ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Στο πόδι για την «υποδοχή» των ΝΑΤΟικών
  • Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι, η μεγάλη πατριωτική, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία
  • Ετοιμοι να κάνουν απόβαση στην παραλία, οι Αμερικανοί πεζοναύτες

Από το περυσινό αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ στο Λιτόχωρο
Από το περυσινό αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ στο Λιτόχωρο
Περίπου ένα χρόνο μετά τη μαύρη μέρα του Απρίλη που οι Αμερικανοί φονιάδες πάτησαν το πόδι τους στις ακτές του Λιτοχώρου, , σήμερα, Κυριακή 19 Μάρτη, άλλοι 1.200 Αμερικανοί πεζοναύτες θα κάνουν απόβαση στο Λιτόχωρο.

Ο λαός της περιοχής που από την πρώτη ώρα έστειλε το μήνυμα αντίστασης και πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ξαναβγαίνει στους δρόμους, όπως έκανε τις 78 μέρες του βρώμικου ΝΑΤΟικού πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Στις 12 το μεσημέρι οργανώνεται συγκέντρωση στην πόλη του Λιτόχωρου, ενώ στις 10 το πρωί μηχανοκίνητο κομβόι διαδηλωτών θα ξεκινήσει από την πύλη 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενώσει τις δυνάμεις του με αυτό του λαού της Πιερίας. Η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας και άλλοι φορείς, όπως η ΕΛΜΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο Λιτοχώρου κλπ., καταγγέλλουν την εκ νέου μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο των ευρωαμερικανικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και καλούν σε αγωνιστική επαγρύπνηση τους πολίτες.

«O πόλεμος στα Βαλκάνια δεν τελείωσε αλλά συνεχίζεται με άλλα μέσα και από ό,τι φαίνεται θα πάρει νέες διαστάσεις το επόμενο διάστημα. Αυτό αποδεικνύεται από την ένταση που παραμένει αμείωτη στο Κοσσυφοπέδιο, από την προετοιμαζόμενη άσκηση του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει από τις 19 Μάρτη με απόβαση στο Λιτόχωρο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και καλεί το λαό να δώσει αγωνιστική απάντηση σε όσους έχουν παραδώσει τη χώρα και τις υποδομές της στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι ανάγκη σήμερα για μια ακόμη φορά, ο ελληνικός λαός να βρεθεί στο πόδι αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση ενάντια στη χρησιμοποίηση της χώρας μας σαν ορμητήριο του ΝΑΤΟ, στα δολοφονικά του σχέδια στην περιοχή.

Για να γυρίσουν οι Ελληνες στρατευμένοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη δίνη του πολέμου στο Κόσσοβο αλλά και στις άλλες περιοχές. Οι κίνδυνοι που μας περιτριγυρίζουν είναι πολύ μεγάλοι και η εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτραβήξει κανενός την προσοχή από αυτά τα γεγονότα, τα οποία εξελίσσονται κοντά μας και μπροστά στα μάτια μας.

Καλούμε ταυτόχρονα όλα τα κόμματα να πάρουν συγκεκριμένη θέση γι' αυτά που συμβαίνουν ξανά στη γειτονιά μας. Να πάρουν θέση δηλαδή για τη χρησιμοποίηση ή όχι της χώρας μας σαν ορμητήριο του ΝΑΤΟ, για την επιστροφή ή όχι των Ελλήνων στρατιωτών, για την πρόσδεση ή όχι της χώρας στο άρμα του ΝΑΤΟ και για τη μετατροπή της σε χωροφύλακα και μεσίτη της Νέας Τάξης Πραγμάτων στην περιοχή. Κριτήριο ταυτόχρονα της λαϊκής ψήφου θα πρέπει να 'ναι ανάμεσα σε αυτούς που με τον ένα ή άλλο τρόπο υπερασπίζονται τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και σε αυτούς που με λόγια και με αγώνες την αντιπαλεύουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΘΗΝΑ
Συλλαλητήριο καταδίκης της θηριωδίας

Την Πέμπτη, 23 Μάρτη, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Αν κάποιος μπορούσε να γυρίσει το ρολόι του χρόνου 365 μέρες πίσω... θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια από τις πιο σύγχρονες τραγικές ιστορικές επαναλήψεις. Πριν ένα χρόνο τέτοιες μέρες, τα ΝΑΤΟικά επιτελεία ετοιμάζανε με γοργούς ρυθμούς για να ξεκινήσουν τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα οι σειρήνες του πολέμου ηχούν εκ νέου και ο πόλεμος βρίσκεται προ των θυρών. Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ίσως οι πρώτες αμερικανικές στρατιωτικές αρβύλες να πατούν το ελληνικό έδαφος... Και τα κομβόι του «θανάτου» θα ακολουθούν το γνωστό δρομολόγιο.

Αυτές τις κρίσιμες μέρες και ώρες, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας καλείται και ήδη δηλώνει προετοιμασμένο να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια των ΝΑΤΟικών φονιάδων. Να υψώσει το ανάστημά του και να σταματήσει τη δολοφονία και κατοχή που προωθούν τα γεράκια του πολέμου. Να βγει στους δρόμους του αγώνα και να απαιτήσει το σταμάτημα κάθε συμμετοχής της χώρας μας.

Στις γειτονιές της Αθήνας, σε κάθε γωνιά της χώρας, έχει ξεσηκωθεί το λαϊκό κίνημα. Οι επιτροπές ειρήνης - μέλη της Ελληνικής επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, διοργανώνουν συσκέψεις και πικετοφορίες. Παράλληλα, μεγάλα αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε πολλά αστικά κέντρα. Στην Αθήνα την Πέμπτη 23 του Μάρτη, η πλατεία Συντάγματος, στις 7.00 μ.μ, θα γεμίσει από φιλειρηνιστές και θα αποτελέσει το προπύργιο των νέων δυναμικών κινητοποιήσεων. Η πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικανική πρεσβεία, θα είναι μια ισχυρή φωνή καταδίκης στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Μια φωνή καταδίκης για όλους εκείνους που συμμαχούν, εγκρίνουν, συναινούν ή σιωπούν μπροστά στις θηριωδίες της Νέας Τάξης.

Με ανακοίνωσή τους οι 13 μαζικοί φορείς που συγκροτούν τη «Συντονιστική Επιτροπή Κατά του Πολέμου» καλούν το λαό της Αθήνας να πάρει μέρος μαζικά στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 23ης του Μάρτη υπογραμμίζοντας: «Πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού, τα πολεμικά επιτελεία του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν νέα επέμβαση, νέο λουτρό αίματος. Η κυβέρνηση με το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, την παραχώρηση εδαφών για ασκήσεις και πέρασμα των ΝΑΤΟικών επιδρομέων ετοιμάζεται να γίνει και πάλι συνεργός στο νέο διαμελισμό, στη νέα επίθεση». Και παράλληλα στέλνουν το μήνυμα: «Λαέ της Αθήνας! Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, γυναίκες, νέες και νέοι! Ολοι στους δρόμους για να σταματήσουμε τη νέα αιματοχυσία».

Στους δρόμους όλη η χώρα
  • Αντιπολεμικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο διοργανώνει την Παρασκευή 24 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα, η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου.
  • Την καταδίκη τους στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων θα διαδηλώσουν και οι φιλειρηνιστές της Μαγνησίας, συμμετέχοντας στην πικετοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 24 του Μάρτη στο Βόλο. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από τα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου.
  • Στην Καλαμάτα η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 22 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
  • Στην Πάτρα, φορείς της πόλης διοργανώνουν συγκέντρωση την Πέμπτη 23 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (μπροστά από το Εργατικό Κέντρο).
  • Στη Ζάκυνθο η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 23 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία της ΝΕ.
  • Στην Κόρινθο η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει παγκορινθιακό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 24 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα Περιβολάκια.
  • Στην Κεφαλονιά η Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης διοργανώνουν συλλαλητήριο την Παρασκευή 24 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚ στο Αργοστόλι.
Στην Ηπειρο

Στις 22 του Μάρτη αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο διοργανώνεται στα Γιάννενα. Την ερχόμενη Δευτέρα 20 του Μάρτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι, οι φορείς της πόλης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην Αρτα στις 23 του Μάρτη, η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης διοργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία «Κιλκίς» στις 7.00 μ.μ.

Στην Κρήτη

Στις 22 του Μάρτη πραγματοποιείται αντιπολεμική συναυλία στο Ρέθυμνο, στην αίθουσα του Ωδείου της πόλης στις 9.00 μ.μ.

Στα Χανιά στις 23 του Μάρτη η Επιτροπή Ειρήνης του νομού, διοργανώνει συλλαλητήριο, στις 7.30 μμ, στην πλατεία της Δημοτική Αγοράς. Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σύσκεψη μαζικών φορέων τη Δευτέρα 20 του Μάρτη στις 5.00 μ.μ στα γραφεία της ΕΛΜΕ.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στις 23 του Μάρτη θα γίνει συγκέντρωση στη Μυτιλήνη που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Επίσης, στις 23 του ίδιου μήνα, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, θα γίνει στο Αγρίνιο στις 7.00 μμ, στην πλατεία Δημοκρατίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, θα γίνει στην Αμφισσα την Πέμπτη 23 του Μάρτη και ώρα 7.00 μμ, στην πλατεία Λαού.

Στην Κομοτηνή στις 23 του Μάρτη θα πραγματοποιηθεί πορεία που θα ξεκινήσει στις 7.30 μμ από το δημαρχείο της πόλης και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία, όπου θα γίνει και συγκέντρωση. Την κινητοποίηση οργανώνουν μαζικοί φορείς του Νομού Ροδόπης.

Στη Χαλκίδα αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα γίνει την Πέμπτη 23 του Μάρτη. Παράλληλα, την Δευτέρα 20 του μήνα, η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τους μαζικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη, στις 6.30 μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο ελληνικός λαός να ξεσηκωθεί!

Πρόσκληση στον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί απέναντι στην πρόκληση της διέλευσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη και το Λιτόχωρο, απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στόχος τους - τονίζει - είναι να ανάψουν ακόμα περισσότερο τη φλόγα του πολέμου και να δολοφονήσουν το σερβικό λαό. Στη δήλωσή της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρει: «Αποτελεί πρόκληση για το λαό η διέλευση από το Λιτόχωρο και τη Θεσσαλονίκη πεζοναυτών Αμερικάνων και άλλων εθνικοτήτων, ακόμα και από την Αργεντινή, με στόχο να ανάψουν ακόμα περισσότερο τη φλόγα του πολέμου και να δολοφονήσουν το σερβικό λαό. Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά είπε το "ναι" στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, σε εκείνους που δεν αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της χώρας στο Αιγαίο, όπως πιο καθαρά έδειξε η συμφωνία στο Ελσίνκι. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξεσηκωθεί!».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Να μη χρησιμοποιούμαστε ως φρουροί ΝΑΤΟικών

Να μη χρησιμοποιούνται ως φρουροί ασφαλείας των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων ζητούν με ψήφισμά τους οι αστυνομικοί. Το ψήφισμα που ενέκρινε προχτές το 11ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και στο κεφάλαιο «Κοινωνικά αιτήματα» αναφέρει: «Δήλωση δημόσια των αστυνομικών ότι αρνούνται να χρησιμοποιούνται ως φρουροί ασφαλείας των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που αποβιβάζονται στη χώρα μας και οδηγούνται στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, με ενδεχόμενο χρησιμοποίησής τους πάλι σε βάρος του δοκιμαζόμενου λαού της Σερβίας».

Στο συνέδριο πήραν μέρος 363 αντιπρόσωποι από 51 πρωτοβάθμιες οργανώσεις και εκπροσώπησαν 36.898 μέλη. Ολες οι αποφάσεις του συνεδρίου ήταν ομόφωνες, όπως και το τελικό ψήφισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ