ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 1999
Σελ. /12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ξεπεράστε τους ενδοιασμούς σας, ψηφίστε ΚΚΕ

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Αιγάλεω

Την οργή και την αγανάκτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στην υπόθεση Οτσαλάν, αλλά και για τους χειρισμούς της στην οικονομική πολιτική "που έχει αδειάσει τις τσέπες των εργαζομένων", διαπίστωσε και χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στην περιοδεία που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στις καφετερίες, στα εμπορικά καταστήματα και στα καφενεία του Αιγάλεω, η Αλέκα Παπαρήγα είχε την ευκαιρία να ακούσει από κοντά τους προβληματισμούς των νέων, των εργαζομένων και γενικά όλων των ανθρώπων της λαϊκής τάξης, οι οποίοι εύχονταν στη ΓΓ του Κόμματος "καλή επιτυχία" στις ερχόμενες ευρωεκλογές. "Για να επιτύχουμε εμείς κάποιοι πρέπει να αποτύχουν. Κάποιοι σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να δεχτούν το δικό σας μαύρο", έλεγε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα.

Η περιοδεία ξεκίνησε στις 7 χτες το απόγευμα απ' τις καφετερίες που βρίσκονται στην πλατεία Ελευθερίας. Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για αρκετή ώρα με τους νέους, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα. "Εσείς που είστε νέοι είστε αυτοί που πρώτοι πρέπει να ξεσηκωθείτε για να μην έρθει αυτός ο πόλεμος και στη δική μας χώρα", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν και στα εμπορικά καταστήματα της Ιεράς Οδού. Οι καταστηματάρχες, αλλά και οι υπάλληλοι έλεγαν στη ΓΓ του ΚΚΕ πως η δουλιά στα μαγαζιά έχει πέσει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. "Αυτά είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία έχει αδειάσει κυριολεκτικά τις τσέπες του ελληνικού λαού, που έχει οδηγήσει όλους τους εργαζόμενους σε μια διαρκή ανασφάλεια", απαντούσε στις επισημάνσεις τους η ΓΓ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα καταστήματα που βρίσκονται επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη, αλλά και σε δύο καφενεία της περιοχής. Και εκεί η ΓΓ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει της θέσεις του ΚΚΕ και να αναφερθεί σε όλα τα γεγονότα των τελευταίων μηνών. "Γνωρίζετε πολύ καλά τη δύναμή σας. Ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί της Ευρώπης μπορούν και πρέπει να ξεσηκωθούν για να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση. Ξεπεράστε τους ενδοιασμούς σας και ψηφίστε το ΚΚΕ. Ρίξτε την ψήφο στο Κόμμα, που αν δυναμώσει θα προβληματίσει και θα "πονέσει" πολλούς", είπε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα.

ΧΑΡ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Τίποτα δε γίνεται χωρίς αγώνα

Στο Νομό Καρδίτσας περιοδεύει από χτες ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ

"Να υπογράψουμε μια συμφωνία, πατριώτες. Να μας δώσετε τη δύναμη να αγωνιστούμε για τα προβλήματα και εμείς να σας δώσουμε ολόκληρο τον εαυτό μας σ' αυτό τον αγώνα. Είναι μια καλή συμφωνία, νομίζω. Εσείς δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Ψήφο θα μας δώσετε. Και εμείς δεσμευόμαστε να τη διατηρήσουμε στη συνέχεια αυτή τη δύναμη για να παλεύουμε. Το δείχνει και η ιστορία, τίποτα δεν έγινε χωρίς αγώνα".

Η πρόταση δεν πρόλαβε καν να κατατεθεί. Χειροκροτήθηκε εξαιρετικά θερμά. Χτες το βράδυ. Στην Καρδιτσομαγούλα. Πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη.

Ο κόσμος απηυδισμένος. Ενας άλλος κόσμος. Πραγματικός. Οχι αυτός ο κόσμος που μας εμφανίζει η ΤV. Ενας κόσμος, άνθρωποι δηλαδή πραγματικοί, καμένοι απ' τα χρέη, από τις τιμές που δεν έχουν τα προϊόντα που παράγει ο μόχθος τους, απ' την ανεργία, από χιλιάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Ηταν καταπληκτικό ό,τι συνέβη εκεί στην έναρξη κιόλας της περιοδείας. Ούτε μια ερώτηση για την "ειρήνη" που επέβαλαν οι ΝΑΤΟικοί και για την οποία η κυβέρνηση επαίρεται πως συνέβαλε σ' αυτή. Οι βόμβες που συνεχίζουν να πέφτουν, τα λένε όλα και ο κόσμος καταλαβαίνει...

Η κουβέντα, όλη η κουβέντα που έγινε εκεί στην πλατεία του χωριού προσανατολίστηκε από τους ίδιους τους κατοίκους του χωριού σε ένα προς ένα τα προβλήματα, τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα.

Ο κόσμος καίγεται απ' τις τιμές που δεν υπάρχουν, από τα καταχρεωμένα χωράφια, μια σειρά άλλα προβλήματα.

"Εχετε μια ευκαιρία μπροστά σας. Να κάνετε τώρα, έστω τώρα, μια αρχή για να απαλλαγούμε απ' το δικομματισμό", είπε ο Χαρ. Φλωράκης. "Αρκετά πια μια ο ένας μια ο άλλος να έρχονται, να υπόσχονται χίλια δυο, να φεύγουν κι ύστερα τα προβλήματα να γίνονται ακόμα περισσότερα. Δώστε δύναμη στο ΚΚΕ. Δώστε μας δύναμη να παλέψουμε. Η ιστορία αυτό λέει, τίποτα δε γίνεται χωρίς αγώνα και εμείς σας προτείνουμε μια έντιμη συμφωνία. Δώστε μας ψήφους να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί για να παλέψουμε και εμείς σας δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό".

Συνεχίζεται η περιοδεία

Συνεχίζεται η περιοδεία στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων που πραγματοποιεί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.

Συγκεκριμένα:

- Σήμερα Σάββατο 5/6 θα επισκεφτεί στο Νομό Καρδίτσας την Μαγούλα,το Αγναντερό και το Προάστιο.

- Αύριο Κυριακή 6/6 περιοδεύει στο Νομό Τρικάλων όπου θα επισκεφτεί την Ελάτη (Τύρνα),το Νεραϊδοχώρι,την Πύλη,την Πηγή και τον Πύργο.

Περιοδείες - συσκέψεις - συγκεντρώσεις

Περιοδείες - συσκέψεις - συγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και στελέχη του Κόμματος, στις παρακάτω περιοχές:

Σήμερα Σάββατο 5/6

- Στη Νάξο θα περιοδεύει ο Γ. Θεωνάς,υποψήφιος ευρωβουλευτής. Το πρωί θα δώσει συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ.

- Περιοδεία στην Κεφαλονιά πραγματοποιεί ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Στις 11.00 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο ξενοδοχείο "Μεντιτερανέ". Στη 1.00 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Φωκάς". Στις 6.00 μ.μ. θα έχει συνάντηση με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης και με πρωτοβάθμια σωματεία.

- Στου Κολιάτσου η ΚΟΒ στα γραφεία της Πατησίων 280 διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση, στις 7.00 μμ.

- Σε προφεστιβαλική συγκέντρωση στο Μοσχάτο στην πλατεία Μεταμορφώσεως στις 8.00 μμ με την Αλεξάνδρα Μπαλού,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Σύσκεψη Δασκάλων στο Βύρωνα στις 6.30 μμ με την Χριστίνα Τσεντούρου,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Σύσκεψη ΕΒΕ στου Ζωγράφου στις 7.30 μμ με τον Φ. Λάφη.

Κυριακή 6/6

- Οι ΚΟΒ Τύπου και Χάρτου διοργανώνουν σύσκεψη - συγκέντρωση στην ταβέρνα "Θαλπωρή" (Γ. Παπανδρέου 47, Ζωγράφου) στις 7.00 μμ με τον Γ. Σταυρόπουλο,μέλος της ΚΕ.

Δευτέρα 7/6

- Στο Ηράκλειο Κρήτης θα περιοδεύσει ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις 6.30 π.μ. στον ΟΤΕ (Θερίσου), στις 8.30 π.μ. στον ΟΤΕ (πίσω από το Μουσείο),στις 10.00 π.μ. στη ΔΕΗ (Τσαλικάκι),στις 12 μεσημέρι στη ΔΕΗ (Λινοπεράμματα).

- Στην εταιρία ELPEN στις 11.30 π.μ. περιοδεύει ο Μπάμπης Αγγουράκης,βουλευτής και μέλος της ΚΕ.

- Στο νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ στις 9.30 π.μ. με τον Αλέκο Τομαρά,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο νοσοκομείο ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ στις 9.30 π.μ. με τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στην Εμπορική Τράπεζα (στο κεντρικό κατάστημα στη Διεύθυνση Λογιστικού και Κάρτας Visa), στις 9.30 π.μ. με την Αλεξάνδρα Μπαλού,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στη βιομηχανία μετάλλου "ΣΒΑΜΠΕ" στις 10.30 π.μ. με την Χριστίνα Τσεντούρου,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στο Τεχνικό Πειραιά της ΕΥΔΑΠ στις 7.00 π.μ. με τον Γ. Σκιαδιώτη,μέλος της ΚΕ.

- Στην πιάτσα των οικοδόμων στην πλατεία Κοτζιά στις 6.30 π.μ. και στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Συγγρού στις 10.00 π.μ. με τον Γ. Σταυρόπουλο,μέλος της ΚΕ.

- Στα ΕΛΤΑ Περιστερίου,στις 7.00 π.μ. με τον Π. Σοφό,μέλος της ΚΕ.

- Σύσκεψη ετεροδημοτών Αθήνας Λέσβου, Λήμνου στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ.

- Επίσης συσκέψεις ετεροδημοτών Αθήνας Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής και Δυτικής Στερεάς και Εύβοιας, Κρήτης, Λευκάδας στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ.

- Σύσκεψη Ποντίων Καλλιθέας στην ταβέρνα "Ο ΝΟΤΗΣ" (Σοφοκλέους 161 β) στις 8.00 μ.μ. με τον ευρωβουλευτή Β. Εφραιμίδη.

- Οι κομμουνιστές Δημοτικοί Σύμβουλοι του Βύρωνα καλούν σε σύσκεψη στα γραφεία του Κόμματος (Χειμάρρας και Αϊδινίου) στις 8.30 μ.μ. με ομιλητή τον Ορέστη Κολοζώφ.

- Σύσκεψη γυναικών στην Ηλιούπολη στις 7.30 μ.μ. με την Αλεξάνδρα Μπαλλού,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Σύσκεψη των γυναικών Καλλιθέας στον "ΚΑΦΕΧΩΡΟ" (Ματζαγριωτάκη 82) στις 8.00 μ.μ. με τη Δ. Μανωλάκου,μέλος της ΚΕ.

- Σύσκεψη των ΕΒΕ Αιγάλεω στις 8.00 μ.μ. με τον Φ. Λάφη.

Τρίτη 8/6

- Στις Καλύβες Νομού Χανίων στις 8.30 μ.μ. θα περιοδεύσει κλιμάκιο και θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημούλας,μέλος της ΚΕ.

- Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στις 8.30 π.μ. με τον Αλ. Τομαρά.

- Στην Εθνική Τράπεζα στα υποκαταστήματα (Λ. Συγγρού, κέντρο Μηχανογράφησης) και (πλατεία Συντάγματος - κεντρικό πλ. Εθνικής Αντίστασης) με τον Κρ. Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στους εργαζόμενους του Δήμου Καλλιθέας στις 6.00 π.μ. με τον Γ. Σταυρόπουλο,μέλος της ΚΕ.

- Στο Εθνικό Ιδρυμα Αναπήρων (Ν. Λιόσια) στις 9.00 π.μ. με τον Μπάμπη Αγγουράκη,βουλευτή και μέλος της ΚΕ.

- Στα ΕΛΤΑ Καισαριανής στις 9.00 π.μ. με την Αλ. Μπαλλού,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στους εργαζόμενους του Δήμου Αγ. Παρασκευής στις 1.30 μ.μ. με τον Γ. Στρατηγό.

- Στο ΚΑΠΗ Καλλιθέας στις 10.30 π.μ. με τον Τάκη Μαυροδόγλου.

- Στον ΕΟΤ (Αμερικής 2) στις 11.00 π.μ. με τον ευρωβουλευτή Β. Εφραιμίδη.

- Στην ΙΣΤ εφορία Αγ. Κωνσταντίνου με τον Κ. Μαραγκουδάκη.

Τετάρτη 9/6

- Στη Γενική Τράπεζα (Πλ. Μοναστηρακίου) στη Δ/νση Λογιστών με την Αλ. Μπαλλού,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στην Εθνική Τράπεζα - Εθνοκάρτα με την Αλ. Μπαλλού,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στον Εθνικό Οργανισμό Κοιν. Φροντίδας (ΠΙΚΠΑ) με τον Μπάμπη Αγγουράκη,βουλευτή και μέλος της ΚΕ.

- Στην Ολυμπιακή Τεχνική Διεύθυνση στις 10.00 π.μ. με τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο εργοστάσιο ΗΒΗ (Σατωβριάνδου 18 και Αγ. Κωνσταντίνου 5) στις 8.00 π.μ. με τον Κρ. Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 12.00 με τον Κρ. Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χωματερή στα Ανω Λιόσια στις 10.00 π.μ. με τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στη ΔΕΗ Περιστερίου στις 7.00 π.μ. με τον Ν. Μπατιστάτο.

- Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας,στον κρατικό Αερολιμένα με τον Στρατή Κόρακα,επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

- Στην AEG,στο Κρυονέρι στις 9.45 π.μ. και στην ΑΣΗΜΟΤΕΧΝΙΚΗ στις 11.30 π.μ. με τη Χρ. Τσεντούρου,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στη ΒΙΟΛΕΞ - BIC ΑΒΕΕ στο Κρυονέρι στις 10.00 π.μ. με τον Γ. Σκιαδιώτη,μέλος της ΚΕ.

- Στα ΕΛΤΑ ΚΔΑ στις 9.00 π.μ. με τον Χρ. Κατσιώτη.

- Σε σύσκεψη στην Αγία Παρασκευή στις 8.00 μ.μ. με τον Κ. Μαραγκουδάκη.

- Σε σύσκεψη εκπαιδευτικών στην Καλλιθέα στις 8.00 μ.μ. με τον Δ. Αγκαβανάκη.

- Σε σύσκεψη γυναικών Καλλιθέας στον "ΚΑΦΕΧΩΡΟ" (Ματζαγριωτάκη 82) στις 8.00 μ.μ. με την Αλ. Μπαλλού,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Σε συγκέντρωση Αντιστασιακών γυναικών στις 6.00 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10) με τον ευρωβουλευτή Γιάννη Θεωνά.

Ο "κύριος" ΝΑΤΟ - ΚΕΠΠΑ

Οι 15 αρχηγοί των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (ΕΕ), αποφάσισανγια τον "κύριο" ΚΕΠΠΑ, αυτόν που τις τελευταίες μέρες φιγουράριζε ως μοναδικός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση. Ο λόγος για τον γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν πρέπει να εκπλήσσει. Η κατεύθυνση για την ΚΕΠΠΑ είναι διατυπωμένη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το στρατηγικό ντοκουμέντο της ΕΕ. Σχετικά με την κοινή άμυνα, αναφέρει: "Στόχος είναι να αναπτυχθεί η ΔΕΕ ως μέσο για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού σκέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας. Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΕ προτίθεται να αναπτύξει στενές σχέσεις εργασίας μεταξύ της ΔΕΕ και της Ατλαντικής Συμμαχίας και να ενισχύσει το ρόλο, τις ευθύνες και τη συμβολή των κρατών - μελών της ΔΕΕ στα πλαίσια της Ατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με την αναγκαία διαφάνεια και συμπληρωματικότητα μεταξύ της ανακύπτουσας ευρωπαϊκής ταυτότητας, όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα και της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η ΔΕΕ θα ενεργεί σύμφωνα με τις θέσεις που καθορίζονται στην Ατλαντική Συμμαχία".

* * *

Με απλά λόγια το συγκεκριμένο απόσπασμα της Συνθήκης λέει τα εξής:

  • Η ΚΕΠΠΑ διαμορφώνεται για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού σκέλους του ΝΑΤΟ, άρα είναι σύμφωνη με την αποστολή της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επομένως, η δράση της είναι ενταγμένη στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και σχεδιασμούς των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, δηλαδή στους στόχους και τη δράση της "νέας τάξης πραγμάτων". Αυτή είναι και η κατεύθυνση της ΚΕΠΠΑ, γιατί αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και των κρατών - μελών της.
  • Επίσης τα κράτη - μέλη της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη συνδιαμορφώνουν ή πιο σωστά διαμορφώνουν κοινή πολιτική σύμφωνα με τις θέσεις που καθορίζει το ΝΑΤΟ.
  • Και, τέλος, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η ΕΕ πρέπει να παίξει το δικό της ενεργό και δραστήριο ρόλο. Αρα, δεν ήταν έκπληξη η κοινή πολεμική δράση μέσω του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των υπερατλαντικών συμμάχων.

* * *

Η πιο πάνω διατύπωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αποκαλύπτει και τα εξής:

  • Είναι μύθος ότι η επεξεργασία και εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη αντίπαλου δέους στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία πόλου ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο όπως διατείνονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γιατί, η Συνθήκη του Μάαστριχτ αποφασίστηκε ομόφωνα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από τα ίδια και η ΚΕΠΠΑ εντάσσεται στα πλαίσιά της και εντός του ΝΑΤΟ. Τα κράτη - μέλη της ΕΕ συμμετέχουν ενεργά, δραστήρια και όχι από εξαναγκασμό και πίεση στη δολοφονική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, στη Γιουγκοσλαβία, ενώ όποτε και όπου χρειάζεται θα το επαναλάβουν.
  • Είναι η μεγαλύτερη απάτη ότι η διαμόρφωση της ΚΕΠΠΑ θα δώσει την πολιτική οντότητα στην ΕΕ, η οποία απαιτείται, για να απεγκλωβιστεί από το ΝΑΤΟ. Σ' αυτά τα πλαίσια είναι εντελώς φυσιολογική, επιβεβλημένη θα λέγαμε, η απόφαση των "15" της ΕΕ για διορισμό του ΓΓ του ΝΑΤΟ ως κυρίου ΚΕΠΠΑ. Γιατί να διοριστεί άλλος; Η ΕΕ θα ασκεί την ΚΕΠΠΑ μέσα από το ΝΑΤΟ και ο Χαβιέ Σολάνα την εκφράζει περίφημα, όπως και το ΝΑΤΟ. Αυτό εξυπηρετεί τη δράση της ως ιμπεριαλιστικής Ενωσης στην Ευρώπη και για το βασικό λόγο ότι οι υπαρκτές ενδοενωσιακές αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της αντιμετωπίζονται καλύτερα σ' αυτά τα πλαίσια.
  • Οσο για τους αιθεροβάμονες της αντιπολίτευσης που επιμένουν ότι σ' αυτή την Ενωση μπορεί να εφαρμοστεί μια άλλη ΚΕΠΠΑ, τον ΣΥΝ, αλλά και το ΔΗΚΚΙ, η πολιτική διέξοδος που προτείνουν, αν δεν είναι ουτοπική, καλλιεργεί ψευδαισθήσεις στο λαό για τη δυνατότητα διασφάλισης των συμφερόντων του και ιδιαίτερα των κυριαρχικών του δικαιωμάτων μέσω της ΚΕΠΠΑ.

* * *

Στις ευρωεκλογές, ο λαός μπορεί, αρκεί να θέλει και πρέπει να το κάνει, να εναντιωθεί στην πορεία της ΚΕΠΠΑ, της ενσωμάτωσης της Ελλάδας σ' αυτή την πολιτική της "νέας τάξης", ενισχύοντας αποφασιστικά το πλατύ ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Σ.

Του Γεωργίου Μ. Σαρηγιάννη, καθηγητή ΕΜΠ

Του Γεωργίου Μ. Σαρηγιάννη, καθηγητή ΕΜΠ

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την υποτελή πολιτική της, όμοια της οποίας είχαμε να δούμε από την εποχή της στυγνής αμερικανοκρατίας του '50, έχει και το θράσος να προβάλλει μια τάχα φιλειρηνική πολιτική. Με εντολή των Αμερικανών, απέσυρε τους "S - 300", παρέδωσε τον Οτσαλάν στους δημίους του (νοικιάστε τρεις φουσκωτούς και πετάξτε τους έξω!) προσυπογράφει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, για τους βομβαρδισμούς, για την αλλαγή του αντικειμένου του και τη μετατροπή του και επίσημα σε επιθετικό οργανισμό, για το εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία, και παραχωρεί αντισυνταγματικά και παράνομα τον ελληνικό χώρο, χερσαίο, θαλάσσιο, εναέριο, λιμάνια και δρόμους, βάσεις, εγκαταστάσεις ραντάρ και δίκτυα επικοινωνιών στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, και στέλνει τους Ελληνες φαντάρους μέσα στις περιοχές πολεμικών επιχειρήσεων.

Οταν θα στηθούν όλοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Δικαστήριο μιας νέας Νυρεμβέργης, η ελληνική κυβέρνηση δε θα έχει κανένα ελαφρυντικό μια και προσυπογράφει όλες τις παραπάνω ενέργειες, και αυτή η μέρα δε θ' αργήσει.

Από την άλλη μεριά, το σλόγκαν που κυκλοφορεί είναι ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει το "κόμμα της Σοφοκλέους" και μ' αυτό το σκεπτικό εγκλωβίζουν χιλιάδες μικροεπενδυτές (εμείς τους θεωρούμε θύματα τζόγου που αργά ή γρήγορα θα πληρώσουν την αεράτη ευφορία τους) στη βάση του ότι η υποτέλεια είναι ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα, άσε που θα φάμε και την "επόμενη μέρα" από τις δουλιές που θα ανοίξουν στη Σερβία και θα πάνε ακόμη πιο πάνω οι μετοχές. Αυτό όμως που δε βλέπουν είναι ότι αν δε σταματήσει τώρα ο πόλεμος, τότε οι εξελίξεις μόνο στην πολυπόθητη σταθερότητα δε θα οδηγήσουν - και ήδη ακούγονται από "αναλυτές" (τους ίδιους που εδώ και τρία χρόνια μιλούσαν για "το πρόβλημα του Κόσσοβου που θα εξελισσόταν σε τοπικό πόλεμο" κ. α.) για τη Βοϊβοδίνα, την Τρανσυλβανία, τη Θράκη, το ένα, το άλλο. Εδώ είμαστε και θα το δούμε, και να δούμε τότε τη σταθερότητα της υποτέλειας και πού θα πάει το χρηματιστήριο και ο τζόγος τους.

Να επαναλάβω κάτι που πριν ένα χρόνο περίπου θεωρήθηκε "υπερβολικό": Οτι ο φασισμός γεννιέται στις "κεντρώες κυβερνήσεις". Και μην ξεχνάμε ότι πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί σοσιαλιστές ήταν οι πιο φιλοπόλεμοι, (μόνο ο Ζορές ήταν ειρηνιστής και τον δολοφόνησαν), και το δρόμο στον Χίτλερ τον άνοιξαν πάλι οι σοσιαλδημοκράτες - για να μηθυμίσουμε τι έγινε στην Ισπανία το 1936. Σήμερα, όλοι, δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι, έχουν να το λένε, μόνο το ΚΚΕ έχει σωστές θέσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα εκφραστεί αυτό και στην ψήφο στις επικείμενες εκλογές, μια και είναι η μόνη ψήφος που μπορεί να σταματήσει αυτές τις από όλους ανεπιθύμητες εξελίξεις.

Να εκφραστεί στην κάλπη η αφύπνιση του λαού

Οταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το προεκλογικό κλίμα, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι βλέπουμε μια αφύπνιση του λαού, σημαντικές διεργασίες και αυτό που έχει σημασία είναι να εκφραστεί αυτή η αφύπνιση στην κάλπη. Να μη χαθεί, να μη σκορπίσει, να πάει σε καλή μεριά. Και το κυριότερο είναι ότι η νέα γενιά δε φαίνεται διατεθειμένη να εξαγοράζεται με ψεύτικες υποσχέσεις. Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται, οι περισσότερες έχουν διπλάσια συμμετοχή από τις εθνικές εκλογές στις οποίες υπάρχει και μεγαλύτερος φανατισμός, καλώς εννοούμενος. Και αναμφισβήτητα υπάρχουν μέσα στις συγκεντρώσεις άνθρωποι που πριν δύο τρία χρόνια δε θα τολμούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Εμείς θεωρούμε ότι η ψήφος έχει ένα γενικευμένο χαρακτήρα. Ψηφίζεις το κυρίαρχο θετικό που έχει κάθε κόμμα και καταψηφίζεις το κυρίαρχο αρνητικό του άλλου".

Προσοχή!

Ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις για την ψήφο στις ευρωεκλογές στις 13 του Ιούνη:

1. Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων είναι ενιαία σε όλη τη χώρα.

2. Δε χρειάζεται σταυρός στους υποψήφιους ευρωβουλευτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ