ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολύμορφη προεκλογική δραστηριότητα

Σήμερα στο Βύρωνα, αύριο στα Γιάννενα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα με περιοδείες, συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις. Σ' αυτές όλα τα στελέχη και υποψήφιοι του Κόμματος, δίνουν το διαφορετικό στίγμα της φωνής των κομμουνιστών και των συνεργαζόμενων, για ψήφο ουσιαστικής αντίστασης και προοπτικής.

Αναλυτικά για τις αμέσως επόμενες μέρες, το πρόγραμμα των κεντρικών δραστηριοτήτων έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη στο Βύρωνα

- Περιοδεία στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι,στις 9.00 πμ θα πραγματοποιήσουν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μαζί με την υποψήφια ευρωβουλευτήΛ. Κανέλλη.

- Συγκέντρωση στον Βύρωνα στην Πλατεία Ταπητουργείου στις 8.30 μμ με ομιλητές τη ΓΓ της ΚΕ και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Αλέκο Τομαρά.

Την Πέμπτη στα Γιάννενα

- Συνέντευξη Τύπου,στη 1.00 μμ,στην Καφετέρια "Τα Λιθαρίτσια", στα Γιάννενα,θα δώσει η ΓΓ της ΚΕ.

- Σε συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία στα Γιάννενα στις 9.15 μμ θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές Κώστα Αλυσσανδράκη και Λιάνα Κανέλλη, ενώ θα χαιρετίσει ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

Αλλες συγκεντρώσεις

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ενόψει των ευρωεκλογών, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 2/6

- Στα Πετράλωνα στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης, στις 8.00 μμ, με τον Στρατή Κόρακα,υποψήφιο ευρωβουλευτή και τον Βασίλη Εφραιμίδη,ευρωβουλευτή.

- Στου Ζωγράφου στην πλατεία Γαρδένιας, στις 8.30 μμ, με τους Γ. Θεωνά και Α. Παπανεοφύτου,υποψήφιους ευρωβουλευτές.

- Στα Σεπόλια στην πλατεία Αγ. Μελετίου, στις 8.00 μμ, με τους Γ. Σκιαδιώτη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Α. Μπαλλού,υποψήφια ευρωβουλευτής.

- Στο Γκύζη στην πλατεία Γκύζη, στις 8.00 μμ, με τον Κρ. Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στη Λυκόβρυση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο Δημαρχείο, στις 8.00 μμ, με την Τ, Τσατσούλη,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στο Παλαιό Φάληρο στην πλατεία Ντάβαρη, στις 8.00 μμ, με τον Α. Ντρέκο,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Παλιά Κοκκινιά στην πλατεία Αγ. Σωτήρας, στις 7.30 μμ, με τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή συγκέντρωση γυναικών, στις 7.30 μμ, με τις Βέρα Νικολαϊδου και Λιάνα Κανέλλη,υποψήφιες ευρωβουλευτές. - Στη Μεγαλόπολη στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μμ, με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο Εργατικό Κέντρο της Κατερίνης,στις 8.00μμ.Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Σοφιανός.Αύριο ΠΕΜΠΤΗ 3/6

- Στη Χίο στην κεντρική πλατεία (πλατεία Βουνακίου) στις 8.30 μμ με τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Καλαμάτα στην Κεντρική Πλατεία, στις 8.30 μμ, με τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Πτολεμαϊδα στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μμ, με τον Γ. Μαυρίκο,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Καλογρέζα στην πλατεία Αναπήρων, στις 8.00 μμ, με τους Στρ. Κόρακα,υποψήφιο ευρωβουλευτή και τον Β. Εφραιμίδη,ευρωβουλευτή.

- Στο Ελληνικό στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 8.30 μμ, με τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο Μπουρνάζι στην πλατεία Χίου και Χανίων, στις 8.00 μμ, με τον Μ. Κωστόπουλο,βουλευτή του ΚΚΕ.

- Στην Πετρούπολη στην πλατεία 25ης Μαρτίου και Εθν. Αντιστάσεως, στις 8.30 μμ με τον Γ. Θεωνά,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στου Ρέντη στην κεντρική πλατεία, στις 7.30 μμ, με τον Γ. Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Πλατεία Ναυαρίνου, στη Θεσσαλονίκη,στις 8.00μμ, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό,Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/6

- Στη Χαλκίδα στην παραλία (Στρογγυλό) στις 8.30 μμ, με τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή και θα χαιρετίσει η Ελένη Γερασιμίδου,υποψήφια ευρωβουλευτής.

- Στον Αυλώνα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στις 8.00 μμ, με τον Δ. Καμπούρη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο Αγρίνιο στην πλατεία Δημοκρατίας, στις 9.00 μμ, με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Γιάννη Θεωνά και Λιάνα Κανέλλη.

- Στη Ρόδο στην πλατεία Κύπρου, στις 9.00 μμ, με τον Αντώνη Ντρέκο,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/6

- Στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς στην κεντρική πλατεία, στις 9.00 μμ, με τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Οι "άλλοι" συνασπισμοί

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει επίμονα την αναγκαιότητα συμμετοχής και ενεργούς δράσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ γιατί έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντά της. Αλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, επιμένουν ότι υπάρχουν δυνατότητες μετατροπής της ΕΕ σε αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ, σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας (ΚΕΠΠΑ). Βεβαίως τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, υπέγραψαν το νέο δόγμα στο όνομα της διεθνούς και ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ο πόλεμος όμως στη Γιουγκοσλαβία (γίνεται από ΗΠΑ και ΕΕ), είναι μια αμείλικτη πραγματικότητα, που καταρρίπτει αυτή την απάτη.

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας. Είναι στρατιωτικοπολιτικός συνασπισμός για την "επέμβαση" των μονοπωλίων σε κράτη τα οποία θέλουν να υποτάξουν για τα συμφέροντά τους, να εκμεταλλευτούν τους λαούς τους, να αποκομίσουν κέρδη. Για την επέμβαση στις χώρες που τα λαϊκά κινήματα αγωνίζονται ενάντια στη Νέα Τάξη και υπέρ των δικών τους συμφερόντων. Η διεθνής ασφάλεια που επιβάλλει το ΝΑΤΟ, είναι η ασφάλεια της ικανοποίησης των συμφερόντων των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των ισχυρών καπιταλιστών. Είναι η ασφάλεια της υποταγής των λαών με το πιστόλι στον κρόταφο. Είναι ανασφάλεια για τους λαούς, επιβολή της βαρβαρότητας, του πολέμου, για να εγκαταλείψουν τον αγώνα να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Η ΕΕ διεξάγει μαζί με τις ΗΠΑ τον πόλεμο, εφαρμόζοντας την ΚΕΠΠΑ, γιατί ο πόλεμος είναι συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της, την οποία επεξεργάζονται από κοινού προκειμένου οι ισχυροί καπιταλιστές να αυξάνουν τα κέρδη τους, να ενισχύουν την εξουσία τους, επιβάλλοντας στους λαούς την πιο άγρια εκμετάλλευση. Η ΕΕ δεν ταυτίζεται με την Ευρώπη. Οι λαοί αγωνίζονται και οραματίζονται μια Ευρώπη χωρίς την ΕΕ και μπορεί να υπάρξει, αλλά όχι στα πλαίσια της σημερινής ιμπεριαλιστικής Ενωσης. Αυτή δε γίνεται φιλολαϊκή. Πρέπει να αρχίσει το ξήλωμά της, για να οικοδομήσουν οι λαοί την Ευρώπη όχι της εκμετάλλευσης, του ανταγωνισμού και του πολέμου, αλλά της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη, με τους λαούς στην εξουσία.

Υπάρχουν και άλλης μορφής διεθνείς συμμαχίες, συνασπισμοί, που δεν έχουν θεμέλιό τους στις διεθνείς σχέσεις και στην εξωτερική πολιτική, την επιβολή σε κάθε σύμμαχη χώρα μιας ενιαίας και μάλιστα αντιλαϊκής πολιτικής των πολυεθνικών, όπως είναι η ΕΕ. Αλλά στηρίζονται στη συνεργασία και στο αμοιβαίο μεταξύ τους όφελος σ' όλους τους τομείς (εμπόριο, οικονομικές ανταλλαγές, ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας, κοινής συμβίωσης των λαών). Σέβονται το δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει μόνος του το δικό του δρόμο ανάπτυξης, χωρίς την υποχρεωτικότητα των όρων που επιβάλλει η ΕΕ και η ΟΝΕ. Για μια τέτοια Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αγωνίζεται ο ελληνικός λαός. Αυτός ο δρόμος απαιτεί αντίσταση στις επιλογές της ΕΕ και στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια Ευρώπη των λαών.

Οσοι σήμερα προπαγανδίζουν ότι λόγω αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια προοπτική, αλλά μπορεί να γίνει φιλολαϊκή αυτή η ΕΕ, καταδικάζουν το λαό να υποτάσσεται στους ισχυρούς καπιταλιστές. Οι ευρωεκλογές είναι πολιτική μάχη που μπορεί να εκφράσει την αντίσταση του λαού και την προοπτική του δικού του δρόμου, με την ενίσχυση του ενωτικού ψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

Εκδήλωση καλλιτεχνών

Εκδήλωση καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 7/6,στις 9.00 μ.μ. στο Θέατρο "Βρετάνια",στην οποία θα παρευρεθεί η ΓΓ της ΚΕ και θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας,επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ