ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 1999
Σελ. /12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γίνονται περιστέρια τα γεράκια;

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΘΕΣΗ να σταματήσουν πουθενά τα γεράκια του ΝΑΤΟ κι όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί. Η μόνη ειρήνευση που καταλαβαίνουν είναι η εξόντωση του αντιπάλου τους κι αυτό το αποδεικνύουν κάθε μέρα.

***

Και μόνο η απαίτηση του Κλίντον, παρά τη συμφωνία που φαίνεται ότι βαίνει προς υλοποίηση, να δει τον Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο ως εγκληματία πολέμου είναι ενδεικτική των προθέσεών τους.

***

Οι Βρετανοί θριαμβολογούν και λένε ότι αποδείχτηκε το πόσο δίκιο είχαν και ότι έπρεπε να γίνει αυτός ο πόλεμος (για να πείσουν προφανώς και στο εσωτερικό της χώρας τους), ενώ τα ίδια κάνουν και οι Γάλλοι.

***

Την ίδια ώρα, να μην ξεχνιόμαστε, ούτε για ένα δευτερόλεπτο δε σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί και χτες απογειώθηκαν τουλάχιστον 800 βομβαρδιστικά εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

***

Ο,τι κι αν λένε περί ειρήνευσης, η υπόθεση αυτή δε φαίνεται να τελειώνει, αφού η αποκοπή του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία είναι ο στόχος του ΝΑΤΟ και θα κάνουν το παν για να το πετύχουν.

***

Οσο για τον δικό μας, τον Σημίτη, ως συνήθως παπαγαλίζει τα ΝΑΤΟικά επιχειρήματα κι είναι έτοιμος για μια φορά ακόμα να παραδώσει "γην και ύδωρ", να κάνει ό,τι του ζητήσουν, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τη χώρα. Είπαμε... "πρώτα η Ελλάδα".

***

ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΩΡΑ στην αγορά κρεάτων κι ο κόσμος δικαίως ανησυχεί για το τι γίνεται καθώς ολοένα αποκαλύπτονται νέες πτυχές της υπόθεσης των μολυσμένων κρεατικών. Αντε εν τω μεταξύ να θυμηθεί ο καθένας τι έφαγε τους προηγούμενους έξι μήνες...

***

Οσο για τους δικούς μας αρμόδιους, καλύτερα θα είναι να σιωπήσουν παρά να προσπαθούν να μας πείσουν ότι "δεν τρέχει τίποτε", την ίδια ώρα που παραδέχονται ότι αδυνατούν να γνωρίζουν τι συμβαίνει και ποια είναι η κατάσταση στις αγορές της Ευρώπης.

Ειρηνοποιός τώρα και ο Σολάνα

Τον άνθρωπο που το μόνο που σκεφτόταν και έλεγε εδώ και 72 μέρες ήταν πώς θα "καταστρέψει, θα ισοπεδώσει και θα γονατίσει" το γιουγκοσλαβικό λαό, αυτόν τον άνθρωπο διάλεξαν ως τον πλέον κατάλληλο για τη θέση του "κυρίου ΚΕΠΠΑ" οι 15 ηγέτες της ΕΕ.

Δεν είναι βέβαια μόνο ο συμβολισμός αυτής της επιλογής, που σημαίνει απλώς "ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση" ή ότι "βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα". Αλλά και μια επιπλέον απόδειξη, ότι η ΚΕΠΠΑ θα είναι το ίδιο βάρβαρη, απάνθρωπη και ιμπεριαλιστική όπως το ΝΑΤΟ.

Ακριβώς, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιλογή αυτή στιγματίζει και αποκαλύπτει από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις και την πολιτική των "εταίρων" στους λαούς της ΕΕ, επιχειρούν να εμφανιστούν ως ειρηνοποιοί. Πρώτος και καλύτερος ο Χ. Σολάνα, ο οποίος αφού δήλωσε χθες ότι αποδέχεται τη νέα θέση, έσπευσε να δηλώσει ότι "μοναδική του φροντίδα" είναι ο τερματισμός της σύγκρουσης στο Κόσσοβο (!). Φυσικά, τέτοιες μεταμορφώσεις κανέναν δεν εξαπατούν και αυτό πρέπει να αποδειχθεί με την κόκκινη ψήφο στις ευρωεκλογές.

Συνείδηση και συμφέροντα

"Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πολιτών που ακολουθούν είτε το ΔΗΚΚΙ είτε το ΚΚΕ είτε άλλα μικρά κόμματα που καταλαβαίνω ότι εκφράζουν μια δυσαρέσκεια, όμως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα συμφέροντά τους δεν εξυπηρετούνται με αυτές τις πολιτικές τοποθετήσεις". Αυτά είπε ανερυθρίαστα μιλώντας στον "Αντέννα" η Β. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους "παραδοσιακούς σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ"!. Προφανώς, η υπουργός πιστεύει ότι όσοι εργαζόμενοι ψηφίζουν είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, το κάνουν επειδή έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κοινή αντιλαϊκή πολιτική τους εξυπηρετεί... τα συμφέροντά τους. Ενώ όσοι επιλέγουν την αντίσταση και τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι... παραπλανημένοι, παρασυρμένοι και παγιδευμένοι! Την απάντηση όμως στην κυβερνητική προπαγάνδα θα - πρέπει - να δώσουν οι εργαζόμενοι στις 13 του Ιούνη.

Διακρίσεις

Την περασμένη Κυριακή η κ. Παπαζώη, υπουργός Πολιτισμού, επισκέφθηκε τη Σαντορίνη και μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος, στην αίθουσα του "Μπελώνειου ιδρύματος" Θήρας. Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί πριν από ενάμιση περίπου μήνα, όταν η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ ζήτησε την ίδια αίθουσα, για μια συνάντηση του ευρωβουλευτή Γ. Θεωνά, με τους φορείς του νησιού, εισέπραξε την άρνηση του ΔΣ. Μάλιστα, ο κ. Ευάγγ. Μπελώνιας, πρόεδρος του ΔΣ, ισχυρίστηκε ότι ήθελαν να αποφύγουν την αναπόφευκτη πολιτικολογία...

Προφανώς, η κ. Παπαζώη, μίλησε περί απολίτικων ανέμων και υδάτων...

... και το "ελληνικό" ψήφισμα διά χειρός Ολμπράιτ

Και συνεχίζει: "Ζητάει α) όλες οι παραστρατιωτικές σερβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο να αφοπλιστούν πάραυτα και να διαλυθούν, β) οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να μειωθούν στο επίπεδο του Οκτωβρίου 1998 μέσα σε 15 ημέρες - από την ημέρα ισχύος αυτής της απόφασης και να απομακρυνθούν από το Κοσσυφοπέδιο μέσα σε 30 ημέρες μετά την άφιξη της πρώτης μονάδας του ΟΗΕ του πολιτικού και προσωπικού ασφαλείας... γ) η στρατιωτική δύναμη της Γιουγκοσλαβίας όχι περισσότεροι από 1.000 άνδρες θα σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο, κυρίως σε σημεία συνόρων... δ) Οι δυνάμεις του KLA (σ. σ. του ΟυΤσεΚα) θα αφοπλιστούν και θα διαλυθούν σε 30 ημέρες μετά την άφιξη της πρώτης μονάδας ασφαλείας του ΟΗΕ... ε) Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον στρατιωτικών στόχων στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας (!), όπως και τα σχέδια για χερσαίες επιχειρήσεις θα ανασταλούν (!!!) το αργότερο με την άφιξη της πρώτης μονάδας του πολιτικού και προσωπικού ασφαλείας του ΟΗΕ...".

Είναι ολοφάνερο ότι το "ελληνικό" σχέδιο ψηφίσματος το έγραψε η Μ. Ολμπράιτ και απλώς ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε να παίξει το ρόλο του ταχυδρόμου. Πράγματι, μπορεί να περηφανεύεται ότι δικαιώθηκε η κυβέρνηση Σημίτη. Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Εχθροί και "φίλοι"

Οσο θα αποκαλύπτεται η ουσία της λεγόμενης "ειρήνευσης" στη Γιουγκοσλαβία, τόσο θ' αποκαλύπτεται και ο ρόλος που έπαιξε γι' αυτή ο Τσερνομίρντιν και η ηγεσία της Ρωσίας. Και τότε πολλοί θα πρέπει να καταλάβουν καλύτερα γιατί ο Γιέλτσιν προχώρησε στην αντικατάσταση του τότε πρωθυπουργού Πριμακόφ και στο διορισμό του Τσερνομίρντιν ως διαμεσολαβητή - στην ουσία κομιστή εκβιασμών και απειλών - ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη γιουγκοσλαβική ηγεσία.

Δεν είχαν μόνο τους εχθρούς να αντιμετωπίσουν οι Γιουγκοσλάβοι σ' αυτόν τον πόλεμο, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, και κάποιους από τους... φίλους, ο Γιέλτσιν, αλλά και ο... Σημίτης που ενώ υπέγραφε τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο, εμφανιζόταν αργότερα να μάχεται για την "ειρήνη".

Μια "ειρήνη" βεβαίως που για τον Σημίτη σημαίνει υποταγή, αν όχι παράδοση της Γιουγκοσλαβίας...

Ολα... στη μάχη

Το σενάριο της κεντροαριστεράς επανέφερε στο προεκλογικό σκηνικό ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας προχτές το βράδυ σε συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Μάλιστα προειδοποίησε τα μικρά κόμματα (βλέπε ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ) πως μετά τις ευρωεκλογές, μετά τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ, θα είναι υπόλογοι, διότι δε βρέθηκαν μαζί στην ίδια πλευρά, απέναντι στη συντήρηση. Πως θα απολογούνται και θα ζητάνε συγνώμη που εγκαταλείπουν αυτή τη δυνατότητα της κεντροαριστερής συνεργασίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα είναι εκεί (σ. σ. για να τους συγχωρήσει ως μεγαλόψυχο...). Και κατέληξε πως το ζητούμενο είναι να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ η μεγάλη δυνατή πλειοψηφία...

Αυτά είπε ο υπουργός Αμυνας στη ...μεγάλη συγκέντρωση των 500 περίπου ατόμων, που ήρθαν από πολλές μεριές της Θεσσαλονίκης. Μια συγκέντρωση, που - όπως σχολίασε δημοσιογράφος - ακόμη και το ΔΗΚΚΙ θα τη θεωρούσε αποτυχημένη. Μια συγκέντρωση όπου ακόμη και οι κλακαδόροι και οι χειροκροτητές δεν μπορούσαν να διαμορφώσουν το παθιασμένο κλίμα που αποζήταγε ο Ακης την ώρα που έταζε χιλιάδες θέσεις εργασίας, που θα... δημιουργήσει η σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας που δημιούργησε η συντηρητική Ευρώπη...

Επαρση...

Είπε και κάτι άλλο, όμως, η κ. Παπανδρέου. Δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το πρόγραμμα και την πολιτική της, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Βέβαια, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Για πολλούς λόγους και κυρίως για δυο: Πρώτον, επειδή είναι γνωστή σε όλους η έπαρση και η αλαζονεία, που χαρακτηρίζει συνήθως τα μέλη αυτής της κυβέρνησης. Και δεύτερο, γιατί η κ. Παπανδρέου - όπως και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη - προσπαθούν να κρύψουν τη σημασία της ψήφου του ελληνικού λαού. Προσπαθούν να κρύψουν, πως όσο μεγαλύτερη είναι η λαϊκή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, στις 13 Ιούνη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυσκολίες, για τη συνέχισή της, στη μετεκλογική περίοδο. Και δε διστάζουν - προκειμένου να το καταφέρουν - να πέφτουν και σε εξόφθαλμες αντιφάσεις. Την ίδια στιγμή, που καλούν τους ψηφοφόρους, να ψηφίσουν μαζικά ΠΑΣΟΚ και εκτοξεύουν ψευτοδιλήμματα, περί χάους και καταστροφής, αν δε γίνει αυτό, λένε και τα ακριβώς αντίθετα, όπως το προαναφερόμενο της υπουργού Εσωτερικών.

Αραγε, έχουν την αυταπάτη ότι δεν τους έχουν πάρει χαμπάρι;

Η "δικαίωση" της κυβέρνησης Σημίτη...

Πραγματικά, είχε δίκιο ο Κ. Σημίτης, όταν προχτές το βράδυ στην Κολωνία εμφανιζόταν δικαιωμένος από τη συμφωνία "ειρήνης" και δήλωνε ότι η "σημερινή (σ.σ. προχτεσινή) κατάληξη είναι επιβεβαίωση της δικής μας άποψης". Πραγματικά, όπως προκύπτει από το σχέδιο ψηφίσματος που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Σημίτη - δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα - και είχε παραδοθεί στους Τάλμποτ, Τσερνομίρντιν και Αχτισάαρι, πριν από ένα μήνα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να περηφανεύεται ότι ήταν πρωτοπόρος και ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών, όσον αφορά το "σχέδιο ειρήνευσης". Μάλιστα, η κυβέρνηση Σημίτη προσυπογράφει και νομιμοποιεί τους βομβαρδισμούς και επίσης προτείνει να ...ανασταλούν, όταν φτάσουν τα πρώτα στρατεύματα του ΟΗΕ (!).

Για του λόγου το αληθές, δημοσιεύουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα (από τη χτεσινή "Ελευθεροτυπία") απ' αυτό το σχέδιο ψηφίσματος, που είχε προτείνει η κυβέρνηση Σημίτη:

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας... 1. Ζητάει την άμεση κατάπαυση της βίας και της καταστολής στο Κοσσυφοπέδιο και ειδικότερα τη βίαιη απομάκρυνση του αλβανόφωνου πληθυσμού από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και τις σερβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις".

Η "φάκα"

Σαν ποντίκι

μες στη φάκα

σ' έχουν "πράσινοι"

και "μπλε"

και σε λιώνουνε

στην τράκα

χρόνια,

δύστυχε λαέ!

Σαν ποντίκι

σ' έχουν πιάσει

και κραυγάζεις

και πονάς,

μα η κάλπη

όταν φτάσει

απ' τη φάκα

δεν κουνάς!

Επιτέλους,

έστω τώρα,

ας ξεφύγεις

από κει,

άντε σάλτο

και με φόρα,

όταν έρθει

Κυριακή!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ