρύνοντας το εμπόριο και βοηθώντας τα κράτη της περιοχής να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

"Απόρρητο σχέδιο"

Ενώ ο Κλίντον, κάνοντας την πρεμιέρα του ως "αρθρογράφος", διοχέτευε ακόμα μεγαλύτερη αδιαφάνεια, ένα άρθρο του περιοδικού "Νιουσγουήκ", μάλλον χρωμάτιζε διαφορετικά την εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με αποκλειστικό άρθρο του "Νιουσγουήκ", ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε ένα άκρως απόρρητο σχέδιο που εξουσιοδοτεί τη CIA να εκπαιδεύσει στο σαμποτάζ τους άντρες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου - (UCK), αλλά και να χρησιμοποιήσει χάκερς, για να εντοπίσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει στο εξωτερικό ο Μιλόσεβιτς.

Το περιοδικό, που επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους της CIA, αναφέρει ότι ο Μπιλ Κλίντον έστειλε την περασμένη εβδομάδα ένα "άκρως απόρρητο έγγραφο στην υπηρεσία πληροφοριών, με το οποίο ζητά να βρεθούν άλλα μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Προέδρου Μιλόσεβιτς". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η CIA θα εκπαιδεύσει τους άντρες του UCK να κόβουν τηλεφωνικές γραμμές, να τοποθετούν εκρηκτικά σε κτίρια, να νοθεύουν δεξαμενές καυσίμων και να λεηλατούν τα αποθέματα τροφίμων. Ενώ ζήτησε, επίσης, από τη CIA να αρχίσει "έναν πόλεμο στον κυβερνοχώρο" εναντίον του Μιλόσεβιτς, χρησιμοποιώντας χάκερς, που θα εισέλθουν στα συστήματα των τραπεζών του Εξωτερικού, με σκοπό να εντοπίσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Μιλόσεβιτς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δεν έπρεπε να μάθουν για το μυστικό αυτό πόλεμο!

Προλείανση του εδάφους;

Εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις μαχητών του UCK με τις δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού στα σύνορα ΟΔ Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας

ΑΥΛΩΝΑΣ - ΤΙΡΑΝΑ - ΚΟΥΚΕΣ.-

Πέραν των "διπλωματικών" πρωτοβουλιών και των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος διεξάγεται και στο έδαφος. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται - μεταδίδουν ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων - εντείνονται οι μάχες στα σύνορα Αλβανίας και Γιουγκοσλαβίας.

Περιοχές της Αλβανίας, από όπου εξορμούν άνδρες του UCK, έχουν εκκενωθεί, όπως και οι γειτνιάζουσες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, σε ένα "ξεκαθάρισμα" που συμπίπτει με την ένταση των μαχών.

Κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν μεταφερθεί στο Κούκες, και αντιμετωπίζουν "σοβαρά προβλήματα", κατά τις ίδιες πηγές: βασικότερο, η σίτισή τους. Η οικονομική τους κατάσταση κι οι συνθήκες που επικρατούν στο Κούκες με την υπερσυγκέντρωση προσφύγων, δημοσιογράφων αλλά και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν επιτρέπουν ένα σχεδιασμό ικανό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Παράλληλα, από το Σάββατο ο αριθμός των προσφύγων που περνούν από το συνοριακό φυλάκιο Μορίνα παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο. Ανακοίνωση του ΟΑΣΕ επισημαίνει ότι περισσότεροι από 5.000 Αλβανοί του Κοσσόβου εισήλθαν το τριήμερο στην Αλβανία.

Σ' ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο και σύμφωνα πάντα με τις αναφορές των ξένων παρατηρητών από τα σύνορα Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας οι μάχες "μαίνονται" στο Παντές, την Καμένιτσα, καθώς και σε ολόκληρη την περιοχή βορείως της εγκαταλειμμένης πόλης Τροπόγια.

Οι δυνάμεις του UCK "ενισχύθηκαν" τα τελευταία εικοσιτετράωρα με σημαντικό αριθμό ανδρών Αλβανών του Κοσσόβου που έφθασαν στην Αλβανία από τη Γαλλία και προωθήθηκαν στα βόρεια στρατόπεδα του "Απελευθερωτικού Στρατού" για βασική εκπαίδευση. Το γεγονός ότι η στρατιωτική οργάνωση των Αλβανών του Κοσσόβου υπέστη σημαντικές απώλειες το τελευταίο διάστημα, έχει αναγκάσει τους επικεφαλής να προωθούν τους εθελοντές μαχητές στο μέτωπο πολύ πριν αυτοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Βεβαίως, τα αποτελέσματα της ενέργειας αυτής είναι δραματικά, αφού οι άρτια εκπαιδευμένες σερβικές δυνάμεις "αποδεκατίζουν" τους άπειρους Αλβανούς μαχητές.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού του UCK κατάφεραν να συγκεντρώσουν από δωρεές 3,5 εκατομμύρια δολάρια και έχουν στραφεί στη διεθνή αγορά αναζητώντας σύγχρονο και ικανό, για την αντιμετώπιση των σερβικών δυνάμεων, οπλισμό.

Ο Αντρέα Αντζέλι, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε την Κυριακή πως "ένας στρατιώτης του UCK σκοτώθηκε χτες κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών και 15 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Τρόπογια στην Αλβανία".

Στο μεταξύ φημολογείται η "επανεμφάνιση" της σερβικής αεροπορίας. Τηλεγράφημα παρατηρητών του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι στη διάρκεια της χτεσινής ημέρας και συγκεκριμένα στις 9.00 τοπική ώρα μαχητικό αεροσκάφος έβαλε κατά των θέσεων του UCK, χωρίς όμως να αναφέρεται αν προκλήθηκαν ζημιές και ανθρώπινες απώλειες. Η πληροφορία δε διασταυρώθηκε.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως το σερβικό πυροβολικό έπληξε θέσεις του UCK κοντά στην Τροπόγια, καθώς και στο χωριό Πίπι Ζέρκιν. Και ακόμη, οι άνδρες του UCK ανακοίνωσαν, κατά την αλβανική τηλεόραση, πως σκότωσαν ένα (εν ενεργεία, κατά τους ίδιους) Ρώσο αξιωματικό που πολεμούσε στο πλευρό σερβικών παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, το Σάββατο. Εκπρόσωπος του UCK μάλιστα έκανε λόγο για "απόδειξη" του ότι "οι Ρώσοι βοηθούν τους Σέρβους"...

Αξιοσημείωτη είναι η εκτίμηση αναλυτών ότι ασχέτως των όσων εκτυλίσσονται στο διπλωματικό σκηνικό, ο UCK δε φέρεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον πόλεμό του - ασχέτως μελλοντικών συμφωνιών...

Καταμέτρηση των ζημιών σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας
Αλλη μια βομβαρδισμένη δεξαμενή καυσίμων

Αριστερά:

Αλλη μια

βομβαρδισμένη

δεξαμενή

καυσίμων

Αμερικάνοι πεζοναύτες στις στρατιωτικές βάσεις στην Αλβανία

Αμερικανοί πεζοναύτες στις στρατιωτικές βάσεις στην Αλβανία

Τα "ΑΠΑΤΣΙ" περιμένουν στα σύνορα με την Αλβανία
Εξαφανίζουν τους μάρτυρες...

Το δορυφορικό γιουγκοσλάβικο κανάλι δε θα γίνεται πια δεκτό, δε θα εκπέμπει, δε θα προβάλλει τις σκηνές τις αθλιότητας που προκαλεί η ΝΑΤΟική επέμβαση, τους νεκρούς, τους καταποντισμούς, τους βομβαρδισμούς, τα χαλάσματα, τα ερείπια, τα νοσοκομεία-όπως το καλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο των Βαλκανίων- που έγιναν στάχτη. Δεν αντέχουν οι "ευσυγκίνητοι" Αμερικανοί και "τρυφεροί" Ευρωπαίοι στη θέα αυτή. Ασε που είναι και "προπαγάνδα" του Μιλόσεβιτς, όπως συνηθίζουν να λένε τα φερέφωνα του CNN σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας... Ετσι, στην ψηφοφορία που έγινε προχθές, όλα τα κράτη - μέλη ψήφισαν υπέρ της διακοπής (!) της δορυφορικής εκπομπής, εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα. Η Ελλάδα ήταν - λέει - αμέτοχη! Ενιψε τας χείρας της ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος και ψήφισε λευκό, όπερ σημαίνει "Ναι, μεν, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε έτσι ωμά, αφού ευρωεκλογές έρχονται"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ