ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ
Μετά πυραύλων η ναυσιπλο'ϊα σε Αδριατική και Ιόνιο

Ρίχνουν βόμβες ως και δυτικά της Κέρκυρας. Εμπόλεμη ζώνη αποδεικνύεται όλη η περιοχή βόρεια του 39ου παραλλήλου. Η κυβέρνηση όχι μόνο επιμένει να κρατά εκεί το "Θεμιστοκλής", στέλνει τώρα και το ναρκαλιευτικό "Ερατώ"

Σε ένα απέραντο "ναρκοπέδιο", που ξεκινά από τις δυτικές ακτές της Κέρκυρας και φτάνει ως πάνω στη Βενετία, έχουν μετατραπεί το βόρειο Ιόνιο πέλαγος και η Αδριατική θάλασσα με άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα τα εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν σ' αυτή τη ρότα να είναι υποχρεωμένα να κάνουν "σλάλομ", προκειμένου να περάσουν με ασφάλεια ανάμεσα από τις δεκάδες πλέον επικίνδυνες περιοχές, στις οποίες οι πιλότοι του ΝΑΤΟ αδειάζουν τις βόμβες που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να ρίξουν πάνω από τη Γιουγκοσλαβία.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο βόρειο τμήμα της Αδριατικής και έχει πάρει δημοσιότητα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ψαράδων που δουλεύουν ανοιχτά της Βενετίας, μοιάζει πταίσμα μπροστά στην πραγματική έκταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο σύνολο της Αδριατικής και που όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" επεκτείνεται ως και δυτικά της Κέρκυρας σε πολύ μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Εκρυψαν την αλήθεια

Για να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος υπενθυμίζουμε ότι: Οταν έγινε γνωστό το πρόβλημα από Ιταλούς ψαράδες, των οποίων οι ανεμότρατες άρχισαν να ανασύρουν πυραύλους αντί για ψάρια από το βυθό, το ΝΑΤΟ αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα τέσσερα ναυτικά στίγματα, στα οποία αυτά και μόνο σ' αυτά - υποτίθεται πως - γινόταν ρίψη βομβών και πυραύλων από αεροπλάνα που γύριζαν στις βάσεις τους και έριχναν το περίσσιο φορτίο τους στη θάλασσα για να προσγειωθούν με ασφάλεια. Τα τρία από αυτά τα στίγματα αφορούσαν το βορρά της Αδριατικής και το τέταρτο μία μακρόστενη ζώνη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Οτράντο και Πρίντεζι.

Πριν από δύο μέρες ναυτικοί που υπηρετούν σε επιβατικά πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία κατήγγειλαν σε συνδικαλιστές ότι πλέον το ταξίδι στην περιοχή έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο. Είχαν προηγηθεί ήδη παράπονα επιβατών για το γεγονός ότι τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη πετούν πάνω από τις κεραίες των πλοίων με ταχύτητες που σπάζουν το φράγμα του ήχου, με αποτέλεσμα ένα ήρεμο ταξίδι να μετατρέπεται τις νύχτες που επιστρέφουν τα αεροπλάνα σε εφιάλτη.

Μια γρήγορη έρευνα στα ναυτιλιακής χρήσης τηλεγραφήματα που αφορούν μία και μόνο περιοχή από τις τέσσερις αποκάλυψε πως το ΝΑΤΟ έλεγε τουλάχιστον ψέματα ως προς το σύνολο των περιοχών στις οποίες γίνεται ρίψη βομβών και πυραύλων.Γι' αυτήν τη μία και μόνο από τις τέσσερις περιοχές που είχε ανακοινώσει ότι γίνονται ρίψεις από αεροπλάνα, αυτήν που βρίσκεται στο νότο της Αδριατικής, αποκαλύπτεται τώρα ότι αφορά οκτώ (8) στίγματα και κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια τεράστια κυκλική περιοχή διαμέτρου 10 ναυτικών μιλίων!

Ενα τεράστιο ναρκοπέδιο

Από τα τηλεγραφήματα που έχουμε στη διάθεσή μας και προέρχονται από τον βρετανικό σταθμό εκπομπής GOON HILLY προκύπτει ότι:

Στις 21 Μάη η περιοχή που έπρεπε να αποφεύγουν τα πλοία γιατί γίνονταν εκεί ρίψεις από αεροσκάφη ήταν μόνο διαμέτρου 6 μιλίων, κύκλος γύρω από το στίγμα 42.48 βόρειο και 15.16 ανατολικό.

Στις 24 Μάη ο ίδιος σταθμός ενημερώνει τους ναυτίλους αξιωματικούς ότι πλέον οι περιοχές που είναι επικίνδυνες στο νότο της Αδριατικής είναι 8 και η διάμετρος του κύκλου γύρω από κάθε στίγμα έχει ανέβει στα 10 μίλια.

Τα στίγματα που αναφέρονται σ' αυτό το σήμα είναι τα παρακάτω:

40.48 βόρειο - 18.51 ανατολικό

39.49 βόρειο - 19.00 ανατολικό

41.46 βόρειο - 16.32 ανατολικό

41.20 βόρειο - 18.44 ανατολικό

41.45 βόρειο - 18.05 ανατολικό

41.45 βόρειο - 18.20 ανατολικό

41.28 βόρειο - 18.31 ανατολικό

41.28 βόρειο - 18.19 ανατολικό

Η αποτύπωση αυτών των περιοχών στο χάρτη δείχνει τη δημιουργία δύο φραγμάτων στις ναυτιλιακές γραμμές. Μία που αρχίζει δυτικά της Κέρκυρας και φτάνει μέχρι το Οτράντο. Κι άλλη μία που αγγίζει τις ακτές στο Πρίντεζι και εκτείνεται ανατολικά προς το μέσο της Αδριατικής.

Ηξερε τι υπέγραφε ο Κλίντον

Για τη χώρα μας, πέρα από τους κινδύνους που συνεπάγονται όλα αυτά για τα πληρώματα των πλοίων και τους επιβάτες, ιδιαίτερη σημασία έχει το στίγμα 39.49 βόρειο - 19.00 ανατολικό που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας.Από μόνο του αυτό το στίγμα πετάει στο καλάθι των αχρήστων τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης του. Αποδεικνύει επίσης το τεράστιο ψέμα στο οποίο συνειδητά κατέφυγε η κυβέρνηση όταν ο "Ρ" αποκάλυψε το έγγραφο - οδηγία του Προέδρου Κλίντον με το οποίο οριζόταν όλη η περιοχή πάνω από τον 39ο παράλληλο ως εμπόλεμη ζώνη. Τότε η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει πως το σχετικό έγγραφο δεν ορίζει πράγματι την περιοχή ως εμπόλεμη και ότι είναι απλά ένα έγγραφο που αφορούσε εσωτερικά τις ΗΠΑ. Με βάση εκείνη την οδηγία, βέβαια, οι ασφαλιστικές εταιρίες αναπροσάρμοσαν προς τα πάνω τα ασφάλιστρα όλων των πλοίων που ταξιδεύουν στην περιοχή. Γεγονός που σήμερα αποδεικνύεται πως δεν ήταν απλά μία πράξη πρόβλεψης για έναν υποτιθέμενο κίνδυνο, αλλά πράξη αναγκαία μπροστά σε έναν υπαρκτότατο κίνδυνο: Ολη η περιοχή από τον 39ο παράλληλο μέχρι την Τεργέστη είναι εμπόλεμη ζώνη!

Αμεση εμπλοκή της Ελλάδας

Το γεγονός αυτό, πέρα από το ότι αποδεικνύει την και με αυτό τον τρόπο άμεση εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, επαναφέρει με δραματικό τρόπο τα ερωτήματα σχετικά με την παρουσία του ελληνικού αντιτορπιλικού "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" στην περιοχή. Πολύ περισσότερο που στη χτεσινή ειδησεογραφία καταγράφηκε - χωρίς να διαψευστεί - ως δεδομένο ότι στην περιοχή καταπλέει και το ελληνικό ναρκαλιευτικό "ΕΡΑΤΩ" με κυβερνήτη έφεδρο και πλήρωμα κατά πλειοψηφία εφέδρους.

Θ. Λ.

Δε χαραμίζουμε τα παιδιά μας για το ΝΑΤΟ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας επέδωσε στα κόμματα η Συντονιστική Επιτροπή γονιών στρατευμένων

Ψήφισμα διαμαρτυρίας, παρέδωσαν προχτές στη Βουλή, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μανάδων και Πατεράδων των Στρατευμένων Παιδιών,με το οποίο τάσσονται κατά της συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. H αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε τα γραφεία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα "αρνούμαστε να χαραμίσουμε τη ζωή των παιδιών μας για τα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ που έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Οτιδήποτε κι αν συμβεί σε Ελληνα στρατιώτη που κατ' εντολή της κυβέρνησης μετέχει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, την αποκλειστική ευθύνη φέρει η ελληνική κυβέρνηση". Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή κατήγγειλε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο εσωτερικό του στρατεύματος αναφέροντας ότι οι στρατευμένοι "εκβιάζονται από την ελληνική κυβέρνηση για να γίνουν επαγγελματίες μισθοφόροι, φονιάδες των γειτονικών λαών η θύματα αυτού του πολέμου", χαρακτήρισε δε απαράδεκτο το γεγονός "η δημιουργία ενός ειρηνικού μέλλοντος να δίνεται βορά στα κανόνια και τα αεροπλάνα που σπέρνουν το θάνατο και ισοπεδώνουν πόλεις και χωριά".

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσε - σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων της επιτροπής - η συμπεριφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μόσχου Γικόνογλου,όταν επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χαρακτήρισε "υποκινούμενους" τα μέλη της, υποστηρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις των γονιών γίνονται για "να φέρετε τα παιδιά σας στην αυλή σας".

Το τηλεγράφημα στις 24 Μάη (αριστερά) ανεβάζει τις επικίνδυνες περιοχές σε 8 και τη διάμετρο της κάθε μίας στα 10 μίλια

Το τηλεγράφημα της 21 Μάη ορίζει μόνο ένα επικίνδυνο στίγμα, με διάμετρο 6 μιλίων

Συντονιστική Αντιπολεμική Επιτροπή στο Ελληνικό

"Ας κάνει ο καθένας δική του, προσωπική υπόθεση, την υπόθεση της ειρήνης". Με τη φράση αυτή η Συντονιστική Αντιπολεμική Επιτροπή Ελληνικού, που συγκροτήθηκε πρόσφατα από 22 φορείς της περιοχής του Ελληνικού, ενώνει τη φωνή της με όλους τους αγωνιζόμενους λαούς και φιλειρηνικά κινήματα, καλώντας τους όλους σε αγωνιστικό προσκλητήριο προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.

Στο κείμενο της διακήρυξής τους εκφράζουν τη θέληση των φιλειρηνικών δυνάμεων να αγωνιστούν για την ειρήνη και να βάλουν φραγμό στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων", που υλοποιούνται με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ δίπλα στην "πόρτα" μας με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Οπως υπογραμμίζεται στη διακήρυξη, η ειρήνη και η ασφάλεια κινδυνεύουν από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θέλουν να υποδουλώσουν τους λαούς και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολυεθνικών, στο όνομα της παγκοσμιοποίησης.

Η Συντονιστική Επιτροπή, μέσω της Διακήρυξης, ζητά να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν αμέσως οι εκτός συνόρων Ελληνες στρατιώτες και το Α/Τ "Θεμιστοκλής". Επίσης απαιτεί να άρει αμέσως η κυβέρνηση την υποστήριξη που παρείχε με την υπογραφή της στην απόφαση του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο και να σταματήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση προς το ΝΑΤΟ από το ελληνικό έδαφος.

Δε γνωρίζει!

"Δεν υπάρχει πρόβλημα από όσο γνωρίζω"! Ετσι απάντησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, στην ερώτηση κατά πόσο έχει ελεγχθεί η ασφάλεια της ναυσιπλοϊας στη θαλάσσια περιοχή, που διασχίζουν τα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία. Στην περιοχή, δηλαδή, που έχουν εντοπιστεί ΝΑΤΟικές νάρκες και επιπλέον αυτή ακριβώς η περιοχή έχει κηρυχτεί, σύμφωνα με το διάταγμα Κλίντον, ως εμπόλεμη ζώνη! Να σημειωθεί ότι η υπουργική φράση: "... από όσο γνωρίζω", αφορά τη ζωή τουλάχιστον 4.500 ναυτεργατών που αποτελούν τα πληρώματα των πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία και βέβαια τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών που διακινούνται κάθε μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ