ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 1999
Σελ. /12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΟΧΙ στην παράδοση της Αττικής στο μεγάλο κεφάλαιο

- Πριν λίγο καιρό ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ολυμπιακά έργα. Πώς σχολιάζετε την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές;

- Ο "λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται", λέει η λαϊκή παροιμία και πάει γάντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση των εφοπλιστών, των κατασκευαστών και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία διάλεξε 20 μέρες πριν τις ευρωεκλογές και εν μέσω βομβαρδισμών στη γειτονική Γιουγκοσλαβία να ψηφίσει το νόμο για το "Σχεδιασμό και ολοκληρωμένη ανάπτυξη περιοχών ολυμπιακών έργων".

Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ανατολικής Αττικής είναι αντίθετη με το περιεχόμενο του νόμου που ψηφίστηκε. Η διαδικασία και η ταχύτητα ψήφισης του νομοσχεδίου (συζητήθηκε μέσα σε δύο μέρες) είναι απαράδεκτη, ενώ στο όνομα της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 καταργείται κάθε προϋπάρχουσα ρύθμιση, για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική και παραδίνονται στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου περιοχές της Αττικής, με τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική σημασία π. χ. Σχοινιάς, Γουδί, Μενίδι.

- Τι προβλήματα δημιουργούνται από την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου;

- Οι διατάξεις του νόμου έρχονται να νομοθετήσουν το κέρδος των πολυεθνικών, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι ο "ιδιώτης" γίνεται γενικός "δερβέναγας" στις περιοχές, που θα γίνουν τα έργα. Ο "ιδιώτης" θα φτιάχνει την πολεοδομική μελέτη και θα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις εφαρμογής. Οι υπηρεσίες της πολιτείας δε θα μπορούν να παρεμβαίνουν, ούτε καν ο οικείος δήμος δε θα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, σε περιοχές που θα γίνουν τα ολυμπιακά έργα.

Η κυβέρνηση, με το νόμο αυτό, παρέχει την κάλυψή της σε κάθε πιθανή αυθαιρεσία στη σύνταξη των σχετικών μελετών και σχεδίων που απαιτούνται για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας στον ιδιώτη επενδυτή. Οσο δε για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι οι γνωστές θέσεις των μισοανέργων και της μερικής απασχόλησης, ενώ ακόμη και το θεσμό των εθελοντών που προωθούν τον εκμεταλλεύονται μεγαλοεκδότες, για να "τσεπώσουν" τις επιχορηγήσεις, στηριζόμενοι στην εθελοντική προσφορά εργασίας.

- Ποια είναι η θέση της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής μπροστά σε αυτή την κατάσταση;

- Η ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής καταγγέλλει στους κατοίκους της περιοχής την ταχύτατη διαδικασία, που επιλέχθηκε από πλευράς της κυβέρνησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η διαδικασία αυτή δείχνει φόβο για τις αυτονόητες αντιδράσεις του λαού της περιοχής, που στο παρελθόν τού έταξαν "λαγούς με πετραχήλια", οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τώρα γεύονται τη σκληρή πραγματικότητα. Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου δε θα δεχτούν, στο όνομα του νέου "εθνικού ιδεώδους", την καταστροφή της Αττικής, την κερδοσκοπία και την εξυπηρέτηση των επιλογών των πολυεθνικών της ΕΕ.

Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στα σχέδια αυτά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, για τις καταστροφικές συνέπειες των έργων που τίποτα καλό δεν πρόκειται να φέρουν στους απλούς πολίτες της περιοχής μας, οι οποίοι, για ακόμα μια φορά, θα γίνουν ξένοι στον τόπο τους.

Καλεί τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, τους μαζικούς φορείς της περιοχής να συντονίσουν την πάλη τους και να βοηθήσουν, ώστε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Γιατί τελικά τίποτα δε χαρίζεται όλα κατακτιούνται.

Ε. Γ.


ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΣΕ ΛΑΟ ΝΙΚΗΤΗ

Και ο πλέον καλόβουλος, ευκολόπιστος ή και αφελής ακόμα αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να επέλθει και να εμπεδωθεί η ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία και γενικότερα στα Βαλκάνια, στη βάση του "κειμένου ειρήνευσης", που προώθησαν οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας.

Πρώτον,διότι είναι φανερό ότι λείπουν οι "καλές προθέσεις" από την πλευρά του ΝΑΤΟ, καθότι, ενόσω εμφανίζεται να συζητά - μέσω διαμεσολαβητών - για την ειρήνη, συνεχίζει τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς εναντίον παραγωγικών και πολιτικών στόχων και σκοτώνει αμάχους στη Γιουγκοσλαβία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι Κλίντον και Μπλερ έσπευσαν να δηλώσουν την εμμονή τους στη συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης, μέχρι - όπως κυνικά και με κομπορρημοσύνη τονίζουν - να διαπιστώσουν την πλήρη συμμόρφωση του Μιλόσεβιτς στους όρους υποταγής, αν όχι παράδοσης, που θέτει το ΝΑΤΟ.

Δεύτερον,διότι αυτή η περιβόητη "ειρήνευση" προωθείται με τη διπλωματία των ωμών εκβιασμών και του τρόμου, αφού οι ΝΑΤΟικοί εκμεταλλεύονται τον αρνητικό σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας συσχετισμό στρατιωτικής δύναμης, που τους επιτρέπει να "βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο" της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας.

Τρίτον,διότι το περιεχόμενο του "κειμένου ειρήνευσης" - το οποίο θυμίζει τελεσίγραφο νικητή προς ηττημένο, παρά το γεγονός ότι η Γιουγκοσλαβία δεν ηττήθηκε ούτε στρατιωτικά - ανοίγει κι άλλες πληγές, αντί να κλείνει τις υπάρχουσες, που δημιούργησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή και προαναγγέλλει ένα νέο γύρο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, εκτός των άλλων και κυρίως, επειδή προβλέπει και επιβάλλει την εγκατάσταση ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής στα Βαλκάνια. Οι πληγές, που άνοιξε ο πόλεμος και επιχειρεί να βαθύνει η λεγόμενη "ειρήνη", στο Κοσσυφοπέδιο, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, αλλά και στα Σκόπια, στην Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες, θα ματώνουν συνεχώς τη Βαλκανική.

****

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το ΝΑΤΟ "κέρδισε τον πόλεμο". Βεβαίως, ουδείς νουνεχής πίστευε και περίμενε ότι θα μπορούσε η Γιουγκοσλαβία να νικήσει στο στρατιωτικό πεδίο τη "Συμμαχία" των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του κόσμου. Αλλωστε, αυτός ο πόλεμος έχει μια "πρωτοτυπία", αφού οι επιτιθέμενοι δεν έδωσαν καν την ευκαιρία στους αμυνόμενους να συγκρουστούν μαζί τους στα πεδία των μαχών, σώμα με σώμα, καθότι, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή πολεμική τεχνολογία κι αναδεικνύοντας τη δειλία τους, χτυπούσαν από ψηλά, από μακριά, σκοτώνοντας παιδιά και αμάχους. Είναι, όμως, γεγονός - κι αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει - ότι η αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού ανάγκασε τους ιμπεριαλιστές να προχωρήσουν σε ελιγμούς και να δεχτούν - και για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, που σχετίζονται με τις ευρωεκλογές και κάτω από την πίεση μιας κοινής γνώμης που άρχισε ν' αλλάζει και να στρέφεται εναντίον τους - μια προσωρινή, κατά το μάλλον, ανακωχή του πολέμου.

Και τούτο δεν είναι καθόλου λίγο, καθώς αποδεικνύει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, πολύ περισσότερο όταν αφορά στην υπεράσπιση του πατρίου εδάφους, στην εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία μιας χώρας, στην αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια ενός λαού. Ο γιουγκοσλαβικός λαός παρέδωσε μήνυμα στην ιστορία, αντιστεκόμενος ηρωικά, επί 70 και πλέον ημέρες μέχρι τώρα, στη βάρβαρη επίθεση της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης, που εμφανίστηκε στην ιστορία, εναντίον μιας χώρας 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτή η αντίστασή του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση προς όλους τους λαούς, που προορίζονται για ραγιάδες της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού.

Και, βεβαίως, αποτελεί παράδειγμα και για τον ελληνικό λαό, που εκβιάζεται από τους κυβερνώντες του και τους άλλους "πολιτικούς διακόνους του ρεαλισμού της εθνικής υποταγής", με την κινδυνολογία ότι η αντίστασή του στους ιμπεριαλιστές που υπονομεύουν τα εθνικά δίκια του και καταργούν τα κοινωνικά δικαιώματά του, θα φέρει τον πόλεμο με την Τουρκία. Το γεγονός ότι η Γιουγκοσλαβία "τα 'βαλε" με τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποδεικνύει ότι και η Ελλάδα μπορεί ν' αντιμετωπίσει τους επιβουλευόμενους τη εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της.

***

Η κυριότερη, όμως, και πλέον σημαντική προσφορά της γιουγκοσλαβικής αντίστασης είναι ότι κατάφερε να φανερώσει πιο καθαρά στα μάτια των λαών της οικουμένης τον πολεμικό, ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τώρα ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτοί οι οργανισμοί διαθέτουν ίχνος "αθωότητας" και πάρα πολλοί συνειδητοποιούν ότι η "νέα τάξη" δεν αντιμετωπίζεται διά της συμμετοχής ή της υποταγής των "μικρών" στους "μεγάλους", αλλά με την αντίσταση, την πάλη για την ανατροπή της.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις αυταπάτες ή και στις πονηρίες πως η ΕΕ μπορεί ν' αποτελέσει, στο μέλλον, δυνάμει "αντίπαλο δέος" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία τις "κονιορτοποίησε". Και μόνο το γεγονός ότι αυτός ο άθλιος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και του πολέμου, Σολάνα, αναλαμβάνει υπεύθυνος της λεγόμενης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, δείχνει καθαρά πως το λαϊκό σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο", δεν αποτελεί παρά ακριβή καταγραφή της πραγματικότητας. Αλλωστε, ΝΑΤΟ και ΕΕ από κοινού αποφάσισαν και εκτέλεσαν αυτό τον πόλεμο και μαζί θα μοιράσουν τώρα τα όποια "κέρδη" προκύψουν. Απ' αυτή την άποψη οι λαοί της γης "χρωστούν χάριν" στο γιουγκοσλαβικό λαό, που έστησε "Θερμοπύλες", για να μην περάσουν οι "βάρβαροι" και μπορεί και να "σταυρώθηκε για τη σωτηρία του κόσμου"...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις αυταπάτες ή και στις πονηρίες πως η ΕΕ μπορεί ν' αποτελέσει στο μέλλον, δυνάμει "αντίπαλο δέος" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία τις "κονιορτοποίησε". Και μόνο το γεγονός ότι αυτός ο άθλιος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και του πολέμου, Σολάνα, αναλαμβάνει υπεύθυνος της λεγόμενης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, δείχνει καθαρά πως το λαϊκό σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο", δεν αποτελεί παρά ακριβή καταγραφή της πραγματικότητας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ