ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιβλίο

Μνήμες επονίτικης ψυχής

Τι πρώτο, τι ύστερο - σήμερα που ο ιμπεριαλισμός χαλκεύει νέες αλυσίδες για τα Βαλκάνια - να γράψεις για το βιβλίο ενός πολυάκριβου συντρόφου; Ενός κομμουνιστή με πολύχρονους αγώνες, ακλόνητη σ' όλες τις "φουρτούνες" πίστη, ακέραιο ήθος, αλήθεια λόγου και έργου, έμφυτη σεμνότητα - σχεδόν παιδική ντροπαλοσύνη - και ξεχωριστή ανθρώπινη γλυκύτητα, σαν του Γιώργου Μωραϊτη,που έχει τη "θεία χάρη" να τον εκτιμούν αλλά και αγαπούν όσοι τον γνωρίζουν. Με χαρά μεγάλη αλλά και αίσθηση του τεράστιου για τους μικρούς της ώμους "μεγέθους" του, παρουσιάζει η υπογράφουσα το βιβλίο του Γιώργου Μωραϊτη "Αναμνήσεις ενός αντάρτη" (Β) (Καστανιώτης). Πού να βρει, όμως, τις λέξεις που του πρέπουν; Πώς, να συνοψίσεις ελάχιστα, έστω, από τα σπουδαία "συστατικά" του, ενώ πρόκειται για βιβλίο - προσφορά στην ιστοριογραφία μας; Για συγκινητικά τιμητική περιγραφή πολλών ηρωικών αγώνων του λαού μας, στα βουνά, στα χωριά και στις πόλεις. Για απαθανάτιση (με πολλά άγνωστα στοιχεία ατομικής και ομαδικής δράσης) με πληθώρα καλοσχεδιασμένων - ιδεολογικά, αγωνιστικά, χαρακτηρολογικά - "πορτρέτων" νεκρών και ζώντων, επωνύμων και ανωνύμων "αγίων" του λαού. Για διδαχή προς τους νεότερους, η οποία πηγάζει από το προσωπικό παράδειγμα. Από μια υποδειγματικής συνέπειας αγωνιστική, ιδεολογική, ηθική, αλλά και από μια απείρου κάλλους ψυχή. Γι' αυτό και διδαχή, χωρίς άψυχο ποζάτο διδακτισμό, αλλά διδαχή σεμνή, ουσιαστική, θερμής βιωματικής - κι όμως διόλου περιαυτολόγας - αλήθειας, οραματικού ρομαντισμού και απροσποίητης ανθρωπιάς, που διεγείρει ψυχοπνευματικά τον αναγνώστη.

Το σημείωμα ούτε περιληπτικά μπορεί να αναφερθεί στα πολυάνθρωπα, πολύτοπα, πολύπτυχα γεγονότα, στις συγκλονιστικές εμπειρίες και αναμνήσεις του Γιώργη Μωραϊτη από το πρώτο και δεύτερο αντάρτικο. Αναμνήσεις μιας πολύπαθης πορείας, που την ξεκίνησε, γυμνασιόπαιδο ακόμα, στο συντηρητικό προπολεμικά χωριό του, τη Βοδονίτσα Λαμίας, στα χρόνια της Αντίστασης και χωρίς ανάπαυλα τη συνεχίζει και σήμερα, μαχόμενος και διά της επονίτικα "άγρυπνης" δημοσιογραφικής και συγγραφικής του πένας, που ολοκληρώνει τον τρίτο τόμο των αντάρτικων αναμνήσεών του. Θα σταθεί, όμως, στη συγγραφική αρετή του βιβλίου. Ο αναγνώστης που γνωρίζει τον Γ. Μωραϊτη, διαβάζοντας τις μικρές, νεανικού παλμού φράσεις του, την κυριολεκτική στα νοήματα και μηνύματά της και παράλληλα εύπλαστη, γεμάτη ομορφιά και λαϊκούς χυμούς γλώσσα του, ξεχνιέται ότι διαβάζει. Θαρρεί πως ακούει και βλέπει ζωντανά τον Γ. Μωραϊτη να μιλά, όπως πάντα, με τη φλόγα και ευγένεια της αγωνιστικής ψυχής του.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Διψούν για περισσότερο αίμα

Την ίδια στιγμή που η γιουγκοσλαβική ηγεσία αποδεχόταν το "σχέδιο ειρήνευσης" ΝΑΤΟ - Ρωσίας, την ίδια στιγμή οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς. Δε σταμάτησαν όμως εκεί. Προκειμένου να μην κατηγορηθούν για "αναποτελεσματικότητα" και αγωνιώντας μήπως δεν αναγνωριστεί το "θεάρεστο έργο" τους, έφτασαν στο σημείο να καυχώνται ότι οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς δεν είναι αυτοί που ανακοίνωσε πρόσφατα το Βελιγράδι, αλλά πολύ περισσότεροι. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε συγκεκριμένα, ότι "ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών είναι πολύ μεγαλύτερος των 10.000"! Οι άνθρωποι, φονιάδες των λαών είναι και όσο περισσότερο αίμα αθώων χύνουν, τόσο πιο ικανοποιημένοι αισθάνονται. Και φυσικά, δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ αν οι λαοί δεν τους ξεδοντιάσουν.

Δικαιολογημένες ανησυχίες

Απόλυτα δικαιολογημένες οι ανησυχίες των εργαζομένων και γενικότερα των καταναλωτών απ' όσα διαβάζουν και ακούν τις μέρες αυτές, σχετικά με τα παραγεμισμένα, με διοξίνες, βελγικά κοτόπουλα, αυγά, χοιρινά, βοοειδή, κουνέλια, κλπ., κλπ. Ακόμη και η δέσμευση όλων των εισαγόμενων από το Βέλγιο αντίστοιχων προϊόντων, κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ενα σωρό άλλα προϊόντα, από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να έχουν παραχθεί, με την αξιοποίηση μολυσμένων βελγικών προϊόντων και να έχουν εισαχθεί στη χώρα μας. Χώρια, που κανένας δε βάζει το χέρι του στη φωτιά, για να εγγυηθεί, πως και άλλες, μεγάλες πολυεθνικές, δε χρησιμοποιούν τις ίδιες ή παρόμοιες μεθόδους παραγωγής των προϊόντων τους.

Μήπως, όλες δεν υποτάσσουν τα πάντα, στον ίδιο ακριβώς στόχο, τη μεγιστοποίηση των κερδών τους; Η, μήπως, δεν είναι οι ίδιες ακριβώς πολυεθνικές, που έχουν επιβάλει - μέσω των πολιτικών τους εκπροσώπων - τους "νόμους της αγοράς", τον ανταγωνισμό, την ενιαία αγορά, την κατάργηση των διάφορων ελέγχων, κλπ., κλπ., όλα όσα, δηλαδή, τους εξασφαλίζουν την ασύδοτη και πολλές φορές εγκληματική λειτουργία και δράση τους;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι προφανείς. Απαντήσεις, που πρέπει να βρούν την έκφρασή τους και στις εκλογές της 13ης Ιούνη.

... οι άλλοι χαίρονται

Σε άλλα τηλεοπτικά μηνύματ, μια νοικοκυρά, ένας εργάτης, ένας συνταξιούχος χαίρονται από την πτώση του πληθωρισμού και, βέβαια, κάνουν τις σχετικές συγκρίσεις με την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ (1991 - '93)... Τότε 14%, τώρα μόλις 2%, λένε χαμογελώντας με σιγουριά και αισιοδοξία. Λες κι έχει ξεχάσει ο κόσμος, ότι από το 1981 έως το 1990 και πάλι το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε και ο πληθωρισμός βρισκόταν πολύ πάνω του 14%. Λες και δε γνωρίζουν, ότι η ουσία δε βρίσκεται στην πτώση του πληθωρισμού, αλλά στα πλαίσια ποιας πολιτικής (φιλολαϊκής ή αντιλαϊκής) αυτό έγινε, αλλά και στα πλαίσια ποιας εντάσσεται από δω και πέρα. Η, με άλλα λόγια, ποιοι πλήρωσαν για να πέσει ο πληθωρισμός και ποιοι πρώτοι κερδίζουν από την πτώση αυτή σήμερα. Γιατί, για παράδειγμα, μπορεί ο πληθωρισμός να βρεθεί στο 2-3%, αλλά τα επιτόκια των τραπεζών είναι 4 και 5 φορές μεγαλύτερα, ενώ όταν ο πρώτος ήταν 18%, τα επιτόκια ήταν γύρω στο 30%, δηλαδή, ούτε καν δυο φορές πάνω.

Περιττό, να σημειώσουμε, ποιοι πλήρωσαν, όταν οι "σφιχτές εισοδηματικές πολιτικές" έχουν ζωή δύο και πλέον δεκαετιών τώρα και συνεχίζονται. Οπως και ποιοι κυρίως κερδίζουν, όταν μόλις προχτές, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών δήλωσε πως θεωρεί πρώτιστης σημασίας τη συνέχιση της μάχης ενάντια στον πληθωρισμό...

Ηρθε η ώρα, ΚΚΕ τώρα!

Μόνο πράκτορα του ΚΚΕ δεν τον είπαν. Μόνον αυτό δεν καταλόγισαν οι "εκσυγχρονιστές" της... ισχυρής Ελλάδας σε μέλος του ΠΑΣΟΚ, που τόλμησε δημόσια, σε συγκέντρωση του κόμματός του, να καταγγείλει την εγκληματική σύμπραξη της κυβέρνησης με το συνδικάτο του πολέμου, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Συνέβη το βράδυ της Πέμπτης, στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ με ομιλητή τον υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Οταν εμφανίστηκε ο Βασίλης Καρπάθιος, μέλος του ΠΑΣΟΚ, όρμηξαν επάνω του, φωνάζοντας αγριεμένοι και τον έδιωξαν κακήν κακώς. Το έγκλημά του; Κράταγε στα χέρια του μια πικέτα που έγραφε: "ΝΑΤΟ το εγκληματικό συνδικάτο". Να πας στο ΚΚΕ, να τα πεις αυτά, του φώναξαν ορισμένοι.

Φαίνεται, πως όλ' αυτά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και ο Βασίλης Καρπάθιος, ένας άνθρωπος, που χρόνια πίστευε στα λόγια των ηγετών του κόμματός του, έκανε το μεγάλο βήμα, πήγε στο ΚΚΕ. Και απευθύνει δημόσια έκκληση, προς όλους τους έντιμους Ελληνες, όλους τους πατριώτες, να στηρίξουν το ΚΚΕ, τόσο στις 13 Ιούνη, όσο και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Ούτε με σφαίρες!

Την ψήφο μου

δεν παίρνετε

με τίποτε

"μεγάλοι",

εγώ δε δίνω

άφεση

στη "ζώνη"

και στο χάλι,

και στην "Ευρώπη",

γενικά,

του αγά

και του χαμάλη!

Την ψήφο μου

δεν παίρνετε,

δε θα σας γίνει

η χάρη,

δεν ευλογώ

το "γδάρσιμο",

την "κούρα"

και τα βάρη,

"μαύρο" σε σας

και γενικά

σε κάθε

κατεργάρη!

Ο οίστρος

Πρόσωπο

Χαβιέ Σολάνα

"ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου Συνδικάτο" και για όποιον αμφιβάλλει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε επικεφαλής της λεγόμενης ΚΕΠΠΑ (Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας). Ποιος χρειάζεται άλλους μάρτυρες; Ποιος μπορεί να ψελλίζει ακόμα για την "ανεξάρτητη" φωνή της ΕΕ; Ποιος μπορεί σκόπιμα ή άθελά του να παραμυθιάζεται με την ανάγκη "ανάπτυξης της ΚΕΠΠΑ για να αντιμετωπιστεί τάχα η μονοκρατορία των ΗΠΑ"; Να τον χαίρονται όλοι εκείνοι που χρόνια τώρα γεμίζουν τα αυτιά των λαών της Ευρώπης με τέτοιες "ιστορίες για... ". Αποδείχνεται πως ο κυνισμός εκείνων που ρυθμίζουν τις τύχες και τους προσανατολισμούς του ιμπεριαλισμού λειτουργεί πλέον τυφλά χωρίς την ανάγκη προσχημάτων και δεν μπορεί να παίρνει υπόψη του τον "πόνο" όλων εκείνων που ιδιαίτερα τώρα προεκλογικά θα ήθελαν να πείσουν για το "διαφορετικό ρόλο της ΕΕ". Τους ευχαριστούμε γι' αυτόν τον κυνισμό και επιφυλασσόμαστε...

Το ίδιο ιμπεριαλιστικό κίνητρο που κάνει τις ΗΠΑ δολοφόνους των λαών, διαμορφώνει και την ΕΕ και καθορίζει τις επιλογές της. Οι όποιοι εσωτερικοί ανταγωνισμοί δεν αναιρούν την ιμπεριαλιστική φύση ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την ΕΕ. Ισα - ίσα τη θρέφουν και το "κουτάλι" που τους ταϊζει το κρατούν εκείνοι που παγιδεύονται ή παγιδεύουν σε επιλογές με τον ένα ή άλλο ιμπεριαλιστή αλλά πάντα με τον ιμπεριαλισμό. Πρόκειται για τις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται κεντροαριστερούς τύπους σαν τον Χ. Σολάνα για να εξαφανίζει τα ίχνη από τα εγκλήματά τους, αν δεν τους "κρατάει και το χέρι σταθερό" την ώρα των δολοφονιών, όπως έκανε πρόσφατα με την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας.

Π. Α.

Αυτός νιώθει ασφάλεια...

Μια ειδυλλιακή εικόνα για τη ζωή του Ελληνα εργαζόμενου εμφανίζεται μέσα από τις τηλεοπτικές προεκλογικές διαφημίσεις του ΠΑΣΟΚ, που σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως ζεις σε άλλη χώρα και δεν έχεις καταλάβει τα "καλά" του ΠΑΣΟΚ. Σε μια απ' αυτές εμφανίζεται ο Γ. Στεφανόπουλος - διατυμπανίζει ο ίδιος το όνομά του - εργάτης των ναυπηγείων, για να δηλώσει ευχαριστημένος γιατί έχει δουλιά, προστατευμένο εισόδημα από τον πληθωρισμό και άλλα πολλά, χάρη στο ΠΑΣΟΚ...

Πρόκειται για τον γνωστό γραμματέα του σωματείου των ναυπηγείων, με την προσυπογραφή και του οποίου χαρίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ τα ναυπηγεία στον Ταβουλάρη, αφού απολύθηκε όλο το προσωπικό για να επαναπροσληφθούν στη συνέχεια λιγότεροι από τους μισούς. Τον ίδιο, που είναι και σήμερα γραμματέας του σωματείου και νιώθει ευχαριστημένος για το εργασιακό καθεστώς που ισχύει... Δηλαδή, για τους μόλις 747 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, για τους οποίους ο επιχειρηματίας επιδοτείται κι από πάνω (τι θα γίνει, άραγε, άμα σταματήσει η επιδότηση;). Και για τους άλλους 500 με ωρομίσθια και κάθε μορφή μερικής απασχόλησης. Και μπορεί ο κ. Στεφανόπουλος να νιώθει ασφάλεια - ιδιαίτερα, όσο είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ... - οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όμως, δεν την αντέχουν τόση... προστασία και ας είναι σίγουρος, ότι θα την επιστρέψουν καταλλήλως στις ευρωεκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ