ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Είμαστε το κόμμα του τζόγου!

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα του Χρηματιστηρίου και των αεριτζήδων της οδού Σοφοκλέους. Αυτό δήλωσε ουσιαστικά χτες ο Γ. Παπαντωνίου σε μια προσπάθεια να αλιεύσει ψήφους από εκείνους που η κυβέρνηση έσπρωξε τον τελευταίο καιρό στο χρηματιστηριακό τζόγο και τώρα τους εκβιάζει με τα ψευτοεπιχειρήματα περί σταθερότητας.

Στα πλαίσια των γνωστών κοκορομαχιών με το κόμμα της ΝΔ, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι "το κόμμα του χρηματιστηρίου πάει κανόνι", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σε στιγμή αποθέωσης του κυνισμού για τις επιδιώξεις και τους στόχους της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, απάντησε επί λέξει: "Πάει κανόνι ναι, και ό,τι και να λένε ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι μια απάντηση στον κ. Καραμανλή, ο οποίος προσπαθεί να υφαρπάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα του χρηματιστηρίου, με τις αγχώδεις κινήσεις δημοσίων σχέσεων, τις οποίες κάνει τις τελευταίες μέρες στον τομέα της οικονομίας με επισκέψεις στη Σοφοκλέους και άλλα". Και συνέχισε: "... αλλά νομίζω ότι ο κόσμος γνωρίζει τι έχει γίνει στο χρηματιστήριο, γνωρίζει το τεράστιο έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά την τελευταία 5ετία...".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δεν παρέλειψε να δώσει και πάλι απλά μαθήματα οικονομίας προς τους τζογαδόρους "επενδυτές" αναφέροντας ότι "... οι μικρομέτοχοι ιδιαίτερα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Τους έχω συμβουλέψει και άλλες φορές και το επαναλαμβάνω και τώρα να μην εξελιχθούν σε... κερδοσκόπους. Να παραμείνουν μακροχρόνιοι επενδυτές".

Ο ίδιος αναγκάστηκε, στη συνέχεια, να ομολογήσει με έμμεσο τρόπο ότι η ανεργία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αύξηση, αλλά το φάρμακο για την αντιμετώπιση του προβλήματος το εντόπισε στην περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και στις... ιδιωτικοποιήσεις.

Περί ανεργίας

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι "έχουμε διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα. Αυτό νομίζω προκύπτει από τα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών".Ο ίδιος απέδωσε την εξέλιξη αυτή "στις νέες τεχνολογίες που δυστυχώς δημιουργούν σχετικά λίγες θέσεις εργασίας", "στην κίνηση του αγροτικού πληθυσμού προς τις πόλεις, που τον τελευταίο καιρό έχει επιταχυνθεί" και "στη νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών με τις πράσινες κάρτες που και αυτοί επιβαρύνουν το πρόβλημα της απασχόλησης". Με λίγα, δηλαδή, λόγια ανέφερε ότι για την ανεργία ευθύνεται ο καπιταλισμός... Οσο για την αντιμετώπισή της, αυτή, μεταξύ άλλων θα προέλθει από την προώθηση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης (την πριμοδότηση δηλαδή των επιχειρηματιών με ζεστό χρήμα), τις μετοχοποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις την απελευθέρωση των αγορών... παραγόντων, δηλαδή, που οξύνουν αντί να αμβλύνουν το πρόβλημα της ανεργίας.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να προβεί σε ακραία κινδυνολογία, με αφορμή ερώτηση για το τι θα συμβεί αν το ΠΑΣΟΚ έρθει δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές. Κατά τον κ. Παπαντωνίου, αν το ΠΑΣΟΚ δεν έρθει πρώτο κόμμα, η εξέλιξη αυτή "θα δυσκολέψει την πορεία του κυβερνητικού έργου. Και το κυβερνητικό έργο, ιδιαίτερα στο χώρο της οικονομίας, μεταφράζεται στην ισχυρή δραχμή, στο θετικό χρηματιστήριο, στις χαμηλές τιμές, στα χαμηλά επιτόκια". Και με βάση όλα αυτά "το έργο αυτό θα τεθεί σε κάποια αμφισβήτηση. Και αυτό οφείλει να το γνωρίζει ο σκεπτόμενος, ο αντικειμενικός πολίτης που ψηφίζει στις εκλογές... ".

  • Μείωση του ρυθμού αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, εκτιμά ότι θα υπάρξει το 1999 το Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Δελτίο του Μάη της Εθνικής Τράπεζας (από 3,5% σε 3%), λόγω της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Εκτιμά, επίσης, ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο τέλος του 1999 σε επίπεδα κάτω του 2% και σε μέσα επίπεδα στο 2,7%, ικανοποιώντας έτσι τα σχετικά κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά προειδοποιούν

Να μην υπάρξει παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μετά τις ευρωεκλογές ζητούν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, που προειδοποιούν ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί και μετά την ένταξη στην ΟΝΕ

Την πλήρη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά με την προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να μπούμε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο παροχολογίας και σπατάλης, εξέφρασε χτες η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος σημείωσε ότι στόχος είναι η σύγκλιση και η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ, για να αποκαλύψει την ίδια στιγμή με ωμό τρόπο αυτό που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση, παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό ότι με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ θα τρώμε με χρυσά κουτάλια: "Και μετά από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ - είπε χαρακτηριστικά - η πολιτική λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί"!

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να γίνει περισσότερο σαφής, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει σε πιθανή χαλάρωση των μέτρων για την είσοδο των χωρών στην ΟΝΕ, που προβάλλονται κυρίως από την Ιταλία, και ζήτησε μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ να υπάρξει ένα σύμφωνο σταθερότητας.

Η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, σύμφωνα με το ΣΕΒ, πρέπει να συνδυαστεί με τη διάλυση - ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δαπανηρός. "Δε νοείται το κράτος να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα", τόνισε, για να συνεχίσει ότι έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των εξόδων του δημόσιου τομέα, που βλάπτει την εθνική οικονομία. Επίσης πρότεινε και άμεσα μέτρα για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, τα οποία εστιάζονται στην πολύ αυστηρή εισοδηματική πολιτική και στο πάγωμα των προσλήψεων.

Αναφορικά με τον βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η διοίκηση του ΣΕΒ ανακοίνωσε ότι οι συνέπειες για την ελληνική βιομηχανία δεν είναι πολύ σοβαρές και έκανε... την ευχή να τελειώσει γρήγορα, ευελπιστώντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας.

Την ίδια στιγμή οι μεγαλοβιομήχανοι εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την έντονη διαμαρτυρία τους για την υποτιθέμενη υψηλή φορολογία που υφίστανται οι Ελληνες βιομήχανοι, όπως επίσης και για τις τιμές των καυσίμων, ενώ από τις βολές τους δεν ξέφυγε και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), για το λόγο ότι δεν καθορίζει την τιμή του Φυσικού Αερίου, προκειμένου να προχωρήσουν τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια για τη συμπαραγωγή ενέργειας.

Πάντως για την πρόσφατη εξαγορά των τσιμεντοβιομηχανιών ΑΓΕΤ και "Τσιμέντα Χαλκίδας" από την αγγλική "Blue Circle" και μέλος του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου, η διοίκηση του ΣΕΒ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, περιοριζόμενη στο να επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία εμπνέει... επενδυτική εμπιστοσύνη.

Παραζάλη κερδών

Αυξάνονται και πληθύνονται τα κέρδη των τραπεζών. Με προφανή στόχο να διατηρήσει ζωηρό το ενδιαφέρον των... "επενδυτών" του Χρηματιστηρίου, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς (περιλαμβάνονται η προαναφερθείσα τράπεζα, η Μακεδονίας - Θράκης και η Χίος Μπανκ) ανακοίνωσε αυξήσεις κερδών 222,4% (!) το α' τετράμηνο του 1999 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε απόλυτα επίπεδα τα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 21,6 δισ. δραχμές, έναντι 6,7 δισ. δραχμές πέρσι.

Αύξηση κερδών 38% παρουσίασε το α' τρίμηνο του 1999 και η εταιρία φαρμάκων και καλλυντικών "Lavipharm", σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 610 εκατ. δραχμές έναντι 441 εκατ. δραχμές το 1998, ενώ την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 21 δισ. δραχμές παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27%.

Κέρδη, τέλος, 37 εκατ. δραχμών παρουσίασε το α' τρίμηνο του 1999 και η εταιρία "Ιονική Ξενοδοχειακή", έναντι ζημιών 163 εκατ. δραχμών το αντίστοιχο διάστημα του 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ