ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι φανερό ακόμη ότι η απουσία της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα οδήγησε σε έναν πολιτικό νανισμό της Ευρώπης, οδήγησε σε μια δορυφοροποίηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Και είναι φανερό ότι χωρίς ασφάλεια στην Ευρώπη αυτόνομη, χωρίς δομές για τη διαχείριση κρίσεων, χωρίς πολιτική άμυνας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ηπείρου και απεξαρτημένη πολιτική από την πολιτική των ευρωατλαντικών δομών, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Χωρίς αυτή την πολιτική, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να μείνει στη μέση του δρόμου, αλλά μπορεί και να αρχίσει να αποδομείται. (Από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Ευρωπαϊκή Ενωση).

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ "βγάζει λάδι" την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο και συγκαλύπτει το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ σαν ιμπεριαλιστικής ένωσης, σαν οργανισμό που η ύπαρξή του, η λειτουργία και η δράση του είναι συνυφασμένες με τον πόλεμο. Η αποκάλυψη του χαρακτήρα της σαν φονιά των λαών, συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας εναντίωσης από το λαό μας, αφού είναι εχθρός του. Τα κόμματα που επιμένουν στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ, ενισχύουν με την πολιτική τους έναν αντιδραστικό οργανισμό. Αυτό κάνει και η πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΝ.
  • Η ΕΕ διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ο ΣΥΝ ψήφισε στη Βουλή το 1992 και την οποία συνεχίζει να στηρίζει ακόμη και τώρα. Καρδιά της Συνθήκης είναι οι τέσσερις ελευθερίες και πρώτη απ' όλες η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει ανεμπόδιστη μετακίνησή τους σ' όποιο κράτος στον πλανήτη μπορεί να αποκομίζουν περισσότερα κέρδη. Αν κάποιο κράτος δε δέχεται αυτή την επιδίωξη των μονοπωλίων τότε μπορεί να γίνει και πόλεμος. Μια από τις αιτίες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία είναι και αυτή.
  • Η εκτίμηση για "νανισμό" και "δορυφοροποίηση" της ΕΕ είναι εντελώς παραπλανητική, γιατί οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ψήφισαν ομόφωνα και από κοινού με τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ την απόφαση για τον πόλεμο, τον διεξάγουν από κοινού και προσδοκούν οφέλη από το μοίρασμα της λείας. Αν πράγματι τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι φιλειρηνικά, γιατί ψήφισαν τον πόλεμο; Τι θα πάθαιναν αν δεν τον ψήφιζαν; Μήπως κινδυνεύουν από τις ΗΠΑ; Η ΕΕ δολοφονεί μαζί με τις ΗΠΑ τους Γιουγκοσλάβους, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και δεν πάσχει ούτε από "νανισμό" ούτε είναι "δορυφόρος" κανενός.
  • Σχετικά με την απουσία ΚΕΠΠΑ, εκτιμά ό,τι και το ΠΑΣΟΚ, "η Ευρώπη με κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα θα ήταν σε θέση να παρεμβαίνει εγκαίρως σε εξελίξεις, θα ήταν σε θέση να αποτρέπει κρίσεις", (Κ. Σημίτης στη Βουλή). Είναι δε μεγάλο ψέμα. Τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στο ζήτημα π.χ. του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και όχι μόνο, ακολουθούν κοινή εξωτερική πολιτική, η οποία είναι εξίσου αντιδραστική με την εσωτερική. Αλλωστε, και στο ζήτημα της συνέχισης των βομβαρδισμών και στο ζήτημα του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας και στην υπόθεση Οτσαλάν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αρμόδιο για αποφάσεις επί της εξωτερικής πολιτικής, ομόφωνα αποφάσισε.
  • Αλλά ακόμη και η ΚΕΠΠΑ να θεσμοθετηθεί και τυπικά καθόλου δε θα αλλάξει την πολιτική που εκπορεύεται και εφαρμόζεται από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, ούτε θα αλλάξει ο χαρακτήρας της. Ο φόβος της ηγεσίας του ΣΥΝ μήπως χωρίς ΚΕΠΠΑ μείνει στη μέση η "ολοκλήρωση" ή "αρχίσει η αποδόμηση" της ΕΕ, αποδεικνύει ότι σκοπός της είναι η στήριξη και η ενίσχυση αυτού του αντιδραστικού οικοδομήματος, (ανάλογη είναι και η πολιτική τους), που όσο πιο γρήγορα διαλυθεί τόσο καλύτερα για τους λαούς.
  • Οσο για την ανάπτυξη που θα επιτευχθεί με την ΚΕΠΠΑ, αυτή καθορίζεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο, με τις οποίες συμφωνεί η ηγεσία του ΣΥΝ και είναι η ανάπτυξη των κερδών για τους επιχειρηματίες και η ανάπτυξη των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας, της ανεργίας, ξεκληρίσματος των αγροτών και των μικρομεσαίων της πόλης, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση κλπ. για το λαό.
Στα κόκκινα ντύθηκε το ανυπόταχτο Πέραμα

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, τόνισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος και μέλος του ΠΓ, Κώστας Παρασκευάς, στη χτεσινή μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος

Οι Περαματιώτες είναι ανυπότακτοι και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Το έδειξαν στις δημοτικές εκλογές, εκλέγοντας κομμουνιστή δήμαρχο, με τους δυναμικούς αγώνες τους, κόβοντας την όρεξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να κλείσει τη Ζώνη. Το έδειξαν και χτες, στις 8 το βράδυ, όταν συγκεντρώθηκαν στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, κοκκινίζοντας τη Λεωφόρο Ειρήνης με τα λάβαρα του αγώνα. Σε αυτούς τους αγώνες αναφέρθηκε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση.

Στην ανυπακοή των Περαματιωτών αναφέρθηκε, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, και ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος.Παίρνοντας ο Αντ. Ξένος πρώτος το λόγο, σημείωσε: "Ανθρωποι του μόχθου. Γυναίκες, όμορφες μάνες, αγωνίστριες που γεννάτε ελπίδες. Νέοι και νέες της πιο φίνας αντίστασης των ημερών μας, που με τις πράξεις σας επισημαίνετε ότι μια κοινωνία μπορεί να πορεύεται και αλλιώς. Ολοι μας εξαπατημένοι από την κυβέρνηση του φαρισαϊσμού, που άλλα λέει και άλλα πράττει. Που σου υπόσχεται διάλογο και στέλνει τα ΜΑΤ. Που μιλά για ειρήνη και φέρνει τον πόλεμο".

Και τα λόγια του πνίγηκαν στα χειροκροτήματα και κυριάρχησε το σύνθημα "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη". Ο Αντ. Ξένος κάλεσε τους Περαματιώτες "πολύ συνειδητά να επιλέξουν ένα από τα σαράντα ψηφοδέλτια. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ". Με αυτά να γεμίσει η κάλπη. Με το σύνθημα "Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ", οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν στο βήμα τον Κ. Παρασκευά.

"Το ζήτημα είναι να αρχίσει όσο πιο γρήγορα η διαδικασία, η αντίστροφη πορεία, που θα φέρει τον εργαζόμενο λαό στο προσκήνιο. Ετσι μόνο μπορούν να περιοριστούν οι βαρύτατες συνέπειες, που μεγαλώνουν όσο συνεχίζεται ανεμπόδιστα η δράση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ", ανέφερε ο Κ. Παρασκευάς και συμπλήρωσε "κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος. Στη χειρότερη περίπτωση, περιόρισε τις αρνητικές συνέπειες. Πάρτε το δικό σας παράδειγμα εδώ στο Πέραμα. Αν δεν είχαν γίνει αυτοί οι μακρόχρονοι και επίμονοι αγώνες σας, ένα πράγμα μόνο είναι βέβαιο πως η Ζώνη θα είχε κλείσει εδώ και χρόνια, η ανεργία θα ήταν καθολική, οι συνέπειες σαρωτικές. Αν η αντίσταση ήταν πανεργατική, παλλαϊκή, αλλά και πολιτικοποιημένη, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα".

Ο Κ. Παρασκευάς υπογράμμισε ότι οι κεφαλαιοκράτες, όλοι αυτοί που για λογαριασμό τους γίνεται ο πόλεμος, το ΝΑΤΟ δηλαδή και η ΕΕ, δεν εξευμενίζονται. Μόνο αν νιώσουν να αμφισβητούνται δυναμικά από το μαζικό λαϊκό αγώνα, θα αναδιπλωθούν, θα ανακόψουν την επιθετικότητά τους. "Μόνο λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση με το ΚΚΕ μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να μη σύρει τη χώρα σε νέους κινδύνους, στον πάτο της υποτέλειας. Γι' αυτό τώρα στείλτε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι θέλουμε και μπορούμε, δεν υποτασσόμαστε, ψηφίζουμε ΚΚΕ".

Περιοδείες - συσκέψεις - συγκεντρώσεις

Περιοδείες - συσκέψεις - συγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στις παρακάτω περιοχές:

Σήμερα Παρασκευή 28/5/99

- Στο Αίγιο περιοδεύει ο Κ. Παρασκευάς,μέλος ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις 10.00 πμ στην ΕΒΟ και στις 11.30 πμ στηνΕνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγιάλειας.Στις 7.00 μμ θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

- Στη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσει η Λ. Κανέλλη,υποψήφια ευρωβουλευτής στις 6.30 μμ στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης,στις 7.00 μμ θα δώσει Συνέντευξη Τύπου και στις 9.00 μμ θα έχει συζήτηση στην "Κληματαριά" στο λιμάνι, με εργαζόμενους στα ΜΜΕ της πόλης.

- Στο Νοσοκομείο Παίδων "ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ", στις 9.30 πμ, με τον Α. Τομαρά,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στον ΟΤΕ ΝΥΜΑ στις 8.00 πμ με τον Γ. Θεωνά,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στα μαγαζιά και στη λαϊκή Πετραλώνων,στις 10.00 πμ με την Ελένη Γερασιμίδου,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στο υπουργείο Συγκοινωνιών,στο Περιστέρι στις 10.00 πμ με τον Ν. Μπατιστάτο.

- Στην ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ (Κορωπί), στις 6.30 πμ με τον Γ. Σταυρόπουλο.

- Στο Γουδί (Μ. Ασίας) στις 6.30 μμ με τον Λ. Αυδή.

- Στο εργοστάσιο ιματισμού ΚΟΥΣΗΣ,στις 12 το μεσημέρι με τον Δ. Θεοδώρου.

- Στα μαγαζιά των Αμπελόκηπων στις 6.30 μμ με τον Κ. Μαραγκουδάκη.

Σάββατο 29/5

- Στη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσει η Λ. Κανέλλη,στις 10.00 πμ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο,στις 11.30 πμ θα έχει συνάντηση με την Αντιπολεμική Επιτροπή,στις 1.00 - 2.00 μμ στην αγορά Μοδιάνο.

- Στην Κάλυμνο στην ιχθυόσκαλα θα περιοδεύσει το πρωί οΚρ. Κυριαζής,υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Κυριακή 30/5

- Τον Κάτω Σταυρό Ν. Θεσσαλονίκης θα επισκεφτεί η Λ. Κανέλλη,υποψήφια ευρωβουλευτής και στις 2.00 μμ θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής κατά της εγκατάστασης της TVX - GOLD.Θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Ολυμπιάδα και θα ακολουθήσει επίσκεψη στο χωριό Βαρβάρα.

- Στην Κω σε χώρους ξενοδοχείων περιοδεύει το πρωί ο Κρ. Κυριαζής,υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Τρίτη 1/6

- Στο Τμήμα Μηχανογράφησης του υπουργείου Γεωργίας,στις 10.00 πμ με τον Κ. Κυριαζή.

- Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ,στις 9.30 πμ με τους Μπ. Αγγουράκη και Λιάνα Κανέλλη.

- Στο εργοστάσιο ιματισμού ΜΠΕΣΤ ΦΟΡΜ,στις 12 το μεσημέρι με την Χρ. Τσεντούρου.

- Στο Ιδρυμα Βρεφών "ΜΗΤΕΡΑ",στις 10.00 πμ με την Τ. Τσατσούλη.

- Στο Τμήμα Μηχανογράφησης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ,στις 10.00 πμ με τονΓ. Σταυρόπουλο.

- Στο Φυτώριο στο Γουδί,στις 6.30 πμ και στην Εφορία και το ΙΚΑ Ζωγράφου,στις 10.30 πμ με τον Χ. Κατσιώτη.

- Στα μαγαζιά Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών,στις 6.00 μμ με τον Φ. Λάφη.

- Στα μαγαζιά της οδού Ψαρών στην πλατεία Βάθης,στις 6.00 μμ με τονΤ. Φέτση.

- Στα μαγαζιά των Ιλισσίων,στις 6.30 μμ κλιμάκιο του Κόμματος.

Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ενόψει των ευρωεκλογών, τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται οι παρακάτω κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις.

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

- Στην Αμφισσα,στην πλατεία Λαού, στις 8.30 μμ, με τον Θανάση Παφίλη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο Αίγιο,στην πλατεία Αγ. Λαύρας, στις 8.30 μμ,με τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ της ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο Μενίδι,θα περιοδεύσει ο Βασίλης Εφραιμίδης,ευρωβουλευτής του Κόμματος, στις 7.00 μμ στην περιοχή Πλάτωνας και στις 8.30 μμ θα μιλήσει στη στέκι "Σκορπιός" (Αγίας Τριάδας και Σωκράτους).

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/5

- Στην Κάλυμνο,στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μμ, με τον Κράτη Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στον Εύοσμο, στην πλατεία Δημαρχίας, στις 9 μμ, με ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Γιάννη Θεωνά,Λιάνα Κανέλλη και Κώστα Ζουράρι.

- Στην Αίγινα, στο λιμάνι (παλιά προβλήτα), στις 8.30 μμ, με την Βέρα Νικολαϊδου,υποψήφια ευρωβουλευτίνα.

- Στη Σαλαμίνα, στην παραλία, στις 8.30 μμ,με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στα Μέγαρα στην κεντρική πλατεία στις 8 μμ με τον Αντώνη Ντρέκο,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στις Βουκόλιες Χανίων, στις 8.30 μμ, με τον Κώστα Αλυσσανδράκη,μέλος της ΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/5

- Στο Ληξούρι, στην Κεντρική Πλατεία, στις 8.00 μμ, με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Κω, στις 11.00 πμ στη "Χαύρα" και στις 8.00 μμ στην Κέφαλο της Κω, με τον Κράτη Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Τα χωριά του Δήμου Βιάννου Νομού Ηρακλείου θα επισκεφτεί ο Κώστας Αλυσσανδράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής και θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις: στις 4.00 μμ στην Αρβη,στις 6.30 μμ στον Αγ. Βασίλη και στις 8.00 μμ στον Βιάννο.

ΤΡΙΤΗ 1/6

- Στον Ταύρο στην πλατεία Παναγίτσας στις 8.00 μμ με τους Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή και την Ελένη Γερασιμίδου,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στο Αιγάλεω στο Αλσος Μπαρουτάδικου στις 8.00 μμ με τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και την Λιάνα Κανέλλη,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στο Παγκράτι στην πλατεία Μεσολογγίου στις 8.00 μμ με τους Γ. Σκιαδιώτη,μέλος της ΚΕ και τον Α. Παπανεοφύτου,υποψήφιο ευρωβουλευτή. - Στα Μελίσσια στη Λεωφόρο Δημοκρατίας - Πευκοδάσος στις 8.30 μμ με τον Μ. Κωστόπουλο,βουλευτή του Κόμματος.

- Στην Ανθούπολη στην πλατεία Κολοκοτρώνη στις 8.00 μμ με τον Κράτη Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Λέμε "ναι" στο χρώμα της αλήθειας

Υψώθηκαν τα κόκκινα λάβαρα χτες το βράδυ στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, όπου μίλησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Θανάσης Παφίλης και Αγάπιος Παπανεοφύτου

Τα βλέμματα, οι ψυχές, οι λέξεις είχαν χτες το βράδυ κάτι από φωτιά. Η αλήθεια σπινθηροβολούσε στο Παλατάκι Χαϊδαρίου όση ώρα μιλούσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Αγάπιος Παπανεοφύτου.Τα λάβαρα υψώθηκαν αποφασισμένα να τιμωρήσουν στις 13 Ιούνη τους προσκυνημένους της πλουτοκρατίας, των πολυεθνικών και του ΝΑΤΟ. Η τιμωρία τους θα είναι ένα χρώμα. Το κόκκινο της φωτιάς, το δίκιου, του αγώνα, της ανατροπής.

Για το μαύρο σκηνικό που επικρατεί στη χώρα μας αυτό το διάστημα μίλησε ο Α. Παπανεοφύτου: "Ολα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ προσπαθούν με τεχνάσματα να απεμπλέξουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση απ' τις ευθύνες που έχουν για τη δολοφονική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αθωώνουν την ΕΕ λόγω ανικανότητας και την προβάλλουν ως εγγυητή των συνόρων μας. Κι όμως τα επιχειρήματά τους ξεγυμνώνονται. Δυστυχώς, χρειάστηκε να ζήσουμε την απάνθρωπη επίθεση του ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα για να πέσουν τα προσχήματα και να φανεί ο ρόλος των οργανισμών και των μηχανισμών που συγκροτούν τη "νέα τάξη"". Ενώ κατέληξε ότι σ' αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο πολιτικές. Η πολιτική υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα και η πολιτική συσπείρωσης σε ένα αντιιμπεριαλιστικό φιλολαϊκό μέτωπο, καλώντας τους παρευρισκόμενους να στηρίξουν με την ψήφο τους τη δεύτερη πολιτική, που εκπροσωπεί με συνέπεια εδώ και χρόνια το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Θ. Παφίλης, ο οποίος μιλώντας για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είπε: "Οχι μόνο συμμετέχει στον πόλεμο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο "ταχυδρόμος" του Κλίντον και του ΝΑΤΟ. Οσο για τις επονομαζόμενες "ειρηνευτικές πρωτοβουλίες" δεν είναι τίποτ' άλλο από ΝΑΤΟικές αποστολές". Για την Ευρωπαϊκή Ενωση επισήμανε ότι είναι η αιτία και ένας από αυτούς που προκάλεσαν τον πόλεμο με την πολιτική και τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ. "Ας σταματήσει το παραμύθι πως σύρθηκε ή παρασύρθηκε ή είναι άβουλη. Ομόφωνα οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, μαζί και η ελληνική, υπέγραψαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Χιλιάδες "Ράμπο", τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό πέρασαν απ' τη Θεσσαλονίκη με τη σφραγίδα και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚου Σημίτη. Η ΕΕ συνεχίζει να παίρνει αποκρουστικές, φασιστικές και βάρβαρες αποφάσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, που περιέχουν εμπάργκο στο πετρέλαιο, απαγόρευση πτήσεων και πολλά άλλα. Αποφάσεις που καταδικάζουν το γιουγκοσλαβικό λαό σε θάνατο. Είναι εγκληματίες!". Τέλος είπε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος στην πραγματική και γνήσια διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο και στην ΕΕ. Γιατί αυτή η ψήφος αποκτά στις σημερινές συνθήκες άλλη διάσταση. Πως ο λαός μας, οι λαοί μπορούν και θα νικήσουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Και ο χαϊδαριώτικος λαός έδειξε χτες με την παρουσία του ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί στους δολοφόνους των λαών. Απέδειξε ότι το δίκιο ανήκει σ' αυτήν τη διαφορετική φωνή.

Η ψήφος μας πρέπει να είναι κόκκινη

Σε πολυπληθή συγκέντρωση στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών μίλησαν χτες ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Τασία Τσατσούλη, υποψήφια ευρωβουλευτής

"Να ποιοι είναι οι κεντροαριστεροί - του ΝΑΤΟ συνεργάτες και των λαών σφαγείς". Αυτό το σύνθημα δόνησε πολλές φορές την ατμόσφαιρα, χτες το βράδυ, στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, στην οδό Αχαρνών.Μια πολυπληθής συγκέντρωση με παλμό, όπου παλαιότερες και νεότερες γενιές κομμουνιστών, κρατώντας τα κόκκινα λάβαρα, εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των πλουτοκρατών.

Κεντρικός ομιλητής ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως οι ιμπεριαλιστές επιτέθηκαν στη Γιουγκοσλαβία όχι για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κοσσοβάρων, αλλά για λόγους που κρύβουν επιμελώς. "Θέλουν αδύναμα κράτη, κράτη - δορυφόρους και υποτελή τους για να αυξήσουν την επιρροή τους και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη. Εμπόδιο στα σχέδιά τους είναι η Γιουγκοσλαβία, που μέχρι στιγμής αντιστέκεται και αρνείται να υποταχτεί στη "νέα τάξη πραγμάτων"", σημείωσε.

Μιλώντας για την ΟΝΕ, ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε πως ισοδυναμεί με ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στους ιδιώτες, απροκάλυπτη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και συνεχή και μονόπλευρη λιτότητα. Πως, λόγω της ΕΕ, η ανεργία στη χώρα καλπάζει στο 13% του πληθυσμού, ενώ ανάμεσα στους νέους έχει ξεπεράσει το 30%. Πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ το 25% των Ελλήνων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πως τα λαϊκά στρώματα αντιδρούν και για να αντιμετωπιστεί αυτή η αντίδραση, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της. "Δεν υπάρχει πορεία που να μη ζώνεται από αστυνομικούς, δεν υπάρχει απεργία που να μην έχει χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική από τα δικαστήρια" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος Τασία Τσατσούλη.Αναφερόμενη σε πρόσφατο δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", που ανέφερε ότι ατού του Κόμματος για τις ευρωεκλογές είναι ο πόλεμος, είπε: "Είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ατού μας είναι πως ξέρουμε και πολεμάμε το φρικαλέο πρόσωπο των ιμπεριαλιστών. Πως λέγαμε εδώ και χρόνια τα πράγματα με τ' όνομά τους, ενώ κάποιοι μας χαρακτήριζαν γραφικούς, απομονωμένους και δυνάμεις κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Τώρα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δείχνουν το πραγματικό πρόσωπό τους και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δε γνώριζε".

Η ίδια κάλεσε σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, προκειμένου να οικοδομηθεί η Ελλάδα, η Ευρώπη της ειρήνης και του σοσιαλισμού. "Γι' αυτό και η ψήφος μας πρέπει να είναι κόκκινη", κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ