ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Το περιβάλλον της Αττικής παραδίδεται στους κερδοσκόπους

Από σήμερα αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή του νομοθετικού τερατουργήματος για τους Ολυμπιακούς και μάλιστα με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος". Ο λόγος προφανής: Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό - αξιοποιώντας τη λεγόμενη "εθνική υπόθεση" των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 - βιάζεται να παραδώσει στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου μεγάλες δημόσιες εκτάσεις με τεράστια οικολογική σημασία για το πολύπαθο Λεκανοπέδιο και το λαό του.

Ομάδα Εργασίας στελεχών του ΚΚΕ που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο επισημαίνει τα εξής:

Ανατροπή του Ρυθμιστικού

Ως στόχος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 αναγορεύεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας της χώρας στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, τα Ολυμπιακά Εργα και γενικά η όλη διοργάνωση του 2004 οφείλει να αποσκοπεί στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας.Εμείς συμπληρώνουμε: Προστιθέμενη αξία που θα καρπωθούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Στο άρθρο 1 με επικεφαλίδα "Ενταξη των Ολυμπιακών Εργων στις στρατηγικές επιλογές χωροταξικής και οικιστικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας" διατυπώνονται οι έξι στόχοι στους οποίους αποσκοπεί η "μείζονος εθνικής σημασίας" διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2004. Στους στόχους αυτούς γίνεται εκτός των άλλων και αναφορά στην αποκατάσταση του παράκτιου μετώπου της Αθήνας καθώς και στην προστασία περιοχών φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής. Οι φραστικές αυτές όμως διατυπώσεις αποσκοπούν στο να μετριάσουν κάπως τις εντυπώσεις που δημιουργεί η βάρβαρη και απροκάλυπτη κερδοσκοπική επέμβαση σε περιοχές του παράκτιου μετώπου της Αθήνας καθώς και σε περιοχές φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι ο Σχοινιάς και ο Τύμβος του Μαραθώνα.Είναι το "φύλλο συκής" των πραγματικών στόχων που περιέχονται στα έξι σημεία του συγκεκριμένου άρθρου, για τους οποίους και μελέτες υπάρχουν και ολοκληρωμένοι σχεδιασμοί προωθούνται. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την ανάδειξη της Αθήνας ως Μητροπολιτικής Πρωτεύουσας διεθνούς και ευρωπαϊκής ακτινοβολίας.

Οι περιοχές αρμοδιότητας "Αθήνα 2004 ΑΕ"

Επιλέγονται επτά "Περιοχές Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων" και διατυπώνονται οι προδιαγραφές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη - εκμετάλλευσή τους από τους πολυεθνικούς επενδυτές που θα αναλάβουν τα Ολυμπιακά Εργα. (Φαληρικός Ορμος,Φάληρο στη θέση του Ιπποδρόμου,Αγιος Κοσμάς στο Ελληνικό,περιοχή Λεκάνες Αχαρνών στους πρόποδες της Πάρνηθας,περιοχές Σχοινιάς και Ριζάρι στο Μαραθώνα,περιοχή Μαρκόπουλου στα Μεσόγεια).

Στις επτά αυτές περιοχές - "φιλέτο" το άρθρο 2 παρ. 1 επιτρέπει να λειτουργήσουν ξενώνες,ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις,συνεδριακά και εμπορικά κέντρα,τουριστικοί λιμένες και γενικά εγκαταστάσεις που ενδιαφέρουν το τουριστικό κεφάλαιο.

Το ότι εξαιρέθηκαν τα καζίνο από τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις περιοχές αυτές δε μεταβάλλει την κερδοσκοπική εκμετάλλευσή τους.

Καθορίζονται για τις περιοχές αυτές γενικοί όροι δόμησης (άρθρο 3 παρ. 1), σύμφωνα με τους οποίους πολλές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων θα μπορούν να κατασκευαστούν. Στην περιοχή του Ιπποδρόμου προβλέπεται κάλυψη 70% και συντελεστής δόμησης 0,5,πράγμα που σημαίνει ότι ο Ιππόδρομος, μια περιοχή για την οποία ο λαός της Καλλιθέας και των γύρω δήμων πάλεψε να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου, θα τσιμεντοποιηθεί. Στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού προβλέπεται κάλυψη 40% και συντελεστής δόμησης 0,5.Στο Ριζάρι Μαραθώνα, περιοχή εφαπτόμενη σχεδόν του υδροβιότοπου Σχοινιά, προβλέπεται ποσοστό κάλυψης 10% και συντελεστής δόμησης 0,2.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί προπαγανδιστικά με τη βοήθεια μεγαλοεκδοτών τη μείωση των συντελεστών δόμησης και των ποσοστών κάλυψης σε σύγκριση με τους συντελεστές και τα ποσοστά κάλυψης που περιέχονταν σε νομοσχέδιο το οποίο "αποκάλυψε" η εφημερίδα "ΒΗΜΑ" πριν από ένα περίπου μήνα. Εχει σημασία όμως με τι συγκρίνει κανείς κάθε φορά και αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία φρόντισε διά της διαρροής ενός νομοσχεδίου - του οποίου την πατρότητα ή μητρότητα ουδείς αναγνώρισε - να κάνει ό,τι και οι έμποροι: "παζάρι".

Οι ειδικές ζώνες

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1στ, δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να δεσμεύει και νέες περιοχές γύρω από τις Περιοχές Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων. Στις περιοχές αυτές θα ισχύουν ειδικοί όροι στη δόμηση και στις χρήσεις γης,οι οποίοι δεν καθορίζονται τώρα με το νομοσχέδιο αλλά θα καθοριστούν με τα Ειδικά Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Περιοχών Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων, τα οποία θα έχουν τη μορφή ΠΔ.

Μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτές οι ζώνες αφορούν στην παραλία του Ελληνικού και του Φαλήρου αλλά και στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού στην Πάρνηθα και γενικά σε όσες από τις Περιοχές Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων διαθέτουν γύρω τους ελεύθερη έκταση και μάλιστα έκταση την οποία το νομοσχέδιο φροντίζει να την απαλλάξει από την κάλυψη ενοχλητικών νομολογιών του ΣτΕ.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον
Στο σύνολο της παραλιακής έκτασης από το Ν. Φάληρο μέχρι την Αγ. Μαρίνα μετά τη Βάρκιζα,το 12,5% της έκτασης αντιστοιχεί σε μαρίνες και μόλις το 9,5% σε, οργανωμένες και μη, ακτές κολύμβησης. Στους τρεις πιο κοντινούς στο κέντρο της Αθήνας δήμους (Αλιμο,Ελληνικό,Γλυφάδα) στο σύνολο της παραλιακής τους ζώνης το ποσοστό που αντιστοιχεί στις ακτές κολύμβησης είναι μόνο το 6%,ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μαρίνες είναι 30%.Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση παραδίδει την παραλία του Αγ. Κοσμά στους επενδυτές μιας νέας μεγάλης μαρίνας. Ανάλογα παραδίδει στους επενδυτές του Ολυμπιακού Χωριού τους πρόποδες της Πάρνηθας - του πιο πράσινου πνεύμονα της Αττικής - για να αναπτύξουν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μια νέα πόλη και μάλιστα με εντατική ανάπτυξη χρήσεων και δραστηριοτήτων. Παραδίνει στους επενδυτές του κωπηλατοδρόμιου τον υδροβιότοπο και την παραλία στο Σχοινιά του Μαραθώνα για να αναπτύξουν τουριστικές εγκαταστάσεις. Με τον ίδιο τρόπο παραδίνει την ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Ορμου - Ιπποδρόμου σε ιδιώτες και φυσικά στη δόμηση.Οι περιοχές αρμοδιότητας ΓΓΑ

Εκτός των επτά Περιοχών Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων, με το άρθρο 2, παρ. 2α επιλέγονται περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας στις οποίες είτε είναι ήδη εγκαταστημένες μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις είτε προβλέπεται σε αυτές να κατασκευαστούν νέες Ολυμπιακές Αθλητικές Εγκαταστάσεις (ΟΑΚΑ,Ολυμπιακό Κέντρο Γουδίου,Στάδιο Καραϊσκάκη,Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,Παναθηναϊκό Στάδιο,Αφετηρία Μαραθώνιου Δρόμου στο Μαραθώνα,Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου,Στάδιο ΑΕΚ Ν. Φιλ/φεια,Κλειστό Περιστερίου,Εθνικό Στάδιο Πάτρας,Πανθεσσαλικό Βόλου,Καυταντζόγλειο Θεσσαλονίκης,Παγκρήτιο Ηρακλείου,Γαλάτσι στο άλσος Βεϊκου,Ανω Λιόσια,Νίκαια).

Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται η παρέκκλιση από κάθε ισχύοντα όρο και περιορισμό δόμησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν και θα ανακαινιστούν ή θα συμπληρωθούν και για τις καινούριες που θα κατασκευαστούν.

Εκτός αυτού ορισμένες από αυτές τις περιοχές είναι ταυτόχρονα χαρακτηρισμένες (άρθρο 1 παρ. 2α) και ως περιοχές πόλων υπερτοπικής σημασίας,οι οποίοι μετά την Ολυμπιάδα θα εξυπηρετούν λειτουργίες αθλητισμού, τουρισμού - αναψυχής, κοινωνικών εξυπηρετήσεων και πολιτισμού του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας. Πράγμα που σημαίνει ότι οι παρεκκλίσεις που επιτρέπονται στους όρους και περιορισμούς δόμησης δε θα αφορούν μόνο αθλητικές εγκαταστάσεις (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,Στάδιο Καραϊσκάκη,ΟΑΚΑ,Γαλάτσι άλσος Βεϊκου,Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Γουδίου).

Σύστημα Πόλων Υπερτοπικής Σημασίας

Περιλαμβάνει 16 περιοχές της Αττικής (άρθρο 1 παρ. 2α), στις οποίες μετά την Ολυμπιάδα αναπτύσσονται συνδυασμένες λειτουργίες αθλητισμού, τουρισμού - αναψυχής, κοινωνικών εξυπηρετήσεων και πολιτισμού του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας. Στις περιοχές αυτές χωροθετούνται Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και έργα υποστήριξής τους καθώς και συμπληρωματικές αθλητικές εγκαταστάσεις. (Φαληρικός Ορμος,περιοχή Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας,περιοχή Σταδίου Καραϊσκάκη,περιοχή Ιπποδρόμου,περιοχή Μαρκόπουλου,Αγιος Κοσμάς,περιοχή Ελληνικού,περιοχή ΟΑΚΑ,περιοχή κτήματος Βεϊκου,περιοχή Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Γουδίου,Δραπετσώνα,Μπρεκατσούλι - Πάτημα Ασπροπύργου,Σχιστός Κορυδαλλού,Ρέντης Ελαιώνα,Ριζάρι Μαραθώνα,Σχοινιάς Μαραθώνα).

Μια ιδέα για την αξιοποίηση αυτών των περιοχών μάς δίνει η είδηση που ανακοινώθηκε από τον υιό Κόκκαλη στο συνέδριο του Δήμου Ρέντη με θέμα την "Ολυμπιακή Ιδέα", η οποία δημοσιεύτηκε επίσης και στο επίσημο περιοδικό του Ολυμπιακού, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Ομιλος Επιχειρήσεων Κόκκαλη - ΠΑΕ Ολυμπιακός "δώσανε τα χέρια" για να πάρει ο Ολυμπιακός μια περιοχή στον Ελαιώνα στην περιοχή του Ρέντη - στην οποία περιοχή έχει τώρα το προπονητήριό του - για να κατασκευάσει το ναό του.Και επειδή ως γνωστόν κάθε ναός έχει και τον περίβολό του, στον Ομιλο Επιχειρήσεων Κόκκαλη δίνεται μια ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα για να τη μετατρέψει σε πόλο υπερτοπικής σημασίας για το Μητροπολιτικό Συγκρότημα ή αλλιώς για να τη μετατρέψει, όπως είπε στο συνέδριο ο υιός Κόκκαλης, σε νέα αγορά "διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου". Κάτι ανάλογο μπορεί να δούμε και στο Ελληνικό ή στο Γουδί με τον Παναθηναϊκό.

Ιδιώτες πολεοδομούν δημόσιες εκτάσεις

Τα "Ειδικά Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Περιοχών Ολυμπιακών Εργων" εκπονούνται από την Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004 ΑΕ" (άρθρο 3 παρ. 1) και διαβιβάζονται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας ο οποίος απλώς "λέει τη γνώμη του".

Ανάλογα, τα άρθρα 4 και 5 ορίζουν ότι οι πολεοδομικές μελέτες και γενικά οι μελέτες και τα σχέδια για τις περιοχές Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων μπορούν να γίνονται από την εταιρία στην οποία έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των έργων.

Δηλαδή νομιμοποιείται αυτό το οποίο είναι ήδη γνωστό ότι γίνεται. Οτι δηλαδή τα σχέδια και οι μελέτες για την οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών δεν εκπορεύονται και δεν εκφράζουν τις κοινωνικές ανάγκες, τις ανάγκες του λαού, αλλά τα ιδιοτελή συμφέροντα των επενδυτικών ομίλων.

Στο ίδιο πνεύμα, το άρθρο 4 παρ. 3 νομιμοποιεί την απόλυτη κυριαρχία του ιδιώτη επενδυτή στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού. Οχι μόνο εκπονεί την Πολεοδομική Μελέτη, αλλά και είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της (πράξεις εφαρμογής). Ούτε ο οικείος ΟΤΑ δεν μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στην περιοχή του!

Οικοδομικές άδειες με το... κιλό!

Ολα όσα θεσπίζονται - για λογαριασμό και πάλι του μεγάλου κεφαλαίου - σαν περιορισμοί και ειδικές διατάξεις για τους όρους δόμησης και χρήσεων γης στις εφτά περιοχές - "φιλέτο" αλλά και στις υπόλοιπες είναι μια σαπουνόφουσκα. Στην πραγματικότητα θα βασιλεύσει η απόλυτη αυθαιρεσία των πολυεθνικών εταιριών.

Με το άρθρο 5 παρ. β δίνεται η κάλυψη της κυβέρνησης σε κάθε πιθανή αυθαιρεσία στη σύνταξη των σχετικών μελετών και σχεδίων που απαιτούνται για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας στον ιδιώτη επενδυτή. Η άδεια θα μπορεί να εκδίδεται και χωρίς την έγκριση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μέσα σε 60 μέρες!

Με το άρθρο 5 παρ. 1γ δεν επιτρέπεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ να κάνουν έλεγχο για την ορθότητα σύνταξης των μελετών και την ακρίβεια των υποβληθέντων στοιχείων. Οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να ελέγξουν μόνο την πληρότητα των υποβληθέντων δικαιολογητικών! Η νομιμοποίηση της ασυδοσίας αυτής αφορά και τις περιοχές αρμοδιότητας "Αθήνας 2004 ΑΕ" και τις περιοχές αρμοδιότητας ΓΓΑ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν σήμερα, στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", η "Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων" και άλλοι φορείς, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ΝΑΣ καταγγέλλει ότι με το νομοσχέδιο ανατρέπεται το Ρυθμιστικό, καταστρέφονται δασικές εκτάσεις, αποκλείεται η πρόσβαση των κατοίκων στην παραλία και παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις στο όνομα της κερδοσκοπίας του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι "οι ελεύθεροι χώροι δέχονται μια κατά μέτωπο επίθεση, με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο για τα ολυμπιακά έργα. Γεγονός που επιβάλλει την αντίσταση".

Φαληρικός όρμος. Μία από τις περιοχές της Αττικής που θα αλώσουν οι ιδιώτες - κερδοσκόποι εν ονόματι της Ολυμπιάδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ