ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Προπαγάνδα εξαπάτησης από τον πρωθυπουργό

Η χτεσινοβραδινή προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα ήταν μια "σκέτη αποτυχία". Οι Θεσσαλοί "γύρισαν την πλάτη" στον πρωθυπουργό, που διέταξε τις αστυνομικές δολιοφθορές στα τρακτέρ και αντιμετώπισε τους αγροτικούς αγώνες με τα ΜΑΤ και τ' "αγροτοδικεία", με αποτέλεσμα η συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου να μοιάζει με... πολύ αραιοκαλλιεργημένο καλαμποκοχώραφο. Οσο καλό και αν ήταν το "τηλεοπτικό στήσιμο", η αποτυχία δεν μπορούσε να κρυφτεί και, είναι χαρακτηριστικό ότι κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν δημόσια ευθύνες από τις τοπικές Οργανώσεις του κόμματος στη Θεσσαλία. (Είναι ενδεικτικό ότι από τα Φάρσαλα - μια περιοχή της Λάρισας που πρωταγωνίστησε στους αγροτικούς αγώνες - ήρθε στη συγκέντρωση μόνο ένα λεωφορείο με 4 επιβάτες, ενώ από 5 μέχρι 15 επιβάτες είχαν και τα λεωφορεία που ήρθαν από τους άλλους τρεις θεσσαλικούς νομούς!).

Παρ' όλα αυτά ανεβαίνοντας στο βήμα - εν μέσω καπνογόνων, κροτίδων και κινούμενων πλαστικών σημαιών, αλλά χωρίς παλμό και πολλά συνθήματα - ο Κ. Σημίτης δε δίστασε ν' αποδυθεί σ' ένα παραλήρημα ψεύδους για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησής του, που κάλυψε και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του. Τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι περήφανο για το μεγάλο έργο που έχει να παρουσιάσει για την αγροτιά" και, ψευδόμενος εν γνώσει του, είπε πως αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα. Υποκριτικά ισχυρίστηκε πως ο ίδιος χαίρεται που βρίσκεται στην καρδιά της αγροτικής Ελλάδας και χαρακτήρισε τους αγρότες "καθαρούς ανθρώπους του μόχθου"! Ποιος; Αυτός που στις αγροτικές κινητοποιήσεις τούς χαρακτήριζε - όπως και τα στελέχη της κυβέρνησής του - "χαραμοφάηδες", "αμόρφωτους", "τρομοκράτες", "εκατομμυριούχους κομμουνιστές" κλπ. Και το παραλήρημα ψεύδους συνεχίστηκε με αναφορές σε "μέτρα υπέρ των αγροτών" που πήρε και θα πάρει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ και της "Ατζέντας 2000", αραδιάζοντας αριθμούς, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα την οποία βιώνει η αγροτιά της Θεσσαλίας κι όλης της χώρας. Ηταν τόσο προκλητικός στα ψέματα ο πρωθυπουργός, που δε δίστασε - βαδίζοντας στα χνάρια του αείμνηστου - ν' αναφερθεί κι αυτός στα μεγάλα αγροτικά έργα υποδομής στη Θεσσαλία (Αχελώος, Κάρλα, Σμόκοβος κ. ά.), για τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ξεφτιλιστεί παντελώς, υποσχόμενο συνεχώς την κατασκευή τους και μην υλοποιώντας τα ποτέ. Και γνωρίζοντας ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας εκτιμούν τους αγώνες και την πολιτική των κομμουνιστών, ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να επιτεθεί στο ΚΚΕ, με το συκοφαντικό ισχυρισμό ότι οι προτάσεις του κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ ταυτίζονται μ' εκείνες των κυβερνήσεων των πλούσιων χωρών του Βορρά, που ζητούν, όπως είπε, την "επανεθνικοποίηση" της αγροτικής πολιτικής. Και φτάνοντας στο έσχατο σημείο της παραποίησης και του πολιτικαντισμού, ισχυρίστηκε πως "αν ακούγαμε το ΚΚΕ και δε δίναμε τη μάχη στην ΕΕ, ο Ελληνας αγρότης θα έχανε αυτομάτως το μισό εισόδημά του"! Βεβαίως, πότε το ΚΚΕ ζήτησε να μη δοθούν μάχες στην ΕΕ και ποια μάχη έδωσε εκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν εξήγησε.

Τα ψεύδη του πρωθυπουργού δεν περιορίστηκαν σε ό,τι αφορά την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μιλώντας λες κι απευθυνόταν σε κατοίκους άλλων περιοχών της χώρας κι όχι στους Θεσσαλούς, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνησή του έχει να παρουσιάσει μεγάλο έργο και σε άλλους τομείς, αναφέροντας - χωρίς καν να ντραπεί - ακόμα και το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το οποίο δε λειτουργεί παρά το γεγονός ότι είναι έτοιμο, επειδή, στα πλαίσια της πολιτικής μείωσης των δαπανών για την υγεία, δε δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια για τη στελέχωσή του με επιστημονικό και υγειονομικό προσωπικό. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη λειτουργία του, για να υποσχεθεί - για άλλη μια φορά προσωπικά - πως θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

Φυσικά από την πεπατημένη του ψεύδους και της παραπλάνησης δεν ξέφυγε και η αναφορά του στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ισχυριζόμενος ότι δήθεν η κυβέρνησή του θέλει και ενεργεί για την ειρήνη - αυτός που υπέγραψε στο ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς και στέλνει στρατό στην περιοχή - για να πείσει (ποιον αφελή άραγε;), πως "η Ελλάδα είναι ισχυρή, σταθερή και ασφαλής" και να ζητήσει την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, "θα δυναμώσει η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και εγγυάται τον προσανατολισμό της σε προοδευτική κατεύθυνση". Ευτυχώς που ήταν πολύ λίγοι οι Θεσσαλοί που βρέθηκαν στη χτεσινοβραδινή προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα και υπέστησαν αυτό το παραλήρημα ψεύδους του πρωθυπουργού, που δεν τ' αντέχει... όσο ΠΑΣΟΚ κι αν είναι κανείς...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
Ο πόλεμος γέννησε το θάνατο της γλώσσας

Ο δάσκαλος και οι μαθητές συναντήθηκαν χτες το βράδυ έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο σύντροφος και οι νεολαίοι κουβέντιασαν για ένα άλλο "μάθημα". Εκείνο που πρέπει να δώσει ο λαός και οι νέοι στο όραμα της ΕΕ που γεννά θάνατο και καταστροφές. Κι αυτό πρέπει να γίνει και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη.

"Η νεολαία με το ΚΚΕ κόντρα στο ΝΑΤΟ και την ΟΝΕ". Με το σύνθημα αυτό, υποδέχτηκαν οι νεολαίοι, οι φοιτητές, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Χουρμουζιάδη στο βήμα της χτεσινοβραδινής συγκέντρωσης του Κόμματος, που έγινε μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Και ο Γιώργος Χουρμουζιάδης παρέσυρε - καθήλωσε τα πλήθη με το λόγο του. "Στις 13 Ιούνη ψηφίζουμε για το τι σημαίνει η σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ. Οπως θα έλεγε και ένας μαρξιστής, πρέπει να καταλάβουμε ιστορικά το φαινόμενο της Ευρώπης και στην κίνησή του. Γιατί δεν μπορεί να συλληφθεί στατικά αυτό το φαινόμενο για να γίνουν αντιληπτά τα εγγενή στοιχεία της χρεοκοπίας του". Με αυτή τη διευκρίνιση και επισήμανση παράλληλα, ξεκίνησε την ομιλία του και αμέσως μετά ζήτησε τη γνώμη των νέων στην επόμενη εκτίμηση που διατύπωσε. "Αυτό που πρέπει να τονίζουμε εμείς, είναι ότι η πράξη της ψηφοφορίας στις 13 Ιούνη, είναι άκρως πολιτική. Δεν είναι εθιμικό φαινόμενο, όμοιο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνεται κάθε 4 χρόνια. Δική μας υποχρέωση είναι να σπάσουμε το φράγμα της πολιτικής αδιαφορίας".

Μιλώντας με την εμπειρία του δασκάλου - όπως είπε - επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι νέοι έχουν ανάγκη από μια κατασταλαγμένη πολιτική άποψη. Και για να στηρίξει το επιχείρημά του, σημείωσε ότι η ψήφος στις 13 Ιούνη είναι μια έμμεση εκδήλωση της επιθυμίας μας να αλλάξει η κοινωνία. "Είναι μια άρνηση- συνέχισε - απέναντι σ' αυτό που αναπτύσσεται σαν πολιτική από την κυβέρνηση".

Αναφερόμενος στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο Γ. Χουρμουζιάδης υπογράμμισε: "Αυτό που γέννησε ο πόλεμος ως πρωτότοκο τέκνο είναι ο θάνατος της γλώσσας. Θάνατος σημαίνει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο εγκάθετος της ΣΙΑ χαρακτηρίζεται ως απελευθερωτής".

Το 1999 είναι η ένατη κατά σειρά χρονιά μείωσης της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων και ταυτόχρονα χρονιά νέας θεαματικής αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα "επιτεύγματα" των πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας, που επέβαλαν με διάφορα εργαλεία πολιτικής (εισοδηματική, φορολογική κλπ.) οι κυβερνήσεις της ΝΔ (Απρίλης 1990 - Οκτώβρης 1993) και του ΠΑΣΟΚ (Οκτώβρης 1993 μέχρι σήμερα).

Αυτό είναι κάτι που επιχείρησαν επιμελώς να αποκρύψουν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ (δικαιολογούσαν τη "γαλάζια" λιτότητα με το επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα βγει η οικονομία από το "τέλμα" της υπανάπτυξης, της υπερχρέωσης και του στασιμοπληθωρισμού) όσο και του ΠΑΣΟΚ (δικαιολογούσαν και δικαιολογούν την "πράσινη" λιτότητα, με πρόσχημα την ανάπτυξη της οικονομίας, την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την "ισχυρή Ελλάδα" μέσα στην ΕΕ). Στα πλαίσια αυτά ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης του "νέου" ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν την αύξηση του ΑΕΠ σαν στοιχείο της "ισχυρής Ελλάδας" και ταυτόχρονα σαν στοιχείο βελτίωσης της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου ΟΛΩΝ των Ελλήνων (!)

Η αύξηση, όμως, του ΑΕΠ, δε σημαίνει πάντα αύξηση του βιοτικού επιπέδου για όλους τους Ελληνες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Το ποιοι κερδίζουν από την αύξηση του ΑΕΠ, μας το δείχνει ο τρόπος διανομής του εισοδήματος σε: α) μισθωτή εργασία (μισθοί και συντάξεις), β) "προσόδους επιχειρηματικής δραστηριότητας" (τα κέρδη και υπερκέρδη που μοιράζονται μεταξύ τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεισοδηματίες και άλλοι "χρυσοκάνθαροι" του πλούτου και γ) στους αγρότες.

Τα επίσημα στοιχεία (Εθνικοί Λογαριασμοί) που καταγράφουν διαχρονικά το πώς κατανέμεται η πίτα του ΑΕΠ μας πληροφορούν ότι, από το συνολικό εισόδημα που μοιράστηκαν μεταξύ οι 3 παραπάνω βασικές κατηγορίες:

  • Το κομμάτι της πίτας των επιχειρηματικών κερδών και άλλων εισοδημάτων αυξήθηκε από 30,6% που ήταν το 1985 σε 40,4% και με βάση δικούς μας υπολογισμούς σε 53,5% το 1995.
  • Το μερίδιο των αμοιβών των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μειώθηκε από 51,6% το 1985 σε 45,1% το 1992 και στο 36,4% το 1995!
  • Το μερίδιο του εισοδήματος που μοιράστηκαν μεταξύ τους οι αγρότες,από το συνολικό διανεμηθέν εισόδημα του ΑΕΠ, μειώθηκε από 17,8% το 1985 σε 14,5% το 1992 και σε 10% το 1995.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της άδικης διανομής και αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος, που έγινε στην περίοδο 1990 - 1995, όπου χάρη στις "γαλαζοπράσινες" πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας μεταφέρθηκαν βίαια πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές από τις τσέπες των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών, στα θησαυροφυλάκια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Και επειδή τα στοιχεία αυτά, αποδείχτηκαν ενοχλητικά(ανατρέπουν τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι δήθεν όταν αυξάνεται το ΑΕΠ μεγαλώνει ανάλογα το κομμάτι πίτας για ΟΛΟΥΣ και για τους πλούσιους και για τους φτωχούς) οι κυβερνώντες αποφάσισαν από το 1992 να κάνουν το εξής τρικ. Σταμάτησαν την αναλυτική δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη διανομής της πίτας του ΑΕΠ και τώρα παρουσιάζουν την κατανομή του ΑΕΠ σε δύο κατηγορίες (μισθοί - συντάξεις και εισοδήματα εκτός μισθών). Στη δεύτερη κατηγορία εμφανίζονται μαζί τα κέρδη τωνεπιχειρήσεων και τα αγροτικά εισοδήματα. Με την τακτική αυτή, προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια που δείχνουν ότι όλη σχεδόν η αύξηση του ΑΕΠ πηγαίνει στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, ενώ μικραίνει ή μένει στάσιμο τόσο το κομμάτι τις πίτας που μοιράζονται μεταξύ τους οι μισθωτοί - συνταξιούχοι όσο και το εισόδημα των αγροτών.

Η... "αισθητική" του δικομματισμού

Θέλουν, λέει, πόλεις καθαρές και θα επιβάλουν την ευταξία. Για να μη χαλάσει τίποτα τη "σούπα" του αποπροσανατολισμού του λαού από τα προβλήματα και τις αιτίες τους, που μαγειρεύουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Και τη "σερβίρουν" με τακτ... Ως κλώνοι του Αβραμόπουλου έχουν όραμα: τις "καθαρές" πόλεις. Τις αποστειρωμένες, ταυτόχρονα, από ιδέες, απόψεις, διαφορετικότητα. Και απαγορεύουν ό,τι ενημερώνει για την άλλη φωνή. Η το καταστρέφουν ετσιθελικά.

Πρώτα ήταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που διέταξε την απαγόρευση ανάρτησης πανό και αφισών στους δρόμους της πόλης, τη ρίψη προκηρύξεων ή φέιγ βολάν, την εκφώνηση προεκλογικών συνθημάτων. Ακολούθησε ο Δήμος Αγ. Βαρβάρας, ο οποίος χρησιμοποίησε εργάτες του Δήμου για να ξηλώσει αεροπανό του ΚΚΕ στην περιοχή.

***

Πρόσχημα, η διατήρηση της "αισθητικής" και της "ομαλής ζωής" της πόλης. Πραγματικός στόχος, η φίμωση της φωνής των μικρότερων κομμάτων - πρώτα και κύρια του ΚΚΕ - που δε διαθέτουν χρήματα για πανάκριβες διαφημίσεις, με τις οποίες κατακλύζουν ήδη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τις τηλεοπτικές οθόνες. Ο εγκλωβισμός του λαού στο σύστημα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης τον πολλών, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να επιβιώσει. "Πηγή" ο φόβος, που σιγάσιγά μετατρέπεται σε πανικό, για την ολοένα αυξανόμενη οργή και αντίσταση του λαού ενάντια στους εκμεταλλευτές του και προσφάτως κυνικούς βομβαρδιστές.

****

Ενας φόβος που μετατρέπεται σε φασισμό και στον τομέα της ενημέρωσης. Με την απαγόρευση στα μικρότερα κόμματα να προβάλλουν τις απόψεις τους, ακόμη και με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν. Αυτό δηλώνεται και στα επίσημα έγγραφα, όπου σημειώνεται: "Απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται, οι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεούνται για την άμεση αφαίρεσή τους". Ενας φασισμός που "πέρασε" και στην πρόσφατη απόφαση των υπουργείων Τύπου και Εσωτερικών, με την οποία κατοχυρώνεται ο δικομματικός χαρακτήρας της προεκλογικής περιόδου. Κάτι που προφανώς έχουν διαπιστώσει όλοι, ειδικά από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης που επιμένουν να προσπερνούν - κατ' εντολών και ευκολιών της κυβέρνησης - τη φωνή του ΚΚΕ και των μικρότερων κομμάτων. Ομως, να είναι σίγουροι, πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, θα συνεχίσει να "λερώνει" τους τοίχους με ιδέες. Να καταστρέφει την"αισθητική" κάποιων. Να δυναμώνει τη φωνή του με περιοδείες, συγκεντρώσεις, δίπλα στο λαό, στις γειτονιές. Να χαλάει τη "σούπα" της γκρίζας ευταξίας τους...

Χ. Δ.

K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προσκύνημα στο "ναό του τζόγου"

Το πραγματικό πρόσωπο της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής του υποχρεώθηκε να φανερώσει ο Κ. Καραμανλής κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο "ναό του καπιταλισμού", προκειμένου να διαβεβαιώσει τους "επενδυτές" ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αντίθετα, από ενδεχόμενη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη "συμβολική" αλλά και ουσιαστική και ψηφοθηρική επίσκεψή του στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, κρατούσε τη σημαία του υπέρμαχου της "οικονομίας της αγοράς", ενώ διαβεβαίωσε ότι η οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει θα οδηγήσει στην "άνθηση και τη γιγάντωση" του Χρηματιστηρίου. "Η οικονομική πολιτική - είπε - στην οποία πιστεύουμε εμείς και θα εφαρμόσουμε, είναι μια πολιτική ευρέων αποκρατικοποιήσεων των νοσηρών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, είναι μια πολιτική απελευθέρωσης των αγορών, είναι μια πολιτική μείωσης της φορολογίας - (σ.σ. εννοείται για το μεγάλο κεφάλαιο) - και συρρίκνωσης του μεγάλου (!) και σπάταλου δημόσιου τομέα". Αυτή η πολιτική, όπως είπε, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μία υψηλή οικονομική ανάπτυξη, εννοείται προς όφελος της πλουτοκρατίας.

"Απογοήτευση" για Γ. Παπανδρέου

Παράλληλα, η προπαγανδιστική μηχανή της ΝΔ δε διστάζει να εκμεταλλευτεί τη ραγιάδικη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και μέσω της εκ του ασφαλούς και ανώδυνης "κριτικής" επιχειρεί να πείσει ότι αυτή θα κρατούσε διαφορετική στάση! Ετσι, ο εκπρόσωπος του Κόμματος δήλωσε... "απογοητευμένος" από την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, γιατί "ταυτίστηκε απόλυτα με την πολιτική των ΗΠΑ (!) που εμμένει στη συνέχιση και κορύφωση των βομβαρδισμών". Στην ερώτηση τι διαφορετικό θα έκανε η ηγεσία της ΝΔ απάντησε γενικόλογα και δημαγωγικά ότι "θα ορθώναμε το ανάστημά μας"! Κατά τα λοιπά, η Ρηγίλλης συνεχίζει να ασχολείται με τα "θετικά" γκάλοπ και το... πλαίσιο της "τηλεοπτικής μονομαχίας" Σημίτη - Καραμανλή.

Με την ίδια ονομασία

Δύο οικολογικά κόμματα και με την ίδια ακριβώς ονομασία - ως "Οικολόγοι Εναλλακτικοί" - θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη, αφού ο Αρειος Πάγος απέρριψε τις μεταξύ τους ενστάσεις. Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται ότι μετά τη διάσπαση των Οικολόγων Εναλλακτικών κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι επικρατέστερο του άλλου στο δικαίωμα χρήσης του παλαιού ονόματος "Οικολόγοι Εναλλακτικοί".

Συσκέψεις των ΚΟ

- Την Κυριακή 30/5 η ΚΟ Πειραιά διοργανώνει σύσκεψη με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στα γραφεία της ΚΟΠ στις 10.00 πμ.

- Την Τρίτη 1/6 πραγματοποιείται σύσκεψη Ναξιωτών στο Μοσχάτο, στις 7.30 μμ, με τον Γ. Θεωνά,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Την Τρίτη 1/6 πραγματοποιείται σύσκεψη γυναικών Αγ. Αναργύρων,στις 7 μμ, με την Χριστίνα Τσεντούρου,υποψήφια ευρωβουλευτίνα.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οργιο ψέματος από τον πρωθυπουργό

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής της περιοδείας στο εργοστάσιο "ΕΥΡΩΡΑΠΤΙΚΗ ΑΕ",η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,αναφερόμενη στη χτεσινή συνέντευξη του Κ. Σημίτη στο Ζάππειο, υπογράμμισε:

"Ο κύριος πρωθυπουργός προχώρησε χτες (προχτές) σε ένα όργιο ψέματος, όσον αφορά τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ενώ η Ελλάδα συμμετέχει ως το λαιμό, διακηρύσσει ότι η Ελλάδα είναι μακριά από τον πόλεμο και το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για την ειρήνη.

Χτες (προχτές) το βράδυ η Θεσσαλονίκη έγινε πεδίο μάχης ανάμεσα στο λαό της Θεσσαλονίκης και στους άνδρες των ΜΑΤ, που προστάτευαν τη μεταφορά βαρέως οπλισμού του ΝΑΤΟ.

Οταν λοιπόν ο πρωθυπουργός λέει ψέματα σε ένα τέτοιο κραυγαλέο ζήτημα, καταλαβαίνετε τι σημαίνει για τον ελληνικό λαό η συνολική πολιτική του.

Ο κ. Σημίτης προσπαθεί να δείξει πυγμή προς τον ελληνικό λαό. Την πυγμή ας τη δείξει στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον".

Περίσσεψε το θράσος στη Λάρισα

Ο πρωθυπουργός που επί μέρες περιφέρει το ψεύδος και την κυβερνητική υποκρισία στα προεκλογικά μπαλκόνια της επικράτειας, χτες είχε το θράσος να πιάσει στο στόμα του το ΚΚΕ και μάλιστα με σκοπό να δυσφημίσει τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με τους αγρότες. Το θράσος δε του κ. Σημίτη είναι τέτοιο ώστε επέλεξε να εκτοξεύσει την αντι - ΚΚΕ προπαγάνδα από τη Λάρισα, όπου και εκφώνησε χτες μια από τις συνήθεις ομιλίες του.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σέρνει τους αγρότες στα αγροτοδικεία και που έχει επιστρατεύσει μέχρι και χουντικά διατάγματα (!) για να καθυποτάξει το κίνημα των ξωμάχων, ισχυρίστηκε χτες πως οι θέσεις του ΚΚΕ ισοδυναμούν είτε με το να γίνουν οι αγρότες κατά 50% φτωχότεροι (!), είτε με την επιβολή φόρων αυξημένων κατά 1 τρισ. δραχμές!

Μιλήσαμε για θράσος και θα το επαναλάβουμε. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο κ. Σημίτης είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης της οποίας ο υπουργός Γεωργίας δήλωνε μεσούσης της αγροτικής κινητοποίησης ότι οι αγρότες στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν κατά 50%! Ομως έχει κάθε λόγο ο πρωθυπουργός να επιτίθεται στο ΚΚΕ μιλώντας στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. Γνωρίζει ότι οι ξωμάχοι δε θα αφήσουν σε χλωρό κλαρί την πολιτική της κυβέρνησης. Και γνωρίζει - ακόμα - ότι το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα παραμείνει στο πλευρό των αγροτών και των αγώνων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ