ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΣΣΟΒΟΥ"
Ηταν έτοιμη από καιρό...

Μέρα τη μέρα αποκαλύπτεται ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι όλο και πιο βαθιά. Η προετοιμασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για αποστολή εκστρατευτικού σώματος στο Κοσσυφοπέδιο ήταν πολύ πριν ξεκινήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Φλεβάρη έχει τυπωθεί από το τυπογραφείο του Ελληνικού Στρατού το σχετικό Μνημόνιο για την αποστολή και το ρόλο του 501 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού υπό την ιδιότητα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσόβου (ΕΛΔΥΚΟ). Το έντυπο αυτό έχει διανεμηθεί στα στελέχη του τάγματος και περιέχει λεπτομέρειες για την αποστολή του με βάση τα δεδομένα της περιοχής, τους κανόνες εμπλοκής που θα ισχύσουν και περιγράφει το ρόλο της δύναμης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Με όλα αυτά επιβεβαιώνεται ότι εδώ και καιρό προετοιμάζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική εισβολή στα Βαλκάνια και αυτό άσχετα από την αφορμή που θα εκμεταλλευτούν οι ΝΑΤΟικοί για να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους και άσχετα από την τελική έκβαση της "ειρηνευτικής" διαδικασίας. Και βέβαια, δεν είναι μόνο το 501 ΜΤΠ που έχει έτοιμο η κυβέρνηση για να στείλει στο Κόσσοβο μαζί με τις άλλες δυνάμεις κατοχής, όποιος κι αν είναι ο μανδύας που θα φορέσουν.

Το συγκεκριμένο τάγμα, το 501 ΜΤΠ, δύναμης 500 ανδρών, έχει συγκροτηθεί στο Κιλκίς σε εθελοντική βάση και έχει στελεχωθεί από μόνιμα στελέχη και πενταετείς οπλίτες. Ομως, από τη στιγμή που οι απαιτήσεις του ΝΑΤΟ αυξάνουν, ανεβαίνει και η ελληνική συμμετοχή. Ετσι συζητιέται η αποστολή και δεύτερου και τρίτου τάγματος, ακόμη και ολόκληρης ταξιαρχίας. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται βέβαιο ότι στη δύναμη θα συμμετέχουν και στρατεύσιμοι νέοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα επιθετική δομή του ΝΑΤΟ δεν είναι υπόθεση των τελευταίων μηνών αλλά ολόκληρης δεκαετίας, πριν ακόμα αυτή επισημοποιηθεί, από τότε που άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, για δράση εκτός συνόρων σε ρόλο διεθνούς κατασταλτικής δύναμης. Ολα αυτά τα χρόνια ελληνικά πληρώματα επανδρώνουν τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, τα "ΑΒΑΚΣ", που ασκούσαν κατασκοπία από αέρος στη Γιουγκοσλαβία προετοιμάζοντας το έδαφος για την εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ανάλογη προετοιμασία υπήρχε στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δολοφόνοι και "ειρηνοποιοί"

Αυτοί που άρχισαν και συνεχίζουν, χωρίς διακοπή, τη δολοφονική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχείρησαν χτες στην Κολωνία να εμφανιστούν σαν "ειρηνοποιοί".

Παρά το γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν και πιθανόν θα ενταθούν, οι "δεκαπέντε" προσπάθησαν να παρουσιαστούν σαν αρχιτέκτονες της "ειρήνης".

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στο Βελιγράδι δεν έγιναν διαπραγματεύσεις.Αλλά, όπως ανέφερε, ο εκπρόσωπος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ Μ. Αχτισαάρι και ο μεσολαβητής της Ρωσίας Β. Τσερνομίρντιν παρουσίασαν στον Σλ. Μιλόσεβιτς ένα κείμενο, το οποίο - όπως δήλωσαν - δεν επιδεχόταν αλλαγές ή συζήτηση. Δηλαδή κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο "πέτυχαν" τη συμφωνία.

Ο κ. Σημίτης, που προσπάθησε με τις δηλώσεις του να εξωραϊσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών, δε δίστασε να παραποιήσει ακόμη και τους όρους της "λεόντειας" συμφωνίας. Είπε συγκεκριμένα ότι οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν μόλις αρχίσει η αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων απ' το Κόσσοβο,ενώ στη συμφωνία ορίζεται ότι οι βομβαρδισμοί θα μειώνονται "σταδιακά" και μόνο εφόσον το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει ότι εξελίσσεται η αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, αποσιώπησε το γεγονός ότι η ΕΕ πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί σε όλα τα στάδια της επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας, απ' το σχεδιασμό μέχρι σήμερα, γεγονός που της αφαιρεί το δικαίωμα να εμφανίζεται σαν "ειρηνοποιός".

Ομως ο Κ. Σημίτης ξεπέρασε τον εαυτό του, όταν χαρακτήρισε τη χτεσινή εξέλιξη σαν αποτέλεσμα και των "πρωτοβουλιών" της ελληνικής κυβέρνησης. Οταν είναι γνωστό ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του συμφώνησαν με όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, παρέχοντας αφειδώς διευκολύνσεις για τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και εμπλέκοντας τη χώρα στο έγκλημα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Θέλησε μάλιστα να παρουσιάσει την πρόσφατη επιστολή τους στους ηγέτες της ΕΕ σαν παράγοντα που οδήγησε στη χτεσινή εξέλιξη!

Ομως από χέρια βαμμένα στο αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού δεν μπορεί να υπογραφεί συμφωνία ειρήνης, εκτός κι αν είναι μια ειρήνη βαμμένη στο αίμα.

Σήμερα στον "902 TV"

Παρακολουθείστε σήμερα από την Τηλεόραση του "902":

  • Στις 7.00 μμ τη συγκέντρωση γυναικών του Πειραιά, με ομιλήτριες τις υποψήφιες ευρωβουλευτές Βέρα Νικολαϊδου και Λιάνα Κανέλλη.
  • Στις 10.00 μμ ο δημοσιογράφος Α. Θερμός συζητάει με εκπροσώπους των κομμάτων με θέμα "ΟΝΕ - ΕΥΡΩ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ".Συμμετέχουν: Παναγιώτης Γεωργιάδης (ΚΚΕ), Γιάννης Χαραλάμπους (ΠΑΣΟΚ), Ηλίας Σκαρλάτος (ΔΗΚΚΙ), Δημήτρης Στρατούλης (ΣΥΝ), Αγγελος Κατσίκας (ΠΟΛΑΝ), καθώς και εκπρόσωπος της ΝΔ.
ΚΑΜΠΑΝΙΑ "Ρ" - "902"
Αλληλεγγύη στο γιουγκοσλαβικό λαό

O "Ριζοσπάστης", ο "902 Αριστερά στα FM" και η Τηλεόραση του "902" εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα.

Οσοι φίλοι και σύντροφοι θέλουν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και φάρμακα, θα πρέπει να αποστέλλουν τα δέματά τους στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού,στη διεύθυνση Αστρους 113, Κολωνός, με την ένδειξη ΕΕΔΥΕ,ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 25.92.902 και 25.92.333.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα, μπορούν να το κάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355 - 62, που έχει ανοιχτεί από το "Ρ" και τον "902". Ο λογαριασμός αυτός έχει ανοιχτεί για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.

Το Μόνιμο Συμβούλιο πρεσβευτών

Το Μόνιμο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ - συγκροτείται από τους πρεσβευτές των 19 κρατών - μελών - αναμενόταν να συνέλθει αργά χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ανέφερε ΝΑΤΟική διπλωματική πηγή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι στη σύνοδο αυτή δεν πρόκειται να παραστούν κανενός επιπέδου συνεργάτες των 19 πρεσβευτών.

Ο λόγος της σύγκλησης του σώματος δε δημοσιοποιήθηκε. Επίσης, σε μία πρώτη φάση, από το ΝΑΤΟ είχε αναφερθεί ότι το σώμα δεν πρόκειται να συγκληθεί. Αντιθέτως, είχε τονιστεί ότι εναπόκειται στο Μόνιμο Συμβούλιο να αποτιμήσει τα αποτελέσματα των διπλωματικών επαφών των διεθνών απεσταλμένων στο Βελιγράδι, λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ότι το Βελιγράδι αποδέχεται το διεθνές σχέδιο ειρήνευσης στο Κόσσοβο.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σι στην τακτική ενημέρωση ανέφερε ότι η απόφαση αναστολής ή και παύσης των βομβαρδισμών είναι της αρμοδιότητας του Μόνιμου Συμβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ