ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Το ταχύτερο δυνατόν οι "χερσαίες δυνάμεις"
  • Γοργές προετοιμασίες για την τάχιστη ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης "διατήρησης της ειρήνης"
  • "Αρμονία" στους κόλπους της Συμμαχίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΒΟΝΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η απειλή μιας χερσαίας εισβολής αιωρείται μόνιμα, αν και αλλάζει ονόματα πολύ συχνά. Αυτή τη στιγμή, επισήμως έχει βαφτιστεί ενισχυμένη ΝΑΤΟική χερσαία δύναμη διατήρησης της ειρήνης, που θα αναπτυχθεί για να επιβλέψει την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Μια "νέα δύναμη", που, όμως, "δεν αποτελεί δύναμη επέμβασης και θα αναπτυχθεί, για να βοηθήσει στον έλεγχο και την εφαρμογή της συμφωνίας", όπως τόνισε ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ από την έδρα της Συμμαχίας, μία μόλις μέρα μετά την έγκριση του διπλασιασμού της ΝΑΤΟικής δύναμης που θα αποσταλεί στο Κοσσυφοπέδιο...

"Σχεδιάζουμε να μεταβούμε το ταχύτερο", τόνισε χτες ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σι,εμμένοντας μαζί με άλλους στρατιωτικούς ιθύνοντες ότι δεν πρόκειται για χερσαία εισβολή, αλλά ως πλάνο που συμπεριλαμβάνεται στην αεροπορική καμπάνια, όταν θα καταστεί δυνατή η μετάβασή τους όταν τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα αποχωρήσουν. Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος και το αμερικανικό Πεντάγωνο, που ανέφερε ότι έτοιμη να αναπτυχθεί αμέσως μόλις θα έχει υπογραφεί κάποιο ειρηνευτικό σύμφωνο για το Κοσσυφοπέδιο θα είναι η προετοιμαζόμενη πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη KFOR, το έμψυχο δυναμικό της οποίας αποφασίστηκε χτες να αυξηθεί. Οι προχτεσινοβραδινές δηλώσεις ανήκουν στον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα αποφασίσει την ερχόμενη βδομάδα εάν στη δύναμη αυτή θα μετέχουν και Αμερικανοί στρατιώτες. Ο Μπέικον ακόμα προσδιόρισε πως η ειρηνευτική δύναμη θα συγκροτηθεί για να αναλάβει καθήκοντα αστυνόμευσης και ανασυγκρότησης της περιοχής, δίχως, όμως, να αποκλείονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις....

Προετοιμασίες

Πάντως, ορισμένες από τις χώρες ήδη προετοιμάζονται. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αυξηθεί σε 45.000 από 28.000 οπλίτες η δύναμη της KFOR, η οποία θα αναλάβει να συνοδεύσει τους πρόσφυγες στην επιστροφή τους στο Κοσσυφοπέδιο, μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας για την περιοχή.

Ετσι, η Βρετανία πρώτη έσπευσε χτες να ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει 12.000 επιπλέον στρατιώτες για την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης για το Κόσσοβο, σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον,και τις δηλώσεις που έκανε στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο ακριβής αριθμός των Βρετανών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι άλλες χώρες, ανέφερε ο Ρόμπερτσον και διευκρίνισε ότι στη δύναμη θα περιλαμβάνονται τρία τάγματα πεζικού, τα οποία ήδη εκπαιδεύονται, μια ταξιαρχία κομάντος και δύναμη ελικοπτέρων υποστήριξης. Πάντως, δεν παρέλειψε να τονίσει τους κινδύνους που πιθανά ελλοχεύουν για τους Βρετανούς στρατιώτες, καθώς επισήμανε ότι η ενισχυμένη ΝΑΤΟική χερσαία δύναμη, που θα μεταβεί στο Κόσσοβο με την πρώτη ευκαιρία, ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα "εχθρικό περιβάλλον".

Αν και οι Βρετανοί μονίμως "φωτογραφίζονται" ως η "πολεμόχαρη δύναμη" στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μάλλον βρίσκονται σε "αρμονία" και με τους Ιταλούς, παρά τις διακηρύξεις τους για "λύσεις διά της διπλωματικής οδού". Η αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι επιτυχής και το ΝΑΤΟ πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να συγκεντρώσει την ειρηνευτική δύναμη που θα στείλει στο Κοσσυφοπέδιο, όταν τερματιστεί η κρίση, δήλωσαν χτες από τη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Βρετανίας, Λαμπέρτο Ντίνι και Ρόμπιν Κουκ, αντίστοιχα."Πρέπει να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που το Βελιγράδι αποσύρει τα στρατεύματα και την πολιτοφυλακή του από το Κοσσυφοπέδιο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθεί κενό", δήλωσε ο Ντίνι και, σύμφωνα με τον ίδιο, τα στρατεύματα είναι απαραίτητα για να "εξασφαλίσουν τις συνθήκες" για την ασφαλή επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και όχι "για εισβολή".

Ο Ντίνι δε βλέπει εναλλακτική λύση στις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ, αφού πιστεύει "ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες πρέπει να γίνονται παράλληλα". Οσο για τον Κουκ, δεν προέβη σε κάποιες "αποκαλύψεις",αφού μάλλον τον κάλυψε ο Ιταλός ομόλογός του. Ετσι, φαίνεται να αποδίδει η 24ωρη περιοδεία στην Ιταλία, στη Γαλλία και τη Γερμανία για συνομιλίες σχετικά με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ μόνο τόνισε με έμφαση, καθώς βρήκε την ευκαιρία, ότι η απόφαση της Συμμαχίας να αυξήσει την ειρηνευτική δύναμη που θα σταλεί στη σερβική επαρχία, οφείλεται στις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκαλέσει ...οι Σέρβοι!!!

Οσο για τον μεγάλο "διαφωνούντα" της Συμμαχίας, τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ,μετά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Ιβάν Κοστόφ στη Βόννη, δήλωσε ότι τα πέντε αιτήματα της Συμμαχίας για να τερματιστούν οι επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι διαπραγματεύσιμα, αλλά μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ένα χρονοδιάγραμμα. "Τα αιτήματα του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο τραπέζι και πρέπει να ικανοποιηθούν χωρίς όρια. Λεπτομέρειες, ιδιαίτερα για το χρονοδιάγραμμα, αποτελούν μέρος διαπραγματεύσεων...", τόνισε ο Σρέντερ.

Μία ακόμη "κεκλεισμένων των θυρών" τριμερής συνάντηση...
  • Πολύωρες διαπραγματεύσεις επανέλαβαν χτες στη Μόσχα οι Τσερνομίρντιν, Αχτισαάρι και Τάλμποτ, με τον τελευταίο να απαισιοδοξεί για τη βραχυπρόθεσμη εξεύρεση λύσης
  • Προηγουμένως, η Μόσχα επανέλαβε το γνωστό αίτημα περί παύσης των βομβαρδισμών, για να ακούσει από τον Σι πως "οι βομβαρδισμοί μπορούν να συγχρονιστούν με τις συνομιλίες"
  • Η Γαλλία απορρίπτει τα σενάρια διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.-

Η χτεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των Βίκτορ Τσερνομίρντιν (Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για το Γιουγκοσλαβικό), Στρόουμπ Τάλμποτ (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) και Μάαρτι Αχτισαάρι (Φινλανδός Πρόεδρος) πραγματοποιούνταν από νωρίς χτες το απόγευμα στη Μόσχα, με προοπτική να ολοκληρωθεί "έως τα βαθιά μεσάνυχτα", όπως έλεγε χτες χαρακτηριστικά Ρώσος διπλωμάτης. Ωστόσο, το παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αυτής της συνάντησης των τριών δε θα πρέπει να ξεγελά κανέναν όσον αφορά τουλάχιστον το προβλεπόμενο αποτέλεσμα...

Οι οιωνοί ήταν αρνητικοί και από νωρίς χτες το πρωί, όταν ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν αποφάσισε να επαναλάβει το γνωστό αίτημα της Μόσχας για άμεση παύση των βομβαρδισμών, με την εύλογη σημείωση πως η συνέχιση των επιδρομών υπονομεύει κάθε ευκαιρία για πολιτική διευθέτηση της κρίσης. Ηταν ο ίδιος που έσπευσε να προσθέσει πως "το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στη Μόσχα θα πρέπει να είναι ο έστω και προσωρινός τερματισμός των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία". Ωστόσο, η πρόβλεψη - (ή μάλλον ο τάχα "διακαής πόθος"... - του Τσερνομίρντιν μάλλον έχει ελάχιστες ελπίδες να επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα. Μεταξύ πολλών άλλων γιατί όπως σημείωνε χτες το μεσημέρι από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Συμφώνου, Τζέιμι Σι, οι στρατιωτικές κινήσεις του ΝΑΤΟ μπορούν να συγχρονιστούν με τις διπλωματικές κινήσεις των Τσερνομίρντιν, Τάλμποτ και Αχτισαάρι...

Δεν είναι βέβαιο, πάντως, τι θα μεταφέρει στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος που έχει πει πως θα μεταβεί σήμερα στο Βελιγράδι... Ενδεχομένως, να πρόκειται για ακόμη μία συνάντηση "ενημερωτικού" χαρακτήρα.

Πριν τη συνάντησή του με τον Τσερνομίρντιν, ο Τάλμποτ είχε προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με τη θέση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της παρουσίας δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο. "Οπως έχει ήδη πει η υπουργός Ολμπράιτ και άλλοι, όταν θα αποχωρήσουν όλες οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις, τότε η διεθνής κοινότητα ίσως αποφασίσει να επιτρέψει την επιστροφή κάποιων αξιωματούχων του γιουγκοσλαβικού στρατού στην περιοχή για να επιβλέψουν πολύ προσεκτικά κάποιες περιοχές του Κόσσοβου", είπε συγκεκριμένα ο Τάλμποτ μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ. Επιπλέον, ο Τάλμποτ επανέλαβε πως θέση της κυβέρνησης Κλίντον είναι η μη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία του σε σχέση με τη βραχυπρόθεσμη εξεύρεση κάποιας λύσης!

Λίγη ώρα αργότερα, στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έλεγε πως η "Γαλλία και το ΝΑΤΟ αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κόσσοβου ως λύση για την κρίση".Η Αν Γκαζό - Σεκρέ πρόσθεσε δε πως η γαλλική κυβέρνηση "επιθυμεί ένα συμβιβασμό, με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει τη διοίκηση του Κόσσοβου"... Πολιτικοί παρατηρητές εξέλαβαν την παραπάνω δήλωση της Σεκρέ ως απάντηση σε πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ", κατά το οποίο "εξετάζεται μία ντε φάκτο διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου".

Το ατέλειωτο κουβάρι διαφορετικών σκοπιμοτήτων

Ενώ στην ΠΓΔΜ προετοιμάζονται για τα χειρότερα, στην Αλβανία, που ήδη έχει "ενεργότερη συμμετοχή", συναντώνται όλες οι "αντιμαχόμενες πλευρές" των Αλβανών Κοσσοβάρων. Ο πρώην πολιτικός εκπρόσωπος του UCK, όμως, δείχνει να έχει τις αμφιβολίες του...

ΜΟΡΙΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Το πλατό του "ακήρυχτου πολέμου" μπορεί να είναι τελικά πολύ ευρύτερο από αυτό που εμφανίζουν οι στρατιωτικοί ιθύνοντες στους χάρτες τους. Σίγουρα πάντως, ο πόλεμος δείχνει σοβαρές ενδείξεις διάχυσης προς τις γειτονικές χώρες. Ηδη, η ΠΓΔΜ νιώθει τις πύρινες γλώσσες του πολέμου να την πλησιάζουν επικίνδυνα.

Ενώ συνεχίζεται η μαζική άφιξη Κοσσοβάρων προσφύγων, κατέφθασε για συνομιλίες ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραϊμ Ρουγκόβα. Υστερα από ένα σύντομο σταθμό στο στρατόπεδο της Μπράζντα, ο Ρουγκόβα πήγε στο στρατόπεδο του Μπλάτσε, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Στην ολιγόωρη στάση του, επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ,πριν την αναχώρησή του για την αλβανική πρωτεύουσα.

Εκεί το σκηνικό που θα αντιμετωπίσει είναι μάλλον πιο περίπλοκο, αφού κανείς δε γνωρίζει τελικά τι μπορεί να αποδώσουν οι συναντήσεις που θα έχει με τον UCK. Τον UCK που εξακολουθεί να οργανώνεται και να πραγματοποιεί επιθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν γιουγκοσλαβικές δυνάμεις κοντά στο κυριότερο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Αυτή η ξαφνική αναζωπύρωση των "μεθοριακών εντάσεων" επιβεβαιώθηκε χτες και από τους διεθνείς παρατηρητές, που δήλωσαν ότι τρία αλβανικά χωριά κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με το Κόσσοβο βομβαρδίστηκαν από γιουγκοσλαβικό έδαφος. "Τα χωριά Κίσαϊ, Πόγκαϊ και Τσαχάνι δέχτηκαν σφοδρούς βομβαρδισμούς από το γιουγκοσλαβικό έδαφος", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντρέα Ανγκέλι,εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Επίσης Βρετανός στρατηγός δήλωσε σήμερα στην πόλη Κούκες ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την απομάκρυνση περίπου 33.000 προσφύγων από στρατόπεδα στη βόρεια Αλβανία, το συντομότερο δυνατό, επειδή θα αντιμετωπίσουν μεγάλες ελλείψεις σε νερό και πιθανόν ..."σερβικές επιθέσεις".

Ποταμός δηλώσεων από Ντεμάτσι

Αν και κύριος στόχος του Ρουγκόβα κατά την επίσκεψή του στη Αλβανία είναι να παρουσιαστεί ως αρραγές το μέτωπο των Αλβανών Κοσσοβάρων, μάλλον διαφωνών με το όλο κλίμα παρουσιάζεται ο πρώην πολιτικός εκπρόσωπος του UCK, Αντέμ Ντεμάτσι, κατά τη συνέντευξη που έδωσε χτες σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα.

Ενώ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Δύσης στην υπόθεση του Κοσσόβου ως "ταύρο σε υαλοπωλείο", τόνισε ότι "το ΝΑΤΟ είχε πει εκ των προτέρων ότι δε θα έστελνε χερσαίες δυνάμεις στο Κόσσοβο, στη συνέχεια άρχισε να βομβαρδίζει. Ετσι επέτρεψε στην άλλη πλευρά να επιμείνει. Οταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, πίστευα ότι θα διαρκούσαν μόνο μερικές μέρες. Ωστόσο, η Σερβία κρατάει εδώ και δυο μήνες. Καμία χώρα δεν κατόρθωσε να κρατήσει τόσον πολύ καιρό απέναντι σε μια τέτοια δύναμη", επισήμανε ο Ντεμάτσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σφάλμα της Δύσης ήταν το ότι θέλησε "να διαπραγματευτεί στη θέση των Σέρβων και των Αλβανών. Αν η Αμερική επιθυμεί να είναι ο εγγυητής μιας συμφωνίας, έχει καλώς. Αλλά χρειάζεται από τη μία πλευρά του τραπεζιού να υπάρχει ένας Σέρβος και από την άλλη ένας Αλβανός", έκρινε ο ίδιος, ο οποίος έκοψε τους δεσμούς του με τον UCK την προηγουμένη της έναρξης των διαπραγματεύσεων στο Ραμπουγέ και δήλωσε ότι φοβάται "τη χειρότερη από τις λύσεις, δηλαδή μια λύση παράλογη, η οποία θα λέει: Θα σταματήσουμε, όταν δε θα υπάρχει πλέον τίποτε να κάνουμε". Οσο για τον Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, τόνισε ότι, ενώ "θα δεχόταν οποιαδήποτε συμφωνία με το Βελιγράδι, τώρα στην Ευρώπη διηγείται ότι δεν ήταν ελεύθερος στο Κόσσοβο".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι βάσεις έτοιμες για το ΝΑΤΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Δύο αεροπορικές βάσεις στη Δυτική Ανατολία έχουν ήδη προετοιμαστεί για να διατεθούν στα αεροσκάφη και τη δύναμη του ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Την ανακοίνωση έκανε, το βράδυ της Τρίτης, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χουσεϊν Κιβρίκογλου μετά την επιθεώρηση μίας εκ των δύο βάσεων, στο Μπαλίκεσιρ - η άλλη είναι η βάση της Μπαντίρμα, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Κιβρίκογλου διευκρίνισε ότι στις δύο βάσεις θα βρίσκονται τον Ιούνη συνολικά 54 αεροσκάφη (στο Μπαλίκεσιρ 36 και 18 στην Μπαντίρμα), ενώ βρετανικά μεταγωγικά και αεροσκάφη ανεφοδιασμού θα μεταφερθούν εκεί από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, ή από τη βάση Τσορλού της Νοτιοδυτικής Τουρκίας. Τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούν το βουλγαρικό εναέριο χώρο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει τη χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου για τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Τούρκος στρατηγός υπενθύμισε ότι η χώρα του διέθεσε 18 πολεμικά αεροσκάφη για τις επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, που σταθμεύουν στην Ιταλία, ενώ τέλος εξέφρασε την υποστήριξή του στην ιδέα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Κόσσοβο, καθώς, όπως είπε, "μία χερσαία επιχείρηση σε συνδυασμό με αεροπορικές επιχειρήσεις θα ήταν χρήσιμη για την επίτευξη των στόχων με μεγαλύτερη ευκολία". Ενώ ακόμη πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ολοκληρώσει την επιχείρηση μέχρι τέλους και επιτυχώς "γιατί αλλιώς θα χάσει την αξιοπιστία του".

Καταρρίψεις ΝΑΤΟικών αεροσκαφών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .-

Ενα ΝΑΤΟικό αεροσκάφος τύπου Χάριερ κατερρίφθη από τη γιουγκοσλαβική αντιαεροπορική άμυνα, ξημερώματα Τετάρτης, στην περιοχή του Παζάρεβατς, 70 χλμ. νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου, ενώ ένα ακόμα μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος (drone) κατερρίφθη, επίσης, από τη γιουγκοσλαβική άμυνα πάνω από το Κόσσοβο, χτες το μεσημέρι, όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό Πρακτορείο "Τανγιούνγκ" επικαλούμενο πηγέςτου γιουγκοσλαβικού στρατού. Σύμφωνα με το "Τανγιούγκ", ο πιλότος του Χάριερ κατόρθωσε να διασωθεί χάρις στο εκτινασσόμενο κάθισμα, ενώ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση των γιουγκοσλαβικών χερσαίων δυνάμεων για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, τονίζεται από το πρακτορείο, που επικαλείται ανώνυμες πηγές. Επίσης, η αντιαεροπορική άμυνα κατόρθωσε να καταρρίψει τρεις πυραύλους του ΝΑΤΟ που είχαν πυροδοτηθεί από αεροσκάφος.

Ιταλικό ελικόπτερο "Αγκούστα Μπελ" στα σύνορα με την ΠΓΔΜ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ