ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλεσμα συστράτευσης και λαϊκής αντεπίθεσης

Την Τρίτη η τελική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στις 8.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως

Την Τρίτη 8 του Ιούνη στις 8.30 το βράδυ στο Πεδίον του Αρεως στην τελική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ,ο λαός και η νεολαία της Αθήνας θα στείλουν το δικό τους μήνυμα: Δύναμη στο ΚΚΕ.

Δύναμη στην πολιτική που αγωνίζεται να ενώσει τον εργαζόμενο λαό σε ένα πανίσχυρο μέτωπο πάλης κόντρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα είναι μια συγκέντρωση μάχης και νίκης. Μια συγκέντρωση, όπου οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η μαχόμενη διανόηση, οι γυναίκες και οι απόμαχοι της δουλιάς, μαζί με τους δικούς τους εκπροσώπους στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, θα βάλουν την υπογραφή τους για ένα νέο ξεκίνημα.

Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσουν:

- Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Γιάννης Μανουσογιαννάκης,Γιάννης Παττάκης,Γιώργος Χουρμουζιάδης,Λιάνα Κανέλλη και Κώστας Ζουράρις. - Εκτενή παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ θα κάνει ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Στρατής Κόρακας.

- Η μεγάλη λαϊκή σύναξη θα κλείσει με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Προσυγκεντρώσεις

Προσυγκεντρώσεις από όπου θα μεταβούν στο χώρο της συγκέντρωσης, προγραμματίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις. Ετσι:

- Στην Ομόνοια,στις 7.30μ.μ. θα συγκεντρωθούν οι φίλοι του Κόμματος από τον Πειραιά, οι εργαζόμενοι στην Κοινή Ωφέλεια, οι δημόσιοι υπάλληλοι,οι φίλοι του Κόμματος από τις νότιες συνοικίες της Αθήνας και από το 3ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

- Στην πλατεία Βάθης,στις 7.30μ.μ. θα συγκεντρωθούν οι φίλοι του Κόμματος από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το 4ο Διαμέρισμα της Αθήνας και από το Θριάσιο Πεδίο.

- Στα Χαυτεία,στις 7.00μ.μ.,θα συγκεντρωθούν οι φίλοι του Κόμματος που εργάζονται ή φοιτούν σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: Μέση (Δημόσια, Ιδιωτική, Νυχτερινή), ΤΕΙ, ΑΕΙ.

- Στην Κάνιγγος,στις 7.30μ.μ.,θα συγκεντρωθούν οι φίλοι του Κόμματος από τους οικοδόμους και άλλους κλάδους εργαζομένων, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας και οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών συνοικιών της Αθήνας, καθώς και του 2ου Διαμερίσματος του Δήμου της Αθήνας.

- Στα Παναθήναια,στις 7.30μ.μ.,θα συγκεντρωθούν οι φίλοι του Κόμματος από τις ανατολικές και βορειοανατολικές συνοικίες της Αθήνας, από το 1ο και 7ο Διαμέρισμα του Δήμου της Αθήνας και από τα Μεσόγεια.

- Στην πλατεία Αμερικής,στις 7.30μ.μ.,θα συγκεντρωθούν οι φίλοι του Κόμματος από τις βόρειες συνοικίες της Αθήνας, από το 5ο και 6ο Διαμέρισμα του Δήμου της Αθήνας και από το Μενίδι.

Καταγγελία του ΚΚΕ

Οπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή, Αντώνης Σκυλλάκος,με χτεσινή επείγουσα επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς και το υπουργείο Τύπου, παρά τη δέσμευση της ΕΡΤ ότι θα καλυφθούν με τον απαραίτητο φωτισμό οι τελικές συγκεντρώσεις των κομμάτων στην Αθήνα, οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ ανακοίνωσαν στο ΚΚΕ ότι "αδυνατούν" να καλύψουν με φωτισμό τη συγκέντρωση του Κόμματος, την Τρίτη 8/6 στο Πεδίο του Αρεως, με τη δικαιολογία ότι οφείλουν να καλύψουν την προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα...

Προεκλογικές συγκεντρώσεις

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ενόψει των ευρωεκλογών πραγματοποιούνται οι παρακάτω κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις:

ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 6/6

- Στη Μυτιλήνη στην πλατεία Σαπφούς στις 9.00 μμ με ομιλητή τον Στρατή Κόρακα, επικεφαλής του ευρωψηδελτίου.

- Στη Λήμνο στο λιμάνι στις 9.00 μμ με τον Κράτη Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο Ηράκλειο Κρήτης στην Αλικαρνασσό στην πλατεία Αγ. Νικολάου στις 8.00 μμ με τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στα Γρεβενά στην κεντρική πλατεία στις 9.00 μμ με τον Γιώργο Χουρμουζιάδη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στους Φούρνους Ικαρίας στην πλατεία στις 9.00 μμ με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στη Νάξο στην πλατεία Φιλωτίου στις 11.00 π.μ. και στην Απείρανθο στις 9.00 μμ με τον Γ. Θεωνά,ευρωβουλευτή.

ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 7/6

- Στον Ασπρόπυργο στην πλατεία Δημαρχίας στις 8.30 μμ με τους υποψηφίους ευρωβουλευτές Γιάννη Μανουσογιαννάκη και Λιάνα Κανέλλη.

- Στις Αρχάνες Ηρακλείου στις 8.00 μμ με τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Πεδινή Ιωαννίνων στην πλατεία στις 9.00 μμ με ομιλητή τον Κώστα Αλυσσανδράκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στη Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων στην πλατεία στις 9.00 μμ με ομιλητή τον Αντώνη Ντρέκο,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Πεύκη στην πλατεία Ηλιακού Χωριού στις 8.00 μμ με την Χριστίνα Τσεντούρου,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στον Αγιο Ιερόθεο στην πλατεία Δέγλερη στις 8.00 μμ με τον Κράτη Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

ΤΡΙΤΗ 8/6

- Στην Αρτα στην πλατεία Μονοπωλίου στις 9.00 μμ με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Κώστα Αλυσσανδράκη και Αντώνη Ντρέκο.

- Στο Βαθύ Σάμου στην πλατεία Πυθαγόρα στις 8.00 μμ με τον ευρωβουλευτή Γιάννη Θεωνά.

Χαρίλαος Φλωράκης

Μη διστάσετε ψήφο στο ΚΚΕ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

(του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΚΑΤΗ).-

Πάμε καλά! Τίποτα βέβαια δεν είναι εξασφαλισμένο μέχρι την ώρα που και η κάλπη θα δώσει τη δική της επιβεβαίωση σ' αυτό που ήδη νιώθουμε καθημερινά, όσοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μετέχουμε στην εκλογική εξόρμηση του ΚΚΕ. Ομως δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό το μήνυμα. Ερχεται από παντού. Ο,τι και αν κάνουν οι δύο βασικοί μέτοχοι του δικομματισμού, ένα καταλήγει σίγουρο.

Στις λαϊκές συνειδήσεις, μια μόνο δύναμη καταγράφεται όλο και πιο έντονα σαν η μόνη ικανή, όχι μόνο να εκπροσωπήσει ευρύτατες λαϊκές μάζες, αλλά, το κυριότερο και σπουδαίο τελικά, σαν ημόνη δύναμη που έχει ήδη κατοχυρώσει το δικαίωμα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός καθημερινού, ακατάπαυστου αγώνα, ο ορίζοντας του οποίου εκτείνεται πολύ πέραν της ημέρας των ευρωεκλογών. Πρόκειται για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Και ίσως κάποιος πει πως η βεβαιότητα αυτής της εκτίμησης να οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι αυτή εξάγεται από την εμπειρία μιας συγκεκριμένης γεωγραφίας, αυτής του θεσσαλικού κάμπου.

Μα και μόνο έτσι να είναι, αυτό που καταγράφεται στη Θεσσαλία είναι σπουδαίο για το ΚΚΕ, πολύ σπουδαιότερο για την επίπτωση που μπορεί να έχει στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Ακολουθώντας τον Χαρίλαο Φλωράκη, στην τριήμερη περιοδεία του στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, από το βράδυ της πρώτης κιόλας μέρας είχαμε καθαρό ένα: Η έκκληση που απηύθυνε, ξανά και ξανά, στα χωριά που περνούσαμε"να μπει ένα τέρμα στο δικομματισμό" έπιανε τόπο για ένα λόγο: Ηταν ήδη έτοιμες οι συνειδήσεις από την εμπειρία των αγώνων που προηγήθηκαν και να δεχτούν αυτήν την αλήθεια, αλλά και να κάνουν το αποφασιστικό βήμα.

"Ούτε ο Αχελώος δεν τον ξεπλένει τον Σημίτη", είναι μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που ακούσαμε στο Μακρυχώρι. Μα και για τους άλλους έχουν ράμματα για τη γούνα τους.

"Ρωτήστε τους συγκεκριμένα, τι έκαναν για τα χρέη των αγροτών, όσους από τα άλλα κόμματα λένε πως σας συμπαραστέκονται", κάλεσε σε κάποια στιγμή τους συγκεντρωμένους στην Καρδιτσομαγούλα, ο Χαρίλαος Φλωράκης.

"Τίποτα", ήταν η απάντηση που βγήκε από δεκάδες στόματα. Για να συμπληρωθεί από μια καταλυτική μαρτυρία ενός αγρότη: "Αν σωθήκαν τα χωράφια και δε μας τα πήρε ακόμα η Τράπεζα το χρωστάμε στον Μπούτα" είπε, θυμίζοντας έτσι τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι κομμουνιστές στους αγώνες που προηγήθηκαν, ώστε να υπάρχουν και συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα.

Η περιοδεία δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της ομιλίες. Είναι μια διαρκής συζήτηση από χωριό σε χωριό. "Τι να σας πως; Για την ανεργία, για τις τιμές, για τις επιδοτήσεις; Για τι; Τα ξέρετε όλα. Η Ελλάδα έγινε ξέφραγο αμπέλι. Τα ξέρετε καλύτερα από μένα", είπε σε κάποια στιγμή ο Χ. Φλωράκης, όπου του ζήτησαν να μιλήσει από ένα μικρόφωνο. "Μας λένε ότι θα υπάρχουν κέρδη από την ΟΝΕ", συνέχισε. "Δε λένε τι θα πληρώσει ο λαός. Δε λένε ποιος θα κερδίσει. Δε λένε ότι είναι Ενωση των πολυεθνικών και όχι των λαών", συμπλήρωσε.

Η κουβέντα από καφενείο σε καφενείο στα χωριά έφερνε στην επιφάνεια τα ίδια και τα ίδια προβλήματα. Κύρια ό,τι αφορούσε τις τιμές των προϊόντων και τα χρέη των αγροτών. Δεν έμενε εκεί. Αναγκαστικά γύριζε στην αιτία: Τη γενικευμένη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στα φτωχο-μεσαία εργαζόμενα στρώματα του λαού. Και δεν άφηνε απ' έξω την πλέον οδυνηρή έκφραση αυτής της επίθεσης: Τον πόλεμο στη γειτονική Γιουγκοσλαβία. "Σκεφτείτε", είπε σε κάποια στιγμή ο Χ. Φλωράκης "ποιος θα πληρώσει όλα αυτά τα παλιοσίδερα, βόμβες, πυραύλους, αεροπλάνα. Και ποιος θα κερδίσει από την ανοικοδόμηση, που λένε ότι θα κάνουν μετά τον πόλεμο;".

Μοιραία, η κουβέντα κατέληγε στις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

"Μην ακούτε που λένε ότι οι ευρωεκλογές δεν κρίνουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό", είπε ο Χ. Φλωράκης. "Πολλά κρίνουν αυτές οι εκλογές - συνέχισε. Θα σκεφτούν και θα προβληματιστούν απ' το αποτέλεσμα. Μη διστάσετε. Δώστε ψήφο, δώστε δύναμη στο ΚΚΕ και αυτό θα έχει αποτέλεσμα υπέρ των δικών σας συμφερόντων".

Η περιοδεία συνεχίζεται σήμερα σε χωριά του νομού Τρικάλων. Αναλυτικό ρεπορτάζ γι' αυτό το τριήμερο θα δημοσιεύσει ο "Ρ" στο φύλλο της Τρίτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ