ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ
Αντιπολεμικός κλοιός στη ΝΑΤΟκρατούμενη περιοχή
  • Για πάνω από 20 ώρες η μεγάλη φάλαγγα με τα ιταλικά στρατεύματα παρέμενε ανίκανη να κινηθεί, μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγωνιστών της ειρήνης
  • Προστάτες των ΝΑΤΟικών φονιάδων, με εντολή της κυβέρνησης, τα ΜΑΤ που χτύπησαν τους διαδηλωτές

Σφίγγει ο αντιπολεμικός κλοιός κόντρα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις καταστολής, που έχουν αναλάβει το ρόλο του προστάτη των ΝΑΤΟικών, με την εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, κλιμακώνουν την προσπάθειά τους - αλλά μάταια - να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της υλοποίησης των ΝΑΤΟικών σχεδίων για άμεση προώθηση των δυνάμεών τους στα Σκόπια μέσω της Θεσσαλονίκης, ενόψει της έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία.

Προχτές, Τετάρτη, στις 10.30 το βράδυ, οι κομμουνιστές έστησαν νέο μπλόκο σε ιταλική φάλαγγα, λίγα μέτρα μακριά από την πύλη 14 του λιμανιού. Προορισμός της το λιμάνι. Θα μετέφερε τα σύνεργα θανάτου, που εκείνη την ώρα ξεφόρτωνε το ιταλικό πλοίο "Μαγιόρ".Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις καταστολής κλιμακώνουν τη δράση τους ενάντια στο ογκούμενο αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύσσεται από τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής.

Μέσα σε 12 ώρες τα ΜΑΤ έδρασαν βίαια (προχτές το βράδυ και χτες το πρωί), σε Θεσσαλονίκη και Πολύκαστρο. Τραυματίες δύο νεολαίοι της ΚΝΕ, ο Ηλίας Κονδύλης και ο Χρήστος Γεωργιάδης,που χτυπήθηκαν έξω από το λιμάνι παρουσία δεκάδων πολιτών, την ώρα που οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες από τον "εχθρό λαό" που διαδήλωνε. Μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ για τις πρώτες βοήθειες και λίγη ώρα αργότερα επέστρεψαν στην αντιπολεμική διαδήλωση για να συνεχίσουν την πολιορκία του λιμανιού.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στρατοκρατείται από τους ΝΑΤΟικούς. Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης και το εθνικό οδικό δίκτυο που οδηγεί προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αστυνομοκρατείται. Απαγορεύεται πλέον η ελεύθερη διέλευση πολιτών, ακόμη και εκπροσώπων κομμάτων, κυρίως όταν αυτοί είναι κομμουνιστές. Ετσι χτες το πρωί κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ παρεμποδίστηκε από ασφαλίτες και ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ, πάνω στην εθνική οδό και ενώ πήγαινε προς το τελωνείο των Ευζώνων. Αιτιολογία που αναφέρθηκε: πρόθεση παρεμπόδισης ΝΑΤΟικής φάλαγγας. Τα στελέχη του ΚΚΕ πήγαιναν στους Ευζώνους με σκοπό να ζητήσουν από τους αρμόδιους τελωνειακούς τη διενέργεια ελέγχου στα φορτία θανάτου που μετέφερε η ΝΑΤΟική φάλαγγα, η οποία αναχώρησε χτες μετά τις 10 το πρωί από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας υπόκειται σε ασφυκτικό αστυνομικό έλεγχο. Και οι εντολές είναι σαφείς: χτυπάτε στο ψαχνό. Χτυπάτε επιλεγμένους στόχους. Μην επιτρέπετε οι λαϊκές αντιδράσεις να εμποδίσουν την ομαλή διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Πρέπει πάση θυσία να έχουν προωθηθεί προς τα Σκόπια μέχρι τις 4 Ιούνη. Αυτό το περιθώριο έδωσαν οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ στην έκκληση της κυβέρνησης να της επιτραπεί να διεξαγάγει ομαλά την προεκλογική της εκστρατεία.

Ο αυταρχικός κατήφορος που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν έχει σταματημό. Εχει διαθέσει τα πάντα στην υπηρεσία των πραγματικών αφεντικών της, των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, που εδώ και μήνες μακελεύουν το γιουγκοσλαβικό λαό.

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την υποτέλεια της κυβέρνησης, την αδιάντροπη με κάθε τρόπο στήριξη των δολοφονικών ενεργειών του ΝΑΤΟ, την εμπλοκή της χώρας στο βρώμικο πόλεμο και καλεί το λαό να δώσει απάντηση, μέσα από την ενίσχυση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

"Να σαλπάρει για Ιταλία!"

Εκατοντάδες κομμουνιστές και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης "βομβάρδισαν" ξανά τα ΝΑΤΟικά τάγματα θανάτου, προχτές το βράδυ στο λιμάνι. Μπλόκαραν τα ιταλικά οχήματα, στις 10.45 μ.μ., πριν φτάσουν στην πύλη 14. Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που έφτασαν στο χώρο επιτέθηκαν αμέσως.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης εξηγεί στον τρομοκρατημένο Ιταλό αξιωματικό - επικεφαλής της φάλαγγας - Μ. Piazza,ότι οι διαδηλωτές τούς θεωρούν στρατό κατοχής και ότι δε θα τους αφήσουν να περάσουν ξανά από τη Θεσσαλονίκη.

Υστερα από μία περίπου ώρα τα ιταλικά οχήματα έκαναν στροφή και γύρισαν πίσω. Οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες χαιρετούσαν τους Ιταλούς.

Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν αμέσως την πορεία προς την πύλη 11. Η σιδερένια πύλη έπεσε ξανά. Οι διαδηλωτές μπήκαν στο λιμάνι. Παρατάχθηκαν απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις που μετά από λίγο ενισχύθηκαν.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ζήτησε από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να συναντηθεί με τον λιμενάρχη. Ζήτησε ακόμα να μεταβιβάσει το αίτημα των διαδηλωτών στον Ιταλό πλοίαρχο και στο πλήρωμα:

"Το πλοίο να φύγει αμέσως για την Ιταλία"!

Ο λιμενάρχης αρνήθηκε επίμονα να δει την αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, κατόπιν εντολής του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ. Οι διαδηλωτές ανακοινώνουν αμέσως τον αποκλεισμό του λιμανιού.

Στις 3.30 π.μ. έξω από την πύλη 11 στήθηκε μια μεγάλη σκηνή. Πάνω της υψώθηκε από τη μία πλευρά η ελληνική σημαία και από την άλλη η σημαία του ΚΚΕ. Αυτό "θύμισε" στους ντόπιους υποτακτικούς του ΝΑΤΟ, ότι το λιμάνι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, σε έδαφος ελληνικό! Απέναντί τους παρέμεναν δυνάμεις των ΜΑΤ με ξεκάθαρη εντολή να χτυπήσουν όποιον θελήσει να διαδηλώσει για την ειρήνη.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτοκίνητα με ασφαλίτες έκαναν βόλτες γύρω από το λιμάνι για να ελέγξουν την περιοχή. Να δουν δηλαδή αν μπορούν να βγάλουν τα τάγματα του θανάτου. Μάταια. Μέχρι τις 9 το πρωί το λιμάνι ήταν σε πολιορκία!

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός θα δώσει την απάντηση

Η χώρα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στο βρώμικο πόλεμο. Το λιμάνι στρατοκρατείται και στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα καταπατούνται μέρα μεσημέρι. Την απάντηση θα δώσει ο λαός με τον αγώνα του ενάντια στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, σημειώνει μεταξύ άλλων η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για τα τελευταία γεγονότα σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Αναλυτικά η ΚΟΘ του ΚΚΕ αναφέρει:

"Η κτηνωδία συνεχίζεται, 1.200 οι νεκροί των βομβαρδισμών, τα 400 παιδιά. 2.000 τα τραυματισμένα παιδιά, πάνω από 5.000 τραυματίες στη γειτονική Γιουγκοσλαβία.

Ετοιμη η Ελλάδα να στείλει δύο τάγματα σε ρόλο δυνάμεων εισβολής και κατοχής στη Γιουγκοσλαβία και το αποκορύφωμα της υποκρισίας και της επιχείρησης εξαπάτησης του λαού δεν έχει τέλος.

Μέσω ΓΕΕΘΑ "εκλιπαρούν" το ΝΑΤΟ να διακοπεί από τις 4 μέχρι τις 15 Ιούνη η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη. Επίσημη δικαιολογία η αδυναμία της αστυνομίας να παράσχει προστασία... στους μακελάρηδες, που κινδυνεύουν από τον ΕΧΘΡΟ ΛΑΟ.

Παρ' όλες τις "πρωτοβουλίες" ειρήνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η πολυεθνική μηχανή θανάτου συνεχίζει να διέρχεται από το ελληνικό έδαφος, από τη Θεσσαλονίκη και οι δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης κλιμακώνουν τις ενέργειές τους ενάντια στο ογκούμενο αντιπολεμικό κίνημα του λαού μας.Ενδεικτικές είναι οι ενέργειες των δυνάμεων καταστολής το τελευταίο 48ωρο. Δύο νεολαίοι τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ από τη χτεσινή (προχτεσινή) αντιπολεμική κινητοποίηση έξω από το λιμάνι. Σήμερα (χτες) έφθασαν στο σημείο να εμποδίσουν τη μετάβαση κλιμακίου στελεχών της ΚΟΘ στους Ευζώνους, με τη δικαιολογία ότι υπήρχε πρόθεση παρεμπόδισης ΝΑΤΟικής φάλαγγας.

Το σίγουρο είναι ότι η χώρα μπλέκεται όλο και περισσότερο σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο. Το λιμάνι στρατοκρατείται, οι εθνικοί δρόμοι αστυνομοκρατούνται και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα καταπατούνται μέρα μεσημέρι!!!

Την απάντηση θα τη δώσει η μαζική αντίδραση του λαού, με την καθημερινή του παρουσία στους δρόμους του αγώνα ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ".

Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαδηλωτές την πορεία τους προς την πύλη 11, ο Θ. Κωνσταντινίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην ασυνήθιστη βία των ΜΑΤ, που με χυδαίο τρόπο επιτέθηκαν σε διαδηλωτές. Απευθυνόμενος στους άνδρες των ΜΑΤ, τους θύμισε την κινητοποίηση των συναδέλφων τους και το κείμενο παραβάσεων του ΝΑΤΟ, που ανάρτησαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.

"Γι' αυτό βρισκόμαστε στο δρόμο. Για να εμποδίσουμε την παράβαση του ΝΑΤΟ. Και γι' αυτό θα είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους. Μέχρι τώρα τους εμποδίζαμε. Μπορούμε και να τους σταματήσουμε! Πρέπει να το πιστέψουμε αυτό", συμπλήρωσε.

Ομως, οι συνάδελφοί τους με τα διακριτικά νούμερα: 251591, 253938, 251845, 252684, 251591, 248777, 245113, 251936, 250010 και 251825, αλλά και άλλοι, προχτές το βράδυ εκτελούσαν ΝΑΤΟικές και κυβερνητικές εντολές και χτυπούσαν τους διαδηλωτές. Χτες το πρωί, στο Πολύκαστρο, ο διοικητής του Πολυδύναμου ΑΤ της Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, συνταγματάρχηςΑθανασόπουλος, μαζί με τον υπολοχαγό Παππά, επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ που μεταφέρονταν με την κλούβα ΕΑ 16014, παρεμπόδισαν τη μετάβαση κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ προς το τελωνείο των Ευζώνων. Καταστρατηγώντας μέρα μεσημέρι το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης σε εθνική οδό.

Σκηνές από τα προχτεσινά επεισόδια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που εμπόδισαν ΝΑΤΟική φάλαγγα να περάσει την πύλη του λιμανιού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ