ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Για τρίτη μέρα στο κλουβί...

Την πλήρη υποστήριξή του εκφράζει το Προεδρικό Συμβούλιο του ΡΚΚ

Συνεχίστηκε και χτες για τρίτη μέρα στο νησί Ιμραλί η δίκη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν,ο οποίος εμφανίστηκε να διαχωρίζει τη θέση του από ορισμένες ενέργειες, η ευθύνη για τις οποίες έχει αποδοθεί στην οργάνωσή του.

Ο ηγέτης του ΡΚΚ φέρεται να κατέθεσε πως είχε ζητήσει να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία και για το σκοπό αυτό είχε συναντηθεί στη Δαμασκό με τον Χένριχ Λούμερ,τότε αξιωματούχο στο Δυτικό Βερολίνο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία. "Ηθελαν, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση των δικαστών, βοήθεια για να σταματήσουν οι βίαιες ενέργειες στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν πολλά μέλη του PKK. Ηθελαν να καταβάλω ειδική προσπάθεια και ήθελαν ο νόμος να γίνεται σεβαστός". Ο ίδιος εμφανίστηκε να αρνείται τις κατηγορίες ότι είχε προσωπική ανάμειξη στις διαταγές για επιθέσεις εναντίον κουρδικών χωριών, διαφωνούντων του PKK, επιχειρήσεων και τουριστικών περιοχών. Οπως τόνισε, για τα θέματα αυτά γίνονταν συζητήσεις στους κόλπους του PKK, αλλά ο ίδιος ήταν προσωπικά αντίθετος σε τέτοιες επιθέσεις.

Ο Α. Οτσαλάν εμφανίστηκε επίσης να υποστηρίζει ότι η οργάνωσή του λάμβανε οικονομική βοήθεια από πηγές στην Ευρώπη, από τη Συρία, αλλά και "περιορισμένη" υποστήριξη από την Ελλάδα. Κατηγόρησε, δε, τη Βρετανία ότι χρησιμοποιεί την κουρδική διένεξη στην Τουρκία για δικούς της σκοπούς. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή", είπε ότι η Βρετανία έχει χρησιμοποιήσει το κουρδικό εθνικιστικό αίσθημα σε μια προσπάθεια να εξασθενήσει την Τουρκία. "Αρχίζοντας στη δεκαετία του '90, ανέφερε, αγωνίστηκα εναντίον ξένων δυνάμεων που προσπαθούν να μας χρησιμοποιήσουν. Η βρετανική γραμμή στο θέμα αυτό είναι σαφής. Η Βρετανία δημοσιεύει δηλώσεις εναντίον μου... και θέλει να χρησιμοποιήσει τους Κούρδους για δικούς της σκοπούς, κάνοντάς τους να παραμένουν πρόβλημα για την Τουρκία".

Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στην Αγκυρα δήλωσε ότι η χώρα του έχει καταδικάσει όλες τις "τρομοκρατικές" ενέργειες του PKK. Εξάλλου, ο Α. Οτσαλάν αρνήθηκε χτες την ευθύνη για τις επιθέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν εναντίον αμάχων στην Τουρκία και ισχυρίστηκε ότι τις έκαναν "ανεξέλεγκτα στοιχεία ανταρτών". "Δε διέταξα επιθέσεις εναντίον στόχων αμάχων, αλλά αυτές έγιναν από ανεξέλεγκτα στοιχεία στους κόλπους του PKK", τόνισε ο Οτσαλάν.

Η ελληνική κυβέρνηση

Από την πλευρά την ελληνικής κυβέρνησης ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου,ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά με τις "αποκαλύψεις" του Κούρδου ηγέτη, σε σχέση με τη "συνεργασία του" με τις ελληνικές αρχές, απάντησε ότι "δε θα κάνουμε διάλογο με τον κ. Οτσαλάν και πολύ περισσότερο με τον κ. Οτσαλάν μέσα σε γυάλινο κλουβί".

Το ΡΚΚ καλύπτει τον Οτσαλάν

Την πλήρη υποστήριξή του στον Α. Οτσαλάν εκφράζει με μακροσκελή ανακοίνωσή του το Προεδρικό Συμβούλιο του ΡΚΚ."Στη διάρκεια της δίκης, αναφέρεται, οι προσπάθειες του προέδρου, συντρόφου Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποσκοπούν στην ειρήνη και αδελφοσύνη στα πλαίσια αναζήτησης δημοκρατικής επίλυσης του κουρδικού ζητήματος". Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για διεθνή συνωμοσία, για ψυχολογική καταπίεση στη δίκη και για μονόπλευρη προβολή των όσων διαδραματίζονται στο δικαστήριο, καθώς "τα λόγια του προέδρου μας που έχουν βαθιές έννοιες απογυμνώνονται και διαστρεβλώνονται". Ωστόσο, όπως τονίζεται, "οι προσεγγίσεις του είναι ώριμες, σεβαστές και υπεύθυνες. Είναι αλληλένδετο, αυτοί που κάνουν μεγάλους πολέμους να ξέρουν να προωθούν και τη μεγάλη ειρήνη". Επίσης: "Το να ζητάς συγνώμη είναι μεγαλοσύνη και αποδεικνύει τη μεγαλοπρέπειά σου". Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζεται επιζήμιος ο δεκαπενταετής πόλεμος αλλά υπάρχει και η προειδοποίηση ότι "είμαστε έτοιμοι για όλα" και "αν χρειαστεί και στο εξής θα κάνουμε το ίδιο, λέμε όμως ότι ο δεκαπενταετής πόλεμος είναι υπεραρκετός".

Πιο άθλιοι δε γίνεται

Η συνταρακτική τραγωδία, που στοίχισε τη ζωή ενός 25χρονου παλικαριού, καθώς και του Αλβανού απαγωγέα, ήρθε να μας θυμίσει το δράμα της οδού Νιόβης. Αυτή τη φορά η ιστορία δεν επαναλήφθηκε ως φάρσα. Στο θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη, ήρθε να προστεθεί αυτός του Γιώργου Κουλούρη.

***

Τώρα που έπεσε κάπως ο "κουρνιαχτός" των γνωστών τηλεοπτικών συνταγών, ας αναρωτηθούμε: Τι είναι, αλήθεια, πιο εξοργιστικό στο φόντο αυτής της νέας τραγωδίας; Μήπως η ανικανότητα ενός κράτους να διαφυλάξει το ύψιστο δικαίωμα, το δικαίωμα στη ζωή; Πρόκειται για ένα κράτος που μόλις μια μέρα πριν την υπόθεση της ομηρίας, αντιλήφθηκε ότι ένας Αλβανός αποτελούσε "δημόσιο κίνδυνο", επειδή είχε... συνάψει σχέσεις με παντρεμένες γυναίκες στη Στυλίδα και τον απέλασε με δικαστική βούλα! Ομως, αυτό το ίδιο κράτος αποδείχτηκε εξαιρετικά εφεκτικό στην περίπτωση που κάποιος συνάπτει σχέσεις με χειροβομβίδες, με "Καλάσνικοφ" και αστυνομικούς... Τι είναι, αλήθεια, πιο εξοργιστικό; Μήπως η ετοιμότητα της κυβέρνησης να υποδυθεί για μια ακόμα φορά την ανεύθυνη; Θυμηθείτε: Είναι η ίδια κυβέρνηση που ενώ τώρα έστειλε τους ομήρους στην Αλβανία για να τους σώσει, παλιότερα είχε στείλει τον Οτσαλάν στην Κένυα, επίσης για να τον σώσει... Είναι η ίδια κυβέρνηση που δεν είχε καμία ευθύνη ούτε για το "Γιάκοβλεφ" που έπεσε στην Πιερία, ούτε για τους νεκρούς των περσινών πυρκαγιών, ούτε για τους νεκρούς κατά τις εθιμικές πλέον πλημμύρες. Τι είναι, αλήθεια, πιο εξοργιστικό στο φόντο του ακίνητου κορμιού του Γ. Κουλούρη, που δείχνουν και ξαναδείχνουν τα κανάλια; Μήπως είναι η προθυμία των ίδιων και ίδιων να γεμίσουν ξανά τη φαρέτρα του ρατσισμού που περιφέρουν επιδεικτικά; Τι είναι πιο εξοργιστικό στο φόντο αυτής της τραγωδίας; Μήπως η αθλιότητα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να εντάξουν και αυτό το δράμα στο πλαίσιο των προεκλογικών και μικροκομματικών ισολογισμών τους;

***

Ολα αυτά μαζί είναι η τραγωδία. Η τραγωδία μιας Ελλάδας ομήρου στα χέρια των ανεύθυνων και των ανίκανων να απαλύνουν τον πόνο, ομήρου στα χέρια των εξαιρετικά ικανών να προκαλούν τον πόνο. Αυτή είναι η τραγωδία. Η τραγωδία μιας Ελλάδας που ξέρει να ακινητοποιεί αγρότες, που ξέρει να "νουθετεί" μαθητές, που ξέρει να αντιμετωπίζει διαδηλωτές έξω από τις ΝΑΤΟικές βάσεις. Ομως, δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα και το μόνο που κάνει είναι να της βγάζει διαβατήριο για το... εξωτερικό, λες και έτσι πετά από πάνω της τις ευθύνες. Αυτή είναι η τραγωδία μιας Ελλάδας, που το μόνο που πρόσφερε στην Αμαλία Γκινάκη και στον Γιώργο Κουλούρη είναι το... "δώρο", να τσακώνονται ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής από τα προεκλογικά μπαλκόνια, και να μαζεύουν ψήφους, πετώντας κορόνες για το ποιος ευθύνεται για το θάνατό τους...

Ν. Μπ.

Η δίκη Οτσαλάν αποκαλύπτει

Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Η δίκη Οτσαλάν αποκαλύπτει τις τεράστιες ευθύνες τηςκυβέρνησης αλλά και την υποκρισία της ΕΕ και είναι βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος των λαών της περιοχής, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται συγκεκριμένα:

"Η δίκη του Οτσαλάν αποκαλύπτει την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική της τον παρέδωσε στην τουρκική κυβέρνηση.

Είναι, επίσης, τεράστια η ευθύνη και η υποκρισία των κυβερνήσεων της ΕΕ, που ζητούσαν, δήθεν, δίκαιη δίκη, ενώ οι ίδιες εξεδίωξαν τον Οτσαλάν.

Η υπόθεση Οτσαλάν είναι η κορυφή του παγόβουνου. Εκφράζει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της "νέας τάξης πραγμάτων", που την υλοποίησή τους βλέπουμε ήδη στη Ν. Γιουγκοσλαβία, στο Αιγαίο, στο Κυπριακό και στο Κουρδικό. Και είναι βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος των λαών της περιοχής".

Τουρκικό ψεκαστικό στο Σουφλί

Τουρκικό ψεκαστικό μονοκινητήριο αεροσκάφος, πέρασε την ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο και προσγειώθηκε χτες το πρωί στις 9.30 στην περιοχή του Σουφλίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό ύψος, διήλθε τον Εβρο ποταμό και προσγειώθηκε περί τα 500 μέτρα δυτικά αυτού, σε νεοκατασκευαζόμενο δρόμο. Το αεροσκάφος απογειώθηκε αμέσως από το ελληνικό έδαφος και μετά από λίγο προσγειώθηκε εντός του τουρκικού εδάφους, σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από την οριογραμμή.

Το ΓΕΕΘΑ εκτιμά ότι πρόκειται περί τεχνικού προβλήματος ή περί λάθους του χειριστή, λόγω και της περιορισμένης ορατότητας που υπήρχε στην περιοχή. Το περιστατικό, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, διαπιστώθηκε από τα παρακείμενα ελληνικά παρατηρητήρια αλλά και από αυτόπτες μάρτυρες και ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών για τις παραπέρα ενέργειες. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, το αεροσκάφος προσγειώθηκε σε έναν περιφερειακό χωματόδρομο και αμέσως μετά την προσγείωσή του ο πιλότος έσβησε τη μηχανή, βγήκε από αυτό και απευθύνθηκε σε εργάτες παρακείμενου εργοστασίου ρωτώντας τους στα τουρκικά, πού βρίσκεται. Οι Ελληνες πολίτες μόλις αντελήφθησαν την προέλευσή του προσπάθησαν να κινήσουν ορισμένα οχήματα για να τα βάλουν ως εμπόδια στο αεροσκάφος, αλλά ο Τούρκος πιλότος πρόλαβε και το απογείωσε.

Το γεγονός είναι πρωτοφανές και γεννά πολλά ερωτηματικά. Στο βαθμό που δεν είναι τυχαίο, δεν αποκλείεται να αποτελεί προσπάθεια εντοπισμού της λειτουργίας του ελληνικού συστήματος αεράμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ