ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν και νέα θύματα αμάχων
  • Νύχτα και μέρα σφυροκοπούσαν και χτες τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη δεκάδες σερβικές πόλεις και χωριά, προκαλώντας το θάνατο δύο παιδιών και τον τραυματισμό άλλων έξι άμαχων πολιτών (εκ των οποίων δύο παιδιά)! σε Κοσσυφοπέδιο και Νόβι Σαντ
  • Το ΝΑΤΟ "καυχιέται" για τον αριθμό "ρεκόρ" των εξόδων των βομβαρδιστικών αεροσκαφών και επιμένει να δίνει στοιχεία μόνο για το βομβαρδισμό "στρατιωτικών" στόχων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

"Φονική καταιγίδα" πολλών δεκάδων βομβών και πυραύλων προκάλεσαν και το περασμένο 24ωρο από αέρος και θαλάσσης οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Ο απολογισμός αυτού του κύματος επιδρομών, σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, δεν αφορά μόνον την πρόκληση δεκάδων εκρήξεων σε κεντρικές και νότιες πόλεις και χωριά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και το θάνατο δύο παιδιών σε νοτιοδυτικό χωριό του Κοσσυφοπεδίου και τον τραυματισμό έξι ατόμων (εκ των οποίων δύο παιδιά) στο κοσσοβάρικο χωριό Γκαζινόβτσε και στο Νόβι Σαντ. Μεταξύ των κτιρίων που βομβαρδίστηκαν ήταν, επίσης, προεδρική εξοχική κατοικία σε προάστιο του Βελιγραδίου και το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης στο Νόβι Σαντ. Οσο για το ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, Τζέιμι Σι, αυτός μεταξύ άλλων καυχήθηκε για τον αριθμό "ρεκόρ", όχι του συνόλου των εξόδων των κατασκοπευτικών και συνοδευτικών αεροσκαφών (650 έξοδοι) αλλά των βομβαρδιστικών (284) επαναλαμβάνοντας πως οι ΝΑΤΟικές επιδρομές θα αυξηθούν κι άλλο μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Οι ανηλεείς επιδρομές των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών από το βράδυ της Τρίτης ως χτες το απόγευμα προκάλεσαν το θάνατο δύο παιδιών στο χωριό Ραντόστε (κοντά στο Οράχοβατς) και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη. Οπως ανακοίνωσε χτες το απόγευμα το Σερβικό Κέντρο Πληροφόρησης στην Πρίστινα, οι βομβαρδισμοί που έγιναν νωρίτερα το πρωί στο χωριό Γκαζινόβτσε προκάλεσαν τον τραυματισμό μίας γυναίκας και ενός παιδιού. Οι δύο άμαχοι τραυματίστηκαν όταν τρεις πύραυλοι χτύπησαν το σπίτι τους. Αλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά όταν έπεσε στο σπίτι τους στο Νόβι Σαντ ΝΑΤΟικός πύραυλος...

Η προεδρική εξοχική κατοικία βομβαρδίστηκε περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα στο προάστιο Ντομπάνοβτσι του Βελιγραδίου. Λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο βομβαρδισμό έδωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου που ανακοίνωσε πως το χτύπημα έγινε από αεροσκάφος τύπου "F-117", που έβαλε κατά του στόχου με βόμβα μεγάλης διείσδυσης βάρους ενός τόνου! Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο βομβαρδισμός έγινε στο συγκεκριμένο κτίριο επειδή "στο καταφύγιο αυτό στεγάζονταν σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις"... Πάντως, ο στρατηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Τσαρλς Γουόλντ, όταν ρωτήθηκε εάν την ώρα του βομβαρδισμού ήταν και ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς, περιορίστηκε σε δύο λέξεις: "Δεν έχω ιδέα!".

Στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ ξαναβρέθηκε χτες και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Νόβι Σαντ. Σύμφωνα με το πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ", το κτίριο χτυπήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα από τρεις πυραύλους, με αποτέλεσμα την εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς και υλικών ζημιών σε παρακείμενες κατοικίες. Μόνο στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έριξαν περισσότερους από 30 πυραύλους σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπως στις Τσάρεβα Τσέσμα, Στρέπτσε, Λίπλιαν, Ιστοκ, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές. Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν το σύστημα υδροδότησης στην Τζακόβιτσα.

Αργά το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, είπε πως από τις 650 εξόδους των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών, έγιναν 284 από βομβαρδιστικά που χτύπησαν μονάδες πυροβολικού, άρματα μάχης και θέσεις του γιουγκοσλαβικού στρατού... Ο ίδιος σημείωσε πως ο αριθμός των εξόδων των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ είναι "νούμερο ρεκόρ", προσθέτοντας πως οι επιδρομές θα αυξηθούν περαιτέρω μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος σημείωσε πως μεταξύ των στόχων ήταν και η προεδρική βίλα στο Ντομπάνοβτσι του Βελιγραδίου, πομποί της σερβικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι, σε Στρέμπλε, Πάλιστ, Πίροτ, Σρέμσκα Καρλόβτσκα, Πρίστινα, Νόβι Παζάρ, Πετς και αποθήκες καυσίμων σε Λέσκοβατς, Μπορ και Πράχοβο.

Τέλος, ο Τζ. Σι, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να δώσει την αμερικανοΝΑΤΟική απάντηση στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Μόσχας για παύση των βομβαρδισμών. Οπως εξήγησε: "Οι βομβαρδισμοί μπορούν να συγχρονιστούν με τις συνομιλίες".

Οι συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στη Στοκχόλμη

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. -

Συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Ιγκόρ Ιβάνοφ και τους δύο απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, το (Σουηδό) Καρλ Μπιλντ και το (Σλοβάκο) Εντουαρντ Κούνκαν και αξιωματούχους της σουηδικής κυβέρνησης, είχε χτες στη Στοκχόλμη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν τη συνάντησή του με τους Ιβάνοφ, Μπιλντ και Κούνκαν, ο ΓΓ του ΟΗΕ υποστήριξε πως καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης με στόχο τον επαναπατρισμό των προσφύγων. Σημείωσε, ωστόσο, πως εάν δε γίνουν σύντομα "βήματα προόδου, τότε θα πρέπει ν' αρχίσουν οι προετοιμασίες για το χειμώνα", προσθέτοντας: "Οι καταυλισμοί των προσφύγων πρέπει να εξοπλιστούν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν βροχές και χιόνια. Και πρέπει να αποφασιστεί από ποια μεριά των συνόρων θα γίνουν αυτοί οι χειμερινοί καταυλισμοί. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν στο Κόσσοβο γιατί εκεί θέλουν όλοι να επιστρέψουν"...

Στο Γιουγκοσλαβικό αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ και στη σουηδική Βουλή, όπου μίλησε χτες το πρωί. Παραδέχτηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις "δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποφασιστικές ενέργειες", επικαλούμενος πως "είναι πολύ χρονοβόρες οι διαδικασίες λήψης απόφασης"... Οταν ο Ανάν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ποια αρχή είναι υπέρτερη, η εθνική κυριαρχία μιας χώρας ή ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ΓΓ απάντησε: "Αν υπήρχε σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κόσσοβο δε θα είχαμε τη σημερινή τραγωδία. Υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι διεθνείς νόμοι που καθιστούν σαφές ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την αρχή της εθνικής κυριαρχίας και να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους και να περιμένουν ταυτόχρονα ότι ο υπόλοιπος κόσμος γύρω τους δεν πρόκειται να επέμβει"!

Πυκνός καπνός πάνω από την πόλη του Νόβι Σαντ, αφού, για άλλη μια φορά, βομβαρδίστηκε το διυλιστήριο

Το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Νόβι Σαντ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ