ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξω από το Ακτιο οι "ιπτάμενοι σπιούνοι" του ΝΑΤΟ

Σήμερα, στις 7 μ.μ., ο λαός της Βορειοδυτικής Ελλάδας διαδηλώνει έξω από την αεροπορική βάση, που συμμετέχει πλέον ενεργά στους βομβαρδισμούς της μαρτυρικής Γιουγκοσλαβίας

Από στιγμή σε στιγμή, αναμένονται στην Πρέβεζα 100 ΝΑΤΟικοί, μέλη των πληρωμάτων και τεχνικής υποστήριξης, που θα επανδρώνουν τα αεροπλάνα ΑΒΑΚΣ, τα οποία από τη βάση του Ακτιου θα ίπτανται πάνω από τη Γιουγκοσλαβία και θα κατευθύνουν τα μαχητικά στους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη βάση πρόκειται να εγκατασταθούν 3 - 4 ΑΒΑΚΣ, ένα από τα οποία ήδη κατέφτασε. Η παρουσία αυτών των ιπτάμενων ραντάρ, εκτός από την κλιμάκωση του πολέμου, σηματοδοτεί και τη διεύρυνση των επιχειρήσεων προς το νότο, σε συνδυασμό με τη χρήση αεροδρομίων της Δυτικής Τουρκίας και την παραχώρηση ελληνικού εναέριου χώρου στα μαχητικά που θα προέρχονται από τα τουρκικά αεροδρόμια. Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση της βάσης του Ακτιου, μαρτυρά την πιο άμεση και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στη βρώμικη επίθεση των "19" κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η εξέλιξη αυτή, ήδη, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Σήμερα οι αγωνιστές της ειρήνης θα διατρανώσουν έξω από τη βάση του Ακτιου, την απαίτησή τους να μη χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο των εγκληματιών. Το συλλαλητήριο που διοργανώνεται από δεκάδες φορείς της περιοχής θα γίνει στις 7 μ.μ.

Τα μηνύματα που έρχονται απ' όλους τους νομούς και από τις επιτροπές ειρήνης είναι ξεκάθαρα: Οι αρχικατάσκοποι του ΝΑΤΟ που καταφτάνουν σε ελληνικό έδαφος είναι ανεπιθύμητοι.Ξεκάθαρη στον κόσμο είναι και η αποστολή τους. Οι σπιούνοι της δολοφονικής συμμορίας, πληρώματα, τεχνικοί και αεροπλάνα, εγκαθίστανται στο Ακτιο, από όπου θα "οδηγούν" και θα καθοδηγούν τις βόμβες της ευρωατλαντικής κλίκας, για να βρίσκουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τους στόχους στη ματοβαμμένη γη της Γιουγκοσλαβίας. Με την υπογραφή της κυβέρνησης Σημίτη - που, όπως ξεδιάντροπα λέει, δε συμφωνεί με τους βομβαρδισμούς - τα βομβαρδιστικά των ΝΑΤΟικών θα εξορμούν, έχοντας στα κομπιούτερ τους πληροφορίες και οδηγίες από τα ΑΒΑΚΣ, που εδρεύουν πλέον και θα απογειώνονται από την ελληνική επικράτεια.

Η εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών σπιούνων στο Ακτιο είναι μια ακόμα απόδειξη, κοντά στις τόσες άλλες, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι συνένοχος και συναυτουργός στο έγκλημα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Η πράξη της αυτή είναι ακόμα ένας κρίκος στη ΝΑΤΟική αλυσίδα που πνίγει το λαό της μαρτυρικής Γιουγκοσλαβίας. Η κυβέρνηση είναι πνιγμένη μέχρι το λαιμό, στο αίμα αθώων ανθρώπων. Προχωρά μέχρι τέλους, πιασμένη χέρι - χέρι, με τους άλλους Ευρωατλαντικούς εγκληματίες πολέμου, στο ανόσιο και εγκληματικό έργο της.

Μπροστά σ' αυτήν την εξέλιξη, άλλος δρόμος δεν υπάρχει, παρά το ενωμένο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Είναι ανάγκη για ένα, δύο, τρία... εκατοντάδες αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

Η αναχώρηση με λεωφορεία για το Ακτιο θα γίνει από τα Γιάννενα (Δόμπολη) στις 4.45 μ.μ., την Αρτα (πλατεία Κιλκίς) στις 5.30 μ.μ., το Αγρίνιο (πλατεία Δημοκρατίας) στις 5 μ.μ., τη Λευκάδα (παραλία) στις 6.30 μ.μ.

Στρατεύματα καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη

Τουλάχιστον 1.000 Ιταλοί και 500 Αγγλοι και Γερμανοί θα περάσουν από τη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες, με προορισμό τα Σκόπια. Χθες αργά το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στο λιμάνι το ιταλικό πλοίο "Μέιτζορ" που μεταφέρει 170 οχήματα, μεταξύ των οποίων 56 τεθωρακισμένα και 60 κοντέινερ με πολεμικό υλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες με το πλοίο θα φτάσουν και οι πρώτοι 200 Ιταλοί στρατιώτες από τους 1.000 που θα διέλθουν μέσω της Θεσσαλονίκης για να ενσωματωθούν στη ΝΑΤΟική δύναμη που εδρεύει στα Σκόπια. Ενώ την Παρασκευή 28 του Μάη, θα αφιχθούν ακόμη δύο ιταλικά πλοία φορτωμένα με περίπου 200 οχήματα και 90 κοντέινερ. Τις επόμενες μέρες, θα φτάσουν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον 500 Γερμανοί και Αγγλοι στρατιώτες.

Στο μεταξύ χθες το πρωί περίπου 100 Ιταλοί που θα αντικατασταθούν από τους νεοφερμένους, επέστρεψαν από τα Σκόπια για να αναχωρήσουν προς την πατρίδα τους. Επίσης, φάλαγγα με αρματοφόρα οχήματα έφτασε από τα Σκόπια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φορτώσει τα σύνεργα του πολέμου που θα μεταφέρουν τα πλοία της "Συμμαχίας".

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ο ρόλος που πραγματικά θα κληθούν να παίξουν οι χιλιάδες ΝΑΤΟικοί στρατιώτες της δύναμης KFOR (δύναμη Κοσσόβου) που εδρεύουν στα Σκόπια και φυσικά καμία σχέση δεν έχει με ειρηνευτική δράση.

Μετά την επιβεβαίωση πως η Ανώτατη Διοίκηση των Συμμαχικών Δυνάμεων θα αυξήσει τον αριθμό των μισθοφόρων της σε 50.000 άνδρες, από 28.000 που αρχικά είχε αποφασίσει να εγκαταστήσει σε Σκόπια και Αλβανία, ενισχύεται η άποψη πως ένας ολόκληρος στρατός, προετοιμάζεται για τις χερσαίες επιχειρήσεις στο Κόσσοβο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη η ανάγκη ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων με πολλά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Και αυτό γιατί στο χώρο που σκέφτονται να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους υπάρχουν πολλά ναρκοπέδια...

Παράλληλα η προοπτική χρήσης και άλλων λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας από τους μακελάρηδες των λαών, επιβεβαιώνει τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στο βρώμικο πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Τα λιμάνια Λιτοχώρου στην Πιερία, της Καβάλας, ίσως και της Αμφίπολης, βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα.

Οσο λοιπόν κι αν θέλει η κυβέρνηση να εξομαλύνει το προεκλογικό σκηνικό, όσο και αν προσπαθεί να αξιοποιήσει στα υπέρ της την παύση από τις 4 ως τις 15 του Ιούνη της διέλευσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω της Θεσσαλονίκης, ο αγωνιζόμενος λαός της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας ολόκληρης, έχει αποδείξει ότι δεν τρώει κουτόχορτο. Και η υπόσχεσή του να ρίξει στη θάλασσα του Θερμαϊκού τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες παραμένει σε ισχύ.

ΜΑΤωσαν τους αγωνιστές!

Οι μηχανισμοί καταστολής της κυβέρνησης χθες βράδι χτύπησαν νεολαίους και εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη, που έστησαν μπλόκα σε ιταλική ΝΑΤΟική φάλαγγα. Η ιταλική φάλαγγα ερχόταν από τη Σίνδο με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου θα φόρτωνε τα σύνεργα του θανάτου, που έφτασαν λίγη ώρα πριν με το ιταλικό πλοίο "Μέιτζορ".

Λίγο πριν την πύλη "14" του λιμανιού η φάλλαγγα εγκλωβίστηκε και οι διαδηλωτές προειδοποίησαν πως δε θα επιτρέψουν άλλο πήγαινε-έλα των ΝΑΤΟικών φονιάδων. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ (δύο διμοιρίες) τοποθετήθηκαν μπροστά από τα ιταλικά αρματοφόρα και όρμησαν εναντίον των διαδηλωτών. Αποτέλεσμα: δύο τραυματίες. Πάντως μέχρι τα χαράματα τα μπλόκα ήταν στη θέση τους και τα αρματοφόρα εγκλωβισμένα.

Εκδηλώσεις για την ειρήνη

Εκδήλωση με θέμα την ειρήνη διοργανώνουν η Ενωση Συλλόγων και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καισαριανής, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 6.30 μμ στον δημοτικό κινηματογράφο "ΑΙΟΛΙΑ" (Σκοπευτήριο).

Θα παρουσιαστούν θεατρικές παραστάσεις, δημοτικοί χοροί και τραγούδια, μουσικές απαγγελίες, συναυλίες και έκθεση ζωγραφικών έργων με θέμα την ειρήνη. Ολο αυτό το πρόγραμμα έχει φτιαχτεί από μαθητές της Καισαριανής όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές σημειώνουν ότι η εκδήλωση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της ειρήνης καθώς και την ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

  • Αφιερωμένες στα παιδιά που υποφέρουν άμεσα από τις γκανγκστερικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ή έμμεσα από την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε, θα είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος από τη 1 ως τις 5 Ιούνη. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Ενημερωτικό Κέντρο της ΕΟΕ, στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις εκδηλώσεις, θα διατεθούν για την εκτίμηση της καταστροφής και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και ως ανθρωπιστική βοήθεια, στα παιδιά που υποφέρουν στη γειτονική μας χώρα.

ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία

Δύο τόνους φαρμακευτικού υλικού μεταφέρει η δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά προς τη Γιουγκοσλαβία, η οποία ξεκίνησε προχθές για το Βελιγράδι. Τη βοήθεια, που συγκεντρώθηκε από προσφορές εργαζομένων, σωματείων και εταιριών, θα παραλάβουν εργατικά συνδικάτα της Γιουγκοσλαβίας, ενώ η μεταφορά της γίνεται με οχήματα που προσέφερε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά.

Τη βοήθεια συνοδεύει 15μελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από σωματεία της δύναμης του ΕΚ, η οποία θα συναντηθεί με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας και με τη Γιουγκοσλαβική Συνομοσπονδία Εργαζομένων.

Το ΕΚΠ για άλλη μια φορά θα εκφράσει τη συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και θα τονίσει τις θέσεις του για άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών, για εγκατάλειψη κάθε σχεδίου αλλαγής των συνόρων, για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και φυσικά εξέφρασε τη θέληση να μη συμμετάσχει σε καμία περίπτωση σε χερσαίες επιχειρήσεις και τη θέση για έναρξη διαλόγου, για πολιτική λύση κάθε προβλήματος.

Την "ανήθικη και εγκληματική επίθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων" καταδικάζει η Ενωση των Απανταχού Βυζικιωτών Αρκαδίας σε ψήφισμά της, με το οποίο απαιτεί "την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών και την αποκατάσταση της ειρήνης".

Καταγγέλλει επίσης την "παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη χρήση βίας σε βάρος άμαχων και αθώων πολιτών και ζητάει την άμεση έναρξη διαλόγου" για την επίλυση των προβλημάτων. Συμπαρίσταται στους πρόσφυγες, στους πολίτες και στους λαούς της περιοχής, ενώ αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια και συμμετέχει στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Το ψήφισμα θα σταλεί σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και στις πρεσβείες των βαλκανικών χωρών στην Αθήνα.

Αντιπροσωπεία του ΔΣΑ στο Βελιγράδι

Στο διήμερο διεθνές συμπόσιο με θέμα "Η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας: ποινικές και αστικές ευθύνες από την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας", που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 28 και 29 του Μάη, θα πάρει μέρος και αντιπροσωπεία Ελλήνων δικηγόρων από όλη τη χώρα.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Δ. Παξινός, Ν. Λιαπάκης, Δ. Μανώλης, Δ. Μεθενίτης, Ζ. Λιουμάκη, Στ. Γιατράς, Ηλ. Ντάσιος και Β. Καρβουνιάρης.

Αγωνιστές

Αγωνιστές της ειρήνης έξω από τη Βάση του Ακτιου. Σήμερα θα διαδηλώσουν κατά της δράσης των ιπτάμενων σπιούνων του ΝΑΤΟ (δεξιά)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ