ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομηροι απασφαλισμένης χειροβομβίδας...
  • Ενας 25χρονος Αλβανός κατέλαβε χτες ένα λεωφορείο κρατώντας ομήρους τον οδηγό και οκτώ επιβάτες
  • Κατήγγειλε έναν αστυνομικό και άλλους τρεις ότι τον ενέπλεξαν άδικα σε υπόθεση εμπορίας όπλων και ζητούσε 50 εκατομμύρια δραχμές, τρία συγκεκριμένα "Καλάσνικοφ" και ασφαλή διαφυγή στην Αλβανία
  • Στις 10 το βράδυ πήρε τα χρήματα, αλλά δε δέχτηκε τα όπλα, λέγοντας ότι δεν είναι αυτά που ζητάει. Λίγο αργότερα πέταξε στα χωράφια την απασφαλισμένη χειροβομβίδα

Με κομμένη την ανάσα καθηλώθηκε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις χτες για άλλη μια φορά η Ελλάδα, έκπληκτη από το νέο κρούσμα ομηρίας αθώων πολιτών με δράστη αλλοδαπό κακοποιό. Η αιματηρή κατάληξη της ομηρίας της οικογένειας Γκινάκη πριν μερικούς μήνες στην οδό Νιόβης ξανάρθε στο μυαλό όλων μόλις έγινε γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη ο 25χρονος Αλβανός Αντόνι Φλαμούρ Πίσλι,με την απειλή χειροβομβίδων και ενός "Καλάσνικοφ", κατέλαβε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ με 11 επιβάτες στο χωριό Σχολάρι και στη συνέχεια, περιπλανώμενος στο Νομό Θεσσαλονίκης, άρχισε να ζητά ως εγγύηση για την απελευθέρωσή τους 50 εκατομμύρια δραχμές, τρία συγκεκριμένα "Καλάσνικοφ" και ασφαλή διαφυγή στην Αλβανία.

Στην αρχή ο δράστης είπε ότι έχει διαφορές με έναν αστυφύλακα της Επανωμής, τον Ντίνο Τσαχούμη,τον "σεκιουριτά" Σπύρο Παναγιώτου,το γιο του και τον υπάλληλο Θεόδωρο Οργαντζίδη.Σύμφωνα με τις καταγγελίες του απαγωγέα, αυτοί τον ενέπλεξαν σε εμπορία όπλων με αποτέλεσμα να καταδικαστεί άδικα και να κακοποιηθεί βάναυσα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Τμήμα Μεταγωγών. Στην αρχή ζητούσε από την Αστυνομία να εμφανιστούν και οι τέσσερις ενώπιόν του για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ομηρίας των επιβατών του λεωφορείου, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψε αυτό το αίτημα και ζητούσε να του δοθούν τα συγκεκριμένα όπλα - για να εκθέσει αυτούς που κατηγορεί - και τα χρήματα για να απελευθερώσει τους ομήρους σε αλβανικό έδαφος.

Η αιφνιδιαστική κατάληψη του λεωφορείου σημειώθηκε το πρωί, γύρω στις 10.30 κοντά στο χωριό Σχολάρι. Ο δράστης ήταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου και σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας γυναίκας, που αφέθηκε ελεύθερη χτες το μεσημέρι, μόλις το λεωφορείο πέρασε από την Καρδία, σηκώθηκε από τη θέση του και άρχισε να απειλεί τους επιβάτες με τη φράση "θα σας καθαρίσω όλους, γυρίστε πίσω". Με την απειλή των όπλων ο δράστης ανάγκασε τον οδηγό του λεωφορείου να κατευθυνθεί σε ένα άλλο χωριό, τη Θέρμη, όπου αναζητούσε ένα πρόσωπο με το οποίο είχε διαφορές. Επειδή δε βρήκε το πρόσωπο που αναζητούσε, ο οδηγός του λεωφορείου κατευθύνθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου, στην οδό Αριστοτέλους, σύμφωνα πάντα με τις περιγραφές των μαρτύρων, πυροβόλησε για εκφοβισμό στον αέρα, μπροστά από τα γραφεία μιας εταιρίας "σεκιούριτι". Η οδύσσεια των ομήρων συνεχίστηκε όλο το απόγευμα με το λεωφορείο να πηγαινοέρχεται μέσα κι έξω από τη Θεσσαλονίκη. Γύρω στις 7 το βράδυ άλλαξε πορεία προς τη Χαλκιδική και την Καβάλα, ενώ το βράδυ κινήθηκε βορειοδυτικά προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Περίπου στις 10 μ.μ. λίγο έξω από την Κοζάνη, η Αστυνομικοί του παρέδοσαν τα 50 εκατομμύρια, αλλά ο Αλβανός δεν δέχτηκε τρία Καλάζνικωφ που του έδειξαν, λέγοντας ότι δεν είναι αυτά που ζητάει και γι' αυτό ζήτησε πλέον 900 εκατομμύρια. Το λεωφορείο ξαναξεκίνησε με κατεύθυνση την Κρυσταλοπηγή και στη διαδρομή λίγο αργότερα ο απαγωγέας πέταξε την απασφαλισμένη χειροβομβίδα από το παράθυρο, χωρίς να υπάρξει κανένας τραυματισμός.

Κατά τη διάρκεια της μέρας ο απαγωγέας δέχτηκε και άφησε ελεύθερες τρεις γυναίκες, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των ομήρων σε έξι άνδρες και τρεις γυναίκες.

Οσον αφορά την ταυτότητα και την ψυχοσωματική κατάσταση του δράστη, η Αστυνομία δεν είχε δώσει κανένα στοιχείο σε μια προσπάθεια να χειριστεί την υπόθεση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο ο δράστης, μετά από τις ανεπιτυχείς του προσπάθειες να διαφύγει, ζήτησε κάποια στιγμή και τηλεοπτική κάλυψη. Οι πληροφορίες τον έφεραν να εργάζεται στο χωριό Σχολάρι μαζί με τον αδελφό του, όπου ο δεύτερος είχε συνάψει και κάποια ερωτική σχέση, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο, γύρω από τις δραστηριότητές τους.

Το βράδυ ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ότι από την πρώτη στιγμή που άρχισε να εκτυλίσσεται η περιπέτεια της ομηρίας των εννέα ατόμων η εντολή του υπουργού ήταν σαφής: Πρωταρχικό σκοπό αποτελεί η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των ομήρων. Υπό το πρίσμα αυτό και για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος της ζωής των ομήρων, η Αστυνομία δέχτηκε να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα του ενόπλου. Παράλληλα ζητήθηκε και η μεσολάβηση του Αλβανού πρέσβη, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με το δράστη. Το αποτέλεσμα της συνομιλίας ήταν αρνητικό, καθώς μετά από λίγο ο Αλβανός διαμήνυσε στους αστυνομικούς ότι η παράδοση των ομήρων θα γίνει σε αλβανικό έδαφος και μόνο εφόσον ικανοποιηθούν οι όροι που έθεσε.

Ο δικηγόρος του Αλβανού είπε στους αστυνομικούς ότι ο πελάτης του είναι βραδύνους, έχει διαταραγμένη προσωπικότητα και η συμπεριφορά του γενικά απρόβλεπτη.

Ο ψυχολόγος Γ. Πιπερόπουλος,τον οποίο επιστράτευσε η Αστυνομία σε μια προσπάθεια να βρει δίοδο επικοινωνίας με τον απαγωγέα, δήλωσε ότι τη συμπεριφορά του δράστη τη χαρακτηρίζουν τουλάχιστον στοιχεία παράνοιας, αν δεν είναι παρανοϊκός.

Ο Αντόνι Φλαμούρ Πίσλι είχε καταδικαστεί το Σεπτέμβρη 1998 σε εξάμηνη φυλάκιση και 100.000 δραχμές πρόστιμο για οπλοκατοχή. Ασκησε όμως έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ζήτησε την απέλασή του, πράγμα που έγινε στις 9 Οκτώβρη 1998. Ομως πότε και πώς επέστρεψε, αλλά κυρίως πώς ζούσε στη συνέχεια στο Σχολάρι, έχοντας "πάρε - δώσε" με αστυνομικούς, είναι ένα ερώτημα στο οποίο οφείλει απάντηση η ηγεσία της Αστυνομίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα

ΠΕΤΡΟ ΚΟΡΩΝΙΟ

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ

κηδεύουμε σήμερα στις 11 π.μ. από την εκκλησία Αγίας Τριάδας Ανω Χολαργού.

Η σύζυγος: Κούλα

Τα παιδιά: Κατερίνα και Γιώργος

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΜΙΧΕΛΑΚΗ
Παράδειγμα για τους νεότερους

"Εφυγε" προχτές - για πάντα από κοντά μας - η συντρόφισσα Διονυσία Παπαδομιχελάκη,συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του βετεράνου του ΚΚΕΣτέλιου Παπαδομιχελάκη.

Εφυγε, μια από τις τελευταίες της παλιάς φρουράς του ΚΚΕ. Στέλεχός του από την προπολεμική περίοδο με δοκιμασίες και θυσίες, πιστή πάντα ιδεολογικά, πολιτικά στις αρχές του ΚΚΕ.

Εξαιρετικά αξιόλογη υπήρξε η δράση της στην περίοδο της κατοχής, που πήρε δραστήριο μέρος. Ιδιαίτερα μέσα από τις γραμμές της Εθνικής Αλληλεγγύης, με γραμματέα τον Παντελή Καρακίτσο - Σίμο (Ορφέα).

Για την εξαιρετική δράση της τής απονεμήθηκε μετάλλιο και το σχετικό δίπλωμα από τον τότε δήμαρχο Μιλτιάδη Εβερτ. Υπήρξε η μόνη γυναίκα από τους 17 που τιμήθηκαν τότε από τη δημοτική αρχή της αδούλωτης Αθήνας.

"Εφυγε" η Δ. Παπαδομιχελάκη, άφησε όμως πίσω της, μια πλούσια παρακαταθήκη, πραγματική φαρέτρα στον αγώνα που κάνει το ΚΚΕ, ενάντια στους ξένους και ντόπιους εχθρούς του λαού μας. Αγώνα που σήμερα έφτασε σε μεγάλη, μέγιστη οξύτητα, όπου η συμμορία των 19 δολοφόνων του ΝΑΤΟ τσαλαπατούν θεσμούς, Διεθνές Δίκαιο και κάνουν γενοκτονίες εναντίον ενός ηρωικού λαού, του γιουγκοσλαβικού.

Ο σεβασμός στις αρχές και τις αποφάσεις του ΚΚΕ, το ήθος, το ύφος, η συμπεριφορά προς κάθε κατεύθυνση της αξέχαστης συντρόφισσας, ας γίνει παράδειγμα για τους νεότερους, ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης

Το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Θεραπευτικών Κοινοτήτων και Προγραμμάτων γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία της Θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ. Οι αγώνες αρχίζουν στις 4 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου στο κλειστό Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συνεχίζονται την Κυριακή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5.30 μ.μ., που θα γίνει η τελετή λήξης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα κατά των ναρκωτικών γίνεται ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης με τη συμμετοχή έξι προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και δύο Θεραπευτικών Προγραμμάτων της Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια του πρωταθλήματος η Κίνηση Ειρήνης του 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης προσέφερε τις στολές για την ομάδα της "Ιθάκης".

Στη φυλακή για τη βόμβα κατά Τράγκα

Προφυλακίστηκαν χτες, μετά την πολύωρη απολογία τους στην 21η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, ο 28χρονος Αλβανός Ουράν Μάτο και ο έμπορος ηλεκτρονικών ειδών Γ. Μαραγκός, 42 χρόνων, που κατηγορούνται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο του γενικού διευθυντή της εφημερίδας "Βραδυνή" Γ. Τράγκα στις 28 Απρίλη. Οι ίδιοι, καθώς και άλλα τρία ασύλληπτα μέχρι στιγμής άτομα, φέρονται από το παραλίγο θύμα τους ως εκτελεστικά όργανα της CIA και του UCK, στόχος των οποίων ήταν να του "κλείσουν το στόμα" για να σταματήσει τις εκπομπές του εναντίον των μαζικών ΝΑΤΟικών εγκλημάτων στη Γιουγκοσλαβία.

Ζητούν τακτοποίηση των εκτάκτων στους ΟΤΑ

Να τακτοποιηθεί το έκτακτο προσωπικό στους δήμους και τις κοινότητες και οι προσλήψεις να γίνονται με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Επιτροπών Εκτάκτων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Με το αίτημα αυτό, τα μέλη των Σωματείων που συγκροτούν την εν λόγω Επιτροπή, πραγματοποίησαν προχτές συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στους ΟΤΑ και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, με τον Γενικό Γραμματέα του οποίου και συναντήθηκαν. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής κατέθεσε στον Αλ. Κρητικό πρόταση τροπολογίας για την τακτοποίηση των εκτάκτων, χωρίς να λάβει, όμως, συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Σταύρος Βαρουτσής,μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη της ρήξης με τις πολιτικές που γεννούν τέτοια προβλήματα, όπως αυτές εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ο ίδιος σημείωσε πως ο μόνος δρόμος για τη λύση των προβλημάτων γενικότερα των εργαζομένων είναι η συσπείρωση και η πάλη τους κόντρα στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους, αν δε δρομολογηθεί λύση στο πρόβλημα των εκτάκτων.

Οι υπεύθυνοι

Ενας 25χρονος, ο οποίος όλα δείχνουν ότι έχει διαταραγμένη προσωπικότητα, έκοψε χτες την ανάσα όλης της Ελλάδας. Μέσα όμως από το παραλήρημά του, έκανε συγκεκριμένες καταγγελίες εναντίον ενός αστυνομικού και άλλων τριών ατόμων για υπόθεση εμπορίας όπλων και ζητούσε επίμονα τα τρία συγκεκριμένα "Καλάσνικοφ", θέλοντας να αποδείξει την ενοχή τους. Είναι προφανές ότι, και αν δεν αληθεύουν οι καταγγελίες του, ο συγκεκριμένος Αλβανός είχε "πάρε - δώσε" με αυτούς που κατήγγειλε. Η αναζήτηση ευθυνών στην Αστυνομία δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο συγκεκριμένο περιστατικό. Αποτελούν κοινό μυστικό τόσο οι σχέσεις αστυνομικών σε όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας με το κοινό έγκλημα, όσο και οι τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει τελευταία το εμπόριο όπλων.

Οσο δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Αστυνομίας και εγκλήματος και όσο ο οποιοσδήποτε είναι σε θέση να οπλίζεται σαν αστακός για να απειλεί τις ζωές αθώων ομήρων, περιστατικά σαν το δραματικό της οδού Νιόβης, ή το χτεσινό θα καταντήσουν καθημερινή υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ